Főoldal
  Magyar Română Deutsch English   FŐOLDAL  |  INFORMÁCIÓK  |  KINCSKERESŐ   WAP  |  PDA

Fórum

Visszalépés az előző oldalra Vissza
Útinfó - előzzük meg a tengelytörést! .....drum in lucru.... További témakörök »
 
Hozzászólás
Előző [ 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  52  53  54  55  56  57  58  59  60  61  62  63  64  65  66  67  68  69  70  71  72  73  74  75  ] Következő
mtg · válasz 2005-10-27 20:07:22 (586) 
Sziasztok! Sűrgősen szükségem volna infóra a Kolozsvár-Apahida-Szászrégen "16" számú út minőségéről?Valamint a Szászrégen-Nyárádremete-Szováta útról! Megéri-e erre menni Szováta felé vagy a jól bevált Kolozsvár-Torda-Marosvásárhely-Szováta út javallott?! Holnap délelőtt indulnánk az ünnepi hosszú hétvégére és csak most láátam, hogy van ez a rövidebb útvanal is, de azon az úton soha nem jártam és nem is hallottam senkitől róla! Ha tudna valaki ilyen rövid időn belül segíteni akkor azt nagyon megköszönném!!!!
Köszi MTG
Veszti · válasz 2005-10-27 14:25:09 (585) 
Sziasztok Mindenki!
Információt kérek a Kolozsvárt, Szászrégennel összekötő út állapotáról.
Emlékeim szerin volt egy kritikus szakasza.
Jövő héten arra szeretnék menni, ezért kérem a segítségeteket.

Köszönöm
ligrinyi · válasz 2005-10-21 10:00:24 (584) 
Sziasztok!
Most október elején megint elindultunk egy honismereti túrára, az volt a terv, hogy Battonyánál határátlépés, majd Arad, Déva- vársikló várhegy kilátás-, Vajdahunyad vára,
Brad-Aranymúzeum és utánna fel Belényesnek.
Hát azt kell, hogy mondjam megint megszívtuk ezen az útvonalon, ugyanúgy mint májusban, amikor az eső miatt hegyomlás történt és úttalan elterelő úton araszoltunk kb.
4 órán keresztül. Most ez már Battonyánál kezdődött ahol 2 órát várakoztattak bennünket a román oldalon, majd kb. Lippa után a kamion keresztbefordult az úton, és kb 3 óra várakozási idő miatt sajnos le kellett mondanunk Déváról és Bradról, hiszen az aranymúzeum úgy tudom, hogy csak 2-ig van nyitva. Így "csak" a csodálatos Vajdahunyad várát néztük, illetve csodáltuk meg. Azt megfogadtam hogy ezen a úton többet nem megyünk. A szállást én idáig mindíg emailen intéztem el és maximálisan meg voltunk mindíg elégedve mindennel. A mostani nem az idáig megszokott színvonalú volt, de hát Istenem majd ezután még figyelmesebb leszek. Viszont a Bihar hágó a hegyek, a hegymászás próbálkozásunk, a patakon való mezítláb átgázolás, a gombászás, az egy csoda volt. A mérges gombák, olyan piros és fehér pöttyös mint ahogy a mesekönyvben le van rajzolva! Szóval fantsztikus szépségeket produkál a természet. Mindenkinek ajánlom aki erre jár, ezenkívül nézzék meg a csodálatos cseppkőbarlangot a Medvék barlangját, eláll az ember lélegzete!
tixo · válasz 2005-10-19 00:14:20 (583) 
Sziasztok!

