Főoldal
  Magyar Română Deutsch English   FŐOLDAL  |  INFORMÁCIÓK  |  KINCSKERESŐ   WAP  |  PDA

Fórum

Visszalépés az előző oldalra Vissza
Útinfó - előzzük meg a tengelytörést! .....drum in lucru.... További témakörök »
 
Hozzászólás
Előző [ 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  52  53  54  55  56  57  58  59  60  61  62  63  64  65  66  67  68  69  70  71  72  73  74  75  ] Következő
zsike · válasz 2005-06-22 08:36:35 (466) 
Sziasztok !

Most jöttem haza Palotailváról, és örömmel jelenthetem, hogy a körülményekhez képest elég jó az út. Egy hónappal ezelótt járhatqtlan volt a Déda-Maroshéviz útvonal, de mostanra befoltozták, persze ez nem jelenti azt, hogy nem érnek meglepetések, merrt a foltozás csak szakaszosan történt. Na de mi ez a tavaszihoz képest. Kolozsvár és Régen között Faragónál még mindig ugyanolyan rossz az út kb. 4 km hosszan és nem tudom a falu nevét, de Faragó után Kolozsvár felé kb. a második faluban szintén nagyon rossz az út. 2 km hosszan- A többi viszont jó minőségű, Kolozsvár-Régen 1.45 perc alatt kényelmesen elérhető. Viszont a Marosvásárhely-Régeni út tele van kátyúval, ott nem nagyon lehet haladni.
Jó utat, vigyázzatok magatokra és az autótokra.
nyilas · válasz 2005-06-21 21:39:55 (465) 
Szervusz Lewis.
Köszönöm, de nem vagyok profi vezető, csak szeretem Erdélyt, és ebből kifolyólag elég sokat, és sokfelé járunk a barátaimmal, olyan helyeken is ahova az erdélybe utazót az utazási irodák útjain nem nem viszik el.
Ennek eredményeképpen aztán az évek során sok ismeretség barátság is kialakult, és az ott élő emberektől olyan ismereteket is szereztünk amit másképp nem kaptunk volna meg.
És nagyon sok segítséget kapok természetesen itt a honlapon is. A szerkesztőktől is, meg a fórumot látogatóktól is. és ha valami olyant olvasok, amit még nem ismerek akkor a következő utamon meglátogatom.
Az idén a tavalyihoz hasonló autős utat nem tervezünk. Ez az évem elég zsufolt az itthoni teendőkkel is. a Tavalyi társaságból két, vagy három család megy majd júliusban, most már önálóan. Én majd júl 13-án viszek ki egy kisebb csoportot Kalotaszegre és Torockóra, aztán egy nagy busszal egy teljes Székelyföldi utat járunk be júl. 23-31-ig.
Aztán midjárt indulunk is vissza néhány barátommal az EMI által szervezett Gyergyószentmiklósi táborba. Közben aug. 6-án Csíkszeredán Illés koncert.
A Szejke napok (mint hanzi már írta) természetesen nem azonos az Ezer Székely Leány-al. sem időpontjában sem helyszinében. A Szeike napok júniusban van Szeikefürdőn Orbán Balázs siremléke környékén. Néptánc, népzenei és kulturális fesztivál, Az "Ezer Székely Leány" pedig Csíkszeredán július első vasárnapján. Székely néptánc és népviseleti bemutató.
Sintén július elején van Székelyudvarhelyen a "Míves Emberek Sokadalma". Kirakodóvásár és kulturálisprogramok.
Segesváron a "Középkori Fesztivál"
Csíkszeredán a "Régi Zene Fesztivál"
A Szent Anna-tónál az Anna-napi búcsu este könnyüzenei programokkal.
A Gyimesekben Júl. 22-én a gyimesközéploki Magdolna napi búcsu, amihez ugyan nem kapcsolódik más kulturális rendezvény, de minden Magyarországinak ajánlani tudnám, hogy vegyen részt egyszer a gyimesi csángók ünnepi miséjén.
Az autóról. Nem franciát tartok, hanem autót. És bár nem igazán kedvelem a franciákat, de a németeket sem jobban. A Laguna pedig egy jó autó Kényelmes is, elég tágas is. és hosszú utakon mindkét tulajdonsága fontos.
Előzmény: Lewis 2005-06-19 22:53:29 (463)
hanzi · válasz 2005-06-20 19:50:39 (464) 
Szia !
Az ezer székely lány napja július 2.-án lesz Csíksomlyón, este pedig záróakkordként Koltay Gábor:"A megfeszített" című rockoperáját adják elő.
Üdv:Hanzi
Előzmény: Lewis 2005-06-19 22:53:29 (463)
Lewis · válasz 2005-06-19 22:53:29 (463) 
Szervusz!

