Főoldal
 
  Magyar Română Deutsch English   FŐOLDAL  |  INFORMÁCIÓK  |  KINCSKERESŐ   WAP  |  PDA
Fórum Visszalépés az előző oldalra Vissza
Beszámolók, tapasztalatok, felfedezések További témakörök »
 
Hozzászólás
Előző [ 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  ] Következő
ede · válasz 2003-09-17 23:02:03 (149) 
Szia,

a tordai Mol-lla valami tényleg lehet, mi 2. próbálkozásra tudtunk fizetni, a kutas szerint time out volt. Annyira azért mégsem, mert a számlánkon a bank zárolta az összeget. És kivel másodjára sikeres volt a tranzakció, duplán vonták le. A sikertelen tranzakcióból származó zárolás ilyenkor hetekig (!) tarthat. Utána jóváirják, de ha az utolsó pénzed volt a számlán, akkor bakfitty van.

Szováta: az a 10 ember annyira kevés, hogy valószínűleg Ti voltatok az utolsó fürdőzők az idén, pénteken már zárva volt a tó!

Köszönjük szépen az infókat!

Üdv.,
Ede
Előzmény: borsi 2003-09-15 12:08:54 (147)
borsi · válasz 2003-09-15 17:44:29 (148) 
Bocs, az előzőeket pontosítom:
1. ha kártyáról vesztek ki pénzt akkor a bank még levonja a kézpénz felvétel költségét is: így nekünk 2.000.000 lejre 13.596 Ft-ot számolt el az OTP 906 Ft-ot a pénzfelvételre, így 138 lejre jött ki 1 Ft.
2. mivel a vásárlás ingyenes a számlakivonatomat nézve a tankolásra 147 lejre jött ki az 1 Ft.

Szóval pénz kivenni nem, de vásárolni bankkártyával feltétlen érdemes.

Üdv,
Borsi
borsi · válasz 2003-09-15 12:08:54 (147) 
Sziasztok!
Szept 7-12 között egy erdélyi körúton voltunk. Néhány infó, tapasztalat:

1. Pénzváltás, 1 Ft =
Határ: 125 lej
Kolozsvár: 141 lej
Szováta: 135 lej
Gyergyószentmiklós: 142 lej
Ha automatából vettünk ki, vagy benzinkútnál (MOL) fizettünk akkor az OTP 148 lejjel számolt. Szal` vigyetek bankkártyát.
Egyébként a MOL-kutaknál a tordai kivételével tudtunk bankkártyával fizetni. Egyébként a tordainál egy munkatársam sem tudott fizetni pár hete!

2. Utak:
Meggyes-Segesvár-Brassó: 1. osztályú, tök új út.
Békás-szoros: elég ramaty, sok kátyúval
Szent Anna tó: nagyon ramaty sok kátyúval
Székelykeresztúr-Székelyudvarhely: kátyúmentes, de meglehetősen zötykölődős
Kolozsvár: a félpálya már nagyjából kész, de még messze a vége. Óriási szerencsénk volt, mert vasárnap mentünk és alig volt forgalom, így a felbontott szakaszon 10 perc alatt átjutottunk, visszafelé (péntek délután) ez kb. 25 percig tartott, de a befelé jövő oldalon kb. 5 km-es álló sor volt.
A településeken nagyon rosszak az utak. Legyen az falu vagy város.

3. Határ: Ártánd-Bors
Odafelé: 5 perc összesen (de a csak azért mert megálltunk megnézni hogy mennyiért váltják a lejt)
Hazafelé: 20 perc (a magyar határőrök miatt)

4. Egyéb
Elég kihalt volt minden.
A Medve-tónál összesen ha 10 ember volt rajtunk kívűl (igaz csak kb. 20 fokos volt a víz), pedig tök jó idő volt. Belépő: 60.000 lej. Du. 1-3 között nem lehet fürdeni benne. Szept. 30-ig van nyitva.
Parajd: szintén alig volt rajtunk kívül valaki. 70.000 lej a belépő. Amikor mi voltunk csak du 2-6 között lehetett lemenni az óránként induló busszal. 45 percet vártunk a buszra ami a bánya bejáratánál van. Őrületes benzingőzben.
Korond: annyira kihalt volt, hogy rajtunk kívűl nem is láttam más turistát! Egy elárusító néni panaszkodott is hogy mi voltunk aznap az első vásárlója (du.5-kor) és hogy ilyen még soha nem történt vele.
Szent Anna-tó: 35.000 lej ha a parkolóban állsz le és onnan egy kellemes sétával legyalogolsz a tóig. 100.000 lej ha a tóig lekocsikázol.
Mohos tőzegláp: érdemes idegenvezetővel (vagy kivel) menni mert különben nagyon keveset látni az egészből, csak egy rövid fapallón sétálhatsz.
Torjai Büdös-barlang: A Best Western szálloda (régen Kárpátia) mögül indul a túrista út. Kb. 800 méter, jól ki van táblázva. Számomra nagy élmény volt a barlang. Érdemes megnézni. Sem a barlangnál, sem az oda-vissza gyalogúton nem találkoztunk egy darab turistával sem.
Buffogó-láp: állítólag a Büdös-barlagtól is el lehet oda jutni, de nehéz megtalálni, mert kivágták azokat a fákat, amiken a turistajelzések vannak. De mi nem onnan mentünk, hanem a Best Western szállodától a visszafelé vezető úton az egyik hajtűkanyarban egy tábla jelzi a lápot. Innen a piros háromszöget követve kb 45 perc gyalogút a láp. Érdemes megnézni. Totál kihalt és elhagyatott volt.
Brassó: nekem nagyon tetszett. Főleg a főtér. Parkolás: 8500 lej/óra.
Segesvár: ez a település tetszett a legjobban utazásunk során. Drakula apjának a házában ettünk. (óratorony közelében). Gyönyörű a belső kialakítása. Az árak hazai színvonalon. Vártemplom: érdemes megnézni, nagyon szép belülről. 10.000 lej. A vártemplomhoz vezető fedett falépcsőt se hagyjátok ki.
Tölcsvár (Bran): Drakula-kastély. Nagyon tetszett a zegzugos vár. Kár hogy amúgy semmi köze a várnak Drakulához :) De a vár tényleg szép.
Berethalom: Fantasztikus látvány. Nézzétek meg. Mivel nem volt ott akkor az idegenvezető, ezért csak egy kis rábeszélés árán nyitották ki nekünk (mert itt sem volt rajtunk kívül senki) a templomot, mert hogy mi nem voltunk egy nagyobb csoport. Amúgy ingyenes volt a belépés, pénzt nem fogadtak el. Azt mondták dobjuk be a gyűtőládába a nekik szánt pénzt, amiben a felújításra gyűjtenek. A templom belsejében a szárnyas oltár csodálatos.
Tordai-hasadék: az odavezető hidat lezárták. Teljesen máshonnan lehet bejutni a hasadékba. Sajnos kevés volt már rá az időnk (erősen sötétedett) ezért nem kerestünk meg az utat. Majd legközelebb :(

5. Rendőrök
Nem találkoztunk olyan sok rendőrrel, mint hittük (valszeg mert kevés volt a turista), de azé` volt 1-2 radaros.

6. Benzin
24000-25000 lej/liter a 95-ös

Üdv,

Borsi
Laci · válasz 2003-09-11 16:58:22 (146) 
Szeptember elején érkeztem meg egy 2 hetes erdélyi útról és röviden szeretném megosztani a tapasztaltakat.

1. Gyulánál léptem ki: 15-15 perc várakozás mindkét oldalon. A határon a pénzváltás katasztrófálisan rossz: 125 Lei = 1 Ft.

2. Arad nagyon szép város. Szinte minden a hosszú széles főutcán található. A Maros túlsó oldalán van az aradi vár. A vértanúk oszlopát sajnos nem találtuk meg, pedig sokat gyalogoltunk a vár mellett.

3. Déva: tiszta és modern város. A várba mindenképpen érdemes felgyalogolni (1 óra). Most készül egy felvonó, de az még csak a jövő. A szállásunk Csernakeresztúron volt egy magyar családnál.

