Főoldal
  Magyar Română Deutsch English   FŐOLDAL  |  INFORMÁCIÓK  |  KINCSKERESŐ   WAP  |  PDA

Fórum

Visszalépés az előző oldalra Vissza
Beszámolók, tapasztalatok, felfedezések További témakörök »
 
Hozzászólás
Előző [ 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  ] Következő
Zu · válasz 2006-07-07 20:17:21 (425) 
A "térkép alapján" nagyon szimpatikus ez a vidék (Brassótól délre), Bucsecs, Királykő környéke. Még sosem voltunk erre. Kérdésem, hogy milyenek itt az utak? Egy (egyelőre) képzeletbeli tusnádfürdői vagy sepsiszentgyörgyi szálláshelyből kiindulva kb. mennyi idő alatt lehet innen lejutni a Bucsecsre? Valamint: turisztikailag milyen vidék ez?
Arra akarok kilyukadni, hogy most tervezzük a nyaralást (aug. vége-szept. eleje, kb. 1 hét), és gondolkodunk egy tusnádfürdő környéki szálláshelyen, viszont nem tudjuk, hogy mennyire lehet jó "autós" kirándulásokat tervezni ezen a környéken? Milyen kirándulási lehetőségek vannak erre? (Tulajdonképp mindent szeretünk, ami heggyel és erdővel kapcsolatos, és ha a kocsit letéve egy parkolóban lehet egy jót túrázni, és van sok szép természeti látnivaló.)
Ilyen tekintetben jó ez a környék (a Bucsecs környékire gondolok)?

Zu
Zu · válasz 2006-07-07 20:02:59 (424) 
Kedves Ildikó és Nyilas!

Hol van ez az Arges (és a Bilea tó is)? Nem találom a térképen. De még a névjegyzékben sem (a románt nézem). A Törcsvárat (Bran) megtaláltam, de ahhoz képest hol (milyen úton) keressem?

Zu
nyilas · válasz 2006-07-07 18:53:01 (423) 
Kedves Ildikó.
Ugyanazt az utat jártuk be mi is. Bilea-, Vidraru-tó Curtea de Arges, Campulung, Törcsvár, Brassó. Sajnos a törcsvári kastélyt már mi sem tudtuk megnézni, ( későn értünk oda) de a barátomnak azért sikerült a legizléstelenebb drakula-korsót megvenni a bazárban. Valami haragosának ajándákul.
Arges viszont csodálatos kis város. Gyönyörű, árnyas sétálóutcája ( szombat délután volt) tele élettel. Fiatalok, babakocsit tolva, idősebbek beszélgetve. Élt a város.
Igen, sajnos valóban ez volt a helyzet. A médiában csorgatott rémisztő információk hatására valóban sokan visszaléptek az erdélyi utazástól. Az én csíksomlyói csoportomból 12 -en maradtak itthon a rémhírek miatt, de a Zeteváraljai plébános vendégei közül egy egész busz maradt itthon. De ugyanezt hallottam Gyimesbükkön is, hogy egész buszok mondták vissza az utazást.
Aztán még egy lapáttal rátett a magyar média, amikor a gyergyóditrói Székely Nemzetgyüléssel kapcsolatban, a 91-es marosvásárhelyi eseményekkel riogatta az Erdélybe utazókat. El kellene már gondolkoznunk azon, hogy -latinból fordítva - "kinek az érdekében"?
Előzmény: Ildikó3 2006-07-07 10:31:38 (419)
szega · válasz 2006-07-07 15:44:15 (422) 
Sziasztok!
Nagy örömmel olvastam végig a fórumokat és a sok hozzám hasonlóan lelkes erdélyi utazó élményeit, tapasztalatait. Rengeteg hasznos információt tudtam meg belőle, amik segítettek eddig is az augusztusi két hetes utazást előkészíteni. Én ugyan 5 éve rendszeresen járok Erdélybe, de a kedvesem most lesz először, s szeretném körbevinni a "szokásos", kihagyhatatlan helyek mellett néhány különlegesebb részen is.

