Főoldal
  Magyar Română Deutsch English   FŐOLDAL  |  INFORMÁCIÓK  |  KINCSKERESŐ   WAP  |  PDA

Régiók, települések

Visszalépés az előző oldalra Vissza

 Erdély 

>

 Bánság 

>

 Arad 

Arad

Arad - A Városháza

A belváros látnivalói


Az aradi belváros a Szabadság (ma Avram Iancu) térrel kezdődik. Ezen a téren állt 1890 és 1925 között a Zala György által készített Szabadság-szobor, amely az 1849-ben kivégzett aradi vértanúknak és a magyar szabadságharcnak állított emléket. A lebontott szobor helyén ma a Román Katona Emlékműve áll.

Az Új Színház épülete szintén a Szabadság téren áll. 1874-ben készült el, óriási nézőtere 1200 ember befogadására volt alkalmas. A megnyitón jelen volt maga Ferenc József is.
Hét évvel az átadás után az épület kigyulladt, az újraépítést Halmay Andor építészre bízták.
A színház színvonalára jellemző, hogy a Budapesti Vígszinház megnyitásakor Ditrói Mór igazgató az aradi prózai együttes jó néhány tagját a fővárosba szerződtette. A városból indult el a magyar színjátszás sok kiválósága, többek között Helvey Laura, Urai Tivadar, Medgyaszay Vilma, Jávor Pál, Inke László.
A társulathoz 1945-ben román tagozatot csatoltak, majd 1949-ben megszüntették a magyar tagozatot.
Az 562 férőhelyes nagyteremben jelenleg a helyi román társulat tart előadásokat, magyar társulatok csak vendégszereplőként lépnek fel színpadán.

A Bohus Palota a színház egykori főbejáratával szemben, a Fő út és a Zrínyi (ma Vasile Goldiş) utca sarkán található. A bécsi szecessziós stílusú épületet a világosi Bohus család építtette Szántay Lajos tervei alapján. Az építkezés 1912-ben fejeződött be, a városban itt alkalmazták először a födémeknél a vasbetont.
Az épület földszintjén takarékpénztár és üzletek voltak, a manzárdon kialakított lakrészek egy része pedig festőművészek számára készült, és tetővilágítással látták el. 

A Fehér Kereszt, ma Ardealul nevet viselő szálloda 1840-ben épült Franz Mahler építész tervei alapján. Az épület helyén már a XVIII. században is vendégfogadó állt, ott volt a postakocsi-állomás aradi megállója. Egészen 1868-ig az épület előtt álltak meg a Maros-völgye felől érkező postakocsik, mindaddig, amíg át nem adták a forgalomnak az Arad-Gyulafehérvár közötti vasútvonalat.
A szálloda nagytermében két alkalommal adott koncertet Liszt Ferenc, valamint fellépett itt ifj. Johann Strauss, Johannes Brahms és Pablo Casals csellóművész is.
1874-ben a szálloda vendége volt Ferenc József, aki a színház megnyitójára érkezett.

A Minoriták Templomának építése 1902-ben kezdődött, és mindössze másfél év múlva megnyitotta kapuit. A minoriták Aradra érkezésének 200 éves jubileuma alkalmából, 1901-ben határozták el, hogy új templomot építenek maguknak a 150 éves régi templom helyett.
A szentélyben található hatalmas méretű Szent Antal-kép Vastagh György festőművész remekműve. A képet 1935-ben a művész unokája restauráltatta.
A templom előcsarnokában helyezték el a Szentháromság-szobor bronz kompozícióit. A szobrot 1902-ben alkotta Róna József szobrászművész, a színház előtti térről a kommunizmus időszaka alatt távolították el.

A Maros partján található Kultúrpalota 1913-ban épült Szántay Lajos tervei alapján. Az épület belső díszítése teljes egészében szecessziós. A főbejárat feletti timpanonon, az előcsarnok és előadóterem falain Rubleczky Géza, aradi szobrászművész domborművei láthatók. Európai hírnevű akusztikával rendelkező hangversenytermében számos kiváló zenei személyiség koncertezett.
Az épületben található a Megyei Múzeum is. Anyagának eredeti alapját két gyűjtemény képezte: a Kölcsey Egyesület által létrehozott 1848-as ereklyemúzeum, valamint a Magyar Királyi Főgimnázium egykori régiségtára.

A Városháza épületére kiírt pályázatot Lechner Ödön, a XIX. század egyik legnevesebb építésze nyerte meg, de terveinek kivitelezésére nem futotta a város költségvetéséből, ezért Pekár Ferenc műépítészt bízták meg egy olcsóbb terv elkészítésével. Az épület ünnepélyes felavatására 1877-ben került sor, Salacz Gyula polgármestersége idején.
A főtorony 54 méter magas, toronyóráját 1878-ban Svájcból hozatták.
Napjainkban az épület mögötti parkban található az első világháború áldozatainak tiszteletére emelt, úgynevezett Rafiroiu-kereszt. Az emlékművet eredetileg 1936-ban állították fel, 1960-ban, a kommunizmus ideje alatt ledöntették, az négy darabra tört, és sokáig a gáji kolostor területén őrizték.