Az idén nyáron esetleg nem tervezel autós kirándulást olyan fakultatív becsatlakozási lehetőséggel, mint tavaly?

Mi júl. elején mennénk, de szívesen csúsztatnánk is akár, ha ilyen profi vezetőnk lenne.
Egyébként milyen kulturális program van ebben az időpontban?
(Ha jól tudom a Szejke-napoknak addigra már vége. Amúgy ez = az ezer szélely leánnyal?)

Az autóra visszatérve, hogyhogy FRANCIÁT használsz????
Előzmény: nyilas 2005-06-15 20:16:51 (459)
nyilas · válasz 2005-06-17 21:09:49 (462) 
Olvasd a kérdésed előtti cikket. Mindkét kérdésedre választ találsz.
Előzmény: balintH 2005-06-16 10:53:59 (461)
balintH · válasz 2005-06-16 10:53:59 (461) 
Hello!
Szeretném megkérdezni,hogy Ártándtól melyik utvonal a legcélszerübb ha Gyergyoszentmiklosba készülünk eljutni?Mlyen az utak minösege arra?Mit ajánlotok?
Kösz elöre is!
nyilas · válasz 2005-06-15 20:43:06 (460) 
Csak trepjáróval ajánlom, vagy ha nem sajnálod az autót. Az út csodálatos. Történelmi, és irodalmi szinterekkel tarkított, hisz itt játszódik Vass Albert talán legszebb regénye a "Funtaneli boszorkány" Dédabisztra, Galónya, Ratosnya, Andrenyásza, Palotailva, az Isten-széke, a Keleme- havasok mindannyiunk számára ismerős, akik olvasták a Funtaneli boszorkánnyt, és mindannyiunk számára kedves útvonal, akiknek a Maros szorosa, a Maros partjára meredeken zuhanó Kelemen-havasok, vagy a regényben olvasottak mély nyomokat hagytak. De ha csak egy erdélyi úton Akarsz Marosvbásárhely felöl Gyergyóba menni, akkor inkább a segesvár, héllyasfalva SWzékelyudvarhely, Csíkszereda, Gyergyó utvonalat ajánlom, Gyergyó ugyanis ezen az egyetlen útvonalon "közelíthető"meg.
Előzmény: carlos ferenc 2005-06-14 08:36:26 (457)
nyilas · válasz 2005-06-15 20:16:51 (459) 
Igen valóban így volt, bár én eléggé jól ismerem a kornyéket, de mivel az idén akkor először jártunk a környéken ( Torockóra mentünk be, és az utvonal Magyarlóna-Borrév torockó lett volna), és az egyik barátunk még nem látta a tordai hasadékot, úgy határoztam, hogy Oláhléta, Magyarpeterd, Szind felé megyünk, és Mészkőnél megyünk a 75-ös úton vissza Borrév felé, Torockóra.
Nos az első akadály már Szindnél kezdődött, Ahol a központból a Hasadék felé vezető utat leterítették( ahogy írtam is ) Gyerekfej magságu kövekkel. Itt még nem volt vészes, mert bár óvatosan, de lehetett rajta közlekedni.
A nagyobb meglepetés a Hasadék után, Mészkőnél ért, ugyanis a mészkői hidat, amely már tavaly is meg volt rokkanva, éppen bontották, ezért le volt zárva. Én ugyan ismertem az Aranyos bal parti utat, hisz jártunk már rajt tavaly egy autóbuszos szervezésben, és mint hanzi is írta elég türhetően járható volt. Erről az útról annyit kell tudni, hogy erre hordják a teherautók az Aranyosból bányászott "sódert" Mészkőn keresztül az utépítéshez. Ezért locsolják állandóan a Mészkői utcát.
Nos, ezt az utat is "megjavították az említett Gyerekfej nagyságu kövekkel, ami a teherforgalomnak tökéletesen megfelel, de úgy látszik a laguna nem bírta.
A Helyzet azonban nem volt annyira Közvetlenül tragikus, hiszen n3em lukadás, hanem csiupánm repedés keletkezett, amit ott nem is vettem észre, csak miután hazaértem addigra csöpögött el annyi olaj, hogy a szintjelző jelzett. Tehát kint nem volt szükségem segítségre. Egyébként Tordán lett volna lehetőség valamilyen megoldásra, de inkább ne kerüljünk kint ilyen helyzetbe.
Egyébként jól azonosítottál a másik portálon valóban én szerveztem az erdélyi túrát, ott "anyilas"néven és Bár a portálról érdeklődők közül végül is senki nem jött el, de egy csodálatos út volt. 18-an voltunk, és megjártuk Zsobokot Kalotaszegen, Torockót, Marosvásárhelyt, Szovátát, a Hargitát,mGyergyót, a Békási szorost, a Gyimeseket, ahol olyan szerencsénk volt, hogy éppen júl. 22-én voltunk és részt vehettőnk a Gyimesküzéploki búcsun, aztán mulattunk egy csodálatos estén Gyimesbükön Deáky András úrnál, ami minden résztvevő számára felejthetetlen élményként maradt meg. Gyimesfelsőlokon Ferenc Laura Kinga ( ő szervezi Felsőlokon a falutúrizmust, a szállásokat és egy tündéri fiatalasszony- ugye nem baj, ha "ez itt a reklám helye") szervezte meg nekünk is a szállást, és egy szép programot is állított össze, aminek keretében lovaskocsival körbevitte a társaságot a faluban. Az út során utba ejtettük a laktanyát és a tiszt lakásokat, amit 1940-ben építettek, és magyar határőrök, és hegyi vadászok állomásoztak benne.