Persze konkrét kérdéseim is lennének a kedves, jólinformált közösséghez:
- tudja-e valaki a tordai sóbánya nyári hétvégi nyitvatartását? (Tudom, ez már volt korábban, de többféle, ellentmondó infót is olvastam)
- jártatok-e Szinaja, Busteni felé? A kastély és a Bucsecsre vivő "lanovka" nyitva tartási idejét szeretném megtudni. (Gondolom az időjárástól is függ, de biztos van egy első/utolsó járat is.) A belépők ára esetleg?
- a brassói Fekete-templom a hétvégén nincs nyitva?... valahol ezt olvastam, de alig akarom elhinni.
- Szovátán hol a legszebb/legjobb fürödni? S mikor lehet ezt megtenni, magyarul meddig vannak nyitva?

Előre is köszönöm, ha valaki ellát információkkal, igyekezni fogom viszonozni, amennyire tőlem telik.
szega
Ildikó3 · válasz 2006-07-07 10:43:11 (421) 
Szia Gara!

Nem zavartál.Első körben azt tanácsolnám,hogy ne a nagymama rokonainál szálljatok meg,ha Csikba akartok menni.Mert a leírtak alapján,mivel az emlitett helyek mind ott vannak közelebbi szállást kéne keresni,mert nagyon sok idő elmegy naponta a kocsikázással.Csak annyit mondok, hogy Udvarhelytől Csik 60 km csak oda, és még Szováta Udvarhely közti távolságot nem is mondtam.Egyébként ha gondolod találkozhatunk is egy órácskára és tudunk beszélni személyesen is.Mondjuk vasárnap délután Vácott a dunaparton???!!! Írj nyugodtan ha gondolod!

Üdv,Ildi
Előzmény: gara 2006-07-07 05:48:50 (418)
Ildikó3 · válasz 2006-07-07 10:37:22 (420) 
Ja és még elfelejtettem leírni,hogy tavaly mi is voltunk Fogarason a Beila tónál na meg a Viktória tavat is megnéztünk .Csodálatos az egész környék ,tényleg szépek a rengeteg kisebb nagyobb vizesések.Mi teljesen lementünk Argesnek és ugy vissz Brannak(bocsánat Törcsvár).Sajnálom hogy idő hiányában a kastélyt nem tudtuk megnézni.Csikszeredából indultunk reggel 8-kor és hajnal kettőre értünk vissza egy VW tranzit kisbusszal. Elég hosszú ut és néha félelmetes a szerpentinek miatt, de gyönyörű.
Előzmény: nyilas 2006-07-06 21:12:34 (416)
Ildikó3 · válasz 2006-07-07 10:31:38 (419) 
Kedves Nyilas!
Teljesen igazad van és egyet értek az általad leírtakkal. 8 év alatt soha semmi problémánk nem volt kint.Most csak azt sajnálom,hogy nagyon sok honfitársunk visszamondta az Erdélybe tervezett nyaralását a madárinfluenza miatt.Legalább is ezt mondják a kinti ismerőseink. Inkább elmentek ill.mennek pl Törökországba, bár nem tudom hogy ott mennyivel jobb a helyzet.

Üdv ,Ildi
Előzmény: nyilas 2006-07-06 21:12:34 (416)
gara · válasz 2006-07-07 05:48:50 (418) 
Szia!

Én Nagymarosi vagyok,és megláttalak a honlapon,gondoltam,írok Neked.
19-én Megyünk Erdélybe egy körútra,/a nejem nagymamájának ott laknak a rokonai/.
Gondoltam,mivel Te sokat jársz kinn,talán egy-két dologban tudsz tanácsot adni.
Szovátán lesz a szállásunk,egy hétre,és onnan megyünk a rokonokhoz,látnivalókat megnézni.Gyilkos -tó,Gyergyószentmiklós,Csíkszereda,Szent Anna-tó,Tusnádfürdő, stb.
Ha van tanácsod,szívesen fogadom.Egyébként is majdnem "földik" vagyunk.

Remélem,nem zavartam,szia:gara
Előzmény: Ildikó3 2006-07-04 14:43:23 (415)
toth21 · válasz 2006-07-06 22:12:11 (417) 
Kedves Barátaim!

