Főoldal
  Magyar Română Deutsch English   FŐOLDAL  |  INFORMÁCIÓK  |  KINCSKERESŐ   WAP  |  PDA

Régiók, települések

Visszalépés az előző oldalra Vissza

 Erdély 

>

 Történelmi Erdély 

>

 Kenyérmező 

>

 Alvinc 

Alvinc - Vinţu de Jos

Alvinc Két szomszédvár: Alvinc és Borberek

"Fehérváron alól 2,5 óra gyalog, a Maros két partján mint kis Pest és Buda fekszik két kis város: Borberek és Alvinc. A Maros jobb partján itt már kezdődnek a nyugati havasok. Ezek egyik előfokáról az alatta fekvő Borberekre könyöklőleg várrom néz le a völgyre, Zebernik várának romjai.
Alvinc kis mezőváros Fehérvár szomszédságában a Maros bal partján. Régebben szászok lakták. A város szélét az országút átmetszi. Innen a Marosnak tartva, csaknem a folyó partján, ott találjuk a kastélyt, melyben egy cancellárság - s kincstárnokságra emelkedett pórfiu élt, uralkodott és árulta a hazát. Itt látta utolszor lemenni a napot Martinuzzi, kiről a kastélyt most is nevezik." (Kővári)

Alvinc Gyulafehérvártól kb. 12 km-re fekszik a Maros bal partján.
A két község története párhuzamosan haladt. Alvinc történetét a Martinuzzi kastély, Borberekét Zebernik várának eseményeiből ismerhetjük.
Kezdetben mindkét településen szászok éltek, de mára a német lakosság teljesen asszimilálódott.

A kastély helyén a XIII. században Domonkos-rendi gótikus stílusban épült kolostor volt, amely a XVI. század közepéig létezett. A XVI. században II. Lajos a törökök elleni védelem megerősítése céljából hűbérül Radu de la Afumati havasalföldi vajdának adományozta. A vajda halála után Zápolya János Hazárdi Miklósnak adományozta a korona megszerzéséért tett szolgálataiért. Zápolya halála után Martinuzzi György birtokolta haláláig, 1551-ig. Ebben az időben építették át a gótikus kolostort a romjaiban ma is látható reneszánsz várkastéllyá.
A kastély nyugati és déli oldala már a XVIII. században leégett - nem építették újjá, északi oldala a XIX. században még lakható volt, de ma már az is rom.

A Maros hídján átmenve Borberekre érkezünk. Jobbra fordulva találjuk a település régi gótikus templomának romjait. A patak mentén egy szekérúton felfelé haladva eljutunk Zebernik várához. Ma már falai sincsenek, csak alaprajza vehető ki, mégis érdemes ide feljönni. A vár az Erdélyi Érchegység keleti vonulatának egy kiemelkedő szirtjén helyezkedik el. Gyönyörű kilátás nyílik innen a Kenyérmezőnek nevezett térségre, amely mögött a Kudzsiri-havasok panorámája tárul elénk.
Ezt a térséget védte a vár az ellenséges betörések ellen és vész idején védelmet nyújtott Borberek és Alvinc lakosságának.
A vár méretei meglehetősen nagyok: hossza kb. 150 m, szélessége a délnyugati oldalon 64 m, az északi végében 16 m. Az északi és északnyugati oldalait a sziklafal függőlegessége biztosította, déli és délkeleti oldalait sánc védte.

(Forrás: Erdélyi Gyopár 1999/6 - az Erdélyi Kárpát-Egyesület közlönye)
Képek
Összes kép:
• Galéria
Összes kép:
• Galéria

Szállások Alvincen

Nincs szálláshely 50 km-en belül
Események · Élménybeszámolók(0)
Bedobom a batyuba
 
Szállások Erdélyben | Erdélyi körutazások busszal, vonattal és hajóval | Régiók, települések | Húsvét Erdélyben | Csíksomlyói búcsú | Szilveszter Erdélyben
Szállás Székelyföld · Hargita-hegység · Sóvidék · Gyergyó · Udvarhelyszék · Csík · Marosszék · Háromszék · Gyimesek
Szállás Kalotaszeg · Bihar-hegység · Észak-Erdély, Máramaros · Dél-Erdély · Szászok földje
Szállás Kolozsvár · Torockó · Szováta · Kalotaszentkirály · Koltó · Csernakeresztúr · Körösfeketetó
Magunkról | Hirdetés feladása | Kapcsolatfelvétel | Partnereink
Felhasználási feltételek | Adatkezelés | Szerzői jogok
© Minden jog fenntartva! A közölt fényképek, grafikák és szövegek felhasználása csak a kiadó írásos jóváhagyásával lehetséges. www.erdelyiturizmus.hu - 1999-2021