Főoldal
  Magyar Română Deutsch English   FŐOLDAL  |  INFORMÁCIÓK  |  KINCSKERESŐ   WAP  |  PDA

Fórum

Visszalépés az előző oldalra Vissza
Vendéglátók figyelmébe ajánlom e témát! További témakörök »
 
Hozzászólás
Hargitai · válasz 2012-02-04 08:51:13 (25) 
Üdvözlet újra!
Boldog Új Évet minden kedves fórumozónak!
Kedves Kele2 maximálisan egyetértek. Bár nekem a magyarkodással sem lenne bajom, ha abba nem férne bele minden ( a kínai giccstől - a Hawaii pulykamellig ). Az utóbbi mély nyomot hagyott bennem. :-) Sajnos tapasztalataim szerint belefér minden és még sokan tapsolnak is hozzá.
Nagyon jó lenne, ha egyre többen vennék figyelembe a hagyományokat. Igaz az is fontos, hogy ne csak itt-ott nyomokban jelenjen meg egy-egy vendéglátónál, hanem legyen összhang a környezet, az épület stílusa közt ( kívül-belül). A gasztronómia terén szintén fontos az összhang, a kevesebb néha több elvet kell követni és a lényeg, hogy autentikus maradjon.

Kedves Rugbista indiai ízek? hmmm:-)

Üdv.
H.

rugbista · válasz 2011-12-18 16:27:19 (24) 
Minket hozzásegített a szerencse, hogy megismerkedhettünk autentikus konyhával Erdélyben. Lejjebb ajánlottam Máté Piroskát Kövenden. Valóban egyszerű konyhát vezet (de a Londonban is dolgozott fia tud indiai ételeket is főzni annak, aki ezt ott igényli...), a kedélyen és a szakértelmen kívül a jó konyhája titka a Keresztesmező remek zöldségalapanyagai! Ha erre úgy feküdnének rá, ahogy más gazdagabb országokban, talán többen látogatnának el erre a vidékre. Mert csak átszáguldanak Torockóra menvén a vásárra...(Esetleg szállítsanak Torockóra zöldséget Kövendről, Sinfalváról...).
Előzmény: kele2 2011-11-16 16:54:30 (22)
kele2 · válasz 2011-11-16 17:02:48 (23) 
Vixor, nem csak a tippeket köszönöm, hanem az ínycsiklandó, plasztikus leírásokat is - azt hiszem, sokan ezt az Erdélyt szeretnénk megosztani, láttatni, éreztetni, megkóstoltatni családunkkal, barátainkkal.

"Egyik utazásunk alkalmával Sepsiszentgyörgyön esti poharazgatás közben mondta egy barátom,hogy van egy román mondás,miszerint"magyar ember sajtjától,és román ember borától ments meg Uram minket!"....,ezen felbuzdulva hazafelé jövet Nagyszeben környékén álltunk meg sajtot vásárolni-édes és sós ordát,meg telemeát-román pásztoroktól.Raktuk be a sajtokat a csomagtartóba,és a pásztor meglátta,a kovásznai kenyereket-rákérdezett-"Covasna?",mondtam,hogy "da".Odahozott egy kb.3 kilós keménysajtot,("Cascaval" nondják Ők?)és mutatta,hogy cseréljünk,egy sajt,egy kenyér.

Cseréltünk..."

Ez a kedvencem. Megjegyzem, az Unió nagyon komálja a pályázatoknál ezt a felfogást, alighanem az ilyenfajta együttműködésekből (pl. közös agrármarketing, magyar-román gasztro-borutak) lennének a legesélyesebb fejlesztési projektjavaslatok...
Előzmény: vixor 2009-12-14 09:41:10 (13)
kele2 · válasz 2011-11-16 16:54:30 (22) 
Kedves Fórumozók!

Régen írtam már ide, akkor sem ebben a topikban, de ismét Erdélyről álmodozom, és a téma felkeltette az érdeklődésemet (hátha olvassa még valaki).

Szerintem a hozzászólók közül szinte mindenki egyetért abban, hogy a házi, az autentikus konyha nagy vonzerőt jelent. Én most ezt másfelől, talán meglepő irányból igyekeznék bizonyítani. Lehangoltan olvastam az "ajánlom - nem ajánlom" topikban, hogy kb. nem is igazi magyar az, akinek nem elég az, hogy Erdélyben magyar testvéreinknél száll meg, hanem igényli a minőségi vendéglátást is. Szerintem a konfliktus mondvacsinált. A vendéglátó legyen jó vendéglátó, az étel legyen finom, a vendéglátás legyen szívélyes. Ezzel lesz MINDEN magyar elégedett. Az is, aki vendégül lát, mert büszke arra, hogy a munkájából, a szakértelméből és a személyisége varázsából él, nem kegyelemkenyéren, vállon veregetett kistestvérként, és a vendég is, aki a csodálatos élmények hatására megerősödik a magyarságában (gyerekeknél, fiataloknál ez különösen fontos, ők őszinték, kritikusak, nekik nem lehet "a nagyobb jóra" hivatkozva bemesélni, hogy ami rossz, az jó!), jól érzi magát a nemzeti összetartozásban, és ha ő fizet a vendéglátásért, még az a kellemes érzése is meglehet, hogy összekötötte a kellemeset a hazafisággal.

De mitől lesz jó a vendéglátás? Érdekes módon a miklósvári Kálnoky és a zabolai Mikes kastélyok sokat fizető vendégei az angol nyelvű értékelésekben a helyben megtermelt biotermékek használatát, az autentikus konyhai ízeket, illetve a vegetáriánus, sőt, vegán(!) különlegességek sokféleségét dicsérik (tárkonyos almaleves:)?). A nyugati turisták el vannak ájulva a máramarosi falusi vendéglátók juhtúrós puliszkáitól. Pedig nem is magyarok, ez nekik semmit sem jelent: Kálnokyék vendégei jellemzően britek, Mikeséknél többnyire román(!) vendégek lelkes dicséreteit olvastam. Az anyaországban a "modern magyar gasztronómia" élharcosai a helyi alapanyagokból készülő, friss, szezonális, szűkített ételválaszték bevezetése mellett kardoskodnak, drágább, elegánsabb vendéglátóhelyeken már szélesebb körben meg is valósult ez, de még csak most próbálkoznak a megfizethető árú kisvendéglők beindításával ennek a koncepciónak a jegyében. Ehhez szükséges lehet némely hagyományos ételek némi újragondolása a szellemi munkából következő szerényebb kalóriaigény jegyében, de számomra pl. pont az volt már egy évtizede is az erdélyi konyha egyik vonzereje, hogy jóval könnyedebb, frissebb, üdébb tudott lenni az anyaországinál (ld, fent említett vegetáriánus ételválaszték).

