Főoldal
  Magyar Română Deutsch English   FŐOLDAL  |  INFORMÁCIÓK  |  KINCSKERESŐ   WAP  |  PDA

Fórum

Visszalépés az előző oldalra Vissza
Erdélyi kisvasutak További témakörök »
 
Hozzászólás
CsabaZ · válasz 2019-04-29 20:03:59 (9) 
Egy hétig pöfékel a nosztalgiavonat Szováta és Vármező között

https://szekelyhon.ro/aktualis/ismet-pofekel-a-nosztalgiavonat-szovata-es-varmezo-kozott
mtg · válasz 2018-02-09 10:30:33 (8) 
Mi két éve voltunk ezen a vonaton és nagyon nagy élmény volt, bár a "végállomás" a nagy semmiben volt, amiért kár, de mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy próbálja ki!!!!
CsabaZ · válasz 2014-08-11 22:45:20 (7) 
Kisvasút Szováta-Vármező között (Maros-Torda vármegye, Erdély)

https://www.youtube.com/watch?v=nMVq-LUHMzM
CsabaZ · válasz 2013-11-26 22:07:41 (6) 
Most olvasom Atkáry Arisztid: Kém voltam, lebuktam, megszöktem című - http://moly.hu/konyvek/atkary-arisztid-kem-voltam-lebuktam-megszoktem - könyvét.

A könyv egyik részében a szerző megemlíti, hogy 1944. nyarán diákként a Gyimesi-völgybe vezényelték, hogy ott az Árpád-vonal kiegészítő építményeinek a munkálataiban vegyen részt. A 38. oldalon pedig arról tesz említést, hogy közelükben egy keskeny nyomtávű kisvasút haladt el, amelyen a kitermelt fát a völgybe szállították le.

A problémám és kérdésem éppen erre irányul. Eddig én nem tudtam arról, hogy a Gyimesekben létezne, létezett volna korábban bármilyen kisvasút is. Esetleg tudna valaki erről valamilyen információval szolgálni?
CsabaZ · válasz 2011-08-08 16:24:05 (5) 
Megy a gőzös Vármezőre

http://www.e-nepujsag.ro/op/article/megy-g%C5%91z%C3%B6s-v%C3%A1rmez%C5%91re
mogyoró49 · válasz 2010-01-15 14:10:09 (4) 
Kedves gazsy72.
Én idén tervezek egy hosszab utat erdély északi részén. Ez a kisvasút felkeltette az érdeklődésemet,kérlek oszd meg velem tapasztalataidat úgy mint az állomás megközelítése, a kocsiparkoló biztonságára, indulási - menet időre, az akkori menetdíjra és minden infót ami hasznos lehet. Kutyát fel lehet - e vinni a vonatra? Ha privátba akarsz irni akkor a mogyiistvan@t-online.hu -ra küld.
Előre is köszönöm: Mogyorósi István
Előzmény: gazsy72 2009-08-28 15:38:38 (3)
gazsy72 · válasz 2009-08-28 15:38:38 (3) 
CsabaZ!

Kiváló topikindítás! Azonnal meg is ragadom az alkalmat, hogy mindenkinek figyelmébe ajánljak egy - igaz máramarosi - még ma is aktív kisvasutat. Ez pedig a Felsővisói Erdészeti Vasút. Júliusban volt szerncsénk utazni vele. Fantasztikus! A vasút egy erdészeti vállalaté, mely a Vasér völgyében kitermelt fát szállítja le vele a felsővisói (Viseu de Sus) telephelyére. Azonban egy svájci vasútbarát alapítvány túristavonatokat is üzemeltet a vonalon. (Honlap: www.cffviseu.ro/en/index.html) Bár a tulajdonos a svájci alapítvány, az üzemeltetés román kézben van, s ez sejtet valamit a szervezésből... :) A túristavonatok egytől-egyig gőzvontatásúak. A völgybe semmiféle út nem vezet , csak a vonat pöfög, szuszog, dohog 40 km hosszan, megtörve a hatalmas csendet. Lenyűgöző! Néha az az érzése támad az utazónak, hogy a kis mozdony nem is képes felcibálni a 4-6 kocsit az emelkedőn, de aztán mégis csak sikerül. Tavaly július 26-án egy hirtelen jött áradás egy szempillantás alatt elmosta a vasútvonal jelentős részét, de hála a svájci alapítványnak, és a nemzetközi jószándékú összefogásnak, karácsonyra már teljes hosszon újra járt a kisvasút. Az áradás során nem érintett (felsőbb) szakaszok pályafelújítása most van folyamatban, így a vonat ezen a nyáron csak kb. félútig közlekedik - természetesen csökkentett jegyárakkal. Ha valakit érdekelnek részletek, privátban (is) szívesen megosztom. Képek is vannak szép számmal... :)