Ma is hegyi vadászok vannak, csak román szinekben, és a tiszti lakásokban, amik valamikor a magyar tisztikar családjainak épültek most román családok laknak.
Elnézést, hogy itt a fórumon beszélek erről, de úgy hiszem mindannyiun számára, akik ezt a portált látogatják információ lehet, hogy Gyimesfelsőlokon volt a II világháboru alatt kiépített keleti védelmi állás az "Árpád-vonal" legdélibb megerősitett állása. Engedjétek meg, hogy elmondjam, és ajánljam minden arra járónak, hogy keresse fel a történelmünknek ezt a kevésbé ismert emlékhelyét, amit ma a Felsőlokiak csak "Bagolyvár "néven emlegetnek.
A kirándulásunk Gyimesi részéről még csak annyit, hogy a Kingának ott feltett kérdések eredményeképpen indítottak el a Felsőloki Ifjusági Központ szervezésében a fiatalok egy gyüjtőmunkát, aminek keretében felkerestek olyan még élő idős embereket, akiktől a " Bagolyvár ", a Kárpátokban kiépített védelmi rendszer ,gyimesfelsőloki erőditményéről adatokat gyüjztöttek őssze. Örülök neki, hogy ezt a gyüjtő munkát éppen a mi látogatásunk indította el.
Egyébként pedig bármennyire nem a "reklám helye" is itt ez a fórum- de miért is ne lehetne a reklám helye- ajánlom minden a Gyimesekbe látogató honfitársunknak, hogy utazása előtt olvassa el a " Halálraitélt zászlóalj" címü könyvet aminek a története itt kezdődik, és ami számomra a leírt emberi helytállás mellett azért is nagyon kedves, mert a mű végén említett Szuprics család neve az én lakóhelyemhez küöődik.
A kirándulásunk során a csoprttal átmentünk a Kárpátokon, az ezer éves határon , moldvai területre is, és egy kellemes délutánt töltöttünk el pusztinán. Megnéztük a pusztzinai templomot, elbezélgettünk az egyszerű pusztinai csángó emberekkel, ésBece Katalin , azaz Katus nénénk jóvoltából megismerkedhettünk a Moldvai csángó, pontosabban a pusztinai asszonyok népviseletével. Igazán jól ált a simontornyai foiatalasszonynak a csángó népviselet.
Vissza magyarországra, na jó "Székelyföldre" az ojtozi szoroson jöttünk. A sors iróniája, hogy a négy kocsiból egyedül én ( aki már többszür megjárta az útat) tévedtem el, és Onyestnél, figyelmetlenségből visszakanyarodtam Aknavásár felé..
Aztámn Aknavásáron eszembe jutott, hogy mindjárt visszajutunk a Gyimesekbe, ahol is a térképet kezelő utasaim tanácsára nem mentünk vissza Onyestig, mert szerintük Szlanyikfürdőtől Sósmező felévezet át egy út.
Nos hát én ezen az úton, egy vizmosásban megnéztem, hol van Moldva legmagasabban fekvő olajkutja. Kb. 1600 m-ig kapaszkodtunk fel. Lagunával, olyan útakon, ahol csak lánctalpasok jártak. De lejutottunk. Vissza Onyest felé, és a kézdivásárhelyi szállásunkon már utol is értük a csoportot..
Az utazásunk sikerét azt hiszem ékesen bizonyítja, hogy az öt résztvevő család közül három először járt Erdélyben, és közülük az egyik azóta már rendszeresen visszajár, a másik kettő pedig most tervezi a második erdélyi útját.
Szerintem a Ft- EU.-lej konvertálásnak csak abban az esetben van értelme, ha olyan vidéken jársz ahol nincs magyar kötődés, ill. nincsenek a magyar Ftra is beállított pénzváltó irodák. Tapasztalatom szerint ugyanis a bankok nem váltanak forintot. Leggyakrabban csak az Euró, az USA dollár és a Svájci frank váltható be náluk. Medgyes, Segesvár környékén pl tavaly egyáltalán nem tudtunk forintot váltani. Viszont Nagyvárad, Kalotaszeg, Kolozsvár, Arad, a Bánság és Székelyfüld viszonylatában felesleges kenne a többszörös konverzió
Előzmény: Lewis 2005-06-13 23:10:07 (455)
csabaz · válasz 2005-06-15 15:53:34 (458) 
Szia!
Egy hónapja ezen az úton jöttem visszafelé.
Nosz Szászrégen után, kb. Marosvécstől néhány kilométerrel később nagyon rosszá válik az út Gyergyószentmiklós felé. Nagy gödrök, kátyúk folyamatosan. Néhány helyen látni útmunkásokat, de a befejezés még nagyon messze van. Ez a rossz szakasz kitart majdnem Maroshévízig. Onnan aztán már viszonylag jó az út Gyergyóig.
Azért nagyon lassan és óvatosan lehet haladni. Kerülgetni kell a lyukakat, Olykor Angliát kell játszani (az út bal oldalán kell közlekedni).
Ezt a rossz szakaszt csak nappal ajánlom, mert sötétben sokkal könnyebben bele lehet szaladni a gödrökbe.
Jó utat!
Csaba
Előzmény: carlos ferenc 2005-06-14 08:36:26 (457)
carlos ferenc · válasz 2005-06-14 08:36:26 (457) 
Szia.