A folyamatban lévő polémiához csak annyit, az előző hozzászóló által leírtak szellemével abszolut egyetértek. 1983 óta járok Erdélyben, Romániában. Nem szaporítom a szót, én kimondottan jól érzem magam abban a környezetben.
Kíyvánom mindenkinek, ne politizálni, pihenni, barátokat szerezni, jót kvaterkázni menjen, és menjen.
Üdv Tóth21.
nyilas · válasz 2006-07-06 21:12:34 (416) 
Barátunk negativ élményeihez, és nem csak neki, hanem több, a fórumon megjelenő, a románokat illető negatív véleményre is válaszul engedjétek meg, hogy a legutolsó utam tapasztalatát elmondjam. Nem a replika kedvéért, csupán csak azért, hogy amikor a román emberekről alkotunk véleményt, az érzelmeink ne előzzék meg a tapasztalatainkat.
Néhány barátommal múlt csütörtökön hajnalban indultunk., Most a barátom Toyota Hyace tipusú autójával. Szokásunktól eltérően nem előre megtervezett útvonalon, csak úgy, hogy majd útközben alakul. A cél a szombati program, az Ezer Székely Leány Napja Csíksomlyón.
Útközben úgy döntöttünk, hogy átmegyünk a transzfogarasi úton, fel a Bilea-tóhoz. Nem jártam még ott, én Erdélyt, de fóleg a székelyföldet járom.
Nem bántam meg, csodálatos út volt. Fent a tó közepén még jég volt, a nap lemelegítette rólunk a rövid újjú pólót is, a hegyoldalban rövid nadrágban síeltek. Az árnyékosabb oldalakon még méteres a hó. A többszáz méterről lezúduló patakok látványát nem csak elmesélni nem lehet, de a fénykép sem tudja visszaadni. Azt élőben kell megtapasztalni
Lefelé a Vidraru-tó alsó vége felé felforrt a hőtövíz, leállt az autó. Alattunk 50 m-re többmillió köbméter víz, ahol megálltunk közel távol csak egy kis mocskos pocsoly a. Nem tudtuk mi történhetett, ezért megvártuk míg lehül a motor. Szerencsére volt nálunk, vagy öt üveg ásványvíz. Ahogy kezdtük feltölteni kiderőlt, hogy a hőtőrendszer "száraz volt. (Barátunk elfelejtette ellenőrizni indulás előtt az autóját).
Tovább indultunk, és minden gond nélkül jutottunk el Brassón keresztül Négyfaluba, ahol útközben rendeltünk szállást.
Másnap tovább. Prázsmár, az erődtemplom, Szászhermány a másik templomerőd.
Egy Kobor nevü kis faluba szándékoztunk eljutni egy ismerőshöz. A Bogáti-erdőnél hirtelen megint kiakadt a hőmérő. Az utántöltésnél kiderőlt nagyobb a baj, a vizszivattyúnál folyik a víz. Most mi lesz. Román lakta vidék, kevés magyar szót hallni erre.Péntek 12 óra. A legközelebbi ismerős a kőhalmi református lelkész. Tőle kérünk segítséget. Megigéri, beszél a szerelővel. Később felhív, a szerelő a Toyotát nem vállalja, de beszélt a
egy szállítóval aki kijön értünk és bevisz Brassóba a Toyota szervízbe. Megadta a telefonszámát is, a szállító beszél magyarul. Várunk. Két óra, három óra. Péntek van. Meddig vannak nyitva a szervizek négyig, ötig? Ebből hétfő elött nem lesz autó. Ugrott a Székely Leány. Meg a rockopera is. És hétfő este otthon kellene lenni.
Négy óra után megérkezik a tréler. Felpakoljuk az autót. És mi hogy jutunk el utánna. a srác mondja, hogy másszunk fel és üljünk be az autóba. Ilyen magasan még nem utaztam autóval.
Szászhermányba megyünk vissza. Szászhermányban van egy Toyota szerviz. Akár hiszitek akár nem. Nem egy autószervíz ahol Toyotát is javítanak, hanem egy teljesen hivatalos Toyota szervíz. És vártak bennünket. Munkaidő után. A szállító megbeszélte velük, hogy hoz egy magyar Tyota Hyace autót vízpumpa hibával, és a fónök két szerelővel ott várt ránk. Senki nem beszélt magyarul. A szállíto srác ott maradt tolmácsolni, megvárta amíg leszerelik a vízszivattyut, azt elvitte Négyfaluba ahol szombaton, SZOMBATON felújjítoták, Visszahozta, és szombaton du. 4 órára készen volt az autó.