Üdv: gazsy72
CsabaZ · válasz 2009-08-06 13:15:51 (2) 
www.kisvasut.hu
ede · válasz 2009-08-06 09:37:25 (1) 
Szia,

az ötlet nagyon jó, a kisvasutaknak -akármerre megyek- mindenhol nagy keletjük van. A magam részéről annyit fel tudok ajánlani, hogy a kezdetekben kap egy kis (díjmentes) kiemelt reklámot a szolgáltatás, csak legyen, aki elindítja...

Köszönjük,
üdv., Ede
Előzmény: CsabaZ 2009-08-05 17:38:15 (0)
CsabaZ · válasz 2009-08-05 17:38:15 (0) 
A topic nyitásával egy új témára kívánok rávilágítani, amely szívemhez nagyon közel áll.

Erdélyben korábban nagyon sok keskeny nyomtávú kisvasút működött. Éppen a napokban láttam egy filmet a Kommandóra vezető kisvasút egy szakaszáról, amelyet néhány napra ismét üzembe helyeztek. Nagy népszerűségnek örvendett az a néhány járat, amely akkor működött. A filmben megszólaltattak egy német kisvasút rajongót is - fel is írtam a nevét, de valahova elkallódott ez a cetli - aki Európa-szerte kutatja ezeket a kisvasutakat és támogatja az üzemeltetésüket.

Most a Marosvásárhely környéki kisvasutak problémájára szeretnék rávilágítani. Korábban 2 kisvasútis működött erre

- nyugatról, ha jól tudom akkor Lőrincfalváról ment be Marosvásárhelyre. A nyárádtői útelágazás környékén, a főutat keresztező kisvasút síneihez érkezve érdemes is alaposan lefékezni és nagyon óvatosan áthaladni a síneken, mert garantált lenne a tengelytörés
- Marosvásárhely - Szováta útvonalon egy másik kisvasút közlekedett, festői tájakon áthaladva

Mindkét kisvasútnak a marosvásárhelyi nagyállomás előtt volt a végállomása

Szerinten ennek a Marosvásárhely - Szováta útvonalon közlekedő kisvasút újra beindításának lenne értelme, talán üzleti haszna is. A sínek még meg vannak most is, valamilyen pénzügyi, vasúttörténeti támogatót (mint a gyimesbükki őrháznál) kellene szerezni, aki látna ebben szintén fantáziát. (Néhány évvel ezelőtt egy izraeli befektető - ??? - néhány járat erejéig újra működtette ezt a vasutat, aztán abbamaradt.)

Szerintem nagyon szép dolog lenne ezt a kisvasutat újra üzembehelyezni. Régen állítólag mindig volt elégutasa, megfelelő reklámmal valószínűleg ismét lehetne utasokkal megtölteni, rentábilisan üzemeltetni.

Én most feldobtam egy témát. Ha valakinek van ebben a kérdésben újabb ötlete, akkor ezen a topicon megvitathatjuk.
 
Szállások Erdélyben | Erdélyi körutazások busszal, vonattal és hajóval | Régiók, települések | Húsvét Erdélyben | Csíksomlyói búcsú | Szilveszter Erdélyben
Szállás Székelyföld · Hargita-hegység · Sóvidék · Gyergyó · Udvarhelyszék · Csík · Marosszék · Háromszék · Gyimesek
Szállás Kalotaszeg · Bihar-hegység · Észak-Erdély, Máramaros · Dél-Erdély · Szászok földje
Szállás Kolozsvár · Torockó · Szováta · Kalotaszentkirály · Koltó · Csernakeresztúr · Körösfeketetó
Magunkról | Hirdetés feladása | Kapcsolatfelvétel | Partnereink
Felhasználási feltételek | Adatkezelés | Szerzői jogok
© Minden jog fenntartva! A közölt fényképek, grafikák és szövegek felhasználása csak a kiadó írásos jóváhagyásával lehetséges. www.erdelyiturizmus.hu - 1999-2021