Főoldal
  Magyar Română Deutsch English   FŐOLDAL  |  INFORMÁCIÓK  |  KINCSKERESŐ   WAP  |  PDA

Fórum

Visszalépés az előző oldalra Vissza
A dec. 5-i népszavazás hatásai További témakörök »
 
Hozzászólás
Petyus · válasz 2009-06-10 10:42:48 (22) 
OFF TOPIC

Erdélyi barátaimmal néhány perce beszéltem telefonon és említették, hogy talán mégis bent lesz a 4. erdélyi magyar képviselő az EP-ben. A hírt ua. egyetlen erdélyi hírportálon sem láttam megerősítve. Valaki tud valami közelebbit erről?

Petyus
csapddlecsacsi · válasz 2009-05-17 18:56:52 (21) 
http://www.garabonczias.hu/dolgozatok/bukszek.htm
Előzmény: öreg111 2009-05-17 08:11:51 (18)
CsabaZ · válasz 2009-05-17 12:29:51 (20) 
A Gyimesekbe én is kiköltöznék szívesen, hiszen attól szebb vidéket még nem láttam a földön. Habár a nyugdíjas éveire már kinéztem egy csíki falut, ahol szívesen befogadnak maguk közé az ottaniak.

A magyar Szent Korona oltalma alá nem a gyimesi csángókat kellene vonni, hiszen ők már most is ott élnek (firkálják össze akárhogy is gonosz kezek Magyarország térképét). A moldvai csángók viszont hatalmas veszélyben élnek. Ezen a helyzeten nem változtat, nem is akar változtatni, sőt valószínűleg gyorsítani is akar a végleges asszimilációjukon az EU is (minek neki olyan szegény népcsoport, amely nem tud eleget vásárolni az ócska nyugati árucikkekből).

Közeledhetünk, és magyarként kell is érzelmekkel telítetten közelednünk a moldvai csángók problémájához. De azt is látnunk kell, hogy az ottani ellenséges román környezetben, magyarként való megmaradásukra nincs túl sok esélyük. A globalizáció vérzivataros korszakában még a tőlük erősebb és nagyobb lélekszámú népcsoportok is veszélynek vannak kitéve.

Tudom, hogy minden egyes ember egy külön emberi sors, amiről csak és kizárólag ő dönthet. A döntéshez viszont alternatívákra van szükség. Az alternatíva nélküli, beolvadásra, megszűnésre ítélt moldvai magyar életet pedig magyarként nagyon nehéz végignézni. Fáj a szívünk minden egyes magyar sorsért. Wass Albert gondolatával élve, nekem már kedvesebb egyetlen élő magyar ember, mint tíz halott magyar hős. A magyar életet menteni kell, mert számunkra ők mindennél fontosabbak.

(Ami a felvidéki magyar áttelepíttéseket illeti szintén hatalmas bűn volt. Nekem Csehországba, bányamunkára telepítették ki a felvidéki rokonaimat.. Jellemző módon a magyargyűlölő EU urak még 60 év távlatából sem hajlandó elítéln a Benes dekrétumokat.
Ugyanakkor a modvai csángók esetében én nem a csonkaországba való áttelepülést, hanem valamelyik szórványosra fogyott erdélyi terület újra magyarrá változtatását vetettem fel.)