Egy hete utaztam a Nagyszalonta - Nagyvárad – Kolozsvár – Marosvásárhely – Székelyudvarhely – Barót – Feketehalom – Nagyszeben – Lugos – Temesvár útvonalon. Azt lehet mondani, hogy Észak-Erdélyben most már sokkal jobbak a (fő-) útak mint a déli részén.
A marosvásárhelyi „elkerülőúton” tényleg elég rosszul lehet közlekedni. Föleg éjjel nem ajánlom.
Az út Balavásár és Székelyudvarhely között még nem készült egészen el. Még hiányzott két réteg. A jövö hetekben biztosan elkészül. Nem hittem volna, hogy valamikor ilyen jól és kátyú nélkül lehetne ott utazni...
Annak ellenére a Székelyudvarhelyet Baróttal összekötő út részben nagyon nehezen járható. Boldogfalva és Homoródszentpál között aszfaltozott út van (gyenge minőségű), innentől (Oklándon keresztül) Vargyasig mezei út. Kb. 2 kilométer Vargyas elött elkezdődött az útépítés, Vargyas és Barót között már teljesen fel van újítva az út (lásd a Bucsin tetőt). Egy év múlva - a tervek szerint - egészen Udvarhelyig elkészül a kb. 50 kilométeres út.
Nagyon szomorú álapotok vannak Barót, Ürmös, Apáca és Szászmagyaros között, mielött végre rátérhetünk az európaútra. Állítólag az út Miklósváron és Nagyajtán keresztül még rosszabb...
Nagyszebenig nincsen kátyú, de egyre rázósabb az út – ugyan úgy mint Déva és Lugos között. A 6-os útat Lugostól Temesvárig hosszú szakaszokon építik. Kitünően lehet ezután a nagycsanádi határátkelőhelyig haladni.

Ha valaki Északnyugat-Magyarországról Erdély felé tart, annak ajánlom az M0-ás – M5-ös – Kecskemét – Békéscsaba – Sarkad – Nagyszalontai útvonalatot. Nagyon jól lehet itt haladni.

Jó útat nektek!
ede · válasz 2005-10-10 22:29:44 (582) 
Sziasztok,

kiegészítés az utak állapotáról: Balavásártól Csíkszeredáig is vadiúj utat csinálnak. Udvarhely és Csíkszereda között még dolgoznak, a többi rész készen van.

A Bucsin-tetőn -az utóbbi évek szenvedése után- szinte hihetetlen, hogy új aszfalton lehet gurulni. Néhány képet fel is teszünk keddre.

Üdv., Ede
czapi · válasz 2005-10-02 13:57:56 (581) 
Sziasztok,

Köszönöm szépen a hasznos információkat, melyeket az utunk előtt írtatok kérdéseimre válaszolva.
Az utunk során számos újdonsággal találkoztunk. Az utak minősége bámulatosan gyorsan változik a nagyon roszról a kiváló irányába. Csak néhány példa:

Borsi határátkelő - Nagyvárad között az út kíválló (nem ujdonság, már néhány éve ilyen)
Nagyvárad belvárosát aki csak teheti kerülje el, mivel a főúton cserélik a villamosvonal vágányait és burkolatjavítást végeznek az úton. Kolozsvár irányába csak hatalmas dugókon átaraszolva jutunk ki a városból. Kolozsvár felől pedig mellékutakra terelik a forgalmat.
Ha tehetik az elkerülő utat válasszátok, melynek egyes szakaszait már felújították, mások még váratna erre, de hamarosan ez is megtörténik.

Nagyvárad-Bánffyhunyad között az út minősége ismét európai!
Bánffyhunyad-Nagypetri között az 1G számozású utat a két évvel ezelőtti útépítés miatt (1-es főút) elterelő útként használták, ami rendkívüli leterhelést jelentett és nagyon megrongálta az útburkolatot. Csak óvatosan haladva lehet rajta autózni 50-60 km/h sebességgel.
Középlakon le kell kanyarodni egy megyei útra Nagypetri irányába, mely útnak az aszfaltozása talán a 70-es években történt és az is lassan teljesen eltűnik.

Bánffyhunyad - Kolozsvár - Marosvásárhely között az út kíválló ismét.

Nyárádtő (Ungheni)- Ákosfalva között az út igen rossz! Tele van gödrökkel, nagyon nehezen lehet rajta haladni!

Balavásár és Szováta között az út minősége kitűnő, bár még az útburkolati jelek nincsenek megfestve, de ennek ellenére európai minőségű!
Figyelem a közvilágítás a falvakban többnyire hiányzik, ahogyan a járdák is és ezért sok a gyalogos, kivilágítatlan biciklis és kocsi az úttesten!