Marosvásárhelyről régenen és maroshévízen keresztül szeretnénk gyergyóba menni erről az útvonalról tudsz valamit?
Előzmény: zsiga1981 2005-06-14 07:36:45 (456)
zsiga1981 · válasz 2005-06-14 07:36:45 (456) 
Sziasztok!

tegnap értem haza egy 11 napos erdélyi körútról, 2900 kmt vezettem le, szerencsére baj nélkül, mondok néhány infot:

-Borrév Torockó szakasz tényleg nagyon kátyús, de ha lassan megy az ember, szerintem gond nélkül vehető, megmondom őszintén, a leirások alapján rosszabbra számítottam. A torockói vendégháézak (én dr. Demeter Bélánál voltam) azonban mindenképp megérik ezt a kitérőt.

-a tordai hasadékhoz mészkő felől nem lehet eljutni, mert a hídon a múlt héten egyáltalán nem lehetett eljutni.Viszont sárga táblákkal jelzik, cheile turziit kell keesni, murvás út, kb olyan mint a bözödújfalura bevezető.

-Szováta-Balavásár nagyon jól meg lett foltozva!Viszont a Szováta vármező a torockóihoz hasonló, de marha jó a pisztrángos, magadnak fogod ki a vacsorádat!

Bucsin tető szörnyű még mindig, ráadásul egyvihar is elkapott fenn minket, ideje lenne megcsinálni....

-Gyergyószárhegy-Borszék útvonal helyenként meglepően mély kátyúkkal tarkitott, ráadásul a honlapon meghirdetett borszéki szállást nem lehetett megközeliteni, kb 500méterre a sártenger közepén kellett volna hagyni az autot, hát ezt nem vállaltam be, amugy Borszék totál kiábránditó, ez volt az egyedüli rossz dontés, végül Szárhegyen aludtunk, aki teheti hagyja ki Borszéket!!!!!