öreg111 · válasz 2009-05-17 08:15:05 (19) 
Ja és a csángók Moldvában élnek, nem Dél-Erdélyben !
Erdélyben a hétfalusi és a gyimesi csángók köszönik nagyon jól meg vannak, magyar iskolákba járnak és magyarok. A gyimesi csángók többsége nem is tud románul 10 szót sem.
Ha nyerünk a lottón, mis is odaköltözünk a Gyimesekbe. A világ legszebb helye.
Előzmény: CsabaZ 2009-05-17 01:03:59 (16)
öreg111 · válasz 2009-05-17 08:11:51 (18) 
Az én szüleimet 1947-ben telepítették át a Csallóközből az Ún. lakosságcsere egyezménnyel. 62 év telt el azóta, 80 éves édesanyám ma is sírva fakad, ha szóba kerül.
ADélvidékre az 1890-es években áttelepített, csalogatott bukovínai székelyek fele egy év után VISSZAMENT Bukovínába !!!!
Ha valamit tenni kellene már régóta, sürgősen, az a magyar oktatási központ felépítése Rekecsin mellett.
Erre nem jött össze 5-6 év alatt 7-800 millió.
De a lényeg, menj oda, kérdezd meg, hányan hagynák ott szülő falujukat ?
Ami viszont nem kerül pénzbe igazából, a fiatalokat idecsalogatni dolgozni, s sokan utána itt maradnak. Itt is van egy magyarfalusi fiú, aki ide be is nősült.
És ahogy alul írtam, a Berszán atya, Gergely atya, Böjte atya módszere, sok kollégium Székelyföldön a kisebb gyerekeknek.
De ez is nehéz, a szülők nem nagyon engedik a gyerekeiket messzire, kollégiumba.
Meg amit a MCSMSZ csinál, tanítani őket magyarul írni-olvasni, s székelyföldi magyar középiskolába tovább tanítani.
Most is 100 gyerek tanul Csíkszeredán középiskolában. A mi keresztlányunk is.
De utána mi lesz velük, az is kérdéses. A székelyek sem igazán fogadják be őket.
Sokszor csúfolják, lenézik őket.
Felejtsd el ezt a költöztetési mániát, utópia.
1. Nem akarnak költözni. 2. Nincs pénz sem hozzá. 3. A románok sem engednék.
Azt kell tenni, amit az atyák. A kisfalukban, ahol kezd kevés lenni a gyereklétszám a magyar iskola megmaradásához, egy kis kollégiumot, vagy nevelőszülős elhelyezést, s akit a szülők engednek áthozni. Megmarad az iskola, és székely környezetben nőnek fel a csángó kisgyerekek.
Előzmény: CsabaZ 2009-05-17 01:03:59 (16)
vigyi5 · válasz 2009-05-17 07:31:16 (17) 
Kedves Csaba!

Magad is elismered "az ember nem muskátli", öreg111 is azt mondja, nem is akarnának elköltözni! Véleményed számomra "íróasztal szagú ", bocsánat!
Előzmény: CsabaZ 2009-05-17 01:03:59 (16)
CsabaZ · válasz 2009-05-17 01:03:59 (16) 
Kedves öreg111!
Én is nagyon jól tudom, hogy az ember nem muskátli, amit bármikor át lehet ültetni az egyik cserépből a másikba. Az Erdélybe való áttelepülés valamilye jól szervezett program révén lenne csak lehetséges. Annak idején elég nagy csoportokat lehett áttelepíteni az Al-Duna vidékére, majd a Bácskába. Talán most is lehetséges lenne. Ehhez persze egy egységes nemzeti akarat, egy magyar kormány kellene, amely most még nem létezik......
Hogy a románok meg mit engednek meg és mit nem azt nem kis mértékben befolyásolja a pénz mennyisége. Ha elég jó áron tudnák eladni a dél-erdélyi földjeiket, házaikat, akkor van esély rá?
De többek között éppen az ilyen magyar nemzeti törekvések megakadályozása céljából sújtják az átalogosnál jóval keményebben Magyarországot azon nemzetközi pénzügyi körök, akik kirobbantották, majd tovább gerjesztik a nemzetközi pénzügyi válságokat....
Előzmény: öreg111 2009-05-16 19:32:49 (15)
öreg111 · válasz 2009-05-16 19:32:49 (15) 
Kedves Csaba !
Lentebb már válaszoltam, most csak röviden: a csángók nem akarnak áttelepedni sehová sem ! S persze a románok sem engednének semmi ilyesmit.
Előzmény: CsabaZ 2009-05-16 12:22:18 (14)
CsabaZ · válasz 2009-05-16 12:22:18 (14) 
Kedves vigyi5!

Nem akarok túlságosan elmerülni az EU politikájába és álláspontjába, de azt mindnyájan láthatjuk, hogy az EU nem a magyarság, különösen a gúnyhatáron kívül rekedt magyarság álláspontján áll. Ez EU-t sokkal jobban érdekli a piac, a pénz, az ócska nyugati termékek keleti piacának a megteremtése. Ami ezen túl még létezik az már nem érdekli az EU nagyságos urait, mert egy gúnyhatáron túl rekedt magyar, vagy csángó magyar sorsa, élete nem fejezhető ki euróban, dollárban, vagy sékelben.

Reményt és segítséget várni az EU-tól egyenlő a rózsaszín álmok hajkurászásával. Csak a magunk erejére, tehetségére, összefogására számíthatunk, mert rajtunk senki sem akar és fog segíteni (elég visszatekinteni nemzetünk 100-150 éves történelmére visszamenőleg).