4. Retyezát: A víztározóig viszonylag könnyű szerrel fel lehet kocsival is jutni. Maga a víztározó szinte kiszáradva. A gáton továbbhaladva kb 500 m-re kezdődik a Retyezáti Nemzeti Park, ahová belépő ellenében be lehet kocsival is hajtani. Az út rendkívül rossz. Aki csak egynapos félcipős túrára jött ide az elégedjen meg a víztározótól látható, valóban gyönyörű panorámával, sokkal több élményt nem nyújt a fizetős út sem. Hátszeg határában (Vajdahunyad felé) van egy rezervátum. Sajnos elég gyér: 1 medve (sűrűn rácsozott ketrecben), 3 lusta európai bölény és egyéb apróságok vannak mindössze. Kár, hogy nincs több állat.

5. Vajdahunyad: A vár csodálatos, kb. 1 óra kell a megtekintésére.

6. Brassó - Poiana: Európai szinvonalú magaslati üdülőhely. Az út végén kabinos felvonó visz fel az 1800 m magas csúcsra. (100.000,- Lei oda-vissza) A kilátás páratlanul szép, persze csak jó időben. Poianán érdemes bekukkantani a "Dák Csűr" nevű vendéglőbe is. Páratlanul szép és hangulatos hely.

7. Brassó - Cenk-hegy: A felvonó o-v 40.000,- Lei. A felső állomásról 5 perc séta (jobbra elindulva) a Bellvedere kilátóterasz, ahonnan egész Brassó belátható.

8. Prázsmár - erődtemplom: páratlanul szép és érdekes, feltétlen megtekintésre ajánlom.

9. Árkos - Szakács ház: itt volt a szállásunk, nagyon szuper, kedvesek a házigazdák, jó az ellátás, tiszta a szállás. Másik előnye, hogy ideális kiindulási pont egy Brassó, Sinaia, Háromszék, Erdővidék csillagtúra lebonyolítására.

10. Sepsiszentgyörgy: Érdemes a Székely Múzeumot felkeresni.

11. Zágon: A Mikes-kúriát feltétlenül ajánlom megtekinteni: szép, gondozott park, és érdekes kiállítás várja a látogatót. A Mikes tölgyek vagy 1 km-re odébb találhatók a faluban. Tábla jelzi az utat, ami elég rossz, de járható kocsival is.

12. Csomakőrös: Körösi Csoma Sándor emlékháza a templom mellett áll, a tiszteletes úr kérésre nagyon szívesen megmutatja, és még a csodálatos templomban is végigvezet. Nagyon szép és megható!

13. Gelence - erődtemplom. Mindenképpen megtekintésre ajánlom ezt a régi templomot, ami a Világörökség része. A faluban kissé eldugva áll, és zárva is van, de a helybeliek eligazítanak, és a harangozó, aki a templom mögött lakik, készséggel megmutatja a páratlan műemléket.

14. Kézdivásárhely: A múzeum céhtörténeti és 1848-as anyaga igen ismert. További különlegessége a székely népviseletbe öltöztetett babakiállítás (Zsuzsi és Andris), amit feltétlenül meg kell nézni.

15. A forintot legjobban Csíkszeredában váltották: 140 Lei = 1 Ft.

16. Csikbánkfalva: Csíkszeredától délre található, itt létesült egy mini állatkert. Ide került a híres két parajdi medvebocs: Mici és Maci, de sajnos a közeljövőben elviszik őket Németországba végleg. Az állatkert mellett egy kitűnő étterem is működik itt.

17. Kászon: A Nyergesen át Kászonújfaluig az út jó minőségű, Kászonújfalu és K.altíz között most készült el a kétnyomsávos aszfaltút (Nr. 1), a többi katasztrofális minőségű.

18. Berethalom - erődtemplom: Tényleg csodálatos. Bár hétfőn jártunk arra, de be tudtunk menni a templomba. Az út Segesvár- Medgyes irányába szuper, most csinálhatták meg, szinte semmi forgalom nincs rajta.

19. Kalotaszeg: Végre készül az út. Már csak a Kolozsvár - Gyalu szakasz van hátra (de ezen is dolgoznak folyamatosan), a többi viszont nagyon jól járható, frankó széles lett, és nincs nagy forgalom rajta.

20. Bors-Ártánd hétköznap de. 10 órakor: 5-5 perc várakozás. Szinte hihetetlen.

Üdvözlettel:
Laci

ede · válasz 2003-09-08 15:15:45 (145) 
Szia,

nagyon köszönjük a beszámolót, gazdag programotok volt. Hasonlókat tapasztaltunk mi is a megemlített helyeken, és így leírva még csábítóbb lehet Erdély másoknak is (minden infrastruktúrális fejletlensége ellenére).

Ami tényleg nem jön át fényképen: a természeti csodák - Békás, Tordai, Torockó. Ezeket valóban élőben kell látni.

A képek nagyon érdekelnének, ha találsz egy használható free helyet, szólj, légyszi.

Kösz még egyszer,
Ede
Előzmény: Zu 2003-09-08 13:40:52 (144)
Zu · válasz 2003-09-08 13:40:52 (144) 
Udv!

Mi aug. 21-en jottunk haza Erdelybol, kb. masfel hetet voltunk odaat. Terveztem egy hosszabb beszamolot, de nem nagyon jon ossze, ugyhogy csak ugy kutyafuttaban leirom a legfontosabb tapasztalataimat, ill. ami igy hirtelen eszembe jut.

Az utrol (mondom, ez kb. 2 es fel hete volt):
Odafele Kolozsvar elott eltereltek balra (muszaly volt arra menni). Baromi nagy kerulonek tunt, raadasul ritka szar betonuton kellett menni szinte az egesz kerules alatt, anyaztam rendesen, de ki lehetett birni.
Visszafele az elkerulon, kb. a Kolozsvar vege tablatol kezdve, meg nem mondom pontosan, de kb. 5-10 km-en folyt az utepites. Felpalyas lezaras, de ez sem volt olyan veszes, vegulis acsorogni csak parszor kellett nehany percet, amikor pedig mentunk, lehetett olyan 40-50-nel haladni (kiveve amikor kifogott az ember egy 10 km/h-val kozlekedo traktort, ami feltartott vagy 50 autot par km-en :)
Egyebkent a Mehkerek-Nagyvarad-Kolozsvar-Marosvasarhely utvonal kivalo, foleg az uj utak (Kolozsvar elott es utan).
Ahogy kozeledunk Szekelyfold fele, egyre rosszabb, Hargita megyeben pedig aszfaltutak vannak ugyan (tobbsegben), de az a razosabb fajta. Azert lehet rajta menni 90-100-zal. Ahogy eszrevettem, Hargita megyeben es kornyeken azert jo esszel kozlekedni, ugyanis un. tengelytoro katyukkal sokszor talalkoztam utkozben, szerencsere sosem a kozvetlen nyomvonalban voltak, de volt amikor szlalomozni kellett. A legjobb uton is figyelmesen menjetek, ott is elofordulnak erdekessegek neha (az aszfalt szele szanaszet gyurodve...).
A legocsmanyabb katyus resz (fouton) a Szovata elotti szakasz (Makfalva es az azt megelozo falu elott, utan es kozben, habar ez visszafele mar jobb volt, a legnagyobb katyukat befoltoztak, de azert meg maradt boven), a masik Gyergyoszentmiklos elhagyva rogton vagy 4-5 km baromi katyus volt. Kezdetben ment a szlalom 80-90-nel, de aztan volt, hogy nem volt hova "menekulni". Ekkor egy nagyobb docc. Szerencsere a kocsi meguszta. :)
Az Udvarhely-Segesvar szakasz eleg jo, lehet menni rendesen (90-100). A Segesvar elotti "piros" szakasz pedig maga a mennyorszag a hargitai utak utan. :)

Ezeken kivul el kell mondanom, hogy ami a legjobban meglepett - es ezzel Romania elnyerte nalam a vilag leglogikatlanabb orszaga cimet (sok egyeb dolog miatt) -, az osszes "nagyobb" nevezetesseg kozvetlen kozeleben ISZONYAT rosszak az utak (Bekas szoros, Szt. Anna to, stb.). Egy ido utan mar rohogtunk rajta, hogy terkep nelkul se tudunk eltevedni, onnan tudjuk, hogy jo uton vagyunk, hogy ha elfogy az ut, vagy minosithetetlenne valik, na akkor mindjart megerkezunk. S ez be is jott mindig. Rohej, mast nem mondok...