-Gyergyószentmiklós-Szt Anna-Csíkszereda-Tusnádfürdő-Brassó, jó az út, de ha Brassoban az ember nem foglal szállást marha drága. A honlapon lévő Aro sportnál nem lehet parkolni, ugyhogy az ember kereshet biztonságosnak tunö parkolóhelyet(ez az aro palace előtti "örzött parkolóban" 150.000leiben fájt nekem:(), szóval ezt illene helyesbíteni, mert elég kellemetlen meglepetés volt, hiszen nekem is fontos szempont volt a szálláshelyek kiválasztásánál az autó biztonsága!

-Brassó környékén, Nagyszebenig, Segesvár jók az utak, Medgyes mellett fel lehet keresni a báznai sós termált!

A fogarasi havas aznap elég nehéz volt, méteres hófal, totál köd, sziklaomlások, az utolsó 2 km előtt visszafordultunk, látni ugysem sokat láttunk volna.

Hazafelé még megaludtunk egyet, Kalotaszentkirályon az Okos Rigó vendégfogadót mindenkinek ajánlom, olyan vendéglátásban részesültünk, és kedvességgel az egész családtól, ami megkoronáztra az erdélyi utunkat.

Hát röviden ennyi, akinek kérdése van, nyugodtan mondja, szivesen segitek!

Lewis · válasz 2005-06-13 23:10:07 (455) 
Visszaolvastam a korábbi hozzászólásaidat, mely szerint Te valahol a Tordai-hasadék felé "jártad meg"?
Evvel kapcsolatosan kérdezném, hogy Neked akkor ott ki segített, mit tudtál egy ilyen vis maior-ban tenni?

Egyébként Te volnál az az illető, aki egy másik portálon autós kirándulást szervezett Erdélybe?(Berettyóújfalusi Stop csárdás találkozóhellyel?)

Véleményetek szerint a Ft--Euro--Lei konvertálásnak van valami előnye?
Előzmény: nyilas 2005-06-04 22:21:37 (451)
ede · válasz 2005-06-11 19:27:40 (454) 
Szerintem amennyien Erdélybe járunk, ezzel a tömködős módszerrel rendbe is tennénk az utakat :))
Előzmény: morcos 2005-06-07 12:29:49 (453)
morcos · válasz 2005-06-07 12:29:49 (453) 
Három napos Erdélyi kirándulásunk alatt jó 900 km-t megtettem a kinti utakon .
Azt kell mondjam : a főutak állapota sok helyen jobb mint az itthoni ugyanolyan számozású útjaink .
Az alacsonyabb rendű utak állapotáról , pedig jobb ha az autósok alaposan tájékozódnak , főleg ha egy kicsit is sietnek valahova .
Engem /aki már több mint másfél millió km-t levezettem balesetmentesen és nagyon imádok vezetni/ is megviselt néhány útszakasz megtétele .
Tanulságként egy-két példa:
Szovátát a 153 számú úton közelitettem meg , de ami a város előtt van , az egy borzalom . A nagy szlalomozás a gödrök között annyira elvonta a figyelmemet , hogy túlmentem a Medve tóhoz vezető elágazáson és amikor észrevettem , már nem volt merszem visszafordulni , nem mertem vállalni azt a rengeteg kátyú kerülgetését . Igy is lekéstük a Parajdi sóbánya utolsó buszát . / vasárnap ebéd után már nem indult járat !???/
Ezek után Korondon szétnéztünk és beszereztük az ajándékokat a következő uticél a Kobátfalvi Fehér Iszapvulkán . A sárga szinnel jelzett út nem sok jóval kecsegtetett de mivel még ilyet nem láttunk vállaltam a kockázatot . Sajnos /lehet , hogy megint az út állapota vonta el a figyelmemet/ a vulkánt nem találtuk , kárpótlásul ezen az útvonalon rengeteg szebbnél szebb székelykaput volt szerencsénk megcsodálhatni .
A szálláshelyünk felé tartva /ami Torockón volt/ Nagyenyedről a rosszabbik utat választva ismételten leróttuk tiszteletünket a Kőközben elesett katonák emlékére .
Érdekes dolog , hogy a kb. 30 km-es igen rossz minőségű út közepetályán Torockószentgyörgynél aszfalt szőnyeget teritettek az útra egy néhány kilóméteren .
De miért pont az út középső részére ?!!!!

Tanulságként csak annyit : Erdélyben nem szabad és nem is lehet sietni , mert a kocsink bánhatja és ezenkivül sok szépet nem veszünk észre .

