Főoldal
  Magyar Română Deutsch English   FŐOLDAL  |  INFORMÁCIÓK  |  KINCSKERESŐ   WAP  |  PDA

Fórum

Visszalépés az előző oldalra Vissza
Meghívólevél További témakörök »
 
Hozzászólás
Szabó Kátyu · válasz 2005-11-07 18:57:09 (13) 
Szia.

Ugytudom hogy a számlavezető baktol igazolás kell a számlánlevő összegköl.
Egy hétnél nem régebbi.

Kátyu
lacus · válasz 2005-11-06 08:24:19 (12) 
Olyankor mi van ha valaki nem valóságosan rendelkezik euróval, hanem mondjuk virtuálisan? Például a bankkártyáján van a pénze.

Euróban.
Bármiben.
Előzmény: czapi 2005-10-03 08:35:26 (7)
Szabó Kátyu · válasz 2005-10-12 19:29:31 (11) 
Hétfön jöttük vissza Kolozsvárol, hoztunk egy rokont is a határon nagyon korrekt modon vislkedtek mid két oldalon.
Az úlevélen kivül nem kértek semmit.

Sziasztok Kátyú
moderator · válasz 2005-10-10 01:18:59 (10) 
Ilyen hangnemben légy szíves ne írj be.
Köszönjük.
Előzmény: Geo4310 2005-10-09 13:18:00 (9)
Szabó Kátyu · válasz 2005-10-03 20:29:44 (8) 
Sziasztok!

Minden esetre a hétvégén kiprobáljuk , hogy Kolozsváron mit lehet intézni.

Hazajötttünk megosszuk a tapasztalatokat.

Köszi Kátyú
czapi · válasz 2005-10-03 08:35:26 (7) 

Mai friss hír szerint:

Életbe lépett az új határátlépési szabályzat
[ 2005-10-03 ] [ 06:24:44 ] [ Szociális ] [ - ]


Több száz román állampolgárt fordítottak vissza a román határőrök az Európai Unió tagállamaiba való utazásokra vonatkozó új bukaresti szabályozás életbelépése utáni 24 órában.


Az október 1-jén, szombaton életbe lépett belügyminisztériumi rendelet értelmében az EU-országokba utazóknak kilépéskor a határon távollétük minden napjára 30 eurót kell felmutatniuk az eddigi 50 helyett. Ha az utas nem rendelkezik oda-vissza útra szóló jeggyel, akkor további 150 euró felmutatását kérhetik a határnál bizonyítékként, hogy van pénze a hazautazásra. A magánügyben vagy turisztikai célból kiutazóktól a célországból küldött, jegyző által hitelesített meghívólevél, illetve a szállodai szobafoglalás visszaigazolásának felmutatását is kérik a határon.
(Háromszék)


A lényeg: a célországból küldött, jegyző által hitelesített meghívólevél!

Üdv.

Zsolt
Szabó Kátyu · válasz 2005-10-02 18:04:41 (6) 
Köszönöm a választ !

Arra gondoltam ,hogy ott Erdélybe megyek el a közjegyzőhöz és ott teszek egy nyilatkozatott
amiben vállalom az ellátást. Persze román nyelven.
Ezért kérdeztem , hogy az útlevél elég -e a személyazonoságom igazolására.

Köszi Kátyú
czapi · válasz 2005-10-02 15:12:53 (5) 
Én úgy tudom, és a határőrség közleménye is úgy szól, hogy a meghívólevelet az adott országból kell küldeni, melybe beutazik, és ezt kell lefordítattni. Azt is lehet, hogy egyenesen román nyelven fogalmazzák meg, csak ebben az esetben a hitelesítést kell elvégezni egy fordításthitelesítő irodában. Bár megjegyzem, ahoz, hogy román nyelvű legyen eleve a meghívó levél, a közjegyzőnek is kell tudnia románul, vagy ezen okmány szövegének magyar fordítása is el kell készűljön.

Üdv:

Zsolt
pally · válasz 2005-10-02 15:04:08 (4) 
A Bihari Napló cikke a kérdéses témában!Kiutazás - igazolni kell az úti célt október 1-től
[ 2005-09-30 - 12:58:01 ]

A holnaptól érvénybe lépő kiutazási feltételek miatt a külföldre vágyó román állampolgárok egy halom pénz mellett csak úti célt igazoló okmánnyal a zsebükben nézhetnek szét a világban.

Ha a polgár az Unióba vagy más „vízummentes" országba kíván utazni, akkor napi 30 euró értékű valutával kell rendelkeznie, de 150 eurónál nem lehet nála kevesebb készpénzben vagy nemzetközi használatú bankkártyán. Utóbbi esetben mellékelnie kell egy maximum 24 órával korábban kibocsátott bankszámlakivonatot vagy bankautomata-számlát. Nem kérik a határnál a valutát, ha az utazónak garancialevele van, vagy ha a meghívólevélben a vendéglátó átvállalja ott-tartózkodásának költségeit. Ezeket a papírokat eredetiben, a célország által megkövetelt módon hitelesítve kell prezentálni a határon.