A Csanádi Palota a Városháza szomszédságában található. 1892-1894 között építtette az Arad-Csanádi Egyesült Vasúti Társaság. A három utcára néző épület terveit Ybl Miklós, a kiváló magyar építész tervezőintézetében készítették. Az épület kapualjai alatt a vasút életéből és tevékenységéből ihletett naiv festmények találhatók. Ebben az épületben működött a leghosszabb életű aradi napilap, az Aradi Közlöny (1885-1940) szerkesztősége. Udvarán még eredeti állapotában látható két, közvilágítás céljára szolgáló gázlámpa.

A belvárosi református templom a Deák Ferenc (ma Eminescu) és a Kálvin János utcák szétválásánál található. A Hoffer József által tervezett templom alapkövét 1847. április 19-én helyezték el, az első istentiszteletet 1852-ben celebrálták benne. Az egyre gyarapodó gyülekezet 1925-ben imateremmel toldotta meg a templomot, majd lelkészi hivatalt is építettek.
Ebben a templomban kötött házasságot Vitéz Nagybányai Horty Miklós, a későbbi magyar kormányzó Jószáshelyi Purgly Magdolnával 1901 júliusában.

Nepomuki Szent János szobra a Batthyány (ma Püspökség) és Révay (ma Desseanu) utcák találkozásánál található kis parkban áll. Arad legrégebbi, 1729-ben emelt szobra, valószínűleg valamelyik bécsi faragóműhelyből került ki. Eredetileg a mai városháza környékén, a Maros partján állt. 1870-ben, a megindult nagyszabású városrendezés eredményeként költöztették át mai helyére. Hosszú ideig nem tartották karban, állapota igen leromlott, majd 1995-ben egy szellemileg fogyatékosnak nyilvánított személy kalapáccsal megrongálta, 1999-ben pedig ismeretlen tettes letörte a fejét. Azóta a szobrot a belvárosi római katolikus plébánián őrzik, helyére pedig felállították annak másolatát.

A régi színházat 1817-ben kezdte építtetni Jakob Hirschl, bécsi származású aradi kereskedő. Valószínűleg 1818-ban tartották benne az első előadásokat, így ez Délkelet-Európa legrégebbi, színházi célra épült, ma is álló kőszínháza. Kezdetben a téli időszakokban német társulatok játszottak a termében, nyári szezonban pedig a magyar társulatok kaptak lehetőséget a vendégszereplésre. Az itt fellépő vándortársulatok tagja volt Déryné Széppataki Róza (1793-1872) is, a magyar színjátszás egyik legendás személyisége.
Az 1830-as évektől a magyar társulatok is bérbe vehették egész szezonra a színház termét. A jeles társulatok fellépéseiről a színház faláról azóta már eltávolított márványtábla emlékezett meg.
Az új kőszínház felépítése (1874) után a régi színházat kelléktárrá alakították át, majd 1907-ben itt nyitották meg a város első állandó filmszínházát, az Urániát, amely 1967-ig működött. A műemléknek nyilvánított épület restaurálása az 1980-as években megkezdődött, de nem fejeződött be. Az épület ma az összdőlés határán áll.

Az egykori József főherceg híd (ma Traian híd) a budapesti Szabadság hídra emlékeztet, és 1907-ben adták át a forgalomnak. Ugyanebben az időszakban épült a Pichler Ferenc tervezte, Aradot a Bánsággal összekötő vasúti híd is, amelyet 2000-ben lebontottak.

Képek
Összes kép:
• Galéria
Az Új Színház
A régi Fehér Kereszt Szálloda
A Minoriták Temploma
Nepomuki Szent János szobra
Összes kép:
• Galéria

Fejezetek:
 • Leírás
 • A szabadság szobor
 • A vár és környéke
 • A belváros látnivalói
 • Ami ma már csak történelem

 • A település adatbankja:
  http://arad.adatbank.transindex.ro/

  Hasznos honlapok:
  http://www.primariaarad.ro/index.php?op=modload&name=fpg&file=index&newlang=hun&theme=th1-hun
  http://www.arad-bekes.ro/index_hu.html

  Szállások Aradon

  Nincs szálláshely 50 km-en belül
  Események · Élménybeszámolók(2)
  Bedobom a batyuba
   
  Szállások Erdélyben | Erdélyi körutazások busszal, vonattal és hajóval | Régiók, települések | Húsvét Erdélyben | Csíksomlyói búcsú | Szilveszter Erdélyben
  Szállás Székelyföld · Hargita-hegység · Sóvidék · Gyergyó · Udvarhelyszék · Csík · Marosszék · Háromszék · Gyimesek
  Szállás Kalotaszeg · Bihar-hegység · Észak-Erdély, Máramaros · Dél-Erdély · Szászok földje
  Szállás Kolozsvár · Torockó · Szováta · Kalotaszentkirály · Koltó · Csernakeresztúr · Körösfeketetó
  Magunkról | Hirdetés feladása | Kapcsolatfelvétel | Partnereink
  Felhasználási feltételek | Adatkezelés | Szerzői jogok
  © Minden jog fenntartva! A közölt fényképek, grafikák és szövegek felhasználása csak a kiadó írásos jóváhagyásával lehetséges. www.erdelyiturizmus.hu - 1999-2021