Főoldal
  Magyar Română Deutsch English   FŐOLDAL  |  INFORMÁCIÓK  |  KINCSKERESŐ   WAP  |  PDA

Régiók, települések

Visszalépés az előző oldalra Vissza

 Erdély 

>

 Történelmi Erdély 

>

 Csángóföld 

>

 Moldvai csángók 

Moldvai csángók - Ceangăii din Moldova - Moldauercsángós

Építsünk iskolát Csángóföldön!


"A moldvai magyarság - bár gyakorlatilag soha sem volt magyar tanítója és papja - mégis megőrizte a magyar nyelvet és ezt a csodálatos magyar kultúrát mind  a mai napig. A Kárpátoktól keletre élő magyar népcsoport Trianon előtt az egyetlen határon túli magyar közösség volt. Ma kétszeresen is kisebbségbe szorulva készül feladni gyökereit, ebben az egyre inkább kinyíló világban, és asszimilációja elkerülhetetlennek látszik.

A mi feladataunk a nyelv, a kultúra továbbadása a gyerekeknek. Ugyanakkor fontos célunk minőségi iskoláztatás biztosítása, hiszen ma a moldvai csángó közösségekből kevesen mennek középiskolába, egyetemekre szinte senki sem jut el.

A számok tükrében azt mondhatjuk, hogy a közel 300 ezer római katolikus vallású, feltehetőleg magyar eredetű közösségből ma alig 60 ezer ember beszéli a magyar nyelvet, közülük azonban van 8-9 ezer iskoláskorú gyerek. Kilenc ezer magyarul értő, beszélő gyerekkel kötelességünk foglalkozni, meg kell alkotni a magyar nyelvű alapfokú iskolahálózatot a falvakban, illetve létre kell hozni egy középiskolát, ami egy központi oktatási intézménnyé nőheti ki magát a régióban.

Jelenleg 13 faluban zajlik a magyar nyelv oktatása iskolában, és iskolán kívüli foglalkozások keretében. Közel ezer gyereket tanítunk magyar betűvetésre, mondókákra, a magyar, a saját kultúra szeretetére. Ők még általános iskolába járnak, meg kell teremtenünk szülőfoldjükön a lehetőséget, hogy magyarul tanulhassanak tovább, és a mai világban is használható tudást kapjanak a tanulmányaikat elismerő oklevél mellé. Ha másképpen nem lehetséges, akkor alapítványi magániskolát hozunk létre e célból, amelyben iskola mellett kollégium és étkezde is működik, hogy a több mint 40 moldvai csángó faluból érkező tanítványokat befogadhassuk.

Nagy és szép feladat ez, olyan munka, amelyet eddigi tapasztalatunk, legjobb tudásunk, akaratunk és hitünk segédletével - és nem utolsó sorban az Önök hozzájárulásával, a téglajegyekkel - meg fogunk valósítani. Adja Isten, hogy a felépült iskola falán sok név legyen feltüntetve, legyen fal és legyen élet a falak közt. Úgy legyen!

***

Böjte Csaba atyával közösen elhatároztuk, hogy Csángóföldön iskolát építünk. Alig telt el két hónap, meg is vásároltuk a szükséges telkeket, oly módon most már tudjuk, hogy a Szűzanya tiszteletére épülő csángóföldi iskolaközpont Rekecsinben lesz, Bákó városától délre, 25 km távolságban. A megvásárolt telek elég nagy ahhoz, hogy azon elférjen az iskola, a kollégium, az étkezde, a tornaterem, a játszótér, a focipálya és minden, ami az iskolaközpontban tanuló diákok számára szükséges. Egy közeli telken pedig tanári lakások épülhetnek, hiszen ennek az intézménynek szüksége lesz minél felkészültebb pedagógusokra is.

Összefogva a Dévai Szent Ferenc Alapítvánnyal, elkészülhetett a téglajegyül szolgáló CD: ennek megvásárlásával nem csak az iskolaépítéshez járulhatnak hozzá, hanem diákjainkat hallhatják énekelni, számítógéppel pedig fotókat is láthatnak munkánkról, tanítványainkról.

Szeretettel bíztatom mindazokat is, akik összefogva, közösségként szeretnének ebbe a munkába bekapcsolódni: tudjanak magukénak nem csak egy téglát, hanem egy termet vagy egy épületszárnyat. Így, közös összefogásunkkal megépülhet a Kárpátoktól keletre is egy magyar iskola, egy kollégium, ahová a csángó falvak diákjait befogadhatjuk, egy olyan intézmény, ahol használható szaktudást, érettségi oklevelet adhatunk fiataljainknak.

