Főoldal
  Magyar Română Deutsch English   FŐOLDAL  |  INFORMÁCIÓK  |  KINCSKERESŐ   WAP  |  PDA

Régiók, települések

Visszalépés az előző oldalra Vissza

 Erdély 

>

 Történelmi Erdély 

>

 Székelyföld 

>

 Marosszék 

Marosszék

Marosszék - Székely zászló a dombon

Marosszék a székely székek egyike. A történelmi-néprajzi tájegység és egykori közigazgatási egység Trianon előtti területe 1424,26 négyzetkilométert tett ki. 1870-ben lakossága 92 398 főt számlált. Székhelye Marosvásárhely volt. A történelmi Marosszéknek két közigazgatási alközpontját tartották számon: a Kis-Küküllő felső völgyében Erdőszentgyörgyöt, a Nyárád völgyében pedig Nyárádszeredát.

Az 1968-as megyésítéskor létrehozott Maros megyében az egykori Marosszék magyar lakta településeihez hozzácsatolták a Mezőség román falvait is. Az egykori Marosszéknek a keleti része a Mezőség egy darabkáját, az úgynevezett Székely-Mezőséget foglalta magában. Jellegzetes tájegységei a Kis-Küküllő völgyében található Sóvidék, a Felső-Nyárád mente, illetve a Nyárád torkolata körüli Murokország, amely zöldségtermesztéséről híres falvak vonulata.

A Magyar Királyságban a Tordai vármegye részeként tartották számon. Történelmi feljegyzések szerint Marosszék területét a 12. század fordulóján népesítették be székelyekkel. Oklevelekben közigazgatási egységként először 1391-ben jelenik meg.

A marosszéki székelység hadviselő erejéről számos feljegyzés született az elmúlt évszázadokban: nem csak a tatárok elleni harcokban tűntek ki, hanem az erdélyi fejedelemségek védelmében, és később a Basta elleni harcokban is fontos szerepet játszottak. II. Rákóczi Ferencet Marosvásárhelyen kiáltották ki Erdély fejedelmévé.

Marosszék közigazgatásilag a kiegyezésig, 1867-ig létezett: ekkor az új monarchiabeli közigazgatási rendszer beolvasztotta Maros-Torda Vármegyébe.

Észak-keleti részén a Görgényi-havasok határolják: legmagasabb pontja az 1777 méter magas Mező-havas. Kelet-nyugat irányban 100 km hosszúságban és mintegy 30 km-es szélességben terül el.

Marosszék mintegy 150 települése közül a legfontosabb falvak és városok: Ákosfalva, Backamadaras, Havad, Erdőszentgyörgy, Gyulakuta, Jobbágytelke, Kelementelke, Kibéd, Kisgörgény, Lőrincfalva, Malomfalva, Makfalva, Marosvásárhely, Mezőbánd, Mezőcsávás, Mezőmadaras, Mezőpanit, Mikháza, Nyárádremete, Nyárádszereda, Nyárádszentmárton, Nyárádtő, Sóvárad, Szabéd, Székelykakasd, Székelyszentistván, Székelyvaja, Szováta, Vajdaszentivány és Vármező.


Hasznos honlapok:
http://www.marosszek.ro

Szállások Marosszék régióban

Helyben: 3 szálláshely
Szomszéd régióban: Gyergyó · Mezőség · Nyárád-mente · Sóvidék · Udvarhelyszék
Események · Élménybeszámolók(0)
Bedobom a batyuba
Részletek
Előző [ 1  2  ] Következő
 


A település a Maros jobb oldalán fekszik, 2261 lakójából 1800 magyar.
A falu központjában található gróf Teleki Domokos romantikus homlokzatú kastélya, amelynek a berendezését a II. világháború idején széthordták. Az épület az 1967-es felújítás óta a mozgássérültek intézete.
Régi római ...

Részletek   •   Szállás Marossárpatak


Az Erdélyi-medence közepén, a Maros két oldalán, 309-488 méter tengerszint feletti magasságban fekszik.
Az ásatások azt igazolják, hogy a város területe és környéke már az újkőkor óta lakott.
Marosvásárhely elsősorban mezőgazdaságával biztosított jelentős helyet magának, ...

Részletek   •   Szállás Marosvásárhely


A régiót két részre lehet osztani, az Alsó-Nyárád mente a Nyárádtőtől Ákosfalváig terjedő völgyet foglalja magába, míg a Felső-Nyárád mente a Kis- és a Nagy-Nyárád összefolyásától a havasi forrásvidékekig tart.
Az ...

Részletek   •   Szállás Nyárád-mente


A faluban lakó székelyek állattenyésztéssel és fakitermeléssel foglalkoznak.
Templomát 1783-ban kezdték el építeni, de csak 1812-ben fejezték be. A templomban található egy gyönyörű feszület, melyet a reformáció idején a marosvásárhelyi vártemplomból menekítettek a templom helyé...

Részletek   •   Szállás Nyárádremete


A kis település a Görgényi-havasok délnyugati előterében, egyedülállóan szép természeti környezetben fekszik. Lakóinak száma 310 fő, valamennyien magyarok.

A Nyárád-völgyében, 500-600 méter magasságú dombok szomszédságában fekvő falu kiválóan alkalmas pihenésre, valamint kirándulások és túrá...

Részletek   •   Szállás Nyárádszentlászló
 


A település a Kis- és a Nagy-Nyárád összefolyásánál fekszik, lakosainak száma 3902 fő, melyből 3708 magyar.
Itt tartották 1605. február 21-én azt az országgyűlést, amelyen Bocskai Istvánt Erdély fejedelmévé választották. Ennek emlékére 1906-ban a templom előtti téren felállították a fej...

Részletek   •   Szállás Nyárádszereda


Orbán Balázs sorai szerint “a regényesen fekvő” legrégebbi marosszéki település első írásos említése a pápai tizedjegyzékben 1332-ből származik Kaal név alatt. A falu Maro...

Részletek   •   Szállás Székelykál


A település Gyulakutától délre, a Kis-Küküllő bal partján, annak árterületén, és kisebb patakok völgyében terül el, 368 m magasságban.
Lakosainak száma 1992-ben 613 fő volt, melyből 585 magyar, 27 cigány, 1 román.

A szentdemeteri várkastély a falu egyik ékessége volt, melyet a I...

Részletek   •   Szállás Szentdemeter


Marosvásárhelytől 5 km-re, a Mezőség dél-keleti peremén fekvő, zömében magyarok lakta marosszéki település. ...

Részletek   •   Szállás Udvarfalva
Előző [ 1  2  ] Következő
 
Szállások Erdélyben | Erdélyi körutazások busszal, vonattal és hajóval | Régiók, települések | Húsvét Erdélyben | Csíksomlyói búcsú | Szilveszter Erdélyben
Szállás Székelyföld · Hargita-hegység · Sóvidék · Gyergyó · Udvarhelyszék · Csík · Marosszék · Háromszék · Gyimesek
Szállás Kalotaszeg · Bihar-hegység · Észak-Erdély, Máramaros · Dél-Erdély · Szászok földje
Szállás Kolozsvár · Torockó · Szováta · Kalotaszentkirály · Koltó · Csernakeresztúr · Körösfeketetó
Magunkról | Hirdetés feladása | Kapcsolatfelvétel | Partnereink
Felhasználási feltételek | Adatkezelés | Szerzői jogok
© Minden jog fenntartva! A közölt fényképek, grafikák és szövegek felhasználása csak a kiadó írásos jóváhagyásával lehetséges. www.erdelyiturizmus.hu - 1999-2021