Eleg jo idot fogtunk ki, s hogy ezert, vagy minek folytan nem tudom, de Parajdon es a Bekas szorosban akkora szmog volt, amit en meg eletemben nem szagoltam. A parajdi sobanya eleg kiabrandito volt ennek tudataban, visszatero tema volt, hogy "ezt most komolyan gondoljak, hogy ide lekuldenek asztmasokat...?". En, akinek teljesen jo a tudeje, vegig ereztem bent a banyaban is a kipufogogazt. Meg a belsobb termekben is. Kint pedig, amig a buszra vartunk a banya elott, kb. 15 percig az odarekedt kek levegot kellett szivni, alig kapott az ember levegot. Szerencsetlen asztmasok.... Mert amugy a banya szep lenne...
Szerencsere a Bekas szoros annyira lenyugozott, hogy mar csak egy mulo rossz emlek az ott szivott szmog, az oda nem illo arus sor pedig ennek tukreben mar szora sem erdemes. Gyonyoru az a szikla szoros, dobbenetesen lenyugozo! A fenykepek abszolut nem adjak vissza azokat a monumentalis mereteket. Tenyleg lenyugozo! (Csak az autokat kene kitiltani. Talan, 30 ev mulva...)
Mi amugy letettuk a kocsit meg az alagut elott. Szerintem erdemes, aki csak a szorost akarja bejarni.

Aki szereti az itthoni bukki tipusu turakat, annak nagyon ajanlom a Balvanyosbol indulo turistautakat. Mi eloszor csak a Budos barlangig akartunk menni, de aztan megkerestuk a Buffogo lapot is (valoban keresni kellett). A Budos barlangig (termeszetes mofetta) sima az ut (ugy ertem jol jelzett, mert azert kell maszni rendesen), tovabb a lap fele mar bonyolultabb, egyreszt meredekebbek az utak is, masreszt egy ido utan megszunnek a turistajelzesek, es jobb hijan a valamikori elottunk jart "amator" turazok jelzeseit kellett kovetnunk (bokrokra felerositett piros szalagok). Amugy a Buffogo nagyon erdekes, sajat kis mikroklimaja, es novenyvilaga van, mindenkepp erdemes elmenni oda. Van egy hangulata...

Jartunk meg sok helyen
Tordai hasadek - gyonyoru, monumentalis.... lehetne sorolni. Nem szabad kihagyni, foleg hogy kozel van Mo-hoz, egy hetveges kirandulast erdemes szervezni, Torockoi alvassal.
Medve to - szep, erdemes bejarni a kornyezetet is: kis tavak, sohegy...
Szt. Anna to - gyonyoru, kar hogy megcsipett a darazs, amit "WC" utan kutattam az erdoben
Segesvar - a var csodalatos, aki nem volt meg, menjen el.

De a legcsodalatosabb mind kozott Torocko volt, es a Szekelyko! Pedig csak atutazoban tertunk be ebbe a hangulatos kis faluba, es nem is gondoltuk, hogy mit talalunk.
Az elso latvany (de milyen!) a Szekelyko volt, erre azt hiszem kar is szot fecserelni. Ezt eloben kell latni mindenkinek. Mi mar ugy este 6 utan ertunk oda, kezdett lemenni a nap, s pont telibe kapta. Leirhatatlan!!! Felhivom mindenkinek a figyelmet: ne higgyen a fenykepeknek, semmit nem ad vissza (barmilyen jo kep). Fenykepen nem latszanak a meretek, itt pedig az (az egyik) lenyeg. A faluba beerve tovabb no a dobbenet. Ahogy a falu fole emelkedik ez a csoda...! Pont. Itt a vege.

Volt meg sok elmenyunk nyilvan, de "tomoren" ez jutott eszembe, mint legmaradandobb.
Meg 1-2 hangulat, ami eszembe jut:
Szovata, Medve to - nagyon hangulatos kis udulokozpont, tetszett az egesz
Parajd - nem tetszett
Szekelyudvarhely - utoljara 5-6 eve voltam ott, azota sokat fejlodott, igazan hangulatossa valt. Ha mar itt tartunk: a foteren: Korona Panzio, nyarikert, net & palacsintahaz. A kis kertelyisegben erdemes egy ebedet elfogyasztani. Nagyon hangulatos hely, elso osztalyu csirkecomb, fatanyeron (alapbol), elso osztalyu husgomboc csorba!
Csikszereda - annyira nem jott be, de az uj setaloutca resz - meg ha rovid is, de - aranyos, hangulatos.

A kajarol roviden...
Amit tudok ajanlani.

Homorodfurdo, Lobogo Panzio - nagyon jol foznek, atlagos adag, a jeges kave (es altalaban a kave) kituno, a tejszinhab "valodi", a somloi isteni! (A csorba is. :) Fizetni: lej, Ft, euro.
Szekelyudvarhely, Korona (lasd feljebb)
Szekelyudvarhely, a Petofi utcan a ket pizzeria kozul az, amelyik beljebb van egy udvarban - nagyon jo (es nagy) pizza, oriasi valasztek.
Segesvar, Brao Caffe - lent van a var alatti foutcan. MINDEN elso osztalyu! Nagyon klassz a berendezes is.
Szent Anna to, ut mellett parazson sult kurtoskalacs - nincs osszehasonlitasi alapom, mert eletemben eloszor ettem, de ISTENI VOLT.

Ettunk meg Parajdon a Krisztina Panzioban, de eleg felejtheto volt a flekken (a vilagon semmi ize nem volt - a szenen kivul), azon kivul mocsingos is volt. Ft-ot elfogadnak.
Gyilkos to - sajnos epp aramszunet volt az egesz volgyben egy elozo ejszakai vihar miatt, igy eleg kaosz volt az ettermi elet. Volt leves, flekken, natur krumpli. A flekkenbol egy eletre elegem lett. :)

Az arak szinte mindenhol ugyanolyanok, a legpuccosabb etteremtol a lepukkantig. 200 ezer lejbol mindig megkajaltunk (asvanyvizzel), ketten.

Na, ami meg feltunt:
Az Erdely utikonyv ugyan tenyleg nagy segitseg, es eleg gyakorlatiasnak tunik, de azt vettuk eszre, hogy sokszor eleg pontatlan. Csikszeredan pl. a Bank Postban ne akarjatok penzt valtani (nem lehet), helyette viszont a bank kis utcajaban (a vege fele) van egy Exchange (a banktol 2 perc jarasra).

Penzvaltas.
Kolozsvar: 137
Parajd (valamilyen szalloda recepcioja): 135
Szekelyudvarhely: 140
Csikszereda: 140
Nagyvarad: 138
(Indulas elotti nap, Bekescsaba: 125 :) Meg jo hogy nem vettem.
Mindezek 2-3 hettel ezelotti arak.

MOL kutnal mindenhol tudtunk kartyaval vizetni, most jott meg epp a havi szamlakivonat: 141-145 kozott jott ki igy. Tehat erdemes (es kenyelmes).

Csinaltunk rengeteg fenykepet, fel is tudnam tolteni, ha lenne hova. Kellene csinalnom valami tarhelyet valahol. (Mar ha erdekel valakit.)

Osszefoglalva: Torocko var vissza engem :)), Bekas sz. lenyugozo, a kajak nagyon jok, es olcsok, jo a kenyer (meg van benne "anyag"), nagyon jok a sajtok, a kocsiban csak 2 ego egett ki, mas bajrol egyelore nem tudok. :))

Udv:

Zu
nerion · válasz 2003-08-07 13:43:38 (143) 
Képes beszámolót találhattok Székelyföldről a www.nerion.try.hu cimen. Tom
ede · válasz 2003-08-04 22:36:39 (142) 
Szia,

örülök, hogy megnéztétek az erődtemplomokat, a szászok nagyon tudtak.