Van tehát ilyen trend a fiatalok körében is! Meggyőződésem, hogy ezt a kört (jellemzően 25-40 éves urbánus értelmiségi fiatalokat) sokkal szélesebb körben lehetne megszólítani ennek a felfogásnak a kulcsszavaival ("friss, szezonális, helyi alapanyagokból készülő, változatos ízvilágú ételek"), szezonális kóstoló menüsorokkal, hozzáillő borokkal (és lássuk be, sokkal kevésbé a patetikus vagy melldöngető nagymagyarkodással - kérem, ne értsétek félre, senkit nem akarok megbántani). Nem látok ellentmondást a hagyomány és a korszerűség között, a dolgok természetes velejárója, hogy változnak, így kerülhetett régebben az erdélyi étrendbe a vinete vagy a maszlina, amik hát nem éppen ősmagyar alapanyagok:).

Hiányolom továbbá (sajnos Magyarországhoz hasonlóan) a helyi, szezonális termékek választékát a boltokban. Ha az olaszországi Modena környékén bemegyek egy szövetkezeti (coop) boltba, akkor teszkó-gazdaságos jelleggel, coopos címkével ellátva a helyi termelők kiváló minőségű, nem ritkán bio olívaolaját, sajtját, stb. tudom megvenni, kifejezetten olcsó árakon. Miért nem hiszünk, sem itthon, sem otthon abban, hogy a mi árunk kelendő, jó, nem a gagyi margarin kell a turistának sem, hanem a házi vaj, kolbász, sajt, akármi.

A fejlesztésekhez vannak igénybe vehető uniós források, pl. LEADER vidékfejlesztési program, Leonardo nemzetközi mobilitás vendéglátásban dolgozó szakembereknek, stb. Nem a levegőbe beszélek, ez a szakmám, uniós pályázatokkal foglalkozom, több ilyen sikeres példát láttam már Magyarországon.

Vendéglátósok! Éljetek a lehetőséggel, gondoljátok újra a koncepciót! A válság idején különösen fontos lehet új, fizetőképes célcsoportok megszólítása is, akik pont a válság miatt orientálódhatnak újra Kelet felé. Jöjjenek Erdélybe a minőségi szállásért, vendéglátásért, a gyönyörű, érintetlen természetért, a valódi, organikus, hagyományokon alapuló, de egyben korszerű, friss konyháért - és menjenek haza az erdélyi magyarság őszinte barátaiként, szószólóiként. Szerintem MINDEN magyar csak nyerne ezzel.

Köszönöm, hogy elolvastatok.
szkinga · válasz 2010-05-15 09:38:11 (21) 
Kedves Hargitai ur,
koszonom valaszat!
emailben valaszoltam Onnek, ugyanis nem szeretnem feltuntetni a szallasadataimat, mivel igy nem fair azokkal szemben akik fizetnek erte.
Sajnos csak ma vettem eszre hogy On valaszolt, reg nem jartam az oldalon. Erdeklodve varom valaszat, tisztelettel Szilvasi Kinga - Sugasfurdo, Erdely
Hargitai · válasz 2010-04-24 13:03:19 (20) 
Kedves Kinga!

A bejegyzése abszolut idetalál.Hiszen a fórumot annak idején, pont a rusztikus vagy ahogy ön írja "eredeti" szállások alacsony száma miatt indítottam. A komplexusait meg nem értem, hiszen az erdő közebén eredetibb egy rönkház, mint az általam már oly sokszor emlegetett színes házikók bármelyike. Nem kell elkeseredni, hogy több száz érdeklődőből csak egy akadt még. Próbáltam itt rátalálni erre a házikóra, de nem sikerült. Néha sokat számít az is milyen a hírdetés, milyenek a fotók a szállásról és a környékről...stb. Lehet csak ezen múlik. Ha leírja hol találom meg , lehet tudok olyan dolgot mondani amire esetleg még nem gondolt. Nem okoskodni szeretnék, csak talán egy két ötletem segít. Szerintem sok olyan ember van akik az ilyen jellegű szállásokat igényelik.

Üdvözlettel

A.J.
szkinga · válasz 2010-03-09 07:20:34 (19) 
az alabb megjelent hozzaszolasomban tevedesbol ""tobb szaz erdeklodo"" -t irtam, valojaban azt szerettem volna irni hogy tobb szazan tekintettek meg hirdetesemet , de csak egyetlen egy erdeklodo akadt. elnezest...
szkinga · válasz 2010-03-07 17:33:56 (18) 
Tisztelt Hargitai ur,
nagy erdeklodessel olvastam hozzaszolasait a forumon, en igazabol csak azert ugrottam be ide hogy egyetertsek Onnel miszerint nehezen talalni igazi kis falusi vagy videki vedeghazat, amolyan ""regiest"" ahogy tetszik mondani tornacost...tele van a kornyek szebbnel szebb uj panziokkal, valoban modern es kenyelmet sot eleganciat biztositanak, de megtortenhet hogy 100 erdeklodo kozul 10 nem ezt a tipust keresi....valami mast, valami eredetit, valami olyant ahol ugy erzi magat mint gyermekkoraban falun nagyszuloknel...vagy talan ok sem tudjak mit is keresnek, de tudjak, hogy luxot ezuttal nem...
hogy miert gondolom mindezt? mert kulfoldi ismeroseim azt kerdeztek ""van olyan hely itt nalatok, valami mas, valami ami nem lux, nem szep hanem egyszeren OTTHONOS? mert annyi van modern nalunk is....."
es ekkor jott az otletem, miert ne adnam ki en is a kis rusztikus gombfabol keszult, csupan 60 m/2 -es hetvegi hazikonkat Sugasfurdon, az erdoben, (Kovaszna megye) nyaralni vagyoknak (vagy telen a si kedveloinek) ha egyszer lenne igeny ra, es ezaltal en is nagyszeru embereket ismerhetek meg? komplexusaim voltak mikor a hirdetesem megjelent kulonbozo portalokon es a szereny kis fahazikomat latva biztos voltam benne nem lesz erdeklodo. Mellekesen megjegyzem hogy a hazacska teljes felszereltsegu kandallo, meleg/hideg viz kozpontifutes stb, es megis, a tobbszaz erdeklodo kozul egyetlen akadt, az Egyesult Kiralysagbol egy magyar ur, aki azota mar visszament felejthetetlen elmenyekkel es maris lefoglalta juniusra ujbol 2 hetet a hazikonkat aminek nagyon orultunk...
sajnalom hogy legtobben csak a luxot, modern uj panziokat kedvelik...hiszen a termeszetesseg is annyira szep dolog ....miert nem kelti fel erdeklodesuket egy ""masfajta"" szallas?
hat ennyi hozzafuzni valom lenne, tudom hogy On elsosorban a helyi etelekrol s az izekrol beszelt, de ugy gondolom ez is hozzatartozik, hogy a jo hagyomanyos kaja utan hagyomanyos szallas kovetkezik. :-)
elnezest kerek ha bejegyzesem megsem ide talalt.
Hargitai · válasz 2009-12-17 16:14:03 (17) 
Köszönöm a hozzászólásokat. Szeretném ha visszakanyarodna a fórum ha lehet, az első bejegyzéshez, mert így lassan értelmét veszíti a cím. Annyit azért leírok, hogy legtöbbször én is házit ettem otthon, részben mert szülőfalumban töltöttem több időt, részben azért is mert amikor a barátokkal megyünk egy két melléfogás után nem is kísérleteztem már az éttermekkel, hanem a szállásunkon ettünk HÁZIT. Lehet,hogy elhamarkodott volt a véleményem , de egyet köszönhetek ennek, rengeteg tippet adtatok hová érdemes betérni házias ízekért. Köszönöm. Viszont amiért indítottam a fórumot az nem ez a téma volt és az jobban érdekel. Valahol titkon reméltem, hogy nem csak vendégek írnak, hanem vendégfogadók is.