Ami a moldvai csángókat illeti láthatjuk, hogy Romániában, az ellenséges román környezetben nincs túl sok esélyük a magyarként való túlélésre, megmaradásra. Nem engedik őket magyarul tanulni, de még magyarul misézni sem (az EU meg közben a füle botját sem mozdítja ilyen alapvető emberi jogok megsértése láttán sem!). Erre a szomorú tényre már a nemzetben gondolkodó korábbi magyar kormányok is rájöttek, nem véletlenül akarták hazahozni és a magyar Szent Korona óvó biztonságán belül tudni a bukovinai és moldvai csángókat (al-dunai székelyek letelepítése a XIX. században, majd 1941-ben egy újabb csoportjuk letelepítése a frissen újra felszaadult Délvidéken).

Erdély számos vidékén már szórványba fogyatkozott a magyarok létszáma, ezzel párhuzamosan az ottani vidékek sorsa és színvonala rohamosan süllyed a bizánci színvonalra. Ezekre a vidékekre le lehetne telepíteni a moldvai csángókat, ahol újra virágzó magyar vidékek alakulhatnának ki. Erre valamilyen nagy és egységes magyar nemzeti programot kelleni kidolgozni (földeket, házakat vásárolni számukra mondjuk Dél-Erdélyben,magyar tőkebefektetéssel munkahelyeket teremteni számukra ott).

Hatalmas munka, óriási feladat, de a nemzet megmaradása és feltámasztása szempontjából érdemes lenne foglalkozni vele.
Előzmény: vigyi5 2009-05-15 12:06:20 (13)
vigyi5 · válasz 2009-05-15 12:06:20 (13) 
Kedves Csaba!

Abból a cikkből egyáltalán nem az derül ki (szerintem), hogy bárkit, szülőföldjéről el kellene mozdítani. A történelem folyamán ez megtörtént, nem egyszer az érintettek megkérdezése nélkül - legutóbbi szomorú példa, aminek mementóját láthatjuk a tó közepén álló templomban Bözödújfalu.
Inkább arra kellene a politikusokat rávenni, szerezzenek érvényt annak az alapjognak - ha már tagjai vagyunk az EU-nak - hogy a tagállamok minden állampolgára használhatja anyanyelvét és gyakorolhatja vallását.
Előzmény: CsabaZ 2009-05-13 13:18:14 (6)
Petyus · válasz 2009-05-15 09:16:06 (12) 
„A mi anyanyelvünk, a mi magyar nyelvünk; nem tudunk elszakadni tőle, és meg sem értenők az akaratot, amely elszakítana bennünket tőle. Ahogy magába vette a lelkünk, az életelemévé lett neki; és ahogy legélőbb a lelkünk, úgy akarjuk a gyermekeink lelkét is: beléjük leheljük a lelkünket, lelkünkben az anyanyelvünket.” (Kecskeméti Lipót nagyváradi főrabbi, 1922)

A fenti deklaráció akkor született, amikor a nagyváradi hivatalok kapujára már kiszögezték a táblákat: „Tessék románul beszélni!”
bukovinai · válasz 2009-05-14 15:59:30 (11) 
Sziasztok.

adjátok tovább, mert nem mindenki tud róla.

Az a bizonyos dec. 5-i szavazás egy ördögi terv része volt. A szavazást akkor is elcsalták volna, ha minden magyar ember elment volna szavazni - ez ilyen egyszerű. ne legyünk már naivak! Csak egy módon lehetett volna ezt megakadályozni : ha a 11 ezer darab szavazat-számláló helyen mindenhol ült volna egy hazafi is és kézzel lettek volna megszámolva a szavazatok. de amióta számítógépes a rendszer, azóta minden lehetséges...
(a szavazás körül nagyon sok dolog "bűzlik" a célj apont az volt, hogy szembefordítsa egymással a magyart. Ennyi)

