Főoldal
  Magyar Română Deutsch English   FŐOLDAL  |  INFORMÁCIÓK  |  KINCSKERESŐ   WAP  |  PDA

Fórum

Visszalépés az előző oldalra Vissza
népies ételek További témakörök »
 
Hozzászólás
reggel12 · válasz 2021-03-09 16:34:57 (15) 
Hétvégén készítettük el a családdal finom lángost, kefíres lángos receptet. Nagyon kiadós, laktatós étel.

Kefires lángos hozzávalók:

1 kg finomliszt
6 dl kefir
4 db tojás
5 dkg élesztő
2 dl tej
1 teáskanál só
1 evőkanál kristálycukor
étolaj a sütéshez
Ízlés szerint tejföl és reszelt trappista sajt

Nagyon bejött, bevált.
Zsike · válasz 2005-04-26 15:16:53 (14) 
már megint megszakadt.
Szóval felmentünk a Funtineli rétre egy esztenába, ahol leöltek egy kisbárányt a tiszteletünkre. Hát a barika mája, fokhagymával, paprikával, parázson sütve, az valami csoda. És a nyárson forgatott báránysült is. Olyan puha volt, hogy még a porcogója is szétolvadt a szánkba.
Aztán volt, hogy nem volt kenyerünk, ezért puliszkát főztünk, jó sűrűre, ruhába takartuk, ott még megszikkadt, és kenyérként ettük, medvehagymával. Ez azért már az álmodik a nyomor kategória volt, de aki egy kicsit találékony, az nem hal éhen a hegyekben sem.
Ettünk ordát, frissen készített juhsajtot, a Mezőségen mindenhol árult lila hagymával,
zsendicét és bálmost. (ezek a sajtkészítés melléktermékei, de jobbak mint maga a sajt)

Reggelente kimentünk a rétre, és összeszedtük a gyógyfüveket (kakukkfű, cickafarok,
áfonyalevél, csalán, és még sokféle, amire már nem emlékszem, de valami nagyon zamatos tea lett belőle. Na és a friss forrásviz, nem vetekszik semmiféle itallal.

Ettünk még parázson sült micset (darálthús birkából és disznóból), szarvaskolbászt és vaddisznő pecsenyét. Mindezt parázsban sült krumplival.
Ja és reggelire zakuszkás és vinetés kenyereket ettünk. Próbáltam itthon is vinetét csinálnik, finom, de az ottani, parázson sült padlizsánt nem pótolja a gázplatni.
Ja és a legfontosabb, az útravalóra csomagolt kapros ordás bukta. De az ugyanilyen töltelékes palacsinta se kutya.
Ezeket az ételeket mind-mind a hegyekben élő emberek készítették nekünk nagy-nagy szeretettel. Ezért aztán még annál is finomabb volt ! Próbáljátok ki Ti is.
Zsike





Zsike · válasz 2005-04-26 15:07:08 (13) 
megszakadt valami miatt ezért most folytatom. Közben még a nyálam is csorog, ahogy visszaemlékszem.
4./
Zsike · válasz 2005-04-26 15:06:59 (12) 
megszakadt valami miatt ezért most folytatom. Közben még a nyálam is csorog, ahogy visszaemlékszem.
4./
Zsike · válasz 2005-04-26 15:06:08 (11) 
Sziasztok !

Egy-két fantasztikus gasztronómiai élményemet szeretném megosztani veletek. Tavaly nyáron a Kelemen és a Görgényi havasokban tűráztunk. Sok jó román paraszt és pásztor emberrel is megismerkedtünk, egy szavam sem lehet, nagyon kedvesek és szívélyesek voltak. Tehát a bajt odafenn csinálják !
De ezt csak úgy mellékesen mondom. Nem tudom, hogy román, vagy székely étel-e, amiket ott ettünk, mert a sóvidéken is ettünk ilyesmit.
1./ Salátaleves /a saláta megfőzve levesnek, tejfellel behabarva és bele szalonnás tojásrántotta csíkok.) kemencében sült túrós puliszkával.
2./ Puliszka lisztbe megforgatott sült pisztráng, mellé frissen kinyomott fokhagyma pép, szintén puliszkával.
3./
Zsike · válasz 2005-04-26 15:05:53 (10) 
Sziasztok !

Egy-két fantasztikus gasztronómiai élményemet szeretném megosztani veletek. Tavaly nyáron a Kelemen és a Görgényi havasokban tűráztunk. Sok jó román paraszt és pásztor emberrel is megismerkedtünk, egy szavam sem lehet, nagyon kedvesek és szívélyesek voltak. Tehát a bajt odafenn csinálják !
De ezt csak úgy mellékesen mondom. Nem tudom, hogy román, vagy székely étel-e, amiket ott ettünk, mert a sóvidéken is ettünk ilyesmit.
1./ Salátaleves /a saláta megfőzve levesnek, tejfellel behabarva és bele szalonnás tojásrántotta csíkok.) kemencében sült túrós puliszkával.
2./ Puliszka lisztbe megforgatott sült pisztráng, mellé frissen kinyomott fokhagyma pép, szintén puliszkával.
3./
Zsike · válasz 2005-04-26 15:05:40 (9) 
Sziasztok !