És pénteken minket a szervízvezető bevitt Hermányba egy panzióba, (szintén nem beszéltek magyarul), és elrendezte hármunknak az éjszakai szállást.
Szombaton jött a tulajdonos magyarul is beszélő fia (mellesleg németül és angolul is jól beszél) aki gyakorlatilag mindent intézett helyettünk. Bevitt Brassóba pénzt váltani, (a szervizbe csak leiben fizethettünk), fordított a szervíz és köztünk, fuvarozott bennünket, és mindezért egy banit nem fogadott el. Érdemes megjegyezni a panzió nevét, Dinasty Club Motel, és érdemes ennek a félig román, félig magyar fiatalembernek a nevét is megemlíteni, Andrei Lucián Maiereanu. És aki arra jár és Brassó környékén szállást keres, csak ajánlani tudom ezt a panziót, ahol egy igazán, európában bárhol a helyét megálló, szinvonalas szoba, szép fürdőszobával, televízióval, vacsorával, reggelivel , kávéval, egy napi (nem kevés, mert az ideg azért dolgozott bennünk) Csíki sörrel, ásványvízzel hármunknak összesen 2 mill. régi leibe, azaz mintegy 15 000 Ft-ba került.
Szóval barátaim, mi gyűlölhetjük a román politikát, mert a saját szemszögéből egyébként nagyon jól politizálva sikerült elszakítani tólünk az országunk nagyobb részét. Gyűlölhetjük a román politikát, mert az egyszerű román embert ma is képes ráuszítani az erdélyben élő magyarságra, de mindezekért ne legyünk eleve előítélettel az Erdélyben élők iránt, még akkor sem ha azok románok.
Az Ezer Székely Leányról sajnos lemaradtunk, de a Napba öltözött asszony fantasztikus volt.
Ildikó3 · válasz 2006-07-04 14:43:23 (415) 
Ez idáig nem akartam beleszólni ebbe a "vitába" amit itt folytattok az utak illetve a gyalogosok miatt.Csak annyit tennék hozzá,hogy 8 éve járunk Erdélybe.Minden évben 2-3 alkalommal megyünk ki, a férjem többször..Hozzáteszem, még mielőtt azt mondanátok hogy hazabeszélek tévedés.Váci vagyok ,csak éppenséggel nagyon megszerettük az ottani embereket, a kulturájukat ,ételeiket. Én nap mint nap olyan uton járok,hogy lassan a sikasszói út (ha valaki tudja Zetelakától Gyergyófelé a Libán tetőn át) jobb minőségű mint ez. Őrbottyán és Pest között az ugynevezett fóti ut. Valami szörnyű. De mondhatnám az Egressy utat és társait. De sajna, bár merre elmegyünk az országban,az alsóbb rendű utak állapota elég rossz.Hihetetlen mély kátyuk amit ha szerencsénk van gyorsan tűzoltásként befoltoznak,majd egy hónap múlva újra olyanok lesznek.Nem beszélve nap mint nap a váci uton krosszozó motorosokról.Ma például reggel tumultus volt a Lágymányosi hídon és két motoros a kocsi sorok közt szalomoztak.Komolyan mondom rossz volt őket nézni.Gyalogosból és biciklistából is van bőven elég aki nem normális módon közlekedik.Tehát előbb nézzünk szét itthon, aztán beszéljünk a másikról.Még egy gondolat.Mi láttuk amikor a Királyhágónál csinálták az utat.Ugyan az a cég csinálta, aki nálunk a 2/a-t. Lehetne tőlük tanulnunk.Mert bizony itt elég nehezen megy bármi ilyen nemű munka ,lásd váci ut bevezető szakasza. Ettől függetlenül mindenkinek jó utat kellemes pihenést kívánok, aki Erdélybe tervezi a vakációját.
Állatka · válasz 2006-07-04 13:21:30 (414) 
Távol álljon tőlem, hogy a közlekedési problémákat emeljem ki egy erdélyi kirándulás legfontosabb elemeként.
Ebben minden bizonnyal hibát követtem el, senkinek sem szeretném a kedvét előre elvenni.