Kelnek nekünk is új, majd ha arra járunk, megnézzük. Jó hogy beszélnek magyarul, egyre többen megyünk Dél-Erdélybe.

Útikönyv: az utóbbi évek leghasználhatóbb Erdély témájú útikönyve. Még annak ellenére is, hogy sajnos nagyon sok benne a pontatlanság, és helyesbíteni való, megérett egy új kiadásra, egyelőre sajnos nem tervezik. Ezzel együtt viszont tényleg a leghasználhatóbb összefogó anyag, mi is visszük magunkkal.

Vajdahunyad vára: egész jó karban van, van is elég magyar turista.

A fotóknak mindig nagyon örülünk, nagy segítség, mert mindehova mi sem jutunk el, csak évek alatt. 1-2 megás leveleket küldhetsz, de ha sok a kép, inkább postázd CD-n. A jobbakat feltesszük, a neved természetesen engedélyeddel feltüntetjük.

Még nem tudom, mikor dolgoznánk fel őket, az utóbbi időszakban mi is készítettünk 900-at! :) A fontosak és hiánypótlóak persze gyorsan megjelennek.

Kösz még egyszer, Ede
Előzmény: njgy 2003-08-04 19:16:15 (141)
njgy · válasz 2003-08-04 19:16:15 (141) 
Az erődtemplomokat természetesen nem hagytuk ki. Tényleg fantasztikusak.

Nagyon nagy élmény volt továbbá a gelencei műemlék templom is. A Háromszék keleti csücskében található 4400 fős magyar falu hozzánk képest tényleg az Isten háta mögötti hely, de megéri az utazást. A templomban található freskók az 1300-as évekből származnak! /A kapuban ki van írva, melyik számú házban található a kulcs, de érdekes, hogy a házak teljesen összevissza vannak számozva, úgyhogy a szám alapján nem sok az esély. Viszont pár méterre ott a kocsma, ott segítenek. Egyébként a harangozót kell keresni, a templomot meg kell kerülni, és körülbelül a bejárathoz képest átellenben található kis közben van a ház./

Hazafelé a fogarasi várnál álltunk meg: kívülről nagyon impozáns látvány, de sajnos belülről elég elhagyatott és lepusztult.

Viszont aki a dél-erdélyi úton utazik feltétlenül álljon meg Kelneken (kb. 10 km letérés Szászsebes mellett az 1-7-es útról. A világörökség részévé nyilvánított várat egy kolozsvári alapítvány kezeli. Ottjártunkkor pont az alapítvány elnöke vitt minket körbe, ő román egyetemi tanár, de elég jól tudott magyarul. Nagyon szépen rendben tartják a várat, van egy pici kiállítás is. Ahogyan az Erdély Útikönyv is írja nem nagy a vár, de annál hangulatosabb. (Az erdelyiturizmus honlap főoldalán is hirdetett könyv szerintem kötelező útikellék, nagyon jól használható és minden fontos információt tartalmaz.)

A Vajdahunyad vár szintén kötelező megálló, errefelé a város környékén található hatalmas elhagyott rozsdásodó üzemek is érdekes és szomorú látványt nyújtanak.

Ede!
Szívesen felajánlok néhány képet a honlaphoz, ha érdekel írd meg, hova tudom elküldeni őket!


Előzmény: ede 2003-07-29 23:55:34 (140)
ede · válasz 2003-07-29 23:55:34 (140) 
...bár, ha belegondolok, a prázsmári várrészében is elég különleges, hogy belülről körbejárható: egyik oldaladon az utca a lőrésekkel, a másikon a szobaként használt menedék-kuckók, raktárak.
Előzmény: ede 2003-07-29 23:50:36 (139)
ede · válasz 2003-07-29 23:50:36 (139) 
Szia,

ha már Brassó környékén mozogsz, ne hagyjátok ki Szászhermány és Prázsmár erődtemplomait, mindkettő egy-egy csoda. A szászhermányiban a várrész, a prázsmáriban a templom különlegesen szép vagy egyedi. Utóbbiban néprajzi múzeum is működik, csemegeként.

Üdv., Ede
Előzmény: njgy 2003-07-29 20:08:14 (138)
njgy · válasz 2003-07-29 20:08:14 (138) 
Sziasztok,

Idei erdelyi nyaralasunk kozepebol jelentkezek Barcarozsnyorol (Brassotol 15 km), ezert nincs ekezet. Celpontjaink iden a Bucsecs es a Kiralyko, illetve a kornyekbeli latnivalok. Nehany informacio azoknak akik errefele tartanak.

A torcsvari var mellett (belepo 70000 lei) feltetlenul erdemes felmenni a barcarozsnyoi varba (40000 lei) is, nagyon kellemes a felujitott resz, illetve a kilatas is gyonyoru.

Sinaia: belepo a Peles kastelyba 90000, Pelisorba 70000.

Babele: a felvononal oriasi a sor, ugyhogy idoben kell erkezni.

Az utakrol: a del erdelyi ut vegig kivalo. Nagyon kell vigyazni viszont a radarokra, legalabb annyival lehet talalkozni, mint az utobbi hetekben nalunk otthon. Peldaul Fogarason a varos mindket vegenel mertek. En eddig csak belteruleteken talalkoztam radarral, de meg a legkisebb falvak sem biztonsagosak (mar ha athalad rajtuk egy fout). Belteruleten mindig tartom a megengedett sebesseget, ugyhogy eddig nem volt gond. Nagyon el tudnak bujni, de altalaban a szembejovok jeleznek.

A Fogarasi 7C tenyleg kifogastalan, erdemes felmenni. A Bilea vizestol 100000 leiert fel lehet menni a Bilea toig a felvonoval, de csak akkor inditjak, ha osszejon 10 fo. Nekunk tegnap nem volt ekkora szerencsenk, ugyhogy maradt az auto.

Brasso: parkolas a kozpontban 8500 lei/ora, penzbedobos automatak vannak. Vasarnap is fizetni kell! A Fekete templon csak hetkoznap van nyitva, nem ertem miert (ugyhogy majd nekifutunk ujra).

Egyelore ennyi, a tobbit majd ha hazaertunk.

Udvozlet mindenkinek.ede · válasz 2003-07-29 00:57:15 (137) 
Legyen aug. vége, a forrást természetesen kiírjuk.
Üdv., Ede
Előzmény: jtomi 2003-07-28 15:32:47 (135)
ede · válasz 2003-07-29 00:50:53 (136) 
Sziasztok,

a hozzászólások óriásiak, nagyon sokat segítenek a többi olvasónak. Nagyon sokan a teljes fórum anyagot éppen információtartalma miatt töltik le, egyre több ilyen visszajelzést kapunk.

Kösz még egyszer, a jó szavakat szintén.