Szováta-Parajd között az uta felójítását éppen akkor fejezték be mikor ott jártunk, csak egy két hidat és vasúti szintbeni kereszteződést nem burkoltak még le. Ezen a szakaszon is kiválló az út!

Parajd- Gyergyószentmiklós között a Bucsin-tetőn át az útat hihetetlen gyorsasággal tudtuk megtenni: 1óra 10 perc busszal!!!
Ilyen gyorsan még amióta kijárok (10 éve) soha sem tettem meg! Gratulálok az útépítőknek és ajánlom mindenkinek!!!!

Gyergyószentmiklós - Békás-soros között az utat javították, de még nem kapott új burkolatot, kivéve az új alagút szakasza. Viszonylag jól lehet rajta autózni. Néha jelentős akadályt jelent a fákkal megrakott hosszú teherautó, főleg a hajtűkanyarokban veszélyes találkozni velük.

Parajd - Székelyudvarhely között már nagyrészt készen van az út, igaz koptatóréteg még nincs rajta, és az útépítések miatt egyes részeken félpályás útlezárásokkal számolhattok.
Korondon a faluban még csak most csatornáznak emiatt késik az aszfaltozás.

Székelyudvarhely - Tolvajos tető között még nem aszfaltoztak, de Csíkszereda felől már elérték a Tolvajos tetőt és látszik, hogy gőzerővel folytatlyák az aszfaltozást.

Tolvajos -tető- Hargitafürdő között járható minőségű betonút van, igaz csak a kaolinbánya telepének bejáratáig, utána murvás úton lehet a fürdőtelepülésre jutni.


Végezetül mindenkinek tengelytörésmentes jó utat kívánok!

Üdv:

Zsolt

San · válasz 2005-09-22 10:36:41 (580) 
Hogy? Eufória ? ( Nos, ugyan a hétvégén Marosvásárhelyen a hangosbeszélőből mindig az Örömóda szólt, de lehet, hogy ez még a Bucegi- mármint a sör- hatása... :-)) )- Na, nem, de tényleg nagyon örültem a látottaknak- egyébként tegnap tartottam egy kis élménybeszámolót....A barátaimnak, akikkel együtt mentünk volna- csak ők lemondták....

Szia!

San
Előzmény: pally 2005-09-22 10:27:26 (579)
pally · válasz 2005-09-22 10:27:26 (579) 
Helló San !

Azt érezni írásodból, hogy euforikus hangulatban készült, kívánok még sok szép utat és megannyi feledhetetlen élményt Erdélyben.
Valami megérintett amitől nem lehet -és mi mindannyian nem is akarunk - szabadulni!

Üdv. Pally
Előzmény: San 2005-09-22 10:16:07 (578)
San · válasz 2005-09-22 10:16:07 (578) 
Szervusztok!

Először is el szeretném mondani, hogy nagyon örülök annak, hogy "Rátok találtam"- ennek az eredménye az a kirándulás, melyet ugyan egyedül tettem meg, de amely hihetetlenül szép volt

Egy kis beszámoló róla:

Egy borzasztóan - borzasztóan jó- péntek este- hétfő hajnal közötti erdélyi kirándulás után vagyok ( Nagyvárad- Bánfihunyad- Kalotaszentkirály- Marosvásárhely - Segesvár (világörökségi rész- a toronyból - mintha évszázadokra pillantanál vissza- tök. éppen maradt várkerület......)Bögöz ( Székelyudvarhely előtt) Bikafalva - Csíkszereda - Bálványosfürdő - Szent Anna tó, ( már este nyockor!) Büdös barlang( este 10 - kor !) Kézdivásárhely- Kovászna ( éjfél- itt egy széndioxidos bugyborgó-kút van "Pokolsár")- majd vissza- és 3-kor érkezés Bögözre- ill Agyagfalvára ( Székelyudvarhelytől kb. 15 km NY-ra)- itt Szüreti bál ( és hajnalban szálláskeresés - és találás )- majd innen ( egy csodálatos családnál szálltam meg- szinte barátaim lettek)- vissza Segesvárra, Medgyes (szép szász város, majolika tetős templommal, várfallal) Balázsfalva ( csak az esti látkép- a hegyoldalból) Gyulafehérvár- ( szép zsinagóga, kissé szerényebb, de azért szép központ- és egy nagyon kellemes kávézó- egy kis (éjfélkor már igencsak elkelő) hoszú, tejes kávéval.- Majd egy kis "békavadászat"- az utolsó részen tenyérnyi varangyok mászkáltak néha az úton- vadászfegyver: videókamera, egy jó kis (olcsó!! ) tankolás, és kb. 3-kor tegnap reggel érkezés- Haza....