Inkább hadd ajánljam újra mindenki figyelmébe a legutóbbi utunk fényképeiből készült galériát: http://balta.ikk.sztaki.hu/erdely4/
Előzmény: nyilas 2006-07-04 04:02:24 (413)
zabola · válasz 2006-07-03 14:17:37 (412) 
Szia Alex,
mi is nagyon jól éreztük magunkat ott, mindenkinek ajánlom. Jó a főztjük és udvariasak. Gyönyörű a táj, egyedüli hátrány, hogy az út mellett fekszik, ezért kicsit zajos.
Előzmény: Alex58 2006-06-26 10:03:07 (405)
Állatka · válasz 2006-06-29 13:46:18 (411) 
Hát igen, a keresztet én is hiányoltam, de sajnos nem volt nálam pótalkatrész.
(A határkő egyébként Gyimesbükk és Palánka között van.)

A várromhoz vezető lépcső mentén viszont sok magyar színű szalag volt a cserjés ágain, látszólag elérhetetlen távolságra. Igen ügyes volt, aki odakötötte őket, akárhogy is csinálta.
Előzmény: zabola 2006-06-23 16:16:37 (401)
Állatka · válasz 2006-06-29 13:41:19 (410) 
Kedves nyilas!

Akármilyen tapasztalataid is vannak, én igen élénken emlékszem arra az összesen négy alkalomra, amikor utána leálltunk az út szélén pihenni és fölfogtuk, hogy újjászülettünk, mert olyan szinten hoztak életveszélyes helyzetbe a szabálytalanul szemből előzők. Ugyanígy a minket a megengedettnél sokkal-sokkal gyorsabban haladva előzők, akik, miután úgy látták, hogy nem férnek már be elénk, nem fékeztek le, hanem egyszerűen elkezdtek leszorítani az útról.
Lehet, hogy te nem ilyen morált tapasztaltál, én igen.
A kilométerkövek valóban hasznosak a főútvonalak mentén, azonban sokkal kisebb hasznossági értékkel bírnak, mint amlyennel a belvárosi nagy kereszteződések és körforgalmak rendszeresen és teljes bizonyossággal *nem létező* eligazító táblái bírnának.
Sosem voltam nagy véleménnyel megcsonkított kis országunk belföldi úti viszonyairól, de letaglózó volt a szembejövő táblaerdő és információmennyiség onnantól kezdve, hogy Gyulánál átjöttünk a határon.
Ha az útibeszámolómat végignézed, magad is láthatod, hogy roppantmód nem csak a Brassó-Déva közötti főútvonalon jártunk. Jópárszor végig kellett volna menni ezen ahhoz, hogy meglegyen a 2700 kilométer.

Továbbá az sem véletlen, hogy a gyalogosok az életükkel küzdenek az út szélén, mindenhol. Hozzá vannak szokva, hogy a túloldalra nagy valószínűséggel csak odaszületve tudnak átjutni. Az autósok gyalogosokkal szembeni viselkedése még az egyébként katasztrofális budapesti vezetési morálnak is mélyen-mélyen alatta van.

Nem elriasztani akarok senkit sem az utazástól, szinte fölöslegesnek is tartottam megemlíteni, hogy a táj szépsége, az emberek kedvessége, a történelmi emlékek mindenért kárpótolnak és természetesen érdemes Erdélybe utazni. Csupán azt szerettem volna elérni, hogy az esetleg kevésbé járatosoknak ne legyen annyira ledöbbentőek azok a viszonyok, amikkel ott találkozhatnak, amikor a semmiből előbukkanó busz a padkára kényszeríti őket, vagy indexelés és elsőbbség megadása nélkül indulva beszorítja a szembejövő sávba, esetleg a körforgalmon kívülről jőve, lassítás nélkül keresztülhajtva veszélyeztet. Jobb elővigyázatosnak lenni, mert ez a valóság.