Üdv., Ede
jtomi · válasz 2003-07-28 15:32:47 (135) 
Üdvözlet a honlap olvasóinak. Egy kilenc napos erdélyi túrán vagyunk túl egy nappal a barátaimmal; mivel nagyon sok hasznos infot szereztem a honlapot olvasva, megosztom néhány élményemet én is, hátha ezzel is segíteni tudok a későbbi útszervezőknek.
A.,
Utak - az erdélyi utazások slágertémája. A nemzetközi főútjaik kiválóak, legalábbis, ahol mi közlekedtünk: Nagyvárad-Kolozsvár-Torda-Segesvár-Brassó, ill. Gyulafehérvár-Szászváros-Déva-Arad-Nagylak.
A Kolozsvár előtti útfelújítások nagyon a végén járnak, még Gyalunál szar a helyzet, egy hete mindkét sáv egy egykilcsis szakaszon földút volt, a másik három kisebb akadály már csak félpályás útlezárás volt, váltakozó forgalommal, szerintem azokon a részeken már végezhettek is.
A kétszámjeggyel jelzett útjaikról viszont elmondható, hogy rosszabbak, ill. sokkal rosszabbak, mint a mi kétszámjegyű útjaink. A következő ilyeneken haladtunk (az itt köv. sorrend egyben a minőségi sorrendet is mutatja):
1. Segesvár-Medgyes-Balázsfalva-(Marosszentimre). Ez az egyetlen olyan szakasz, amely megközelíti a mi kétszámjegyű útjaink állapotát.
2. Sz.udvarhely-Csíkszereda-Tusnádfürdő.
3. Balavásár-Parajd-Sz.udvarhely.
Külön kell szólni, a szent-anna tói bekötő útról, amely már kifejezetten zaccos, és a Parajd-Bucsintető-Gy.szt.miklós-Pongráctető-Gyilkostó-Békás szoros útvonalról, amely kis kivételtől eltekintve maga a katasztrófa. A Bucsintető után három kilcsivel van egy rövid (kb. tíz km), alapvetően betonlapokból kirakott szakasza, amely elviselhető, de ezen kívül maga a merő kátyú az egész. Kitartó sofőri figyelmet, és max. húsz-harminc kilcsis sebességet javasolnék.
Az alacsonyabb rendű utak közül egy pozitív kiemelendőt írnék, amely térképeken csak egyéb vagy köves útként van feltüntetve, ehhez képest jobb az itt felsorolt összes kétszámjegyű útnál: a berethalmi bekötő út Segesvár után.
B.,
LÁtnivalók. Ha már itt tartunk, a látnivalók közül csak azokról, amelyek kevésbé frekventáltak: a berethalmi erődtemplom méltán a világörökség része, szenzációs látvány. Ráadásul az idegenvezető, dekoratív hölgy az ottragadt szász kisebbséghez tartozhat, mert pazar a német tudása, és ingyen tart beszámolót a templom történetéről. Mivel nem fogad el lóvét, tessék pénzt adni a templom restaurálására! Mivel egyedül lehet, ezért viszont van látogatási ebédszünet.
Fehéregyházát én is kiemelem, érdemes a Petőfi emlékházat megtekinteni, mint ahogy Segesvárt is, nagyon szép, csak arra kell figyelni, hogy aki nem szeret egyszerre kb. ötezer román rokker társaságában várost nézni, az hagyja ki az Erdély útikönyvben is említett segesvári középkori fesztivál időpontját.
Az Erdély útikönyvben írtakkal hasonló a véleményünk: a nagyvárosok közül valóban Brassó a legimponzásabb látvány, itt a tőke valamelyest nagyobb jelenléte is tapintható, mert érezhetően/láthatóan jobb állapotban van a város, mint akár N.várad, Kolozsvár Arad vagy M.v.hely. Érdemes elugrani a törcsvári várba is, a drakula kacsától függetlenül szép. Ha valaki igazi bajor csicsára is vágyik, akkor pedig tovább, óromán területre, Sinaia-ra érdemes még elhúzódni innen, a Peles-kastélyt megnézni.
Javaslom a tordai hasadék érintését is, oda vagy visszaúton, legalább félórás gyaloglással a hasadékban; pazar az élmény.
c.,
Szállás-étkezés-árak
Alapvetően internetől, a holnlapról rendeltünk. Ezúton is még egyszer külön köszönet Ambruséknak a zseniális parajdi vendéglátásért, Árpinak a fantasztikus kiszolgálásért!
Az étkezésről, árakról annyit, hogy azok még az átlag magyar bérből élők számára is megfizethetők, kb. kétharmad áron lehet mindent megszerezni, pl. soha nem fizettünk egy komplett ebédért (leves-főétel köret-sör-borravaló) egy ezresnél többet, ez nálunk kétezernél kevesebből ritkán jön ki fejenként. Az átlagosnál jobb jövedelmű, német-olasz-francia élményekhez szokott magamfajta számára pedig már egyenesen viccesek a kinti árak (pl. a sör három bádogért - az alaménium ötezer lejest neveztük el így...)
D.,
Negatívumok. Két dolog: az érezhető történelemhamísítási szándék, no és a határátlépési macera. Az előbbivel kapcsolatban már azt sem vette be a gyomrom, amikor az egyik szlovákiai túrámon megtudtam, hogy IV. Béla mekkora szlovák király volt, de pl. a koloszvári cicoma (komolyan mondom, a esti díszkivilágítás kék-sárga-piros színkombinációjának felfedezésén már csak röhögtünk) a pitiáner, kisstílű, nem europer magatartáshoz tartozik.
A határátlépés sem illethető az utóbbi jelzővel. Többek között ötperces barcsi, és kettes fokozatban történő rédicsi határátlépési szokáshoz szokott lelkemet (de említhetném azt is, hogy tőlem Sezana-Trisztnél az olaszok az utóbbi három évben már csak érvényes bankkártyát kértek, útlevelet azt nem) már odafelé a biharkeresztesi egyórás macera is megviselte, de amit a románok két és fél órában bemutattak visszafelé Nagylaknál, az elképesztő volt... Ehhez képest mondjuk visszafelé összesen egy percet töltöttünk magyar oldalon el. Ráadásul alapvetően a saját nációjukat szivatják...
No, egyelőre ennyit, most azért a biztonság kedvéért elmegyek nyugati irányba is; ha valakinek a honlap szerkesztői közül arra támad kedve, akkor az elkészített digitális képek közül egy válogatást szívesen átküldök icuqán vagy akár cd-n, aug. vége felé.

Üdv mindenkinek.
Laci · válasz 2003-07-28 13:53:56 (134) 
A tavalyi és azelőtti élményeimmel, tapasztalataimmal én is szeretném gazdagítani ezt az oldalt.

1. Ártándnál átlépve a határon csak annyi lejt érdemes váltani, amennyi a tankoláshoz és az aznapi kisebb kiadásokhoz szükséges. Nagyváradon sokkal jobban váltják a forintot, sőt Székelyföldön még ennél is jobban!! Ez alól kivétel, ha éppen hétvégén lépünk be, mert akkor Váradon nincsenek a pénzváltók nyitva.

2. Bors és Nagyvárad között száguldásra invitál a kétszer kétsávos út, ahol egyébként sebességkorlátozás van. A rendőrök néha előszeretettel foglalkoznak a szabálysértőkkel. Így odafelé akár rossz "élménnyel" gazdagodva kezdhetjük a vakációt, visszafelé pedig kellemetlen helyzet adódhat, ha már az utolsó szakadt lejünket is elköltöttük benzinre és pálinkára, pedig a rendőrnek pont arra a pár lejre fájt volna a foga. Szeretik még a biztonsági övek bekapcsolását, illetve a zöldkártya meglétét is ellenőrizni, ha történetesen mégis szabályosan 50-nel megy a vándor magyar, de lemeszelik. Legyünk óvatosak.

3. A Székelyföldre tartó vándor általában meg kell, hogy pihenjen útközben. Erre a legalkalmasabb vidék: Kalotaszeg valamely magyarlakta falva. Az út mentén és beljebb is sok található, de viszonylag kevesen tudják, hogy közvetlen Kolozsvár előtt, Magyarlónán (Luna de Sus) is lehet szállást kapni. Ez a főúttól 1 percre van. A helybéliek segítőkészek, egymásnak ajánlják a vendégeket, ha esetleg náluk telt ház van. Sajnos a házakon nincs jelezve, hogy szobakiadással is foglalkoznak. Előnye, hogy Kolozsvár 5 percre van a falutól. Alkonyatkor a falu feletti dombhátra felkapaszkodva gyönyörű a kilátás Kolozsvárra és Kalotaszeg eme részére.

4. Marosvásárhelyen a parkolás előre váltott jegyekkel lehetséges, amelyet sok helyen (pl. élelmiszerboltban) lehet kapni, és ezután érvényesíteni kell. Érdemes megváltani, mert nagyon intenzív az ellenőrzés, és keményen büntetnek.

5. Gyilkostónál ha valakinek szállásproblémája adódna, érdemes a helyi üzletház (csak egy van) élelmiszer boltjának vezetőjénél (Marika)érdeklődni. Ő biztosan tud segíteni. Étkezésre pedig nyugodtan igénybe lehet venni a szemközti szinvonalas éttermet, jól főznek, nagyon kultúrált, és az árak is barátiak.

6. Szovátán érdemes megnézni a sós tavak mindegyikét, egyet meg feltétlenül ki kell próbálni. A legkultúráltabb a Medve-tó, igaz itt fizetni kell, de megéri. Délben fürdési szünet van!!!! Kirándulásként ajánjom a szovátai kálváriához való sétát, ahonnan csodálatos a panoráma a Sóvidékre. Kb. fél óra gyalogút, enyhe emelkedőn.