Nektek milyen ehhez hasonló élményeitek voltak???
Szervusztok!

Sanyi

- Ja, és a Büdös barlang után "elkaptak :-) " Kézdivásárhelyi kosarasok- az út közepén egy panzió előtt ünnepelték a jól zárt idényt / ill az újabb győztes meccseket.

Őket is megérintették a tavaly decemberi események- én úgy érzem, egyfajta kötelességem elmondani, hogy akármi is volt az eredmény, ugyanúgy szeretjük a határon túl élő magyarokat, mint ahogy eddig.

Amire gondolni szoktam még- fontos, hogy sokat menjünk Erdélybe- és ha tudunk, kössünk baráti kapcsolatokat- így is éreztessük- ők nagyon fontosak, és magyar könyvek, cédék, filmek átvételével/átvitelével sokat tudunk nyújtani erdélyi ( fel-, délvidéki, és kárpátaljai testvéreinknek, és akár a burgenlandiaknak is.)

Szervusztok!

Minden jót!
czapi · válasz 2005-09-22 06:40:22 (577) 

Köszönöm az infókat!

Üdv.

Zsolt
ladanyij · válasz 2005-09-21 15:14:29 (576) 
Tolvajos tető-Hargitafürdő közötti út járható autóbusszal is (Helyijáratú autóbusz is közlekedik rajta. Az út betonút)

szumo · válasz 2005-09-21 12:38:28 (575) 
A Radnót-Medgyes útszakasz bűnrossz. Óvatosan haladva végig lehet rajta menni, de aki csak teheti kerülje.
Előzmény: czapi 2005-09-21 11:04:23 (574)
czapi · válasz 2005-09-21 11:04:23 (574) 
Sziasztok,

Szeretném megkérdezni, hogy rendelkezik-e valaki friss információval, hogy Medgyes és Radnót között a 14A számú út , valamint a Tolvajos tető-Hargitafürdő közötti út járható-e autóbusszal?

Előre is köszönöm válaszotokat!

Zsolt
mtg · válasz 2005-09-20 22:47:38 (573) 
Sziasztok. A hétvégén érkeztünk haza Csíkszereda/Csíkdánfalváról. A Székelyudvarhelyet Csíkszeredával összekötő út Szereda felőli szakasza teljesen újra van aszfaltozva, azonban az útburkolati jelek felfestése és az út menti korlátok még hiányoznak. A Parajd-Gyergyószentmiklós közötti út teljesen felújítva, az út melletti fél méteres rész kőzúzalékkal feltöltve. Mindkét úton igen jó tempóval lehet haladni, ha az ember esetleg nem akar a tájban gyönyörködni! Csíkdánfalván az út melletti kis Ibolya panzió/étterem ételeit ajánlom mindenki figyelmébe, igazi házias ízek!
Üdv Mindenkinek
MTG
San · válasz 2005-09-15 08:55:18 (572) 
Köszönöm- A konkrét kérdésem- bár, ahogy jártasságodat néztem a témában - lehet, hogy ez sem lesz elég konkrét- a minél látványosabb és érdekesebb erdélyi vulkanikus dolgokra irányult volna... Magyarán- meg szeretném nézni a lehető legtöbb vulkanikus dolgot, iszapvulkánt, mofettát, kénkő-barlandot- és bármit, ami ezzel kapcsolatos, és szép...

Előre is köszönöm:

San
Előzmény: nyilas 2005-09-14 23:35:24 (569)
San · válasz 2005-09-15 08:22:21 (571) 
Nagyon szép környék - hatalmas, elnyúló völgyekkel. De 2001-ben jártam ott- úgyhogy, azóta már.....