Kétségtelen pozitívum, hogy rengeteget fejlődtek az útviszonyok az elmúlt pár évben, de ezt legkevésbé sem a forgalomirányításról lehet elmondani. Az utak burkolatát viszont olyan sebességgel javítják, hogy Magyarországon ez jelenleg elképzelhetetlen. A téli hóakadályokat is tisztességesebben eltakarítják. Napi többtíz kilométert képesek újraaszfaltozni, egyik hétről a másikra komplett főútvonalszakaszok válnak újra járhatóvá.
Előzmény: nyilas 2006-06-25 00:07:26 (402)
faház · válasz 2006-06-28 21:45:05 (409) 
Sziasztok!
Ha valaki Csíkszereda felé jár és szállást keres, javaslom Csíkcsicsón a Liliom panziót.
Csícsicsó Szeredától kb 4-5 km-re van Gyergyó felé. A panzió nagyon tiszta, rendezett udvarral. Autóval be lehet állni. Ha valaki főzni akar az is megoldható, bár javaslom a háziak kosztját. Kiindulási pontnak is megfelelő, hiszen közel van a Hargita, Csíksomlyó, Gyimesek, Békás-szoros. Az árak nagyon barátiak.
Jó utat mindenkinek ! Sziasztok
nyilas · válasz 2006-06-28 21:21:03 (408) 
Tökéletesen igazad van, a nem normálisa pedig nem ott, hanem itthon van, hisz mi hozzuk mindig elő, védekezésképpen.
A forint váltással azonban vitatkoznék. Bár olyan helyeken ahol a forint forgalomban van, úgy a szállásadók, mint az árusok minden szó nélkül elfogadják, sőt az én tapasztalatom szerint szívesebben mint az eurót, (eddig legalábbis) és ugyanúgy minden pénzváltóirodában is jegyzett valuta. Bankokban ellenben nekem még sehol sem sikerült váltani. Bankban az USA dollár, a svájci Frank és az Euró a váltható pénz. Ez persze csak az én tapasztalatom, de ha tudsz olyan bankot ahol forintot is beváltanak szívesen venném az információt.
Előre is köszönöm: a Nyilas
Előzmény: toth21 2006-06-25 20:42:43 (404)
csarpad · válasz 2006-06-28 10:40:53 (407) 
Ede: hová tudnák egy hirdetést feltenni?? (telek, ház, patak, erdő - :) és ez mind egy helyen van)
jaroka1 · válasz 2006-06-28 06:40:32 (406) 
Mi tavaly júniusban ott töltöttünk el egy jó hetet.
A szállással és az éttermükkel is meg voltunk elégedve, csak javasolni tudom a fogadót.
Előzmény: Alex58 2006-06-26 10:03:07 (405)
Alex58 · válasz 2006-06-26 10:03:07 (405) 
Sziasztok!
Járt már valaki Tusnádfürdőn a Székely fogadóban ?
zsoltchelsea · válasz 2006-06-25 10:47:32 (403) 
Hi! Szeri ntem Eurót vigyél, mert a forintot nem mindig fogadják el(nem szeretik, főleg a szavazás óta)+a forinmt eléggé változó, bár most azt is ott vedd meg, hisz itt most elég drága.
Előzmény: Lajos 2006-06-20 21:19:19 (395)
zabola · válasz 2006-06-23 16:16:37 (401) 
Szia Állatka,
szuperek a képek, csak szomorúan látom, hogy a gyimesközéploki határkőről "gondos kezek" leszedték a keresztet és a piros-fehér-zöld szalgokat, ami tavaly Pünkösdkor még ellepte...Itt jön Európa?
A katalánok meg nagyobb autonómiát kaptak a napokban!
zabola
Előzmény: Állatka 2006-06-20 00:58:06 (392)
zabola · válasz 2006-06-23 16:04:29 (400) 
Állatka, támogatom a gyergyó ötletet...Tényleg, mért ne?!
Előzmény: Állatka 2006-06-20 00:58:06 (392)
boraka · válasz 2006-06-21 12:51:30 (399) 
Nos, szerintem a határnál csak éppen minimális Lejt érdemes váltani, mert minél „beljebb” mész annál jobban váltják. Pl. Kalotaszegen általában 10 Ft-al kevesebbért váltanak, vagyis amíg itt mondjuk 1 Ft-ért 125 Lejt (régi) kapsz, addig Székelyföldön ugyanezért már 135-öt is adnak. Na most, ha 1000 Ft-ért Székelyföldön kapsz 135000 régi Lejt akkor ez 13,50 új Lejnek felel meg. Ebből következik , hogy 1 új Lejért 74 Ft-ot kell fizetni. Vagyis az új Lej bevezetésekor egyszerűen levágtak négy nullát. Az árakat általában mindkét formában feltüntetik.
Előzmény: Lajos 2006-06-20 21:16:59 (394)
boraka · válasz 2006-06-21 10:43:13 (398) 
Jó kis írás és a képek is nagyon szépek!