Tegnap (archivum dec.16.-iszám) megjelent egy cikk a 3szek.ro-n, a cikk címe:Veszélyeztetett székelyföldi falukép címen, érdemes elolvasni.

Üdv.

A.J.
ede · válasz 2009-12-17 10:50:33 (16) 
A vége kicsit dadogósra sikerült :)
ede · válasz 2009-12-17 10:49:46 (15) 
Kedves Júlia,

a címet mi majd módosítjuk.

--
Bodony Gyöngyös és Eger között van kb. félúton, Parád településen kell észak felé kanyarodni, onnan 2 km. A bodony.hu honlapon van ehhez térkép is, lent kattintható.

Szívesen látunk, és mivel már túl vagyunk 1-2 körön, biztos tudunk hasznos tanácsot adni a felújításhoz, a feleségem pedig a berendezéshez. Kemény, de megéri :)
--

Zabolával egyet tudok érteni: magánszállásokon kiszámíthatóbban kap az ember finom ételeket, de hát a házi az házi. Már csak azért is, mert a házi ételek többnyire házi termelésből származó nyersanyagból készülnek (ha falusi a szálláshely), innen fogva már szinte verhetetlenek.

Üdv., Ede

Üdvözlettel:
Ede
Előzmény: Hargitai 2009-12-12 00:18:55 (2)
zabola · válasz 2009-12-16 21:59:41 (14) 
Hát úgy látszik nekem eddig szerencsém volt, mert nagyon sok helyen jártam, és mindenhol finomakat ettem, Főleg igaz ez a magánszállásokra, ahol az idősebb háziasszonyok csodálatos finomságokat készítenek. De nagyon sok panzióban i elkészítik, amit az ember kér. Persze nagyvárosokban mint pl. Brassó be kellett érni akár egy pizzával, de ezen én nem vagyok fennakadva.

Igaz én nem vendéglátósként csak vendégként járok Erdélybe haza, de egy-két kivételtől eltekintve mindenhol igazi magyaros ételeket kaptunk. Zabolán a kastély konyhájában meg saját főzésű lekvárokat, a környéken gyűjtött gombákat, stb használnak a főzéshez.

De még ha nem is jó az ennivaló Erdély szépsége és értékei akkor is fontosabbak!
Előzmény: vixor 2009-12-14 09:41:10 (13)
vixor · válasz 2009-12-14 09:41:10 (13) 
Kedves Hargitai!

Amit leír,az szerintem csak részben jellemző székelyföld venéglőire,valóban kezdenek látszani a globalizáci hatásai a gasztronómiában is,-bár ahohgy érzékelem inkább csak Hargita megyéről van szó levelében-ha igazi székely finomságokkal kívánja megismertetni barátait,egyszer látogassanak el Orbaiszékre.

Lassan 20 éve minden évben elmegyünk családdal,barátokkal Erdélybe évente legalább egyszer,mi is úgy kezdtük,hogy Békás szoros,Gyilkos tó,Szováta Medve tó,Tordai hasadék,Szent Anna tó,Csíkszereda,Székelyudvarhely,Tusnádfürdő,Brassó ...aztán mindig újabb és újabb helyeket,embereket ,tájakat és ízeket ismertünk meg Székelyföldön.

Házikenyér és túrós puliszka....,tessenek egyszer elutazni Orbaiszékre.Kovásznán,ha a Kádár Panzióban szállnak meg,Katalin asszony olyan saláta levest készít -kis füstölt hússal,tárkonnyal...,még mindig számban az íze.És igazi kovásznai házikenyeret ad hozzá.

Aztán,ha kérik,elkészíti az ordás puliszkát. Frissen,forrón.
Másnap, reggelire a saját kertben termett zöldségekből készül a saláta,házi sajtot kínál,és szedett gyógyfüvekből teát kínál,na,meg egy kis finom házi szalonnát.

Reggeli után utazzanak el az ezeréves határra Sósmezőre,-gyönyörű út,-az Ojtozi patak hídján állva lehet érzékelni,milyen érzés,ha az ember belegondol,innen kezdődőtt valamikor a történelmi Románia.

Visszafelé Ojtozon az út mellett jobb oldalon a falu szélén Janka aszzony fogadója. Egy csodálatos vendéglő-érdemes már menetben asztalt foglalni és megbeszélni ,hogy visszafelé ebédre megkóstolnák a friss pisztrángot puliszkával,muzsdéj-jal,de előtte feltétlenül tárkonyos pityókaleves legyen! Hogy házikenyér lesz,az biztos.

De ha a Kádár panzió helyett Kovásznán a Tündérvölgyben található Fenyő szállodát választják,étlapon van a házi túró,a brinzás puliszka,a tokány, de életem egyik legfinomabb babfőzelékét ettem ott füstölt tarjával.Napi menü volt.

De ott van az Őzike szálló mögött egy kisvendéglő egy régi székely házból kialakítva,házi székely ételeket kínálnak,nagyo finom a főztjük.(Fatüzelésű sparhelton készítik.)

De ez csak náhány ötlet.Ha Brassó felé utaznak, a székely falvakban ,minden harmadik házban sütik a házi kenyeret,-eladásra,egy hét múlva is finom,puha.


Egyik utazásunk alkalmával Sepsiszentgyörgyön esti poharazgatás közben mondta egy barátom,hogy van egy román mondás,miszerint"magyar ember sajtjától,és román ember borától ments meg Uram minket!"....,ezen felbuzdulva hazafelé jövet Nagyszeben környékén álltunk meg sajtot vásárolni-édes és sós ordát,meg telemeát-román pásztoroktól.Raktuk be a sajtokat a csomagtartóba,és a pásztor meglátta,a kovásznai kenyereket-rákérdezett-"Covasna?",mondtam,hogy "da".Odahozott egy kb.3 kilós keménysajtot,("Cascaval" nondják Ők?)és mutatta,hogy cseréljünk,egy sajt,egy kenyér.