Egyébként pedig egy erdélyi magyart idézve : a magyarság nem szavazat kérdése. Erről szavazást kiírni durva arcul köpése volt minden határon inneni és túli magyarnak. Ennyit erről. Aki emiatt bárkire megharagszik, az jobb, ha tud róla hogy itt egy aljas összeesküvés egyik részlete bontakozódik ki. Elég durva dolgok mennek a háttérben - de ez nem ide tartozik. akit érdekel vagy nem hiszi járjon csak utána...
öreg111 · válasz 2009-05-14 08:08:05 (10) 
Egy kis kiegészítés.
Nagyvárad a kiegyezés és az I. világháború között hatalmasat fejlődött.
1910-ben már 64169 lakója volt, 91 %-ban magyar.
Trianon után megindult a magyarok elvándorlása, elűzése az anyaországba, ill. a román betelepülés.
1930-ban már 25 %-ra nőtt a románok aránya a Trianon előtti 6 %-ról !
A II. világháború előszőr a magyarok be és visszatelepülését, s a románok elköltözését, majd 1944-45-ben a fordítottját hozta.
1956-ban az arány hasonló volt az 1930-as arányhoz ! 35 % román, 64 % magyar !
Ezután kezdődött Nagyvárad "szocialista iparosítása", s a románok tudatos betelepítése.
Az arány 1970 körül fordult meg, s 1992-re az egyébként növekvő létszámú magyarság aránya 33 %-ra csökkent, s azóta is csökken folyamatosan.
A még mindíg bőven 20 % felett lévő magyarság sajnos még az érvényes román törvényeket sem tudja betartatni a román többséggel, még a kétnyelvű utcanévtáblákat sem helyezik ki !!!
Az elözőhöz: Magyarországot 1944 március 19-én szállták meg a német csapatok, ekkor történt a nyilas hatalomátvétel, s ezután kezdődött a zsidóság gettókba telepítése, majd elhurcolása.
/ A zsidók egyébként Lengyelország felosztásakor Galíciából menekültek a Monarchiába az oroszok és a németek elől, mert az oroszok és a németek már a 18. században gettókba zárták és minden módon irtották őket./
Előzmény: öreg111 2009-05-13 21:25:33 (9)
öreg111 · válasz 2009-05-13 21:25:33 (9) 
Kedves Tengere !
Hiányosak az ismereteid, az elhurcolás Magyarország német megszállása után történt.
Horthy senkit nem engedett elhurcolni, sőt befogadta a lengyelországi menekülteket.
A legtöbb magyar nagy örömmel emlékszik a kicsi magyar világra Észak-Erdélyben.
És Dél-Erdélyben, ami nem került akkor vissza, mindenhol kisebbségben, szórványban élnek már a magyarok.
Csak a visszakapott Észak-Erdélyben maradt meg sok helyen, nem csak Székelyföldön a magyarság többségben.
Váradot, Aradot, Kolozsvárt, stb. a tudatos román betelepítés változtatta meg.
A Monarchiában sem volt jó, a Te városod az 1867-es kiegyezés után fejlődött és lett szép, amikor nem az osztrákokhoz tartozott, hanem ismét a Magyar Királyság része volt !!!
Ez volt Nagyvárad legszebb időszaka.
Előzmény: tengere 2009-05-13 17:06:22 (7)
öreg111 · válasz 2009-05-13 21:03:58 (8) 
Kedves Csaba !
Írhattam volna csak neked, de inkább itt írok, mert a csángó kérdésben +otthon" vagyok.
Már 5. éve hozok ide nyaralni 20-25 csángó gyereket minden évben. Évente egyszer mi is elmegyünk hozzájuk.
Keresztgyerekünk van Külsőrekecsinben. Esti iskolát, Gyerekek Házát terveztem Lábnyikba, stb.
Nos, a moldvai csángóknak eszükbe sincs elköltözni othhonaikból !
Eladó telket nem találnál egyetlen faluban sem.
A gyerekek és a fiatalok anyanyelve már román !!!
A szülők románul, ahogy ők mondják: oláhul, beszélnek csecsemőikhez is ! Mert nincsen egész Moldvában egyetlen magyar iskola sem !!!
Aki nem tud románul, az megbukik már az általános iskola első osztályában.
Csak a székely tanároktól tudnak megtanulni magyarul írni és olvasni, az esti, délutáni foglalkozásoknál, magánházakban, ill. 13 faluban heti 3 órában a román iskolákban.
Csak akik ide jönnek dolgozni, vagy az a pár gyerek, aki magyar középiskolában tanul, ők a "menthetők".
Na és persze akik a "Tiszti" plébános által a mezőségi Vicén alapított kollégiumban, a Bőjte atya gyimesbükki és a Berszán atya gyimesfelsőloki kollégiumában tanulnak.
Sajnos ez csepp a tengerben. Persze tesszük azért amit tudunk.
Ha már régen megépült volna a bákó megyei Rekecsin mellett az oktatási központ az segített volna sokat, de áll évek óta az egész.
Egyébként a csángó szülők többsége nem engedi el a gyerekeit kollégiumba, bármilyen szegény is.
Előzmény: CsabaZ 2009-05-13 13:18:14 (6)
tengere · válasz 2009-05-13 17:06:22 (7) 
En nem szeretem ezeket a tulzott hozongeseket, vegul is Erdelynek csak artott Horty Miklos. Az en varosomnak es Ady Endre kedvenc varosanak 30% magyarsagat hurcoltatta el. Ledat is megolte volna. Sajnalom ha az ilkyen Horty szereto emberek jarjak Erdelyt. Mintha mas kozoss tortenelmunk nem lett volna es hat sokkal szebb.
Az Osztrak Magyar Birodalom az mas, meg Matyas Kiraly kora is, akkor viragzott Varad es hat ez a fontos.
CsabaZ · válasz 2009-05-13 13:18:14 (6) 
Az alábbi linken olvasható cikk tanulságait levonva, újból el kellene gondolkozni azon, hogy moldvai csángó testvéreinket, egy nagyszabású és összehangolt nemzeti terv alapján kimentsük az ellenséges román környezetből, és szervezetten letelepítsük őket mondjuk azon dél-erdélyi vidékekre, ahol mára már csak szórványba szorult a magyarság létszáma:

http://www.erdely.ma/hatranyban.php?id=51769
moderator · válasz 2009-02-23 13:49:07 (5) 
Ezt a témát kérlek intézzétek az említett fórumokon.
Előzmény: CsabaZ 2009-02-19 11:30:07 (3)
István · válasz 2009-02-19 21:01:33 (4) 
Hol kell aláírni ezt ?
Előzmény: CsabaZ 2009-02-19 11:30:07 (3)
CsabaZ · válasz 2008-09-11 03:04:21 (2) 
68 évvel ezelőtt, 1940. szeptember 11-én vonultak be a Magyar Királyi Honvédség katonái Kolozsvárra, felszabadítva ezáltal Erdély fővárosát a román megszállás és elnyomás alól (II. bécsi döntés).

Örök dicsőség övezze hős honvédeink emlékét!
Contra · válasz 2005-01-09 18:29:06 (1) 
Elnézést, hogy a kérés ellenére mégis írok ide. Kénytelen vagyok, mert tematikailag ide illik.
Csupán meg szeretném erősíteni a közleményt.
Magam december 5. óta két alkalommal jártam Erdélyben, igaz, egyszer Aradon és Temesváron voltam, ami nem a földrajzi-történelmi Erdély, de mégiscsak annak nevezzük, ahogy a Partiumot és Máramarost is.
Egyetlen rossz szóval egyetlen rossz pillantással sem találkoztam. Vajdahunyadon teljesen véletlenül összefutottam egy magyar emberrel, amire ott azért nem túl nagy az esély. Nemhogy nem volt ellenséges, de nagyon is barátságosan adott telefonszámot, címet, s mondta, hogy bármikor ha arra járunk, aludjunk meg náluk.
Naprakész információim vannak Székelyföldről is, lvén napi e-mailkapcsolatban állok számos barátommal. Minden tisztességes, derék embert szívesen látnak a székelyek is. Nincs semmiféle lincshangulat, bosszúvágy.
Ha eddig hazajártunk Erdélybe, hát mostantól hatványozott lelkesedéssel tegyük ugyanezt!
Elnézést kérek még egyszer, amiért mégis kommentáltam a közleményt!
ede · válasz 2004-12-19 19:34:47 (0) 
Kedves Olvasóink!

Számos visszajelzés alapján a dec. 5-i népszavazás eredményeképpen sok Erdély-járó elbizonytalanodott. A politikát eddig mindig száműztük a honlapról és ezután is így teszünk, de mivel az eseményeknek komoly gazdasági következményei lehetnek Erdély turizmusának szempontjából, kötelességünknek érezzük, hogy részt vállaljunk a helyzet tisztázásában.