Az út jól járható ( Csau "álma" volt)- de a teherkocsik előtt estére lezárják- a Vidra tónál ( Lacul Vidraul) voltak vendégházak- de amint írtam, az az ősidők előtt volt- a hegy lábánál valami kis falu ( jó kis kocsmával) meg valami kolostor van- de mi augusztusban jártunk ott- így a szeptemberi időről nincs hírem....

Üdv:

San
Előzmény: CsR 2005-09-13 22:16:44 (566)
San · válasz 2005-09-15 08:18:57 (570) 
Köszönöm!
Előzmény: gabika 2005-09-13 18:10:50 (565)
nyilas · válasz 2005-09-14 23:35:24 (569) 
Nem tudom egészen pontosan, hogy mit szeretnél tudni, nem értettem a kérdésedet.
Amit az erdélyi hegyek kialakulásáról mondani lehet az az, hogy a kárpátok keleti koszoruján belül kialakult egy vele nagyjábol párhuzamos elrendezésű vulkanikus eredetü hegyvonulat is, ami északon a Kelemen- havasoktól, a Görgényi-havasokon, a Hargitán keresztül a Hargita déli részét bezáró Csomád csoprttal záródik.
A Kelemen-havasok őrzik a legrégebbi vulkáni tevékenység nyomait. Kialakulásuk mintegy 9 millió évvel ezelőttre tehető. Legfiatalabb a Csomád kettős vulkáni kupja, aminek egyik krátertava a Szent-Anna-tó a másik pedig a tőle keletre kialakult Mohos-láp.
A fiatalabb, tehát a déli vulkáni hegyvonulatokban, még elég erőteljes az utóvulkáni tevékenység. Ennek köszönhető a Hargita-hegységben, főképp a Dél- Hargitán (Csomád- csoport )fellelhető borvizes, és különböző ásványi sókban gazdag győgyforrások gyakori jelenléte, de a szén, és kéndioxidos gázfeltörések ( Mofetták) nagy száma is, amik Erdélyt a XVIII sz. végén, a XIX sz. elején megfelelő kezekben, fördőkultóráját tekintve európai hírüvé tették. Sajnos ez is mint annyi más Erdélyhez kapcsolódó dolog, már csak feledésbe merülő emlék.
De ugyanez a vulkanikus tevékenység alakította ki az Erdélyi szigethegységet is, és hozta létre Európa leggazdagabb nemesfém lelőhelyét, az Erdélyi érchegységet.
Ha konkrét kérdésed van és rendelkezem az ismeretekkel szivesen válaszolok.
A nyilas
Előzmény: san 2005-09-13 16:35:27 (564)
Zsiga Kristóf · válasz 2005-09-14 15:58:25 (568) 
Sziasztok!

Tegnap jöttünk haza Csíksomlyóról, mi is tapasztaltuk, hogy teljes erőbedobással javítják az utat Balavásár és Szováta, illetve Udvarhely és Csíkszereda között. Ha ilyen ütemben folytatják, pár hónap múlva már tükörsima úton száguldhatunk át Székelyföldön. Remélem, hogy a mellékutak is hamarosan sorra kerülnek!

Drum bun!
CsR · válasz 2005-09-13 22:19:19 (567) 
A Szent Anna to kornyeke csodalatos, nemreg azonban lezartak az autoutat, emiatt csak gyalogosan lehet megkozeliteni. Ez 10km-t jelent.
De allitolag lehet berelni szekeret vagy biciklit.
Előzmény: san 2005-09-13 16:35:27 (564)
CsR · válasz 2005-09-13 22:16:44 (566) 
Sziasztok!
Segitsegre van szuksegem.
A Transzfogarasra szeretnenk menni, mit tudtok rola?
milyen az ido ott ilyenkor?
kerlek segitsetek, mert nem szeretnenk a ho alatt maradni.
Es valami jo szallashelyet tudtok?amit valaki mar kiprobalt.
Mert tavaly a Bekasi tonal egy orzott parkoloval rendelkezo panzional raboltak ki...
gabika · válasz 2005-09-13 18:10:50 (565) 
Sanyi:www.haromszek.lap.hu Ott megtalálod a természeti értékek cim szó alatt.
san · válasz 2005-09-13 16:35:27 (564) 
Egy kérdéssel én is fordulnék a kedves halgatósághoz:

Az Erdélyben megtalálható vulkanikus tevékenységről mit tudtok esetleg? Úgy tudom, a Szent Anna tó környéke ilyen, hogy a mofetták is vulkanikusak. De pl. milyen a Szent Anna tó környéke egész pontosan- ill. mi a helyzet a többi ilyen dologgal?