7. Csíksomlyón járva a Somlyó nyergétől indulva fel lehet kapaszkodni a Nagy Somlyó-hegyi kilátóhoz. Páratlan a 360 fokos körpanoráma (Gyergyói havasoktól egészen a tusnádi hegyekig az összes csíki falu a lábunk előtt hever, szemközt a Hargita vonulata szinte teljes hosszában látható, ellenkező irányban meg a Keleti-Kárpátok sivár bércei sorakoznak.) Az út odáig eléggé kaptató!!! A kilátó acélvázas építmény, létrákon lehet felkapaszkodni, de megéri!!

8. Székelyudvarhely és Segesvár között két fontos látnivaló is akad:
Székelykeresztúron megtekinthető az a körtefa, amely alatt Petőfi az utolsó estéjén elszavalta az "Egy gondolat bánt engemet" c. versét, majd másnap a héjjasfalvi (segesvári) csatában látták utoljára. Szép, magyar koszorúkkal tarkított emlékhely, a régi kiszáradt körtefa korhadt törzse mellé egy új fát ültettek. Fehéregyháza határában egy hatalmas tábla jelzi a Petőfi emlékmúzeumot. Érdemes betérni, nagyon szép és érdekes a kiállítás, a hírhedt csata egyes fázisait egy terepasztalon követhetjük nyomon. A kertben emlékpark, ami a magyarok egyik kiemelt zarándokhelye Erdélyben.

9. A Déli-Kárpátok felé látogatóknak szívből ajánlom a 7C jelű Transz-Fogarasi utat, amely az 1 sz. főútból kiindulva Nagyszeben és Fogaras között Arges felé szeli át a Fogarasi-havasokat. Csodálatos!! Teljesen alpesi a táj és az út is kiváló minőségű. A hágó tetején egy alagúton át elhagyhatjuk Erdélyt. Itt egyébként túristaszálló, büfé és egyéb civilizált körülmények vannak. Lehet túrázni is. A növényvilág itt már havasi legelő, fa nincs ebben a magasságban. A panoráma az Erdélyi-medence felé csodálatos. Az alagúton továbbhaladva Arges megye felé már lefelé vezet az út, óvatosan kell haladni, mert a látvány itt is gyönyörű, de nincs korlát. Nem messze elérjük az argesi víztározót (Vidrau-tó), amelynek érdemes a legdélebbi csücskéig elmenni. Az út itt is jó, de kanyargós. A völgyzáró gátnál álló kilátóba feltétlenül érdemes felkapaszkodni. A tó felett a Fogarasi-havasok csúcsai, alattunk az óriási víztükör, majd a lenyűgöző betonmonstrum mélysége szédít el.
Figyelem: az út előtt feltétlen tankoljunk meg. Közvetlen a 7C út kiindulásánál ugyan van egy prosztó benzinkút, de néha kifogy az ólommentes, így meglepetés érhet bennünket. Feljebb egy szál benzinkút sincsen!!!

Most egyelőre ennyi, majd még jelentkezem.
Üdv minden kiváncsi Erdélykutatónak!!!!
Laci


Laci · válasz 2003-07-28 11:36:09 (133) 
Kedves Fórumosok!
Alább olvastam egy beszámolót Retyezát felől. Ha valakinek van friss élménye a Malomvíz felőli megközelítésről (utak állapota, a víztározóig való megközelíthetőség), kérem írjon róla.

Másik kérdésem: mi van jelenleg a Kolozsvár - Bánffyhunyad közti útszakasszal? Van-e még korlátozás vagy torlódás?

Köszönettel: Laci
ede · válasz 2003-07-26 07:41:29 (132) 
Kösz a beszámolókat és a fotóálbumot! Majd átnézem.

Üdv., Ede
szoltan · válasz 2003-07-23 23:07:34 (131) 
Sziasztok
Ha lassan is, de azért készül a fényképes beszámolóm. Jelenleg félkész, de a fotók már fenn vannak. Még kommentárok hiányoznak néhány albumról
http://szcsalad2.srv.hu oldalon található

Röviden annyit, hogy Tibódról kiindulva kirándulgattunk 8 napig, majd 4 éjszakát töltöttünk Torockón. Igaekeztünk a hagyományos célpontokon kívül az eldugottabb helyeket is meglátogatni(pl. Székelyderzs, Nyerges tető, Gyimes, Torjai büdös barlang, timsós források, Mohos láp, Túri hasadék, Toerdai sóbány, Énlaka,stb)

Még jelzem, ha teljesen elkészültem, addig a képek önmagukért beszélnek...

Üdv: SZ
Vajdaságból · válasz 2003-07-23 17:17:11 (130) 
Halihó!

Igéretemhez híven ismét jelentkezem. Egy szép kirándulást sikerült összehozni, habár nem az eredeti terv alapján. A motoros haverom az
utolsó pillanatban lemondta az utat, ezért egy héttel késöbb indultunk egy
másik barátommal. Viszont így csak egy hét állott a rendelkezésünkre.

1. nap, hétfö. Indulás Szabadkáról déli 12 órakor. Az útirány: Röszke-
Szeged-Nagylak-Arad-Lippafüred. Hárman vagyunk két motoron, egy közös
hölgyismerösünk is vállalta ezen kalandot. Késön indultunk, a két
országhatáron való átevickélés tovább fokozza idöhiányunkat. Ezért az
elsö éjszakázás már Lippafüreden. A kemping még nem teljesen kész de a
faházikók elsöosztályúak - zuhannyal, melegvízzel (500 000 lei/ház).
Kis probléma a komunikációval: senki nem akar érteni magyarul. Angolul
nem tudnak (milyen nyelven kompjutereznek arrafelé?) viszont a francia
nekem nem megy...
2. nap, kedd. Tovább Déva felé. Ekkor jövünk rá, hogy kenyeret csak
nagyobb faluban lehet venni... Nagyobb megállások nélkül törtetünk elöre.
Déva-Szászsebes-Gyulafehérvár-Tövis-Kiskapus-Medgyes. Csak itt talájuk az
elsö magyar embert! Ugy döntünk, hogy Segesváron éjszakázunk, viszont
pár km-rel a város elött az út mellett találunk kempinget és ott
maradunk. Szintén faházikó az otthonunk, ez szerényebb (300 000 lei). A
vizesblokk minimum alatti, a kempinget csak azoknak ajánlom, akik a természetért mellözni tudják a civilizációt és a kényelmet.
3. nap, szerda. Reggel egy nagy séta a közvetlen szomszédságban lévö
bükkerdöben. Igazi felfrissülés egy olyan ember számára, aki az
alföldön született... Böséges reggeli után indulunk: Balavásár-Szováta.
Szovátán táborverés a VassKert kempingben majd pedig túristának adjuk ki
magunkat: fürdés a Medve-tóban, séta az erdöben, fényképezkedés, kürtös kalács, sör... Sajnos a tó környéke túl van civilizálva. Rengeteg a beton még az erdön belül is, a zsibvásár is el van túlozva egy kicsit.
Az éjszaka hüvös, csak 10 fok (vékony a sátor fala...). Egyébként a
kemping osztályon felüli, mindenkinek ajánlom, aki sátorral érkezik! A tulajdonossal kellemesen elbeszélgettem, köszönöm neki a jótanácsokat!
4. nap, csütörtök. Tovább Gyergyószentmiklósra. Habár az útszakasz
nagyon rövid, csak lassan haladunk: kb 15 percenként állunk meg,
fényképezzük a tájat és élvezzük a természetet. Sajnos a hágó környékén siralmas az "útburkolat" (eddig azt hittem, hogy felénk rosszak az
utak...). Közvetlen a hágó után viszont érdemes megálni, a kilátás a környezö hegycsúcsokra csodálatos látvány.
Gyergyószentmiklóstól pár km-re talájuk a kempinget, faházikóbérlés
(90 000 lei/ágy), majd tovább a Gyilkos-tóhoz. Az út melletti táj itt
is lenyügözö, a tó és környéke pedig szebb, mint elképzeltem. Csónakázás,
séta a Békás-szorosban a délutáni program. Ja! Valószínüleg itt lehet
kapni a világ legjobb kürtös-kalácsát! Nem szabad kihagyni!
5. nap, péntek. Indulunk hazafelé. Az útirány: Csíkszereda-Székelyudvarhely-Segesvár. Fényképezkedés a székelykapuknál, majd kiválasztjuk a lehetö legroszabb utat egész Erdélyben: Nyikómalomfalván és Kobátfalván keresztül. Ezt az útszakaszt talán be sem kéne jelölni a térképen. Aki csak teheti, messze kerülje el...
Segesváron várnézés. Hatalmas kiábrándulás. Mert csak messziröl az ami. Belülröl igazi balkán. Éjszakára ismét a városon kívüli kempinget
választjuk, így reggel nem kell a városi forgalomban bolyongani.
6. nap, szombat. Az útvonal ugyanaz, mint idefelé. Dévánál hoszabb
pihenö, megnézzük a várromot. Ismét kiábrándulás. A totális enyészet,
szeméttel vegyítve. A DEVA fölirat a vár oldalán pedig mindennek a teteje...
Lippafüreden sajnos be kellett érnünk a sátrunkal, minden faház le
volt foglalva. Viszont csak 50 000 leit fizettünk a sátorhelyért
(hasonlításképpen: 3 sör 45 000 lei).
7. nap, vasásnap. Reggel felmentünk a Solymosvárba. Végre egy várrom ami úgy is néz ki. Talán csak azért mert eldugottabb helyen van. Érdemes
megnézni.
Nagylaknál a Román oldalról a kijövetel több mint fél órát vett igénybe,
pedig alig volt pár autó elöttünk. Nagyon szorgosak a szomszédok...