Cseréltünk...


Jó utat,és főleg jó étvágyat kívánok!!!
Előzmény: Hargitai 2009-12-12 21:59:43 (12)
Hargitai · válasz 2009-12-12 21:59:43 (12) 
Kedves nyilas!

Bocsánat ha valamivel megbántottam, nem áll szándékomban, de nem szeretem a kioktató hangnemet én sem. Ha valami nem az ön tapasztalatairól szól, attól még tapasztalat. Én csak erre akartam önnek rávilágítani, miután "furcsának" találta és személyeskedést véltem felfedezni.

Nem kéne vitáznunk, hanem inkább maradjunk abba, hogy tiszteljük egymás tapasztalatait és ne méltassuk, vagy értékeljük a másokkal történt eseményeket.

Nincs harag részemről remélem ön sem neheztel, az én válaszomért bár picikét valóban volt benne düh.

Tisztelettel
A.J.
Előzmény: Nyilas 2009-12-12 19:31:16 (11)
Nyilas · válasz 2009-12-12 19:31:16 (11) 
Köszönöm kedves Júlia. Sokat tanultam Öntől. Viselkedésből.
Előzmény: Hargitai 2009-12-12 18:24:56 (10)
Hargitai · válasz 2009-12-12 18:24:56 (10) 
Kedves Nyilas!

Nem tudok önnek igazat adni, mert nem értjük egymás nyelvét. Nem vitázni szeretnék, hanem a véleményemet írtam le a saját tapasztalataim alapján.

"Nem kekeckedni akarok Önnel higgye el, csak a különbségre akarok rámutatni az „étterem” és a „vendéglátás” között.
Mert csodálatos nyelvünk finoman tudja visszaadni a különbséget az étterem, a vendéglő, a kiskocsma és a gazdasszony között. Tükrözi azt, hogy melyiknél mi várható el.
"
Étterem és vendéglátás? Na meg csodálatos a nyelvünk? Hát kérem olvassa :étterem és vendéglő között van a különbség nem az étterem és a vendéglátás között. Fontos különbség.

Nem a csodálatos nyelvünk teszi lehetővé ezt, hogy különbséget lehet tenni a kettő között, hanem a vendéglátói egységeket kategóriákba sorolják tevékenységük alapján.
A melegkonyhás üzletek is ilyen kategorizáláson estek át. Sorolom:étterem, vendéglő, csárda, söröző, étkezde,kifőzde, kávéház...soroljam?Valóban van ezek közt különbség, de egy vendéglő és étterem közt néha nincs kint különbség. Ezért használtam az étterem szót.
Pl. Udvarhely patinás helye......Vendéglő- valójában pedig étterem lenne a helyes kategória. Fordítottjára több példa van, amikor étteremnek nevezik magukat és vendéglő lenne a helyes besorolás. Valójában egy hajszál a kettő közti különbség a besorolás szempontjai szerint.

Mitől nem lennék furcsa székelyföldi, attól hogy nem bicskával kérem ki a puliszkámat, ha nem főznek nekem? Tudja mit maradjunk annyiba, önnek is vannak tapasztalatai,nekem is vannak, más mércével járunk a nagyvilágba az már biztos.

Ha az ön "túristái" elégedettek a Hawai pm.-el és társaival akkor jó hírem van, rengeteg hely közül választhat. Az én turistáim is tudnak mit enni, eddig soha nem éheztek, csak kevesebb az autentikus vendéglátóipari egység( hogy ne lehessen belekötni ) amit meg mi keresünk. De ezzel már más is egyetértett itt. Ezért örülök a tippeknek, mert én sem tudok mindent, nem láttam mindent.

"A korondi gazdasszony meg azért főz izletesebben, mert, egyrészt nincs érlapja, másrészt nem ismeri a „konyhatechnológiát”,

Értelmezze kérem mit ír.

Üdvözlettel

A.Júlia

Előzmény: Nyilas 2009-12-12 17:33:07 (9)
Nyilas · válasz 2009-12-12 17:33:07 (9) 
Kedves Júlia.
„Mint írtam, szakmám a vendéglátás….” Hogy nem én értettem félre azt „mtg” első mondata is bizonyítja.
„Én nem vagyok vendéglátós…”.
Ön azonban félreértelmezte az én mondatomat. Nem azt írtam, hogy miért itthon keres autentikus erdélyi ételeket.
A mondat így szólt: Megértem, hogy vendéglátós lévén éttermeket keres. Bár azt kevésbé, hogy Székelyfőldről származva miért itt (azaz éttermekben) keres autentikus erdélyi ételeket.
A koronában mellesleg, amit Ön is jól ismer, nyugodtan kérjen akár túrós puliszkát, akár tárkonyos pityóka levest nem fogják megtagadni. Furcsának is tartom, hogy székelfőldiként elfogadna ilyen magyarázatot, hogy egy személy részére nem készítenek túrós puliszkát, mert a fene megette azt a túros puliszkát, amit nem a személynek készítenek el, hisz nem lehet előre elkészíteni mint a pityóka levest, hogy aztán majd felmelegítjük.
Pedig nyugodtan igazat adhat nekem a túristákkal kapcsolatban. tíz százalékánál igaz az, amit ön mond. Higyjen nekem, elég sok „túristával „ járok oda. Esetleg megkóstolják. Aztán rendelnek Hawai pujkamellet. Az étterem konyhája meg az igényeknek megfelelően főz. Ha nincs igény rendszeresen valamilye ételre, akkor leveszi a napi ajánlatról.
A korondi gazdasszony meg azért főz izletesebben, mert, egyrészt nincs érlapja, másrészt nem ismeri a „konyhatechnológiát”, Nem használ füszerkeveréket, ízfokozókat, de tudja, mi teszi ízletessé az ételt. Éppen ez a „40 főlötti korosztály..” mondata az, ami cáfolja a turista kísérletezőkedvéról előbbiekben mondottait. Mert az ismerős étellel nem lehet baj. A Hawai pujkamell, a Gordon Bleu recept szerint készül, Ugyanolyan Csíkszeredábanm is mint Budapesten, vagy Milánóban.
Az Ilonka néni tárkonyos birkafejlevese, meg a jó zsíros növendéktokány meg megüli a turista hagymaleveshez szokott gyomrát.
Nem felejtettem ki a felsorolásból a boglárka vendégházat, csak nem akartam sorolni Deáky panzió konyháját, vagy a Tatrost , de sorolhatnám a gyimesi vendéglátókat Kingát, Lilikét ne tovább, hogy ne sértsük a honlap etikai elvárásait. Nem kekeckedni akarok Önnel higgye el, csak a különbségre akarok rámutatni az „étterem” és a „vendéglátás” között.
Mert csodálatos nyelvünk finoman tudja visszaadni a különbséget az étterem, a vendéglő, a kiskocsma és a gazdasszony között. Tükrözi azt, hogy melyiknél mi várható el.
Előzmény: Hargitai 2009-12-12 16:19:15 (7)
Hargitai · válasz 2009-12-12 16:28:48 (8) 
Megnéztem a neten a Boglárka vendégházat, a képek nagyon tetszenek...ezt tuti kipróbálom tetszik. Köszönöm a tippet. A legmeggyőzőbb érv az, hogy a szakács" néni" ez már jó.
K.A.J.
Hargitai · válasz 2009-12-12 16:19:15 (7) 
Kedves Nyilas!

