Főoldal
  Magyar Română Deutsch English   FŐOLDAL  |  INFORMÁCIÓK  |  KINCSKERESŐ   WAP  |  PDA

Régiók, települések

Visszalépés az előző oldalra Vissza

 Erdély 

>

 Máramaros 

>

 Nagybánya 

Nagybánya - Baia Mare - Frauenbach

Nagybánya

A nagybányai festőiskola


Nagybánya nagyon fontos helyet vívott ki magának a képzőművészetben is.
1895-ben két, e városban született festőművész, Thorma János és Réti István meggyőzték Münchenben élő mesterüket, Hollósy Simont, hogy milleniumi megrendelését a városban fesse meg. Sőt arra is megkérték, hogy hozza magával a világ minden tájáról hozzá sereglett tanítványait is. A létesítendő festőiskola anyagi feltételeinek biztosítására a két művész megnyerte pártfogóul Virág Béla albírót és Turman Olivér polgármestert, akik műtermet állítottak a művészeknek, és anyagi segítségben részesítették a festőtelepet.
Hollósy 1896-ban érkezett meg húsz tanítványával együtt. A festőnövendékek között angolok, olaszok és németek is voltak.
Ferenczy Károly, a nagybányai impresszionizmus alapítója, legkiválóbb művésze csak később csatlakozott a telephez.
A kormány kétezer forintot adott a festőiskolának, azzal a kikötéssel, hogy évente egy kiállítást kell tartaniuk Budapesten. E kiállításoknak 1897-ben, 98-ban és 99-ben óriási sikerük volt a fővárosban, ugyanis ez az iskola képviselte akkor Magyarország korszerű, modern festészetét.
1902-től Hollósy megvált a társaságtól, mely innentől Szabad Iskola néven folytatta tovább működését, Ferenczy Károly, Grünwald Béla, Thorma János és Réti István vezetésével. Évente 30-80 között mozgott a növendékek száma, de 1914-ben már több mint száz ifjú festő tanult itt.
A tanárok és tanítványaik legjelentősebb alkotásai ehhez a festőtelephez kötődnek. Az említetteken kívül olyan jelentős festőművészek is megfordultak itt, mint Glatz Oszkár, Csók István, Börtsök Samu és még sokan mások.
Itt festette Hollósy a Rákóczi indulót, Thorma a Gyászolókat, Réti a Honvédtemetést, Grünwald a Bércek közt és a Háromkirályokat. Szintén itt készültek Ferenczy legszebb vásznai és az általa alapított szentendrei galériában található mintegy húsz nagybányai képe.

Thorma János (1867-1937) Budapesten kezdte meg tanulmányait, Székely Bertalan növendékeként. Ezek után  Münchenben és Párizsban tanult, majd a nagybányai művésztelep létrehozója, később igazgatója lett. Az aradi vértanúk és a Szenvedők című képeivel Pesten és Saint Luisban díjat nyert, 1899-ben pedig nagy sikerrel szerepelt egy spanyolországi kiállításon. További kiváló alkotásai a Talpra magyar, Október elsején, Kocsisok között és az Ibolyaszedők.
A nagybányai művésztelepnek haláláig a legtekintélyesebb művésze volt, élete végén a nagybányaiak örökös díszelnökükké választották. Halálának éve a festőtelep megszűnésének dátuma is egyben. A város református temetőjében helyezték örök nyugalomra, mellette nyugszik egykori tanítványa és felesége, Thormáné Kiss Margit (1901-1977), aki férje stílusát követve szintén számos kiállításon szerepelt.

Ferenczy Károlyné Fiala Olga (1849-1930) szintén festő volt, de férje és három rendkívül tehetséges gyermeke (Valér, Béni és Noémi) miatt lemondott a festészetről. Rómában együtt tanult férjével, a kortárs kritika igen tehetségesnek tartotta.

Ferenczy Károly (1862-1917) Rómában és Münchenben tanult. 1893-ban ismerkedett meg Hollósyval, akit 1896-ban követett Nagybányára. Itt festette legszebb képeit: A hegyi beszédet, a Három királyokat, a Hazatérő favágókat, Józsefet eladják testvérei, a Festőnőt, a Festő és a modellt, az Októbert, a Nyilazókat és még számos más képet. A nagybányai impresszionizmus legnagyobb mestere lett.
1903-ban nyílt meg első önálló kiállítása a budapesti Nemzeti Szalonban, ahol 86 rajzát és festményét mutatta be. Ezt 1912-ben újabb kiállítás követte.