Esetenként fel lehet mutatni érvényes fizetési meghagyást vagy a törvényes banki garanciát.

Nem kell felmutatni

A 150 eurós utazásra fordítandó összeget nem kell felmutatnia annak, aki jeggyel, utazási csekkel (voucher) vagy egyéb dokumentumokkal bizonyítja, hogy már kifizette az oda-vissza utat; aki törvényesen működő utazási iroda által kibocsátott utazási csekkel vagy más dokumentummal bizonyítja, hogy már előre kifizette az ellátási szolgáltatásokat (számla, nyugta, bankszámlakivonat stb. – eredetiben), és annak sem, akinek van meghívólevele, melyben a meghívó garanciát vállal az érintett költségeinek fedezésére, vagy a kiutazó olyan iratokat mutat fel, melyek igazolják, hogy az utazás minden költsége biztosítva van.

Igazoló okmányok

Minden olyan, az utazás célját tanúsító okmányt, melyet idegen nyelven írtak, hivatásos fordítóval román nyelvre kell fordíttatni. Magán- vagy turisztikai jellegű utazás esetén a fogadó intézmény által kibocsátott iratot, helyfoglalásról szóló igazolást, utazási iroda által adott utazási csekket, vagy a meghívólevél eredetijét és ennek hivatásos fordító által román nyelvre átültetett hitelesített fordítását is be kell bemutatni. Franciaországban a három hónapnál rövidebb időtartamú család- vagy magánlátogatás esetében kérik a meghívólevelet. Ha valaki Németországba megy, akkor a meghívólevélen szerepelnie kell annak is, hogy a gazda átvállalja a költségeket. Spanyolországba való utazás esetén a meghívólevelet spanyol közjegyzőnél kell hitelesíteni. A meghívó fél csak spanyol állampolgár lehet, vagy olyan külföldi, aki érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkezik, és az elmúlt 6 hónapban nem hívott meg más személyt. A meghívólevélből annak is ki kell derülnie: a meghívó törvényes módon el tudja tartani magát, ezenkívül kötelezi magát arra, hogy biztosítja a román állampolgár ellátását, lakhatását és egészségügyi ellátását, garantálja, hogy a meghívott nem dolgozni megy Spanyolországba, és visszatér Romániába.

Üzlet és tanulás

Szolgálati, szakmai vagy üzleti utazás esetében fel lehet mutatni egy cég vagy hatóság által küldött meghívólevelet, vagy a Román Kereskedelmi Nyilvántartó Iroda által kiadott igazolványt, mely bizonyítja, hogy a kiutazó kereskedő. Ha az illető a vállalaton belül olyan funkciót tölt be, melyet ezzel az igazolvánnyal nem lehet bizonyítani, akkor a munkáltatócég által kibocsátott eredeti, pecséttel ellátott felhatalmazást is fel kell mutatni. Az üzleti vagy szakmai kapcsolatok meglétét bizonyító okmányok, vásárokra, kongresszusokra szóló belépőjegyek felmutatása is elégséges a kiutazáshoz. Ha valaki tanulni vagy egyéb képzés céljából utazik külföldre, akkor ezt diákigazolvánnyal vagy tanulmányi bizonyítvánnyal bizonyíthatja, vagy lennie kell nála egy igazolásnak arról, hogy felvételizik vagy beiratkozik egy tanintézménybe. Egyéb jellegű úti célok esetében kell az eseményre szóló részvételi igazolvány, vagy a belépőjegy a politikai, vallási, tudományos, kulturális vagy sporteseményekre, ha lehetséges, részletek feltüntetésével (például a meghívó intézmény neve, a kinttartózkodás időtartama). Ha az utazó szimpóziumon, konferencián vesz részt, vagy orvosi kezelésre megy, ezeket is dokumentumokkal kell bizonyítania, ha pedig egy hozzátartozójának halála hívja külhonba, akkor a halotti bizonyítvány vagy telegramm felmutatásával léphet ki az országból.

Üdv:Pally
Szabó Kátyu · válasz 2005-10-02 13:11:41 (3) 
Sziasztok ! Köszi a válaszokat.

Vajon ha én Erdélyben román nyelven megirt és közjegyző előt hitelesitett meghivólevelet adok a rokonnak azt elfogadják a határon?
És az útlevelet mint szemlyazonoságotigazoló okiratot elfogadják a közjegyzőnél?