A tavalyi tapasztalataink alapján - a csíksomlyói búcsúra menet s jövet – az idén ismét Tordaszentlászlón, Csáni Laczi Ilusnál szálltunk meg. Valóban csak ajánlani tudom mindenkinek. Itt érdemes kérni és megkóstolni Ilus kalotaszegi specialitásait, főleg a töltött káposztát, a csülkös paszúlylevest hagymával ill. az áfonyás palacsintát ;-))
Tordaszentlászlóról mi is a Jára és az Aranyos völgyén keresztül (Kolozsvárt elkerülve) mentünk tovább Torda felé. Érdekes, nekünk nem tűnt annyira rossznak ez az útszakasz, szvsz a táj miatt is érdemes azért nekivágni, kipróbálni.
Előzmény: Állatka 2006-06-20 00:58:06 (392)
Hanzi · válasz 2006-06-21 07:58:39 (397) 
Szia !
Június második hetében jártam kint utoljára.Mol kutaknál és szállodákban, mint mindig hitelkártyával fizettem, az OTP 75,54-76,52 Ft/Lei árfolyamokon vonta le a számlámról.Ez kb1Ft=132 régi Lei árfolyamnak felel meg, ennyit a váltók sem adnak, a bankok meg főleg nem.A mai nap a román Raiffeisenbank vételi ára 121rLei/Ft a Kereskedelmi Bank/BCR/ pedig 110 régi Leit ad egy forintért, valamint 34800 Leit adnak 1EUR-ért.Az OTP 283Ft/EUR
eladási árával számolva 122,9 Lei-t kapunk egy forintért.Tehát hitelkártyával éri meg fizetni,
ill. nem bankoknál, hanem a határon és a nagyvárosok főterein található váltó irodákban, ahol jún.10. táján 128-130 régi Lei-t adtak egy Ft.-ért.
A 75-76 Ft/új Lei = 131,5 régi Lei/1Ft
Üdv:Hanzi
Előzmény: Lajos 2006-06-20 21:19:19 (395)
Állatka · válasz 2006-06-21 00:04:16 (396) 
Szia!

Friss tapasztalataim alapján a 6áron érdemes váltani, itt van lej és egész jó árfolyamon, 130 körül adják a forintért. 4 pénzváltót és 3 bankot próbáltam meg itthon az utazás előtt, sehol sem volt lej. Egyszerűen nem tartanak.

A lej->forint átszámítása pedig egy viszonylag egyszerű módszerrel úgy végezhető el odakinn, ha péládul lejben kiírt árat látsz, hogy leveszel 3 nullát a végéről (új lej esetén hozzáteszel egyet) és megszorzod nyolccal. Ez 1000 / 8 = 125 lej/forint árfolyammal egyezik, ami majdnem középárfolyam.
Előzmény: Lajos 2006-06-20 21:19:19 (395)
Lajos · válasz 2006-06-20 21:19:19 (395) 
Hol érdemespénzt beváltani, forintot vigyek vagy EUR-ot ha megyek Romániába ?
Lajos · válasz 2006-06-20 21:16:59 (394) 
most készülök Erdélybe és szeretnék tőbbet tudni a forint -lei átrváltásról.Segítsetek hogyan kell számolni a régi és új lei-vel?
bavi · válasz 2006-06-20 17:31:03 (393) 
Szia!
Köszönjük ezt a beszámolót, igazán hasznunkra lesz. 2 nap mulva indulunk , és már nagyon izgulunk....
Üdv. Évi
Előzmény: Állatka 2006-06-20 00:58:06 (392)
Előző [ 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  ] Következő
Hozzászólás
 
Szállások Erdélyben | Erdélyi körutazások busszal, vonattal és hajóval | Régiók, települések | Húsvét Erdélyben | Csíksomlyói búcsú | Szilveszter Erdélyben
Szállás Székelyföld · Hargita-hegység · Sóvidék · Gyergyó · Udvarhelyszék · Csík · Marosszék · Háromszék · Gyimesek
Szállás Kalotaszeg · Bihar-hegység · Észak-Erdély, Máramaros · Dél-Erdély · Szászok földje
Szállás Kolozsvár · Torockó · Szováta · Kalotaszentkirály · Koltó · Csernakeresztúr · Körösfeketetó
Magunkról | Hirdetés feladása | Kapcsolatfelvétel | Partnereink
Felhasználási feltételek | Adatkezelés | Szerzői jogok
© Erdélyi Turizmus Bt., 1999-2018. Minden jog fenntartva! A közölt fényképek, grafikák és szövegek felhasználása csak az Erdélyi Turizmus Bt. írásos jóváhagyásával lehetséges.