Főoldal
  Magyar Română Deutsch English   FŐOLDAL  |  INFORMÁCIÓK  |  KINCSKERESŐ   WAP  |  PDA

Régiók, települések

Visszalépés az előző oldalra Vissza

 Erdély 

>

 Történelmi Erdély 

>

 Kalotaszeg 

>

 Gyalu 

Gyalu - Gilău

A gyalui várkastély


A gyalui várkastély dombján őskori település állt, a római korban itt épült a legjelentősebb erdélyi castrum, a domb alatt pedig Árpád-kori temetőt tártak fel.

A település első vára valószínűleg a XIV. század utolsó harmadában épült, első okleveles említése az 1400-as évek elejéről származik. Gyalut már 1466-ban mezővárosként említik.

A négyzet alakú, négy sarokbástyás várkastély és a hozzá tartozó birtokok kezdetben a Váradi, majd a gyulafehérvári székhelyű Erdélyi Püspökséghez tartoztak. 1556-ban, ez utóbbi megszűnésével, Gyalu a kamara tulajdonába került.
Később a Kendi család birtokolta, majd Báthori Zsigmond - visszaállítva az Erdélyi Püspökséget - Naprágyi Demeter, egri prépostot erdélyi püspöknek nevezte ki, és ajándékul neki adta Gyalu várát. A fejedelem 1594-ben itt végeztette ki a törökpárti főurak közül Kendi Ferencet és Bornemissza Jánost.
Naprágyi száműzetése után a vár Kamuti Farkas, később Zólyomi Miklós, majd 1663-tól a Bánffy család tulajdonába került.

Ezekben az években számtalan csata zajlott a vár környékén: 1599-ben Mihály vajda seregei pusztították, 1601-ben Básta generális, majd a kurucok ostromolták. A harcokban megrongálódott várnak ezután hosszú időn keresztül már csak egy része volt lakható.

Történelmi esemény is kapcsolódik az épülethez: 1541. december 29-én Fráter György itt kötött megállapodást a Habsburgokkal arról, hogy a magyar korona és Magyarország egésze Habsburg Ferdinándra száll, ha kiűzi a törököket az országból. A terv azonban meghiúsult, Magyarország pedig három részre szakadt...

1836-ban gróf Bánffy József lebontatta a várkastély második emeletét, és rendbe hozatta az épületet. Körülötte francia, majd angol stílusú, fallal körülvett parkot alakíttatott ki, és betemettette a várárkot. Az épület 1850-ig volt a Bánffyaké, ezután többször változtak a tulajdonosai.
A vár tetőzetét 1861-ben egy tűzvész elpusztította, új zsindelyfedelet 1874-ben kapott. A Bánffyak 1911-ben visszaszerezték a birtokot, és jelentős külső és belső átalakításokat végeztek az épületen.

A kommunista államosítás előtt az ingatlan Bánffy Katinka grófnő tulajdonában állt. A kastély eredeti berendezése 1944 után elpusztult. 2002-ig a gyermekvédelmi hatóság kisegítő iskolát működtetett benne, azóta üresen áll (2015. október). Bánffy Katinka grófnő unokája, Barcsay Tamás történész hosszas pereskedés után vehette birtokba örökségét 2012 szeptemberében. Mivel a felújítás költségei a legtöbb történelmi család számára vállalhatatlan nehézséget jelentenek, a kastélyt értékesítették. Felújítása majd működtetése a Traditio Transylvanica Alapítvány szárnyai alatt indul. Olyan intézményrendszert szeretnének kiépíteni benne, amely a kultúrák találkozását teszi lehetővé.


Fejezetek:
 • Leírás
 • A gyalui várkastély
 • Szállások Gyaluban és környékén

  Helyben: 1 szálláshely
  15 km-en belül: 1 szálláshely
  20 km-en belül: 6 szálláshely  ( + 5 szálláshely  )
  50 km-en belül: 24 szálláshely  ( + 18 szálláshely  )
  Események · Élménybeszámolók(0)
  Bedobom a batyuba
   
  Szállások Erdélyben | Erdélyi körutazások busszal, vonattal és hajóval | Régiók, települések | Húsvét Erdélyben | Csíksomlyói búcsú | Szilveszter Erdélyben
  Szállás Székelyföld · Hargita-hegység · Sóvidék · Gyergyó · Udvarhelyszék · Csík · Marosszék · Háromszék · Gyimesek
  Szállás Kalotaszeg · Bihar-hegység · Észak-Erdély, Máramaros · Dél-Erdély · Szászok földje
  Szállás Kolozsvár · Torockó · Szováta · Kalotaszentkirály · Koltó · Csernakeresztúr · Körösfeketetó
  Magunkról | Hirdetés feladása | Kapcsolatfelvétel | Partnereink
  Felhasználási feltételek | Adatkezelés | Szerzői jogok
  © Minden jog fenntartva! A közölt fényképek, grafikák és szövegek felhasználása csak a kiadó írásos jóváhagyásával lehetséges. www.erdelyiturizmus.hu - 1999-2021