Ezen utazásom során elhatároztam , hogy legközelebbi utamon viszek magammal egy szatyor aszfalt zuzalékot és az egyik ismerősöm jóvoltából egy nagy kólás üveg emulziót . Kinéztem magamnak Torockó előtt egy csinos kis kátyút amit örökbefogadok és betömködöm . Megigérem , hogy fotókkal igazolom a fogadalmamat .
Jó utat és szép látnivalókat mindenkinek !
Morcos
hanzi · válasz 2005-06-05 10:30:03 (452) 
Apropó Dános.Ha arra jár valaki, akkor feltétlen térjen ki délre Keresd-Cris felé 10km-t.Ott van az egyik legszebb erdélyi reneszánsz Bethlen kastély.A torony alsó részét 1309-ben kezdték építeni, a mostani formájában az 1600-as évek végén készült el.Az 1600-as évek végén nyomda is működött benne, Bethlen Farkas erdélyi emlékíró itt nyomtatta ki a könyvét.1993-ban elkezdték renoválni amit sajnos abbahagytak 1999-ben, mert állítólag nem akarták, hogy az örökösök adott esetben egy helyrehozott kastélyt kapjanak vissza.Így is sokkal jobb állapotban van mint a 70-es, 80-as években.Az alapokat mindenütt megerősítették, megcsinálták újra a tetőzetet, az északi szárnyon apartmanokat kezdtek kialakítani, alul meg borospincét.A reneszánsz tornácos déli szárnyat múzeumnak gondolták.Fel lehet menni a hozzá kapcsolódó torony-ba is aminek alsó részét az 1300-as évek elején építették.A kastély be van kerítve és egy őr van aki a felhalmozott építőanyagot stb. őrzi.Szerintem ért valamit magyarul, de nem beszél. Beengedi a turistákat, a jelszó:Szováta, a végén célszerű 50-100e leit adni neki amit némi szabódás után el szokott fogadni.Cserébe végigviszi az embert az összes szinten, beleértve az emeleti zárt építési irodát ahol a szintek alaprajzi tervei láthatók a falon.Kár lenne kihagyni.
Üdv:Hanzi
Előzmény: Lewis 2005-06-03 22:52:46 (450)
nyilas · válasz 2005-06-04 22:21:37 (451) 
Hát battonyátol Aradig, pontosabban a 7-es fóutig nem garantálom. Onnantól kezdve viszont a 7-es nagyon jó minőségü Nagyszebenig. Onnan Meggyesen át Segesvárig jó,aztán Héjjasfalváig megint jó. és innen Székelykeresztúr Székelyudvarhely már rázósabb, de azért járható.
Kb. 600 km. és ha Segesvár előtt Dánosnál megebédeltek a Drakulában, amit igazán ajánlhatok akkor kényelmesen 10-12 óra.
Székelyderzsre, székelydályára nehéz útrol beszélni, de én Lagunával megjártam. (És nem ott"jártam meg")
Fenyéd, Máréfalva, Homorod felé járható aszfalt.
Zetelaka felé kátyuzták a Váraljai viztározóig.
Ha a Madarasi Hargitára fel akarnál menni Ivó felé, bár nem aszfaltos, de a murvás út óvatosan alacsony autóval is járható egészen a menedékházig.
Szentkirély felé szintén murvás út vezet, elég rossz minőségben.
Nem tudom milyen faluk érdekelnek még? Szejkefürdő Farkaslaka között úgy tudom kátyuztak, Farkaslskától pedig jól járható.
Egyébként pedig szinte mindenhova el lehet jutni, még alacsony építésü autóval is, csak oda kell figyelni , és óvatosan vezetni. De Erdélybe nem a lukszusért járunk, hanem többek között a székelyderzsi templomért, meg a szászfehéregyháziért, meg a bözödújfalui kisértettoronyért, és a maga mivoltában mindegyik megéri azt a kényelmetlenséget, ami az oda vezető úttal jár.
Előzmény: Lewis 2005-06-03 22:52:46 (450)
Lewis · válasz 2005-06-03 22:52:46 (450) 
Sziasztok!

Infot szeretnék kérni az alábbi témákban:
1. Battonyai átkeléssel Déva felé haladva milyen útviszonyokra számítsak Székelyudvarhelyig?(Elég alacsony autóval mennénk azért is kérdezem.)
Kb. mennyi idő alatt lehet azt a távot megtenni, ha kényelmesen autózunk?