Végezetül: Nincs rá szó, hogy leírjam a Hargita szépségét. Remélem, legalább még egyszer eljutok arrafelé.

Üdv mindenkinek, Gábor
ede · válasz 2003-07-21 21:54:09 (129) 
Szia,

nagyon köszönjük!

Az autósokról annyit: biztos nem próbáltál nagyvárosban sávot váltani. Na, az nem megy. :) Az előzéses szitukban tényleg segítik egymást, nem is árt, még így nagyon sokat kockáztatva vezetnek.

Neptun: azt hiszem, azt újították fel, azt dícsérik belföldről is. Eddig még nem volt külső kritikus. A vécék: ... ahhoz több idő kell, meg más szemlélet.

Üdv., Ede

Előzmény: isbi 2003-07-21 17:08:08 (127)
ede · válasz 2003-07-21 21:50:14 (128) 
Köszönjük, köszönjük, ezek szerint jól éreztétek magatokat. Várjuk a többit. :)
Ede
Előzmény: kele 2003-07-21 12:26:32 (126)
isbi · válasz 2003-07-21 17:08:08 (127) 
Sziasztok!

Most érkeztünk haza egy jó nagy körről. Először is köszi mindenkinek az oldalért, az út előtt igen sok hasznos infót gyűjtöttem össze innen.

Néhány gondolat:

Meglepett, hogy a romániai autósok mennyivel kulturáltabban vezetnek mint az itthoniak. A teherautók általában leindexelnek jobbra, ha előzhetsz, szerpentines részeken ha már nagyon felgyűlt a sor, félre is állnak. A dudát is sokkal kímélőbb üzemmódban használják:)

Bár mi általában faházikókban (casuca) aludtunk, úgy tűnt, ott is, akárcsak nálunk, sátoroznak mindenhol, ahol csak van egy kis szabad hely. Negatívum, hogy ha kocsival vannak, akkor bömböltetik a magnót ezerrel, ráadásul a leggagyibb lakodalmas popot.

Mindenképpen ajánlom figyelmetekbe a Transz-Fogaras alagutat és környékét, szakasztott mint a Bíbor folyók c. filmben. A kis gleccser aljában még volt vagy egy méter koszos hó, úgyhogy aki szánkót visz, nem fogják kiröhögni (nagyon) mert vagy ötven métert lehet csúszni lefelé.
Az út mindkét oldalról egészen jó minőségű, de az Erdély felőli oldalról Telecabin is megy föl egy jó darabon.

Kolozsváron a város pénze elment a sok zászlóra meg a festékre, és valószínűleg az útalapból vonták el. Bucurestiben voltak még ilyen rosszak az utak.

Ja igen, sikerült már valakinek megtalálni azt a táblát amelyik Ploiesti felől érkezve jelzi a várost elkerülő utat? A barátnőm már vagy ötödjére járt arra kocsival de nem emlékezett, hogy egyszer is megtalálták volna. Amikor kiértünk a városból, láttuk azt az aprócska leágazást amelyik visszafele az elkerülőre vitt volna, legalábbis csak sejtettük hogy az lehet mert tábla ott sem volt...

Előjelző táblák az utakon nincsenek. Repesztesz 90-nel mert azt hiszed még messze vagy a leágazástól, aztán egyszercsak ott a tábla, hogy Brassó balra... Tanulság: nem szabad aludni hagyni a mitfahrert.

És az utolsó: A tengerpart nagyon király!!! Fiataloknak a Neptun part ajánlott. Az árak relatíve még mindig alacsonyak, a kiszolgálószemélyzet is fiatal, többségük beszél angolul, a lányok gyönyörűek (félve írom le, de akkor is: szerintem szebbek mint a magyarok, és igényesebben öltöznek, mindig érzed rajtuk, hogy igazi nők). Csak a vécéket, csak azokat udnám feledni...

Bocs hogy ilyen hosszú voltam...
kele · válasz 2003-07-21 12:26:32 (126) 
Hát megjöttünk családostul 9 napos erdélyi útunkról. Nagyon sokat láttunk, ez most a beszámoló első része.

Összességében: a 3 évvel ezelőtti úthoz képest sok változást, és talán egyértelműen inkább javulást tapasztaltunk az épületek állagát és az utak minőségét tekintve.
A Sós-Farkas Erdély útikönyv alapján mentünk, információit nagyjából pontosnak találtuk, az alábbiak kivételével:
1. Szárhegyen hétfőn nincs nyitva kastély.
2. Dálnoknál nem a bekötőúton, hanem a bekötőút után Brassó felé kb. 500 méterre található a Dózsa György Étterem és Panzió.
Kiegészítés: Brassó-Pojánán nem sikerült infót szereznünk, hogy melyik felvonó üzemel. Mindenestre ha üzemel nyáron valamelyik, az is csak kilenctől négyig.