Gyermekei közül Valér (1885-1954) Münchenben, Berlinben, Párizsban és Olaszországban tanult. A két lány a zongoránál című képével elnyerte a gróf Andrássy Dénes külföldi ösztöndíjat. A festés mellett a rézkarc kiváló mestere volt. 1915-ben nagy sikert aratott a Sebesült katonát meglátogatja az anyja című rajzával. További sikeres művei: a Velence, A fuvolás és az Uzsonna.
Ferenczy Béni (1890-1967) Kossuth-díjas szobrász és grafikus. Münchenben, Párizsban folytatott tanulmányokat. Fekete-fehér és színes grafikái a hazai rajzművészet élvonalába emelték. Számos könyvet is illusztrált. Elkészítette édesanyja portréját, ami a temetőben sírját díszíti.
Noémi (1890-1957) festőművész, a magyar gobelinművészet megteremtője. Apjánál kezdte a rajztanulást, majd 1913-ban a "Manufacture des Gobelins"-ben sajátította el művészetének technikai alapjait. Nagybányán tervezte és szőtte első önálló munkáit, amelyeket 1916-ban Budapesten az Ernst Múzeumban mutatott be egy, ikertestvérével, Bénivel közös kiállításon. 1945-ben az Iparművészeti Főiskola tanárává nevezték ki. Művészetének sajátossága volt, hogy a munkafolyamat minden fázisát maga végezte. Édesanyjuk haláláig Nagybányán éltek, majd Budapestre költöztek.

Hollósy Simon festő, a XIX. századi naturalizmus és realizmus egyik legkiválóbb magyar képviselője. Máramarosi örmény családból származott, tanulmányait először Budapesten, majd Münchenben folytatta. 1885-ben itt festette a Tengerihántás című képét, amely külföldön és itthon egyaránt nagy sikert aratott.
Münchenben 1886-ban magániskolát nyitott, amelyben maga köré gyűjtötte az életszerűbb ábrázolásra törekvő fiatalokat. Hollósy tanítvány-barátai, Réti István és Thorma János biztatására kísérletképpen, 1896 nyarán Nagybányára vitte iskoláját, majd rövidesen le is telepedett a városban.
Iskolája a szabadtéri napfényes tájfestéssel évtizedekre meghatározta a hazai festészet fejlődésének útját. 1901-ben elment Nagybányáról, és ezután nyaranta Técsőre vitte tanítványait. Sírja a máramarosszigeti római katolikus temető előterében található.

Képek
Összes kép:
• Galéria
Összes kép:
• Galéria

Fejezetek:
 • Leírás
 • A nagybányai festőiskola
 • Tersánszky Józsi Jenő (1888-1969)

 • A település adatbankja:
  http://nagybanya.adatbank.transindex.ro/

  Hasznos honlapok:
  http://nagybanya.ro
  http://nagybanya-art.ro
  http://banyavidek.ro

  Szállások Nagybánya környékén

  10 km-en belül: 10 szálláshely
  Események · Élménybeszámolók(1)
  Bedobom a batyuba
   
  Szállások Erdélyben | Erdélyi körutazások busszal, vonattal és hajóval | Régiók, települések | Húsvét Erdélyben | Csíksomlyói búcsú | Szilveszter Erdélyben
  Szállás Székelyföld · Hargita-hegység · Sóvidék · Gyergyó · Udvarhelyszék · Csík · Marosszék · Háromszék · Gyimesek
  Szállás Kalotaszeg · Bihar-hegység · Észak-Erdély, Máramaros · Dél-Erdély · Szászok földje
  Szállás Kolozsvár · Torockó · Szováta · Kalotaszentkirály · Koltó · Csernakeresztúr · Körösfeketetó
  Magunkról | Hirdetés feladása | Kapcsolatfelvétel | Partnereink
  Felhasználási feltételek | Adatkezelés | Szerzői jogok
  © Erdélyi Turizmus Bt., 1999-2018. Minden jog fenntartva! A közölt fényképek, grafikák és szövegek felhasználása csak az Erdélyi Turizmus Bt. írásos jóváhagyásával lehetséges.