Köszi Kátyú
czapi · válasz 2005-10-02 12:08:55 (2) 
Ja még elfelejtettem megemlíteni, hogy a meghívó levelet egy közjegyzővel kel megiratni, melyben a meghívó fél vállalja a megadott időtartamra a meghívott személyek ellátását és elszállásolását, esetlegesen felmerülő költségeit. Ezután az eredeti levelet el kell küldeni a meghívott személyeknek, akik a lakóhelyükön egy fordító és fordítást hitelesítő irodában lefordítattja. A kiutazáskor pedig az eredeti és lefordított meghívólevéllél léphet át a határon pénz felmutatása nélkül.


Üdv:

Zsolt
czapi · válasz 2005-10-02 12:03:26 (1) 

Tudomásom szerint annyi változás történt az elöző szabályozáshoz képest, hogy :

Ötszáz euro helyett csak háromszázat kell felmutatni október 1-től a határon a külföldre utazóknak a belügyminiszter egyik rendelete értelmében, amelynek tervezetét már megvitatták.


Vasile Blaga közigazgatási és belügyminiszter a szaktárca több jogásza társaságában hétfőn ismertette a civil szervezetekkel és a munkáltatói egyesületekkel azt a tervezetet, amely módosítja a román állampolgárok kiutazási feltételeiről szóló 144/2001-es sürgősségi kormányrendelet kiegészítésére hozott miniszteri rendeletet.

A jogszabály-tervezet szerint a Schengen-térségbe utazáshoz szükséges napi összeg 100 euroról 30 eurora csökken, ehhez hozzáadódik további 150 euro, ami fedezi a ki- és hazautazáshoz szükséges kiadásokat.

A tervezet alternatívákat is tartalmaz az említett pénzösszeg felmutatására.

"Áttekintettük, mit kérnek a Schengen- térség országai más államok beutazó állampolgáraitól: a szükséges összeg két részből áll, az utazás és az önfenntartás kiadásaiból. Az országok többségében az önfenntartáshoz szükséges összeg legtöbb 30 euro. Megmaradt a legalább ötnapos tartózkodásra vonatkozó előírás, és az így kiszámított 150 eurohoz hozzáadtuk a ki- és hazautazás költségeit fedező 150 eurot" - fejtette ki Vasile Blaga.

A Schengen-térség államaiba utazó román állampolgárok a román határon vagy 300 eurot mutatnak fel, vagy pedig egy menettérti jegyet és 30 eurót a kinntartózkodás minden napjára. Ha a kiutazó bizonyítani tudja, hogy szállását és étkezését előre kifizette, semmiféle összeg felmutatását nem kérik tőle a határon, közölte a belügyminiszter.

Az alternatívák között több dokumentum szerepel, az utazás deklarált céljától függően: felhatalmazás a képviselt cég részéről, meghívók különböző renddezvényekre vagy tanulmányi bizonyítványok.

A tervezet a következő napokban nyerné el végleges fomáját, és október 1-től életbe is léphet.

"A civil szervezetek 99,99 százalékban támogatják a tervezetet" - mondta Vasile Blaga a találkozó végén.

Ezt közölte a Népujság.

Október elsejétől változnak a külföldre utazás feltételei. A román állampolgárok a határon való átlépéskor útmutatót kapnak a vámőrségtől - jelentette be a határrendőrség vezetője, Nelu Pop.


Eszerint a schengeni térségbe való utazáshoz naponta 30 eurót kell felmutatni, ehhez hozzáadódik további 150 euró amely az oda-vissza utazás költségeit fedezi. Az útmutató számos hasznos telefon és e-mail címet is tartalmaz.

Ezt a Kolozsvári rádió közölte.


Üdv:

Zsolt
Szabó Kátyu · válasz 2005-10-01 14:00:19 (0) 
Sziasztok !

Érdeklödöm hogyan jöhetnek a rokonk át Magyar országra :Meghivólevelet hol és kivel kel hitelesíteni?
Lekell fordítatni románra?

Hiteles fordításnak kell lenni?

Kérnek még melete valutát is ?

Köszi Kátyu
 
Szállások Erdélyben | Erdélyi körutazások busszal, vonattal és hajóval | Régiók, települések | Húsvét Erdélyben | Csíksomlyói búcsú | Szilveszter Erdélyben
Szállás Székelyföld · Hargita-hegység · Sóvidék · Gyergyó · Udvarhelyszék · Csík · Marosszék · Háromszék · Gyimesek
Szállás Kalotaszeg · Bihar-hegység · Észak-Erdély, Máramaros · Dél-Erdély · Szászok földje
Szállás Kolozsvár · Torockó · Szováta · Kalotaszentkirály · Koltó · Csernakeresztúr · Körösfeketetó
Magunkról | Hirdetés feladása | Kapcsolatfelvétel | Partnereink
Felhasználási feltételek | Adatkezelés | Szerzői jogok
© Minden jog fenntartva! A közölt fényképek, grafikák és szövegek felhasználása csak a kiadó írásos jóváhagyásával lehetséges. www.erdelyiturizmus.hu - 1999-2021