"Megértem, hogy Vendéglátós lévén éttermeket keres"

Nem Vendéglátós lévén keresem az éttermeket, hanem vendégként és székelyföldiként tudom milyen ételeink vannak ennyi.

", bár azt kevésbé, hogy Székelyföldről származva miért itt keres autentikus erdélyi ételeket? "

Hol itt? Én otthon keresem a mi konyhánkat.

Az ön által említett éttermek közül a Koronát jól ismerem, sokszor szálltunk meg ott, szeretem is mint szállás, de ennyi. A többit megnézem ha arra járunk, eddig nem volt szerencsém látni őket.

"Az újgazdag román, vagy akár erdélyi magyar is, az olasz, a spanyol a francia túrista meg nem fog igényelni sem túrós puliszkát, sem tárkonyos birkafejlevest. Azon azért megdöbbentem amikor azt írja, hogy csak egy helyen készítettek Önnek túrós puliszkát. Lehet, hogy az "étterem" az oka."

Ebben nem adok önnek igazat, megmondom miért, a legtöbb "idegen" aki ellátogat egy másik országba meg szeretné kóstolni a helyi ízeket is. Pláne egy olasz, nem fogja keresni a pizzát, hiszen valószínű nem ezért ment oda, a puliszkát meg inkább megkóstolja, bár az sem áll messze az olaszoktól hiszen nekik is van polentájuk. Az újgazdag román étkezési szokásai székelyföldön meg nem mérvadóak.
Egyetlen helyen készítettek valóban puliszkát, legtöbb helyen a válasz az volt nincs az étlapon és a szakács nem fogja egy embernek elkészíteni. Ez van. Nem akarok én olyan embernek tűnni aki széllel szemben....., de van mire alapoznom a véleményemet. Nem voltam minden étteremben, de keresem azt ami a leghitelesebben adja vissza a székely ill. az erdélyi konyhát.
Hogy ne csak rosszat mondjak, amit csodálok eddig mindenhol ahol ettem pisztrángot kitűnő volt, nem volt kiszárítva, tiszta volt a hal íze ,tényleg szuper. Az említett somlói galuskáról is van sztorim, udvarhelyi étterem(az útikönyv ezt ajánlotta autentikusnak) otthoni rokonaimmal elmentünk ebédelni, mi persze helyi ételeket kértünk ők nem. Pont a Hawaii pm. és a Somlói jött be nekik, A pulykamell még jól is nézett ki, de a somlóinak az égvilágon semmi köze nem volt, piskóta lap kockára vágva natúr, rajta csokipuding, tejszínhab megszórva a színes tortadíszítő cuccmákkal.

Korondon szoktunk még megszálni, ott a gazdasszony kenderbe vág egy két éttermet az étkek minőségével. A fiataloknak, a helyieknek szerintem is kell a változatosság, ők nem fognak elmenni az étterembe salátalevesért ebben igaza van, de ha jó ízekkel főz egy étterem a fizetőképes 40 fölötti korosztály szerintem szívesebben választja azt az éttermet ahol van ismerős étel is számára. Nem azt mondom, hogy ne legyen somlói felőlem legyen, de akkor az legyen.

Nem szeretnék senkit meggyőzni, mert mindenkinek más a jó. Én csak azt mondom többet érdemel az erdélyi konyha, beleértve a székelyt, a szászt, az örményt, ...minden régiónak ott is megvan a saját ízvilága. Rengeteg régi receptet gyűjtöttem már és szerencsés vagyok édesanyám nagyon jól főzi az otthoni ízeket.

A fekete tói vásárba voltunk szintén barátainkkal, ők kényesebb gyomorral vannak megáldva mint én meg a párom. Ők 4 napig rosszul voltak. A tündéri Ilonka néni igyekezett a szállásunkon, de nem sok sikerrel sajnos:), amikor meg kivédtük a második vacsorát a közelbe mentünk a Route 66-ba ketten rosszul is lettek, köv nap mellette a Hargita gyöngye ha jól emlékszem ez volt a neve szintén rosszul végződött. Nos jövőre ezzel a csapattal megyünk székelyföldre, már előre aggódom, hogy ne legyen senkinek semmi baja:)

Üdv A.J.
Előzmény: Nyilas 2009-12-12 11:44:22 (5)
lajba · válasz 2009-12-12 15:57:45 (6) 
Nyilas hozzászólásához csatlakoznék, bár kifelejtette a felsorolásból Ági néni főztjét a Boglárka vendégházban a Gyimesekben.Utólérhetetlen! És nem "lógatós" a tea hanem a hegyen szedett gyógynövényekből készül, saját készitésű lekvárok-málna, kokolysza,eper-és minden-minden egyéb is házi...:)
Nyilas · válasz 2009-12-12 11:44:22 (5) 
Kedves Júlia.
Megértem, hogy Vendéglátós lévén éttermeket keres, bár azt kevésbé, hogy Székelyföldről származva miért itt keres autentikus erdélyi ételeket? Az étterem az arra szolgál, hogy a túristák étkezését, ne adj isten a mindenapok étkezéséből kikapcsolódni kívánó helyi lakosok különlegességre vágyó igényeit kielágítse. Követve a kor szokásait, az ételek nemzetközi választékosságát is biztosítsa. sajnos terjedésükkel valóban segít hozzájárulni a gasztronómiai szokások változásához, amik a hagyományos ételek visszaszorulását eredményezi. Őn, és mi sokan akik nem túristaként megyünk Erdélybe, Székelyföldre hiányoljuk esetleg ezeket az Ön által említett ételeket. Az újgazdag román, vagy akár erdélyi magyar is, az olasz, a spanyol a francia túrista meg nem fog igényelni sem túrós puliszkát, sem tárkonyos birkafejlevest. Azon azért megdöbbentem amikor azt írja, hogy csak egy helyen készítettek Önnek túrós puliszkát. Lehet, hogy az "étterem" az oka. Én 1970 óta járok Erdélybe. Nem erdélyi születésüként. Igaz nem megyek be üveg falu étterembe. De még soha nem voltam egyetlen kisvendéglőben, kiskocsmában, panzióban, vagy magánszálláson, ahol ne tudtam volna hozzájutni a hagyományos székely konyha remekeihez, akár tórós puliszkához is. Az is igaz, hogy néha amikor csoporttal vagyok magánszállásokon nehezen tudom rábeszélni a szállásadókat, hogy azt tegyék az asztalra, amit önmaguknak főznének, ha vendégek nincsenek.
Az előttem szóló említette a Basa-fogadót, amely megújulva is megórizte a hagyományos hangulatát, az ételválasztékát, bár náluk is lehet Gordon-Bleut rendelni, de a vele átellenben pár éve épült Rubin, igaz építőanyagában is illeszkedik a helyhez, hisz rönkház,ételválasztékában is megtalálhatók az ön által hiányolt autentikus ételek. De megtalálja a székelyudvarhelyi Koronában, a szépvizi Kishavasban, a gyimesi Csángó panzióban. de még a kézdivásárhelyi Vörös fogadóban is. ( pedig az már eléggé izléstelen színü), csak hogy néhányat említsek
Előzmény: Hargitai 2009-12-12 00:18:55 (2)
mtg · válasz 2009-12-12 09:19:44 (4) 
Kedves Júlia!