Köszönöm!

Sanyi

san · válasz 2005-09-13 16:33:03 (563) 
Szervusz!

Ha a nagy árvíz alatt a július végit érted- én azután (júl 25-31) voltam Erdélyben- a Kolozsvár- Marosvásárhely- Brassó- Ploiesti - Bacau - útvonalon- és itt minden rendben volt . Ez ugyan távol(abb) van Székelyudvarhelytől / Csíkszeredától - de talán hasonló volt a helyzet ott is.

Üdv:

Sanyi
Előzmény: Zsiga Kristóf 2005-09-08 17:01:49 (559)
san · válasz 2005-09-13 16:26:04 (562) 
Szervusztok!

A kutyahétszázát..... Én csak most jöttem rá, hogy ilyen honlap is van- pedig én is jártam már néhányszor Erdélyben- + idén egy jól sikerült Dél- romániai út után is vagyok...

Az utak néha tényleg gyalázatosak- de a többség elfogadható- és én jobban is szeretem a mellékutakat- -mint a nemzetközieket- ott alig van teherautó, ( sőt: autó is alig van)- és a tájék nagyon szép....

Drum bun!

Sanyi
gabika · válasz 2005-09-11 17:44:45 (561) 
A Feketetói vásár időpontját itt megtalálod.www.erdelyiturizmus.hu/?action=regio&id=3678
csarpad · válasz 2005-09-08 20:01:06 (560) 
az utvonal az jo, Udvarhely bejaratanal (Szejke felol) egy kicsit rossz, a viz felszagatta az aszfaltot, de a tobbi az jarhato
Zsiga Kristóf · válasz 2005-09-08 17:01:49 (559) 
Sziasztok!

Van valakinek friss info-ja a Parajd-Székelyudvarhely-Csíkszereda útvonal állapotáról?
Mi pont a nagy árvíz előtt jöttünk el Székelyföldről és most szombaton indulnánk vissza Szentegyházára és Csíkszeredára.
zsike · válasz 2005-09-08 11:48:01 (558) 
Nem tudjátok pontosan mikor lesz a Körösfeketetői nagy vásár ? /Negreni)
Ha valaki tud pontos információt, kérlek sürgősen mondjátok.
Köszi
Zsike
csarpad · válasz 2005-09-07 21:53:48 (557) 
...ja es 100%, hogy ez lessz Hargita megye LEGJOBB utja... csak fejezzek be
Előző [ 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  52  53  54  55  56  57  58  59  60  61  62  63  64  65  66  67  68  69  70  71  72  73  74  75  ] Következő
Hozzászólás
 
Szállások Erdélyben | Erdélyi körutazások busszal, vonattal és hajóval | Régiók, települések | Húsvét Erdélyben | Csíksomlyói búcsú | Szilveszter Erdélyben
Szállás Székelyföld · Hargita-hegység · Sóvidék · Gyergyó · Udvarhelyszék · Csík · Marosszék · Háromszék · Gyimesek
Szállás Kalotaszeg · Bihar-hegység · Észak-Erdély, Máramaros · Dél-Erdély · Szászok földje
Szállás Kolozsvár · Torockó · Szováta · Kalotaszentkirály · Koltó · Csernakeresztúr · Körösfeketetó
Magunkról | Hirdetés feladása | Kapcsolatfelvétel | Partnereink
Felhasználási feltételek | Adatkezelés | Szerzői jogok
© Minden jog fenntartva! A közölt fényképek, grafikák és szövegek felhasználása csak a kiadó írásos jóváhagyásával lehetséges. www.erdelyiturizmus.hu - 1999-2021