2. Udvarhelyen lehet-e autót bérelni, ha a környék húzósabb útviszonyú falvait akarjuk meglátogatni?

3. Székelyderzsre nagyon szeretnék elmenni. Arrafelé milyen az út minősége?(Már ha lehet arról beszélni.)

Előre is köszi a választ.
Ha eszembe jut még valami feltétlenül kérdezek még.
tpapp · válasz 2005-06-01 22:12:09 (449) 
Hello!

Meg tudom erősíteni, hogy az Érmihályfalva - Nagykároly közötti szakasz továbbra is kriminális. Mi május elején voltunk és egyáltalán nem vágyok vissza arra az útra. Néhol lehet menni 70-el aztán egyszer csak egy keréktörő kikerülhetetlen mély árok az úton! A forgalom is elég nagy volt péntek dél körül.

Nagykároly felé tudom ajánlani a vállaji határátkelést. Ha esetleg Debrecen felől közelítenétek, akkor onnan Nyírbátorig kicsit kanyargós az út (de az aszfalt minősége nem rossz) Nyírbátortól viszont kitűnő 120-as :) tempójú út a határig.

Jó utat:
Tomi
Előzmény: Carlos Ferenc 2005-05-31 14:26:28 (445)
ro-man · válasz 2005-06-01 11:52:28 (448) 
Fenyéd és a viztározo közti utszakasz megjavitva.
nyilas · válasz 2005-05-31 23:12:54 (447) 
Nem ajánlanám az utat Érmihályfalva felé. Már tavaly is "szőnyegbombázott" volt, és ezen kátyuzással nem lehetett segíteni. Újra aszfaltozás meg biztosan nem volt. Az idén még nem, de utoljára az ősszel jártam arra, azóta szerintem csak rosszabb lehet.
Előzmény: Carlos Ferenc 2005-05-31 14:26:28 (445)
ede · válasz 2005-05-31 15:07:36 (446) 
Szia,

Az Érmihályfalva-Nagykároly szakaszról nincsenek infóim, a Nagykároly-Tasnád-Zilah-Kolozsvár szakaszon jártunk. Nagykárolytól az E81-es útig kanyargós, nem lehet túl gyorsan haladni, kicsit hullámos is, de nem volt kátyús. Az E81 tökéletes minőségű Kolozsvárig.

Nagyvárad felé nem fordulnék délnek, mindenki kriminálisnak titulálta eddig a 19-es utat, de hátha érkeznek be újabb infók.

Még megoldás lehet, ha Ártándnál hagyjátok el Magyarországot, akkor a városokat kivéve gyakorlatilag tökéletes főúton tudtok autózni. A városok aszfaltburkolatai ott sem jobbak.

Üdv., Ede
Előzmény: Carlos Ferenc 2005-05-31 14:26:28 (445)
Carlos Ferenc · válasz 2005-05-31 14:26:28 (445) 
Sziasztok!

Az után érdeklődnék, hogy az Érmihályfalva - Nagykároly - Tasnád -Zilah - Kolozsvár közötti utak milyen állapotban vannak. Új autóval vágnánk neki, ezért szeretném megérdeklődni az útviszonyokat. Vagy szerintetek válasszam inkább a Nagyvárad felé vezető utat a Királyhágón keresztül?

Előre is köszönöm!
Üdv mindenkinek.
Carlos Ferenc · válasz 2005-05-31 14:26:20 (444) 
Sziasztok!

Az után érdeklődnék, hogy az Érmihályfalva - Nagykároly - Tasnád -Zilah - Kolozsvár közötti utak milyen állapotban vannak. Új autóval vágnánk neki, ezért szeretném megérdeklődni az útviszonyokat. Vagy szerintetek válasszam inkább a Nagyvárad felé vezető utat a Királyhágón keresztül?

Előre is köszönöm!
Üdv mindenkinek.
Carlos Ferenc · válasz 2005-05-31 14:26:02 (443) 
Sziasztok!

Az után érdeklődnék, hogy az Érmihályfalva - Nagykároly - Tasnád -Zilah - Kolozsvár közötti utak milyen állapotban vannak. Új autóval vágnánk neki, ezért szeretném megérdeklődni az útviszonyokat. Vagy szerintetek válasszam inkább a Nagyvárad felé vezető utat a Királyhágón keresztül?