Egy-két fantasztikus gasztronómiai élményemet szeretném megosztani veletek. Tavaly nyáron a Kelemen és a Görgényi havasokban tűráztunk. Sok jó román paraszt és pásztor emberrel is megismerkedtünk, egy szavam sem lehet, nagyon kedvesek és szívélyesek voltak. Tehát a bajt odafenn csinálják !
De ezt csak úgy mellékesen mondom. Nem tudom, hogy román, vagy székely étel-e, amiket ott ettünk, mert a sóvidéken is ettünk ilyesmit.
1./ Salátaleves /a saláta megfőzve levesnek, tejfellel behabarva és bele szalonnás tojásrántotta csíkok.) kemencében sült túrós puliszkával.
2./ Puliszka lisztbe megforgatott sült pisztráng, mellé frissen kinyomott fokhagyma pép, szintén puliszkával.
3./
Zsike · válasz 2005-04-26 15:05:27 (8) 
Sziasztok !

Egy-két fantasztikus gasztronómiai élményemet szeretném megosztani veletek. Tavaly nyáron a Kelemen és a Görgényi havasokban tűráztunk. Sok jó román paraszt és pásztor emberrel is megismerkedtünk, egy szavam sem lehet, nagyon kedvesek és szívélyesek voltak. Tehát a bajt odafenn csinálják !
De ezt csak úgy mellékesen mondom. Nem tudom, hogy román, vagy székely étel-e, amiket ott ettünk, mert a sóvidéken is ettünk ilyesmit.
1./ Salátaleves /a saláta megfőzve levesnek, tejfellel behabarva és bele szalonnás tojásrántotta csíkok.) kemencében sült túrós puliszkával.
2./ Puliszka lisztbe megforgatott sült pisztráng, mellé frissen kinyomott fokhagyma pép, szintén puliszkával.
3./
Zsike · válasz 2005-04-26 15:05:07 (7) 
Sziasztok !

Egy-két fantasztikus gasztronómiai élményemet szeretném megosztani veletek. Tavaly nyáron a Kelemen és a Görgényi havasokban tűráztunk. Sok jó román paraszt és pásztor emberrel is megismerkedtünk, egy szavam sem lehet, nagyon kedvesek és szívélyesek voltak. Tehát a bajt odafenn csinálják !
De ezt csak úgy mellékesen mondom. Nem tudom, hogy román, vagy székely étel-e, amiket ott ettünk, mert a sóvidéken is ettünk ilyesmit.
1./ Salátaleves /a saláta megfőzve levesnek, tejfellel behabarva és bele szalonnás tojásrántotta csíkok.) kemencében sült túrós puliszkával.
2./ Puliszka lisztbe megforgatott sült pisztráng, mellé frissen kinyomott fokhagyma pép, szintén puliszkával.
3./
gykari · válasz 2005-04-22 11:30:50 (6) 
Találtam egy mititei receptet itt:
http://195.184.19.155/mindmegette/index.php?apps=recept&recept=4216
utirogas · válasz 2004-05-19 10:21:11 (5) 
Szia Hornyi!

A becsinált levest hívják polyékának..

Itt van egy recept:http://erdely.ma/forum.php?topic id=11&undertopic id=31
Előzmény: hornyi 2004-05-12 21:49:26 (0)
ede · válasz 2004-05-16 16:54:40 (4) 
Köszönöm :)
Előzmény: putti 2004-05-16 16:16:45 (3)
putti · válasz 2004-05-16 16:16:45 (3) 
Épp tegnap kértem el a receptjét egy erdélyi jó barátunktól.
Hagymát dinsztelni, bele a kicsi kockára vágott krumplit, ecetes tárkonyleveleket, sót, vízzel felönteni.
Végül, ha megfőtt a krumpli, vagy tojást csorgatni bele vagy túrót tenni bele, ami a meleg levestől elfolyósodik, finom ízt ad a levesnek.
Nagyon finom leves, mi ettünk kint ilyet.
Szia
Előzmény: ede 2004-05-15 15:56:14 (2)
ede · válasz 2004-05-15 15:56:14 (2) 
De, ez bizony szerintem is az lesz. A tárkonyon túl nem tudsz még valamit? :)
Ede
Előzmény: putti 2004-05-15 14:24:43 (1)
putti · válasz 2004-05-15 14:24:43 (1) 
szia!
Véletlenül nem a pityóka leves receptjét kéred?
Pityóka=krumpli. Tárkonyosan szokták főzni.
hello
hornyi · válasz 2004-05-12 21:49:26 (0) 
S.O.S.!!!!!
Nagyon sürgősen szükségem lenne a polyéka leves és a hagyományos birkapörkölt pontos elkészítési leírására!
Kérem, hogy aki ismeri ezeket, minél hamarabb segítsen nekem.
Köszönöm!
Hornyi
 
Szállások Erdélyben | Erdélyi körutazások busszal, vonattal és hajóval | Régiók, települések | Húsvét Erdélyben | Csíksomlyói búcsú | Szilveszter Erdélyben
Szállás Székelyföld · Hargita-hegység · Sóvidék · Gyergyó · Udvarhelyszék · Csík · Marosszék · Háromszék · Gyimesek
Szállás Kalotaszeg · Bihar-hegység · Észak-Erdély, Máramaros · Dél-Erdély · Szászok földje
Szállás Kolozsvár · Torockó · Szováta · Kalotaszentkirály · Koltó · Csernakeresztúr · Körösfeketetó
Magunkról | Hirdetés feladása | Kapcsolatfelvétel | Partnereink
Felhasználási feltételek | Adatkezelés | Szerzői jogok
© Minden jog fenntartva! A közölt fényképek, grafikák és szövegek felhasználása csak a kiadó írásos jóváhagyásával lehetséges. www.erdelyiturizmus.hu - 1999-2021