Főoldal
  Magyar Română Deutsch English   FŐOLDAL  |  INFORMÁCIÓK  |  KINCSKERESŐ   WAP  |  PDA

Régiók, települések

Visszalépés az előző oldalra Vissza

 Erdély 

>

 Történelmi Erdély 

>

 Székelyföld 

>

 Gyergyó 

Gyergyó

Elek apó mesél


A táltos asszony

A tatárjárás idejében élt Gyergyóban egy Bákainé nevű székely asszony, aki messze földön híres volt a táltosságáról. Égiháborút, jégesőt, földindulást, minden nagy veszedelmet megjövendölt előre.
Egyszer egy vasárnap, mikor a népek jöttek ki a templomból, azt mondja Bákainé:
- Atyafiak, valamit mondanék, ha meghallgatnátok. Úgy tudjátok meg, hogy nem sok idő múlva a mi földünkre is elkerülnek a tatárok. Annyian lesznek, mint a polyva, s amerre járnak, felégetik a falukat, kardra hányják a férfiakat, rabszíjra fűzik az asszonyokat, s úgy viszik magukkal nagy Tatárországba. Hallgassatok reám, fogadjátok meg a szómat! Mikor látjátok, hogy füstölnek a faluk, minden kaszás ember, aki a réten kaszál, verjen a földbe egy cöveket, tegye rá a kalapját, s minden arató az utolsó kévébe, amelyet aratott, vágja bele a sarlóját, s arra is tegye rá a kalapot. Ami edényetek van, azt mind dugjátok el a fűben meg a tarlóban. Hát én, mikor ide kerekednek a tatárok, már nem élek, de kikelek a síromból, közétek jövök, meglátom, hogy szavamat fogadtátok-e, akkor majd megmondom, hogy győztök-e vagy elpusztultok.
Jaj, istenem, megrémültek a népek, mert tudták, hogy amit egyszer Bákainé megjövendölt, be is teljesedik. S hát csakugyan nem telt belé egy hét, meghalt Bákainé, s ahogy eltemették, nem telt belé egy hét, látják az emberek, akik a mezőn dolgoztak, hogy füstölnek a faluk mindenfelé. Aki kaszált, cöveket vert a földbe, rátette a kalapját, aki aratott, hamar összekötötte az utolsó kévét, felállította, beléütötte a sarlóját, s rátette a kalapját. Asszonyok, gyermekek beszaladtak a faluba, hordották ki, ami edény volt a háznál, azokat mind elrejtegették a fűben, a tarlóban.
A tatárok Szárhegytől nem messze, a Fekete nevű réten táboroztak, aztán egyszerre csak fölkerekedtek, s mint valami nagy fekete felleg gomolyogtak elébb-elébb, Gyergyó felé. Szaladtak előttük mindenütt a szárhegyi székelyek, meg sem állottak Gyergyóig, ott a népek már mind összeverődtek, a gyergyóiak, a szárhegyiek a kápolna előtt. A férfiaknak fegyver volt a kezökben, az asszonyok s gyermekek letérdeltek s imádkoztak. S ím, egyszerre csak vágtat egy asszony a kápolna felé fekete lovon. Nézik, nézik, ki lehet az. Hát, uram-teremtőm, Bákainé, a táltos asszony, az vágtat feléjük fekete lovon, s kiáltja messziről:
- Ne féljetek, győztetek!
Aztán hirtelen megfordult, eltűnt, mintha a föld nyelte volna el.
Jönnek a tatárok, nagy üvöltéssel, rikoltozással, de amint a gyergyói határba érnek, meghökkenve állnak meg. Látják a kaszálóréteken s a búzaföldeken a teméntelen sok kalapot, azt hitték, hogy mind egy ember áll ottan. Nem tudták: előre menjenek, hátra-e, s mikor ezt a székelyek észrevették, hirtelen a tatárok közé vágtak, s hullott a tatár, mint kasza nyomán a fűszál. Futott, aki futhatott, de nem is igen futhattak, mert embernek, lónak megakadt a lába a fű közé, a tarló közé dugdosott edényekben, még hírmondónak is alig akadt belőlük, úgy lekaszabolták szegényeket.
Azt a dombot, ahol a székelyek a tatárokat eltemették, még máig is Tatár-dombnak hívják. A kápolna is megvan, ahol a székelyek összegyülekeztek, de Bákainé nevét sem felejtették el a gyergyóiak, áldják ma is emlékezetét.

