Főoldal
  Magyar Română Deutsch English   FŐOLDAL  |  INFORMÁCIÓK  |  KINCSKERESŐ   WAP  |  PDA

Régiók, települések

Visszalépés az előző oldalra Vissza

 Erdély 

>

 Történelmi Erdély 

>

 Kalotaszeg 

Kalotaszeg - Călata

Kalotaszeg - A Főbejárat

Kós Károly által tervezett épületek Magyarországon - A budapesti Állat- és Növénykert


A budapesti állatkertben bizonyára sokan jártak már, azt azonban kevesen tudják, hogy az itt látható "állatlakok" közül számos épület Kós Károly és Zrumeczky Dezső tervei alapján készült.
Ebben a fejezetben ezek közül a pavilonok közül szeretnénk bemutatni néhányat, hogy a következő állatkerti kirándulás során már ne "csak" az állatok jelentsenek látnivalót az oda látogatóknak.

"...Kós Károly és Zrumeczky Dezső műépítészek, akik ez okból külföldön jártak, tervezték a legtöbb házat. Figyelembe vették ebben nemcsak a zoológiai program diszpozícióit, de sok eredetiséggel különböző stílusokban rajzolták a házakat, közüttük néhányat magyaros külsőjével, másokat az illető állatok hazájából merített tervezéssel."
Ezek a pavilonok az akkoriban leggyorsabban növekvő város, Budapest szívébe hozták el az erdélyi Kalotaszeg és más egzotikus tájak építészetét. Sajnos az állatkert a második világháborúban jelentős károkat szenvedett, emiatt számos épületet lebontottak.
1997-től napjainkig azonban fiatal építészek sorra építtetik vissza a lebontott épületeket, az egykori, Kós Károly által készített tervek szerint.

A főépület egy székely falusi házat mintázott a hozzá tartozó baromfiudvarral, ahol többek között pulykát, tyúkot, kacsát tartottak, de látható volt itt galambdúc és méhkaptár is. A második világháborút követően a romokban heverő épületegyüttes egy részét lebontották, a maradék részeket pedig átalakították.

A Madárház az állatkert számára tervezett paviloncsoport központi eleme, az épület a toronnyal együtt a kalotaszegi Magyarvalkó református templomát idézi.

A Fácánház "festői fal"-ként álcázza a mögötte húzódó vasúti síneket. "A fácános a berlini minta szerint készült, azonban a mi építészeink magyaros érzése a fatornyos hazából választotta a stílust. Az épület hosszú, nem magas; előtte bekerített és dróthálóval fedett udvarok;mindegyikében bokrok, fű és csevegő víz; kerítéseiben felfutó virágos növények. A díszes fácánok, a tyúk-félék és fajdok, a foglyok és az egész világról való galamobok laknak itt; de nem egyenkint szomorkodó példányokban, hanem kis családokban."
Az épületet 1998-ban teljesen felújították. Külön figyelmet érdemel az előkertben álló "Zrumeczky emléklámpás".

A Krokodilház épületét az 1930-as években, a tópart átalakításakor lebontották. 2006-ban az eredeti tervek szerint újjáépítették.
"A tópartra tervezünk még egy kisebbszerű épületet. Ez cölöpökön áll a víz fölött; bambusznád oszlopok tartják a széles, könnyű tetejét; körös-körül széles folyosó. Mintha csak Indiából hozták volna ide ezt a házat... Eredetiségével bizonyára nagy vonzóereje lesz ennek a háznak, különösen azért is, mert a tónak előtte fekvő kis öblét körül fogjuk keríteni vasráccsal és ebbe a kis udvarba bele fogjuk ereszteni nyáron a krokodilusokat, hogy sütkérezhessenek a parton."

A legkisebb pavilon a Mókusház, különlegessége a kiugró mókuskerék volt, ami időközben sajnos eltűnt.