Előre is köszönöm!
Üdv mindenkinek.
ede · válasz 2005-05-30 10:58:34 (442) 
Kolozsvár munkanapon elég zűrös a centrumon keresztül, a központ teljesen bedugul. Amint Nagyvárad felől beérünk, rögtön jobbra kell kanyarodni és követni a Bukarest-Torda kiírásokat, az kiszámíthatóbb átkelési útvonal, persze a város méretei miatt az is van jó negyedóra.
Üdv., Ede
Előzmény: toth21 2005-05-28 11:48:38 (437)
sniper1975 · válasz 2005-05-29 19:04:25 (441) 
Köszönöm a segítséget mindenkinek.

Sziasztok
hanzi · válasz 2005-05-29 12:49:51 (440) 
Én kihagynám most még a Nyárádtő-Ákosfalva rövidítést, és inkább Marosvásárhelyen át mennék egyelőre.Májusban több ízben személyesen jártam arra és Tél tábornok na meg a tengelytúlnyomásos kamionok eléggé felszagatták a Nyárádtő/Ungheni/-Ákosfalva/Acatari/ rövidítést.Amit kilométerben nyertem azt elveszítettem időben, a gödrök kerülgetésével.Mindkét úton 2-3-szor járva az óra azt mondta, hogy vásárhelyi átkeléssel is időben még rövidebb a hosszabb út, ha pedig az útminőség a prioritás akkor egyértelműnek tűnik a választás, amig a rövidítésen be nem foltozzák a gödröket.
Üdv:Hanzi
Előzmény: pally 2005-05-28 18:18:13 (439)
pally · válasz 2005-05-28 18:18:13 (439) 
Helló Sniper !

Talánegyszerűbb lehet az Ártánd-Kolozsvár-Marosvásárhely repülőtér után jobbra -Ákosfalva (Acatari) -Balavásár- Szováta-Parajd- Székelyudvarhely útvonalis.
A nehéz szakaszokon (Hármasfalu,Parajd után)megjavították a kátyúkat, legalábbis betömték a Somlyói bucsú idején, így 60-80km/h tempóvallehet haladni.
Egyik ismerősöm két hete Segesvár felé ment és nagyon bánta, visszafelépedig az említett úton jöttmár és meg volt elégedve vele.

Üdv, jó utat Néktek!
Pally
Előzmény: sniper1975 2005-05-28 14:48:35 (438)
sniper1975 · válasz 2005-05-28 14:48:35 (438) 
Szia
Igaziból az ut legyen jó minőségü más nem érdekel.
Előzmény: toth21 2005-05-28 11:48:38 (437)
toth21 · válasz 2005-05-28 11:48:38 (437) 
Nagykanizsa - Dunaföldvár - Kecskemét - Cegléd - Püspökladány - Ártánd - Kolozsvár - Marosvásárhely - Segesvár - Székelyudvarhely. A magyar oldalon akár Enying, akár Kaposvár - Tamási felé mész, gyors, jó, általában elviselhető. Román oldalon Segesvár és Udvarhely között kicsit zűrös, de élhető. Általában látványos is. Balázsfalvától Szováta - Parajd felé is mehetsz, de ez a szakasz embertpróbálóan kátyus. A kérdés az, rohansz-e vagy csak mész. Trafipaxokra figyelj, Kolozsvár a centrumon át a leggyorsabb szgk-val. Jó utat.
Üdv Laci
Előzmény: sniper1975 2005-05-28 09:48:52 (436)
Előző [ 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  52  53  54  55  56  57  58  59  60  61  62  63  64  65  66  67  68  69  70  71  72  73  74  75  ] Következő
Hozzászólás
 
Szállások Erdélyben | Erdélyi körutazások busszal, vonattal és hajóval | Régiók, települések | Húsvét Erdélyben | Csíksomlyói búcsú | Szilveszter Erdélyben
Szállás Székelyföld · Hargita-hegység · Sóvidék · Gyergyó · Udvarhelyszék · Csík · Marosszék · Háromszék · Gyimesek
Szállás Kalotaszeg · Bihar-hegység · Észak-Erdély, Máramaros · Dél-Erdély · Szászok földje
Szállás Kolozsvár · Torockó · Szováta · Kalotaszentkirály · Koltó · Csernakeresztúr · Körösfeketetó
Magunkról | Hirdetés feladása | Kapcsolatfelvétel | Partnereink
Felhasználási feltételek | Adatkezelés | Szerzői jogok
© Minden jog fenntartva! A közölt fényképek, grafikák és szövegek felhasználása csak a kiadó írásos jóváhagyásával lehetséges. www.erdelyiturizmus.hu - 1999-2021