Főoldal
 
  Magyar Română Deutsch English   FŐOLDAL  |  INFORMÁCIÓK  |  KINCSKERESŐ   WAP  |  PDA
Régiók, települések Visszalépés az előző oldalra Vissza
Várfalva - Moldoveneşti
A település madártávlatból

Várfalva Aranyosszék egyik legszebb fekvésű faluja, az Erdélyi Szigethegység lábainál, Tordától 12 km-re, dél-nyugatra található. Torda-Sinfalva irányából a faluba aszfaltúton lehet behajtani. A falu nyugati határa az Aranyos-völgyébe nyúlik le, dél-nyugat felé pedig turistaösvényen, vagy köves úton lehet eljutni Torockóra, illetve a Székelykőhöz.

Neve a falu fölötti magaslaton, a Várhegyen fekvő erődítményből, Torda egykori várából származik. A falu fölötti vár a XI-XIII. századi Erdély egyik fontosabb erődítménye volt, hiszen a só és az arany útján állt, amely Erdély északi és déli részét kötötte össze. Fénykorának az 1241-1242-es tatárjárás vetett véget, amikor a mongolok bevették, és feldúlták a várat. Ezt követően a vármegye székhelye a közeli sóbányákhoz költözött, amelyek átvették a Torda elnevezést.
A faluban található Jósika-kastély kertjében avar és honfoglalás kori temetőket tártak fel.
Várfalva unitárius temploma az 1300-as évek elején épült. Dávid Ferenc idején az unitárius vallásra áttérő várfalviak kisebb csoportja visszatért a katolikus hitre, és az 1700-as években kápolnát építettek maguknak.

A Jósika-kastélyt a Nyugat-Európában élő örökösök az elmúlt években újították fel, visszaadva a kastély és a kastélykert két világháború közötti szépségét, egyedi varázsát.

A zömében magyar lakosságú községközponthoz tartozik Kercsed, Bágyon, Kövend, Aranyosrákos, Csegez, és a román lakosságú Székelyhidas.

Várfalva a túrázni, kirándulni vágyók igazi turistaparadicsoma: közel van az Aranyos festői szikla szorosa, a Berkesi-hasadék, a Berkes-patak vízesése, a Leánykő, az Örvénykő, a Székelykő, és az Aranyoson átkelve, könnyen megközelíthető a Tordai-hasadék.

Képek
Összes kép:
• Galéria
Az unitárius templom
Utcarészlet
Hagyományos várfalvi porta
A felújított Jósika-kastély
A felújított Jósika-kastély
A felújított Jósika-kastély
Összes kép:
• Galéria
Szállás, szállások
5 km-en belül: 3 szálláshely
10 km-en belül: + 2 szálláshely  ( összesen 5 szálláshely )
20 km-en belül: + 24 szálláshely  ( összesen 29 szálláshely )
30 km-en belül: + 1 szálláshely  ( összesen 30 szálláshely )
50 km-en belül: + 9 szálláshely  ( összesen 39 szálláshely )
Események · Élménybeszámolók(0)
Bedobom a batyuba
Magunkról | Hirdetés feladása | Kapcsolatfelvétel | Állás | Szerzői jogok | Partnereink
© Erdélyi Turizmus Bt., 1999-2015. Minden jog fenntartva! A közölt fényképek, grafikák és szövegek felhasználása csak az Erdélyi Turizmus Bt. írásos jóváhagyásával lehetséges.