A Majomházat az 1930-as évek elején átalakították és bővítették. Ekkor került kialakításra a szabadtéri ketrec, valamint az épület közepén fekvő félköríves üvegház. A hátsó homlokzat mára már lebontott központi részét növényi motívumokat és gyümölcsevő majmokat ábrázoló díszítések tették színesebbé.

A Kisrágcsálók háza a Majomház terén található, zsindellyel borított tetejét valamikor változatosan kifaragott vagy megfestett nyulak és egyéb kisrágcsálók díszítették. Mára ezekkel együtt az épület sok más finom részlete is eltűnt, számos bővítést hajtottak végre a pavilonon, és az épületbelsőt is módosították.

A Szarvasház megőrizte Kalotaszeg népi építészetének sejtszerű elrendezését. Az épület egy kisebb és egy nagyobb szárnyból áll, amelyeket a gondozók folyosója köt össze. Rendkívüli látványt nyújt a meredek tetőszerkezet, a dekoratív tetőcsúcs, a faragott oromdeszkák és a faragott agancsos szarvasdíszítések. A pavilont az 1980-as években a régi faszerkezet felhasználásával újjáépítették.

A Bölény- és bivalyház tervezésekor a kiindulópontot egy kalotaszegi kisbirtokos tulajdonában lévő tanya jelentette. Az épület a második világháborúban annyira megrongálódott, hogy később lebontották.

A Zsiráf- és zebraház tervei afrikai mintára készültek, a pavilont a világháború után lebontották, és új épületet emeltek a régi épület alapjaira.

A Tejcsarnok kicsi épülete a nagyszikla déli lejtőjén állt. A házikó nagy, fedett tornácáról a látogatók ráláthattak az alatta fekvő Bölényházra és Szarvasházra. Az épületet a 70-es években lebontották.

Kalotaszeghez hasonlóan az állatkert csak a várrommal együtt mondható teljesnek. A mesterséges dombon elhelyezett műromegyüttes számos kutyafélének adott otthont. Bár többször is átalakították az építményt az idők során, leglényegesebb elemei a mai napig megőrizték eredeti formájukat.

A Nagyragadozók házát a háború után helyreállították, majd többször is átalakították.

Aki szeretne bővebben olvasni az állatkerti és a Kós Károly által tervezett egyéb épületekről, azoknak figyelmébe ajánljuk Anthony Gall könyvüzletekben megvásárolható könyvét (16-18.000 Ft), mely számos fénykép és rajz segítségével mutatja be a kiváló építész teljes munkásságát.

(Forrás: Anthony Gall - Kós Károly)

Képek
Összes kép:
• Galéria
A Főépület
A Madárház
A Fácánház
A Krokodilház
A Mókusház
A Majomház
A Kisrágcsálók Háza
A Kisrágcsálók Háza
A Szarvasház
Az egykori Bölény- és Bivalyház képe
A Várrom
Az Elefántház
Nagyragadozók Háza
Összes kép:
• Galéria

Fejezetek:
 • Leírás
 • A kalotaszegi népviselet
 • Kalotaszeg tájegységei
 • Néphagyományok - a fonó
 • Kós Károly (1883-1977)
 • Kós Károly által tervezett épületek Magyarországon - A budapesti Állat- és Növénykert
 • Gyarmathy Zsigáné, Hory Etelka (1843-1910)
 • Az Erdélyi Turizmus kézműves termék ajánlatai
 • Szállások Kalotaszeg régióban

  Helyben: 22 szálláshely
  Szomszéd régióban: Aranyos-völgye · Aranyosszék · Bihar · Bihar-hegység · Kalotaszegi hegyvidék · Mezőség · Partium · Szilágyság
  Események · Élménybeszámolók(1)
  Bedobom a batyuba
  Részletek
  Előző [ 1  2  3  4  5  ] Következő


  Andrásháza Kalotaszeg Nádasmente részének magyar falvai közé beékelődött aprócska település, amelyet közigazgatásilag 1954-ben hoztak létre. Évszázadokon át a szomszédos ...