Fejezetek:
 • Leírás
 • Elek apó mesél
 • Szállások Gyergyó régióban

  Helyben: 6 szálláshely
  Szomszéd régióban: Csík · Marosszék · Udvarhelyszék
  Események · Élménybeszámolók(0)
  Bedobom a batyuba
  Részletek
  Előző [ 1  2  3  ] Következő


  A település az Olt felső folyásánál, a Nagy-Hagymás sziklabércei alatt, Csíkszeredától 38 kilométer távolságra fekszik. Nevét a közelben található Balán-havasról kapta, ahol egy régi legenda szerint a XVIII....
  Részletek   •   Szállás Balánbánya


  A Gyilkos-tavat elhagyva érünk be a Békás-patak völgyébe, a Békás-szorosba, ami a Keleti-Kárpátok legszebb és leghosszabb szurdokvölgye (5km).
  A tényleges szorosnak három fő része van: a Pokol ...

  Részletek   •   Szállás Békás-szoros


  A település Hargita megye északi részén fekszik, 850 méter tengerszint feletti magasságban. A kellemes klímájú, szép fekvésű üdülőtelep nemcsak az Osztrák-Magyar Monarchiában, de Európa-szerte is a legismertebbek közé tartozott.

  ...

  Részletek   •   Szállás Borszék
   


  Borzont...
  Részletek   •   Szállás Borzont


  Parajdról Gergyószentmiklós felé gyönyörű fenyvesek között kapaszkodik az út a Bucsin-tetőn keresztül. A hágó l...

  Részletek   •   Szállás Bucsin-tető


  Az Erdélyi-medencét keleten a Keleti-Kárpátok hegyláncai határolják, melynek egyik láncszeme a Csalhó, amit Moldva ékköveként is szoktak emlegetni.
  A hegység az Erdélyt járó turisták érdeklődésére is számot tarthat, annál is inkább, mert olyan idegenforgalmi helyek közelében van mint a ...

  Részletek   •   Szállás Csalhó-hegység


  A Gyergyói-medence egyik leglátványosabban fejlődő községe.

  Egy régi fakápolna helyén, 1726-ban Lázár gróf segítségével építettek egy kis templomot. Ennek a helyébe épült 1879-ben a mai na...

  Részletek   •   Szállás Gyergyócsomafalva


  A Gyergyói-medence legészakibb települése, a mellette fekvő Gyergyószárhegyből vált ki a XV. század végén.
  A községközpontban két templomot találhatunk, egy régit és egy újat.
  A régi a Ka...

  Részletek   •   Szállás Gyergyóditró


  A hegység a Keleti-Kárpátok övezetében, a Kelemen-havasok, a Besztercei-havasok, a Csalhó, a Nagy-Hagymás vonulat, valamint a Gyergyói-medence és a Maroshévízi-medence által körülhatárolt területen fekszik. Felépítésében egy főgerinc halad majdnem észak-déli irányban, és ehhez kapcsolódnak a mell...

  Részletek   •   Szállás Gyergyói-havasok


  A falu Tekerőpatak és Gyergyóújfalu között, a Visszafolyó-patak két oldalán helyezkedik el.

  Először 1576-ban eml...

  Részletek   •   Szállás Gyergyókilyénfalva
  Előző [ 1  2  3  ] Következő
   
  Szállások Erdélyben | Erdélyi körutazások busszal, vonattal és hajóval | Régiók, települések | Húsvét Erdélyben | Csíksomlyói búcsú | Szilveszter Erdélyben
  Szállás Székelyföld · Hargita-hegység · Sóvidék · Gyergyó · Udvarhelyszék · Csík · Marosszék · Háromszék · Gyimesek
  Szállás Kalotaszeg · Bihar-hegység · Észak-Erdély, Máramaros · Dél-Erdély · Szászok földje
  Szállás Kolozsvár · Torockó · Szováta · Kalotaszentkirály · Koltó · Csernakeresztúr · Körösfeketetó
  Magunkról | Hirdetés feladása | Kapcsolatfelvétel | Partnereink
  Felhasználási feltételek | Adatkezelés | Szerzői jogok
  © Minden jog fenntartva! A közölt fényképek, grafikák és szövegek felhasználása csak a kiadó írásos jóváhagyásával lehetséges. www.erdelyiturizmus.hu - 1999-2021