Én nem vagyok vendéglátós, azonban szeretem az autentikus helyeket és a jó konyhákat. Erdélyben sajnos ezeket nehéz fellelni, de 1-2 azért akad. Helyi ízek és házi készítésű ételek vonatkozásában részemre az egyik legszebb,leghangulatosabb hely a Bucsin lábánál lévő Basa vendéglő/panzió. Hangulatos kis kerttel és hangulatos belsővel rendelkezik (fatüzelésű kályha a hidegebb napokban), ha jól emlékszem hétvégente élő zene van (harmonika és hegedű). Naponta 1-2 alkalommal sütnek a kerti kemencében kenyeret, amelyből adnak is el, ill. azt szolgálják fel. Az étlapon többféle puliszka is megtalálható (túróstól a kolbászosig) és ha jól emlékszem talán vadételek is vannak, bár ebben nem vagyok biztos. Az is tény azonban hogy az igazi székely ételek mellett megtalálhatók a mostanában divatos ételek is. Reggelire viszont helyi készítésű, helyben gyűjtött növényekből készült teát szolgálnak fel.
Remélem egy éteremmel több lesz a listátokon,amelyet érdemes Erdélyben felkeresni.
Üdv
MTG
Hargitai · válasz 2009-12-12 01:42:18 (3) 
Kedves Ede!
Valóban szép hely Bodony, szerencsések vagytok, hogy ott éltek. Egyszer élünk vele és felkeresünk.
Üdv.Júlia
Hargitai · válasz 2009-12-12 00:18:55 (2) 
Kedves Ede!

Örülök,hogy nem vagyok egyedül ezzel a problémával. Annyira gyorsan írtam, az előbb, hogy tele van helyesírási hibával, de talán ami a legzavaróbb nem tudom kijavítani. Hogy lehetne a fórum címét javítani? Hiányzik egy L betű.

Megnéztem a kincskereső-t köszönöm, hogy ajánlottad. Tényleg nagyon kevés. Ha jól értelek te kapcsolatban állsz a vendéglátókkal. Miért nem mernek a hagyományos épületek mellett maradni? Mi a félelmük? Nem is értem.

Sajnálom, pedig annyira egyértelmű... a vendégek azért mennek mert kíváncsiak rájuk, a hagyományaikra akkor miért pont azt nem értékelik? Nem furcsa?

Mint írtam szakmám a vendéglátás is( bár már áttértem a dekorálásra, jobban szeretem).Tudom, hogy nem egyszerű ez a szakma, sok fajta igény, sok ember, sok probléma, de ...bár csinálhatnám én is otthon.:)
Párommal megfogadtuk egyszer( ez még a ház megvétele előtt), hogy kint csinálunk éttermet.Mert ez a követketző becsípődésem egy JÓ ÉTTEREM!! Amikor otthon vagyok Székelyföldön, minden étteremben bepróbálkozok a túrós puliszkával. Eddig egy helyen csináltak nekem:)
Viszont bármikor ehetek Hawaii pulykamellet, somlói galuskát...sorolhatnám.Szintén az itteni vendéglők 80-as évek étlapja.
Nem vicc?
Nem csak csorbából és miccsből áll az erdélyi, de még a székely konyha sem. Lehet ezt színvonalasan csinálni. Ajánlották Gizi nénit Udvarhelyen benne még bízunk, meg fogom látogatni.
Törcsvár mellett voltunk 4 éve, szerettem volna megkóstolni a sajtjaikat étteremben, a pizza tetején sikerült.:) Drakulának mennyi étterme van arra, teljesen elképedtem:)))

Na tehát komolyan: sorolom a jó dolgokat amit ennék egy Székely étteremben....tárkonyos pityókaleves, tárkonyos bableves, fokhagymás salátaleves, puliszka, rókagomba tokány, jó vadételek, ordás palacsinta, túrós puliszka, házi kenyér (ami ott süt a kemencében a Marika néni), házi savanyúság, házi lekvárok....házi, házi,házi.
Miért nincs ilyen? Ott van a kincs, csak el kell rakni.A gombák, az erdei gyümölcsök, a zöldségek...mind mind házilag elrakható finomságok. Italokban is erősek vagyunk, jó Oroszhegyi pálinka, jó sörök, jó borvízek, nem csak a kólának örülünk a bodzaszörp, az áfonya szörp is jó nem?Rengeteg ötlet van.Apró részletekig kidolgoztuk már százszor. Elkészülne így nagyot ütne, még a helyiek is örülnének neki :))
A párom séf, saját étteremmel itt, "sajnos" ez is ideköt, de ha valaki szeretné megcsinálni szívesen segítünk ötletekkel. Van tapasztalatunk.

Nem merek már útközben sehol sem enni. Rengeteget csalódtam.Néha azt látom ott van a tökéletes hely, a tökéletes étterem( egynek még a stílusával is meg vagyok elégedve) és a rossz étlap, rossz ételekkel. Láttam már stílusos éttermet sokat kint is, tetszik elindultak egy jó irányba ....láttam nagyon szép olasz éttermet, (csak kávéztam ott) én nem ezekről beszélek, hanem amit a turisták keresnek. Ők nem az olasz konyha miatt mennek ki, de nem is a görög mozgatja meg a fantáziájukat.