  Részletek   •   Szállás Andrásháza


  Kalotaszeg egyetlen városa, és ezzel egyben a régió központja is. Fontos vásáros hely, itt cseréli termékeit  az egész környék lakossága, a keddi napok ma is a vásárról szólnak.
  A váro...

  Részletek   •   Szállás Bánffyhunyad


  A település Gyerőmonostortól észak-keletre fekszik, lakosai - egészen az első világháborúig - évszázadokon át házépítéssel foglalkoztak. Főleg megrendelésre készítették a faházakat a fában szegény Kolozsvár-környéki f...
  Részletek   •   Szállás Bedecs


  Festői természeti látnivalók abszolút nulla kiépítettséggel, ezért ajánlatos otthonról uzsonnát vinni magunkkal....
  Részletek   •   Szállás Dregán-völgye


  A falu történelmi nevezetessége a romkastély, melyet Bocskai György, Báthory Kristóf fejedelem apósa építtetett.
  A négy sarkán tornyokkal megerősített épület egy XIX. századi kapufelirat szerint 1572-ben épült. A munkálatokat valószínűleg kolozsvári kőművesek végezték, az ő munkájukat ...

  Részletek   •   Szállás Egeres


  A Fehér-Kövek (Fehér-Sziklák) egy hatalmas mészkőképződmény, melynek legmagasabb csúcsa az 1557 m-es Visszhangos-kövek (Piatra Grăitoare).
  A sziklák és környezetük a Vlegyásza-hegység egyik legcsodálatosa...

  Részletek   •   Szállás Fehér-Kövek


  Itt találjuk a román faépítészet egyik legszebb emlékét, a karcsú, sisakos, fiatornyos, görögkatolikusnak épült, most ortodox templomot.
  ...

  Részletek   •   Szállás Felsőfüld
   


  A 8000 lakosú kisváros környékét és a várat hosszú ideig a mindenkori erdélyi püspök használta nyári rezidenciának. Az első püspök, aki ilyen célból tartózkodott itt, Geréb László (1452-1502) volt.
  A városka fő látnivalója, a főút mellett található ...

  Részletek   •   Szállás Gyalu


  Az Erdélyi-Szigethegység északi részéhez tartozik, melyet nyugatról a Bihar-hegység és a Vlegyásza, délkeletről a Torockói-hegység,...

  Részletek   •   Szállás Gyalui-havasok
   


  Román lakosú település, melynek értékes XVIII. századi fatemploma van.
  Innen, az út éles kanyarjától, földút vezet egy vonzó kirándulóhelyre, a Pányiki-szorosba. A Kiskapusi-patak völgyének vadregényes, szép szakasza ez, amely egészen ...

  Részletek   •   Szállás Gyerőfalva
  Előző [ 1  2  3  4  5  ] Következő
   
  Szállások Erdélyben | Erdélyi körutazások busszal, vonattal és hajóval | Régiók, települések | Húsvét Erdélyben | Csíksomlyói búcsú | Szilveszter Erdélyben
  Szállás Székelyföld · Hargita-hegység · Sóvidék · Gyergyó · Udvarhelyszék · Csík · Marosszék · Háromszék · Gyimesek
  Szállás Kalotaszeg · Bihar-hegység · Észak-Erdély, Máramaros · Dél-Erdély · Szászok földje
  Szállás Kolozsvár · Torockó · Szováta · Kalotaszentkirály · Koltó · Csernakeresztúr · Körösfeketetó
  Magunkról | Hirdetés feladása | Kapcsolatfelvétel | Partnereink
  Felhasználási feltételek | Adatkezelés | Szerzői jogok
  © Minden jog fenntartva! A közölt fényképek, grafikák és szövegek felhasználása csak a kiadó írásos jóváhagyásával lehetséges. www.erdelyiturizmus.hu - 1999-2021