Az utóbbi napokban a média nem egyszer arról számolt be, hogy magyarországi vendégek lemondták szilveszteri programjukat, de legalábbis telefonon érdeklődtek afelől, hogy nyugodtan elindulhatnak-e Erdélybe. Ez arra ösztönöz egyre több szállásfoglalót, hogy ő maga is érdeklődjön a lefoglalt szálláshelyen. Ez teljesen érthető reakció, mindenki biztonságra vágyik, főleg szabadidejének eltöltése során.
Sajnos arról mind a mai napig nem sok szó esett egy híradásban sem, hogy dec. 5-e óta egyetlen atrocitás sem történt, egy turistának sem esett bántódása Erdélyben. A dolog így -az erdélyi turisták számának csökkenését illetően- kezd alaptalan önbeteljesítő jóslattá válni.

Egész Erdélyből érkező visszajelzések és saját tapasztalataink szerint is nyugodt szívvel tudjuk ajánlani minden Erdélybe készülőnek, hogy félelmek nélkül induljon útnak.

A következő sorokban idézünk az egyik erdélyi vendégfogadó leveléből, azt hiszem ennél autentikusabb forrást keresve sem találnánk:

"Fájt, de nem haragszunk !

Tisztelt magyarországi barátaink, ismerőseink, és volt vendégeink!

Az elmúlt héten több levelet kaptunk Önöktöl, amelyben a dec. 5- i népszavazás eredménytelenségéért kérnek bocsánatot, írják, hogy ne haragudjunk, nagyon szégyellik és együttéreznek velünk, és arra kérnek, hogy ezt hozzuk minden itthoni ismérősünk tudomására.

A népszavazási eredmény valóban kiábrándító volt számunkra, de mint más veszteségek esetében is, egyet aludtunk rá, és már jobban a helyére tudtuk tenni a dolgokat, nem mentünk tömegestől a falnak, de többségünkben egy fájó érzést hagyott.

Az élet megy tovább, végezzük napi dolgainkat, és próbáljuk megőrizni reális ítélőképességünket, erkölcsi értékrendünket.

A nemzettudatunkat nem az uralmon lévő hatalom hordozza , a legnagyobb tiltás idején is létezett az összetartozás érzése, az Illyés Gyula szerinti „hazát a magasban", nem lehetett elvenni.

Erdélybe általában eddig is csak azok jöttek Magyarországról, akik érzelmi kötődéssel, és érdeklődéssel viseltetnek irántunk, és most is velünk éreznek.

Együttérzésük köszönjük, ez jól esik, de bocsánatkérésre nincs szükségük, nem haragszunk, a harag felszínes érzés, és rossz tanácsadó, a fájdalmunkat, meg majd az idő begyógyítja.

Szeretnénk megkérni Önöket, hogy közöljék ezt, barátaikkal és ismerőseikkel. És azt, hogy mi szeretettel várunk ezután is Erdélybe minden jóérzésű magyarországi ismerőst és ismeretlent, az ide érkezők továbbra is a megszokott vendégszeretettel lesznek körülvéve.

Háromszéken, az egykori végeken tél van, és advent, és várjuk a mennyből az angyalt. A közeledő ünnepek alkalmából kívánunk mindnyájuknak meghitt karácsonyt, és békés új évet.

Üdvözlettel,
Sz.N.M.
vendégfogadó"

Szerkesztőségünk kérése, hogy olvasóink továbbra is tartózkodjanak a politikai felhangú reagálásoktól, honlapunkat szeretnénk egyfajta béke szigeteként megőrizni a továbbiakban is. A legideálisabbnak azt tartanánk, ha ezt a beírást közleményként fogadnák és egyetlen reagálás sem érkezne rá. Megértésüket köszönjük.

Üdvözlettel:
Gábora Ede
szerkesztő
 
Szállások Erdélyben | Erdélyi körutazások busszal, vonattal és hajóval | Régiók, települések | Húsvét Erdélyben | Csíksomlyói búcsú | Szilveszter Erdélyben
Szállás Székelyföld · Hargita-hegység · Sóvidék · Gyergyó · Udvarhelyszék · Csík · Marosszék · Háromszék · Gyimesek
Szállás Kalotaszeg · Bihar-hegység · Észak-Erdély, Máramaros · Dél-Erdély · Szászok földje
Szállás Kolozsvár · Torockó · Szováta · Kalotaszentkirály · Koltó · Csernakeresztúr · Körösfeketetó
Magunkról | Hirdetés feladása | Kapcsolatfelvétel | Partnereink
Felhasználási feltételek | Adatkezelés | Szerzői jogok
© Minden jog fenntartva! A közölt fényképek, grafikák és szövegek felhasználása csak a kiadó írásos jóváhagyásával lehetséges. www.erdelyiturizmus.hu - 1999-2021