Na megyek megnézem a Bodonyi házakat is.:) Szívesen meglátogatunk egyszer pontosan melyik település felé is kell járni?:) Mi is tanácsra szorulunk néhány téren a felújjítással kapcsolatosan, ti már túl vagytok rajta mi még csak most kezdtük kemény, de nem bánom.

Köszönettel
A.Júlia
Előzmény: ede 2009-12-11 21:38:42 (1)
ede · válasz 2009-12-11 21:38:42 (1) 
Kedves Hargitai,

véletlenül elég jó helyen kopogtatsz a témával, egy ember biztos lesz, aki védelmébe vesz, az én leszek.

Nem csak a honlapon ajánlott kalotaszegi vendégházunkat próbáltuk nagymamáink korába visszavarázsolni, hanem a lakóházunkat és környezetünket is. Hollókő nem az egyetlen jó példa, - amúgy a bazársorrá alakított parasztházakat én elfogadom, a tiszta üveg közösségi házat már nem annyira (szerintem azt hitték, hogy ha van benne kő és fa is, akkor még belefér a faluképbe).

Nemrég jártam Szentbékkála településen (Balaton-Felvidék), alig van kockaház a településen, talán 2-3. Pipecül rendben tartott porták, rendezett közterek (vagy szűk utcák), vendégváró hely, van is turista bőven.

Ami miatt viszont írok: mi is egy Bodony nevű mátrai zsákfaluban lakunk, ami -számomra megfejthetetlenül- szintén megtartotta korábbi képét. Talán a zsákfalvak zártabb közössége...? 300 házból min. 200 tornácos. Különlegessége, hogy többféle háztípus jelenik meg a tornácosok között is, nem egyhangú. A bodony.hu honlapon többszáz kép mutatja be.

Jó példa még adódik - nem túl bőven, de akad. Borsodba járunk sokat kirándulni, van még tartalék, viszont ezek már többnyire kihaló falvak, állami szinten kellene lépni, ami esélytelennek tűnik.

A lakóházunk: 2 évig újítottunk fel egy rommá amortizálódott parasztházat. Volt ott falvágás (vízszigetelés), teljes nyílászárócsere, falak áthelyezése, tetőátrakás...
A beltér különlegessége, hogy alig van modern bútorunk, de lakható és kényelmes, minden mai konfortnak megfelel. És nagyon szép.
Feleségemmel megszállottan hirdetjük is, hogy a régi házaink is lakhatóak, csak jól kell hozzájuk nyúlni. Épp ezért megjelentünk 2 magazinban is, az egyikben egy verseny keretében, ahol 400 lakásból a szerkesztőség beválasztott az 5 szavazásra bocsátott ház közé. Végül másodikok lettünk. Magyarul van fogékonyság a régire, persze kirakatban lehet, hogy tetszik, ha már magamnak kell megcsinálni, lehet, hogy ciki, mert nem akarunk kilógni a sorból...
Mivel múzeumot is üzemeltetünk a melléképületben, van látogatónk a portán, a vendégek nagy része a főépületet is megnézni. Eleinte furcsa volt, már nem bánjuk. Jók a visszajelzések, a célunkat elértük.
Ha erre jársz, szívesen látunk, végre egy újabb megszállott :)

Sajnos Magyarországon és Erdélyben is tendencia az ún. modern keresése, ami legtöbbször harsány színek alkalmazásában válik valóra, sajnos szokszor beltérben is. Nem divat a hagyományőrzés, a legtöbb ember pedig divat szerint él, vagy aszerint, amit lát a médiában (magazintól a tv-ig). Utóbbinak túlsúlyos hatása van az életünkre, szerintem teljesen felforgatta a társadalmat - de ez egy másik téma.

Visszakanyarodva a honlapunk kínálatához: van pár ház, melyeket kiemelten kezelünk és betettük őket a Hagyományőrző szálláshelyek csoportba, a Kincskereső menüpontban kattintható (sajnos csak pár db). Az erdélyi vendégeink között nagyon sok van, aki kifejezetten hagyományos parasztházat keres. Mi ezt el is szoktuk mondani szállásadó partnereinknek, az ő érdekük is, hogy több vendéghez jussanak. Sajnos nem sokan mernek belevágni teljesen hagyományos szálláshely kialakításába, de kevert változat már jócskán van, én azt mondom: örüljünk annak is.

Járjunk jó példával, biztos találni pár embert, akik miatt nem cselekedtünk hiába.