A március hónap folyamán az iskola terveit is véglegesíteni fogjuk, ezt követően pedig az építkezés engedélyeztetése és az előkészítő munkák következnek.

Május elején pedig megszervezzük iskolánk alapkőletételét, melyre szeretettel várunk majd minden isoklaépítőt, mindenkit, aki egy téglával, egy ötlettel vagy egy imával hozzájárult ennek a nagyszabású tervnek a megvalósításához.

Úgy kell megépítnenünk ezt az iskolát, hogy a Kárpátokon kívül a magyarságot jelképezze, hogy büszke lehessen rá mindenki, de ugyanakkor egy olyan helynek kell lennie, ahol a csángóföldi gyerekek jó körülmények között tanulhatnak, ahol jól érzik magukat és tarsolyukban egész életükben használható tudást vihetnek haza."

Hegyeli Attila, programfelelős
Moldvai Csángómagyarok Szövetsége


Amennyiben az iskolaépést támogatni kívánja, kérjük vásároljon az erre a célra kibocsátott "téglajegy" CD-ből. Vásárlását megteheti webáruházunkban itt.

Amennyiben Ön CD megrendelése nélkül kívánja támogatását megtenni, a következő magyarországi bankszámlára átutalással is küldhet adományokat:
Dévai Szent Ferenc Alapvány, 10300002-20145639-70213285
További információk: www.devaigyerekek.hu


Fejezetek:
 • Leírás
 • Építsünk iskolát Csángóföldön!
 • Legyen Ön is keresztapa, keresztanya!
 • Keresztszülők látogatása Moldvába

 • Hasznos honlapok:
  http://www.csango.ro
  http://www.afoldgomb.hu/emberi-tenyezo/1073-divat-es-valosag-csangok-itthonrol-es-testkozelbol?utm_source=hirlevel&utm_medium=mail&utm_campaign=fg_201309

  Szállások Moldvai csángók régióban

  Szomszéd régióban: Gyimesek · Háromszék · Székelyföld
  Események · Élménybeszámolók(2)
  Bedobom a batyuba
  Részletek
   


  Klézse...
  Részletek   •   Szállás Klézse


  A Kárpátok moldvai lejtőin, Bákótól délre helyezkedik el. A falu a Rekecsin-patak forrásánál, a Szeret jobboldali dombjai között található, tizenkét kilométerre Rekecsin (Răcăciuni) község központjától. Kialakulása a XIX. század első felére tehető, és a környékbeli falvakból ide ingázó favágó mun...

  Részletek   •   Szállás Külsőrekecsin


  Már ötödik éve tanítok Lészpeden és már negyedik éve, hogy nyaranta vendégeket fogadunk. Várjuk, hogy jöjjenek, "járjanak meg" és maradjanak egy-két éjszakára. Ki is dolgoztunk egy "csángó körut"-at, ami kétnapos és csak egy éjszaka kell mostoha körülmények között hálni. Mert valljuk be, komfort ...

  Részletek   •   Szállás Lészped
   


  Az első csángóföldi magyar iskola székhelye....
  Részletek   •   Szállás Rekecsin


  A település a moldvai csángó falvak egyike.

  Somoskai faluhét - Săptămâna satului Somusca
  minden év nyarán

  Idén harmadszor került sor a csángóföldön megrendezett, Somoskai Faluhét elnevezésű táncos-zenés táborra. A rendezvény a sok éves múltra visszatekintő Tatros Táborból nőt...

  Részletek   •   Szállás Somoska
   
  Szállások Erdélyben | Erdélyi körutazások busszal, vonattal és hajóval | Régiók, települések | Húsvét Erdélyben | Csíksomlyói búcsú | Szilveszter Erdélyben
  Szállás Székelyföld · Hargita-hegység · Sóvidék · Gyergyó · Udvarhelyszék · Csík · Marosszék · Háromszék · Gyimesek
  Szállás Kalotaszeg · Bihar-hegység · Észak-Erdély, Máramaros · Dél-Erdély · Szászok földje
  Szállás Kolozsvár · Torockó · Szováta · Kalotaszentkirály · Koltó · Csernakeresztúr · Körösfeketetó
  Magunkról | Hirdetés feladása | Kapcsolatfelvétel | Partnereink
  Felhasználási feltételek | Adatkezelés | Szerzői jogok
  © Minden jog fenntartva! A közölt fényképek, grafikák és szövegek felhasználása csak a kiadó írásos jóváhagyásával lehetséges. www.erdelyiturizmus.hu - 1999-2021