Részletesen:
Nagyvárad: változatlanul lenyűgözően szép város, még sokszor elhanyagolt állapotában is. Ajánlom a taxizást, mert a város elég nagy, a taxi viszont bagó. Nagyon elégedettek voltunk a Posticum keresztény egyesület szálláshelyével, 10 euró reggelivel. Olcsó, igényes, szép épület, jó helyen, gyönyörű kerttel.
Magyarvalkó: csodálatos kalotaszegi templom dombtetőn, átjárás és kulcs a lelkészlakban, ezt kérdezzétek a faluban. Szép kézimunkák Korondhoz képest viszonylag olcsón.
Gyerőmonostor: csak kívülről láttuk a templomot, de ez is megejtően szép.
Abszolút megérte bejárni Kalotaszeg ezt a ritkábban járt útját a Vlegyásza felé: gyönyörű táj, csodálatos templomok és kézimunkák.
Tordai-hasadék: nagyon megjártuk. A hagyományos út lezárva, mivel Mészkő (Cheia) faluban megroggyant a híd. Ha Kolozsvár felől érkezünk Tordára, a Cheile Turzii táblák elvezetnek az alternatív útra, amely azoban sokkal hosszabb és rosszabb minőségű, mint a rendes út. (Az eredeti leágazástól visszafordulva pedig Tordán keresztül csekély 32 km, nagyrészt igan lassan járható kavicsúton). A megroggyant híd egyébként személyautóval járható, de természetesen nem veszélytelen, ezt mindenkinek magának kell eldönteni.
A hasadék persze változatlanul gyönyörű, megéri a kitérőt, csak rá kell szánni az időt. A környéke azonban egyre szemetesebb, sőt, most még egy szárnyashangya invázióba is belefutottunk.
Torockó: a falu valóban talán a legszebb Erdélyben, mind fekvését, mind építészetét tekintve. Király Máriánál kosztoltunk, szép, rendezett kertben, rálátással a Székelykőre. Igazi helyi specialitásokat ettünk nagyon finom tálalásban, és kiváló a köményes és az áfonyás pálinkájuk is (itt jegyezném meg, hogy érdemes a kóstolt pálinkáknál érdeklődni a vásárlási lehetőség után, ha ízlett, általában 1500 Ft/l körüli áron adják). Ajánlom még az egyik jellegzetes torockói házban kialakított virágos, hangulatos kiskocsmát a templom mögött.
Segesvár: az elmúlt három évben úgy tűnik, jelentős felújításokra került sor. Sajnos, még mindig nagyon sok roma kéreget, mégpedig levakarhatatlanul, ami az embernek erősen kedvét szegi. Ettől függetlenül rendkívül szép középkori Óváros felejthetetlen tornyokkal, kihagyhatatlan látnivaló.
Szováta: szerencsére kissé esős időben érkeztünk, ezért tudtunk parkolni (ez három éve augusztusban nem sikerült). Gyönyörű fekvésű üdülőtelep, a Medve-tó mesés látvány a környező hegyekkel, a villák pedig helyenként kissé lepusztult állapotukban is látványosak.
Korond: az átlag magyar bazárnál kissé kevésbé ízléstelen zsibvásár, és valódi népművészet Páll Magdiéknál a Malom u. 862-ben (földúton hosszas bolyongás, célszerű megkérdezni az utat). Ez utóbbit nagyon ajánlom.
Tolvajos-tető: megrendítő élmény a három kereszt a hatalmas fenyvesek között. Szerencsénkre ködbe burkolózott minden, így még misztikusabb hangulatot árasztott.
Marosfőtől délre a táj: hatalmas hegyek a horizonton, karámok, kaszált legelők, fakunyhók: számomra a leggyönyörűbb hegyvidéki táj.
Gyilkos-tó, Békás-szoros: a tónál már kicsit túl nagy a zsibvásár, és a csónakáztatók egyszerűen lezárták a stéget, úgyhogy a tó partja csak egy méterre közelíthető meg (hacsak nem csónakázol). A szorosba feltétlenül érdemes besétálni attól a résztől, ahol az oldalág elágazik. Mi három éve csak autóval mentünk végig, és így teljesen más élmény. Külön szép volt, hogy a több napja tartó masszív esőzéstől megáradt a patak és igen látványos dübörgő víztömeget képzett a szoros fenekén.
Gyergyószárhegy: a kastély nagy élmény, megéri, különösen a Lovagterem.
Csíkkarcfalva: szép székely erődtemplom, nagyon rendbetartva. Érdemes megnézni, bár nekem Illyefalva érdekesebb volt.

zso · válasz 2003-07-19 21:32:35 (125) 
igen,jartam Torockon..valoban lenyugozo az egesz taj ...az emberek nagyon kedvesek,segitokeszek, es nem semmi az sem hogy a falu a vilagorokseg resze....talan egyeduli ilyen telepules abban a regioban...
Előzmény: Chiara00 2003-01-05 10:50:16 (76)
ede · válasz 2003-07-17 10:08:17 (124) 
Kösz, megnézzük. Ede
Előzmény: domag 2003-07-17 06:12:21 (123)
domag · válasz 2003-07-17 06:12:21 (123) 
Kedves Ede,
Nagy öröm lett volna találkozni. A faházban lévő debreceniekkel mi is beszéltünk, de ök fiatalok, mi meg a szenior kategoriába tartozunk.Ahogy leérünk az Aranyos hágorol, a sifelvonok közvetlen aljában van egy szép szálloda, mellette a régi kicsi turistaházzal ami szintén müködik. Mi is megyünk még ebben az évben. A szállodának még nem volt neve 2 évvel ezelött.
Üdv.domag
Előzmény: ede 2003-07-13 09:39:37 (122)
ede · válasz 2003-07-13 09:39:37 (122) 
Szia,

3 napja mi is éppen arra mászkáltunk! Hirtelen azt hittem, hogy Füreden Benneteket láthattalak, mert a szállodához tartozó faházakban is magyarországiak laktak, de ezek szerint Ti a szálloda épületében laktatok. Azt láttuk, hogy felújítják, ugyanígy a Négy fenyő is készülőben, de sóderhalmos szállásokhoz nem szoktunk bemenni, mert normális képet sem tudunk készíteni, meg félő, hogy sok turista nem díjazná a látványt. Mindenesetre visszamegyünk. Még az Általad korábban ajánlott Vertopot nézzük meg, állítólag az utóbbi 1-2 évben épült ott vagy 10-12 panzió, szálloda. Amiben Ti voltatok, azt könnyű megtalálni? A nevekre emlékszem, de van a szállásnak is fantázianeve?

Üdv., Ede
Előzmény: domag 2003-07-13 07:15:30 (121)
domag · válasz 2003-07-13 07:15:30 (121) 
3 napot töltöttünk Biharfüreden az elmult héten,istenien éreztük magunkat annak ellenére,hogy téli dzsekiben és két nadrágban kirándultunk. A Jadolina Hotel 3 csillagos szobáiban aludtunk, szép új Magyarországon készült bútorokkal van berendezve cseresznye szinben, Tv,-vel hütövel. A fürdőszoba zuhanyozos,ezenkivül hajszáritó is van. Melegviz este és reggel van meghatározott időben. Ez reggelivel együt 2 személy részére 1240000 Le- kerül. A szálloda félkész, még folynak a felújitások, de ez nem okoz komoly zavart.Találtunk olcsobb szállást is. Itt is folynak akülső munkálatok, de fogadnak vendégeket. 2 ágyas szoba ára egy éjszakára kb 300000 Le közös fürdöszobával és Wécével./ 7 kiadó szobához 2 fürdőszoba és wc tartozik/. Ez a panzió a Patru Brazi-Négy fenyő nevet viseliés a Jád mellékága mellett van. Tehát Biharfüredröl indulva a Lestó irányába a Jád nagy kanyarjánál, ahol a pici viztározó épült, jobbra kell fordulni, tábla jelzi, másik ház ott nincs az erdő közepén. Érdwemes erre körülnézni, mert ez a "Vicinális vizesések" vidéke.
ede · válasz 2004-02-27 21:06:44 (120) 
Szia,

olvastam a cikket és 1-2 dolog interpretációját nem tartom korrektnek a szálláshellyel kapcsolatban, megtévesztő az olvasók számára:

1. egy vendégháznak (ahol ugye nincs házigazda) többnyire üres a hűtője, mindaddig, amíg a kedves vendég extraként nem kéri a feltöltését. Ehhez képest kiemelt szövegben írsz róla.

2. az ágyak szélessége valóban 90 vagy inkáb 95 cm, de ezek az ágyak egyszemélyesek. Ráadásul különlegességük, és Erdélyben szinte egyedi, hogy szalmazsák szivacsmatrac szolgálja a benne fekvők kényelmét. Szóval a sajgó derékról az ágy csak közvetve tehet :), inkább csak amiatt, hogy ketten használták.

Hogy miért csak most reagálok: anno úgy ítéltem meg, hogy a leírtak nem befolyásolják az olvasókat, mert a szöveg és a képek önmagukért beszélnek. Sajnos a visszajelzések ezt nem mindig támasztották alá.

Neked tudnod kell, hogy milyen hatása van egy fórumban egy hasonló, jól becsomagolt kritikának.

Üdv., Ede
Előzmény: jack 2003-07-11 16:47:35 (118)
Előző [ 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  ] Következő
Hozzászólás
Magunkról | Hirdetés feladása | Kapcsolatfelvétel | Állás | Szerzői jogok | Partnereink
© Erdélyi Turizmus Bt., 1999-2015. Minden jog fenntartva! A közölt fényképek, grafikák és szövegek felhasználása csak az Erdélyi Turizmus Bt. írásos jóváhagyásával lehetséges.