Minden jót, és kitartást a feljításhoz.
Üdvözlettel:
Gábora Ede
szerkesztő
Előzmény: Hargitai 2009-12-11 16:46:46 (0)
Hargitai · válasz 2009-12-11 16:46:46 (0) 
Sokat rágódtam ezen amit most írok.Nagyon elszomorít néhány dolog az erdélyi során.Székelyföldről származik a családom,igaz én még gyerek voltam amikor szüleim úgy döntöttek eljönnek Magyarországra.Évente többször megyünk ki barátokkal, ismerősökkel.Általában én szervezem le ezeket az utakat, részben a helyismeret miatt részben elhívatottságból.Szeretném ha minél többen éreznék ill.látnák mi az ami engem még mindig odaköt.:) Szeretném ha abban a pár napban amit kint töltünk, az emberek jól éreznék magukat, ha olyat láthatnak amit itt nem, ha olyat érezhetnek amit máshol nem. Hosszú beszélgetések előzik meg ezeket az utazásokat,a mi általában úgy kezdődik, hogy eloszlatom a kételyeket a rossz utakat ill.az egyéb sztereotípiákat illetően.Rengeteg látnivaló van kint,sajnos némelyik elkeserítő állapotbanPl: Fogaras vára, Tordai nagytemplom( belül szörnyű ízléstelen festés)Vajdahunyad vára(kívül még most is fájdalamasan szép)...lehetne sorolni.Ma már nem szervezek, nagy körutazásokat bőven megelégszem Székelyfölddel és az oda vezető úton található látnivalókkal.Legtöbbször a megfelelő szállás okoz gondot.Amire odafigyelek az autentikus környezet, kedves vendéglátók, jó ételek, tiszta egyszerű lehetőleg rusztikus hangulatú szoba, fürdőszoba (hideg-meleg víz) Nos ugye nem nagy igények. A kedvesség, a komfort legtöbb helyen teljesen természetes. Az autentikus környezet, a rusztika hááát ilyet nem is találtam eddig.Én viszont ezekhez ragaszkodom a legjobban, mert 5 nap alatt egy ilyen szálláson tudom hitelesen érzékeltetni,hogy van még hagyományőrzés,hogy Székelyföldön vagyunk,hogy ez más mint a többi régió.Nem adom fel keresem, már olyan van ami nagyon közel van ehhez és szeretjük is, de néha jó lenne a változatosság. Más falu, más táj, más emberek. Az a tapasztalatom, hogy kevés vendéglátó veszi figyelembe amikor építkezik,hogy a hagyományokat kövesse.Már alig van tornáncos parasztház(gyerekkoromban még rengeteg volt)A vendégek általában jól érzik magukat más környezetben is, de ki vannak éhezve EREDETISÉGRE.A vendéglátókhoz általában nem jut el a panasz, sőt dícsérik a szép új házat, mert tudják,hogy egy élet munkája van benne.Azon gondolkodtam, hogy z emberek akik kint építik a szép panziókat nem is gondolnak erre, mert senki nem mondja nekik.Pedig én nagy felelőséget érzek ebben.MITŐL MARAD EGYEDI SZÉKELYFÖLD?Atájtól,az emberektől, a népművészetétől és szintén fontos a falvaiktól és a városaiktól.Az építészetben is fontos a hagyománytisztelet.Példát lehet venni nyugatról, nem Magyarországtól hanem nyugatabbról Ausztria,Elzász vidékéről.ők ezt nagyon jól megőrízték. Magyarország falvainak sorsára kell jutni? Ahol jellegtelen kockaházak uralják a faluképet?Csak színében tűnik ki egy kettő? Hollókő kivétel( világörökség része is) gyönyörű palóc házak vannak.Megmaradt a falu régi képe.Kivéve a bazársor...de az is belefér. Nem azt mondom,hogy parasztházakat kell építeni báár...:).Lehet azt is építeni újként, tágasabbat, más elrendezéssel,hogy a mai kor igényeit ki lehessen szolgálni. De fel lehet újítani a régit is. A kocka házak a 70-es ,80-as évekre voltak jellemzőek, ezeket is fel lehet úgy újjítani, hogy pici aprósággal stílust vinni bele.Láttam már ilyenből olyan házat kialéakítani, ami kívülről úgy nézett ki mint egy gazdag polgári ház 200éve.A színválasztás a legnagyobb probléma Az élénk piros-narancs-lila-kék-rózsaszín-sárga. Én ezeket elfogadom Budapesten, de nem kint.Orbán Balázs, Kós Károly nem ezeket látta, de még én sem gyerekként.Némelyik falu annyira tiri-tarka,hogy nem tudom eldönteni hová kapkodjam a fejem az autóban.Arról nem is beszélve nem lehet eldönteni, hogy székely háza, vagy más náció lakja.Pedig mennyire szép és tiszta a FEHÉR ,gondoljunk Torockó házaira, nem szép?Akkor székelyföldön miért nem lehet ez szép?Ott ahol ennyi kő van, ahol ennyi fa miért nem jellemző ez az építészetre?Miért kell a gerenda vagy faház ablakainak műanyagnak lenni? Hamár fából van az egész. A székelykapu mögött miért egy rózsaszínűre festett ház van? Félnek az út porától biztos.Pedig a fehéret is lehet tisztán tartani, a mai korszerű építkezési technikáknak köszönhetően és nem drágább.A részletek nagyon fontosak, nem mindig jó a MODERN. Tovább...a berendezés.Egy lóca fehér csipkés párnával, vagy ágy letakarva egy szép szőttessel szebb mint egy bőr ülőgarnitúra. Arról nem is beszélve,hogy rengeteg embernek nosztalgikus élményt nyújtanak ezek a részletek. Nem véletlen, hogy a régiségkereskedők felvásárolják ezeket.Nyugaton ez nem CIKI, sőt egy egy belsőépítész a modern házak berendezését ismegtöri egy két régi bútor darabbal, mert ettől emberközellibb.Tanács, nem eladni, hanem megtartani vagy venni és csinálni inkább, mert az eredeti környezetében ezek még jobban mutatnak.Egy erdélyi gróf aki visszatért és faluturizmussal foglalkozik már bebizonyította,hogy lehet a régi,rusztikus környezetben,kiszolgálni az akár luxushoz szokott vendégeket is.Mi sem bizonyítja jobban ezek visszatérnek mert ott mindenki úgy érzi magát mint egy gyerek, mintha megállt volna az idő.Nem hiszem,hogy ez nem működne máshol is.Mi Magyarországon egy 110 éves parasztházat újítunk fel, olcsóbb lett volna egy új egy mediterán ház(itt most ez a nagy divat), de mi fanatikusak vagyunk és inkább megmentjük a régit.Néha úgy érzem nem fogunk a végére érni soha, de erőt ad az,hogy egyszer ha készen lesz végre felkerül az asztalra nagyanyám gyönyörű azsúrozott csipkés abrosza,hogy hogy a lüszterlámpák a megérdemelt helyre kerülnek,hogy az ágy végébe ott fog állni a kelengyésláda.Annyira fontosak a részletek én tudom.Fotós szemmel gyűjtöm ezeket a részleteket, rengeteg fotóm van egy-egy kilincsről, egy-egy ablakról, régi parasztházakról aminek a tornácára felfut a szőlő..sorolhatnám.ezek mind mind megragadják az ember tekintetét. Ha lenne lehetőségem ezt kint is megvalósítanám,nem másért csak azért,hogy a múltat egy kicsitt visszahozzam, megőrizzem egy darabkájá,hogy az unokáim is lássanak valamit a régi székely falvakra jellemző házakból. Az ember magánházát persze úgy építi ahogy akarja, ha érzi azt amit én itt leírok, ha nem nem. De a panziósok, vagy faluturizmussal foglalkozók ezeken gondolkodjanak el.Lassan nem lesz miért kimenni. Vendéglátósként is beszélek hiszen szakmám, tudnék még mit írni, de később, ha látom, hogy van értelme, mert félek sokan támadásnak veszik majd ezeket a sorokat is. Pedig nemannak szánom .A.J.
 
Szállások Erdélyben | Erdélyi körutazások busszal, vonattal és hajóval | Régiók, települések | Húsvét Erdélyben | Csíksomlyói búcsú | Szilveszter Erdélyben
Szállás Székelyföld · Hargita-hegység · Sóvidék · Gyergyó · Udvarhelyszék · Csík · Marosszék · Háromszék · Gyimesek
Szállás Kalotaszeg · Bihar-hegység · Észak-Erdély, Máramaros · Dél-Erdély · Szászok földje
Szállás Kolozsvár · Torockó · Szováta · Kalotaszentkirály · Koltó · Csernakeresztúr · Körösfeketetó
Magunkról | Hirdetés feladása | Kapcsolatfelvétel | Partnereink
Felhasználási feltételek | Adatkezelés | Szerzői jogok
© Minden jog fenntartva! A közölt fényképek, grafikák és szövegek felhasználása csak a kiadó írásos jóváhagyásával lehetséges. www.erdelyiturizmus.hu - 1999-2021