Főoldal
  Magyar Română Deutsch English   FŐOLDAL  |  INFORMÁCIÓK  |  KINCSKERESŐ   WAP  |  PDA

Régiók, települések

Visszalépés az előző oldalra Vissza

 Erdély 

>

 Történelmi Erdély 

>

 Aranyosszék 

>

 Torockó 

Torockó - Rimetea

Torockó - Kivarrt asztallábas párna

Torockói varrottasok


Ebben a fejezetben a torockón használatos varrottas mintákból szeretnénk bemutatni néhányat.

Részletek a könyvből (F. Halay Hajnal - Szentimrei Judit: Torockói varrotasok):

Köztudomású, hogy a népművészet késéssel veszi át a stílusjegyeket. Így természetes, hogy a XVI-XVII. századbeli reneszánsz és törökös minták csak a XVIII., sőt egyesek a XIX. században jutottak el Torockó és Szentgyörgy népéhez. De ezek az átvételek, és a környék ősi hagyományaiba való beillesztés olyan sajátos módon történt, hogy Torockó vidékén minden más tájegységtől jól megkülönböztethető helyi stílus alakult ki.
Torockón a vastermelés a XVIII. század utolsó évtizedeiben és a XIX. század első felében érte el tetőfokát. Ez biztosíthatta az anyagi alapot a költséges, házi és ipari termékekből előállított öltözet, valamint a gazdagon hímzett rúdravalók és a magasra vetett ágyak, a parádés szoba díszeinek elkészítéséhez.
A ládák mélyéről előkerülő régi szőttesek és varrottasok láttán felmerült a polgári otthonok számára alkalmas lakástextíliák készítésének gondolata azzal, hogy egyúttal keresethez is juttatnák a falusi asszonyokat.
Az 1860-as évektől, a bányák kimerülésétől kezdve gazdasági válság és anyagi hanyatlás állt be Torockón. A bányászok átmentek Marosújvárra és más bányahelyekre munkát keresni, és ettől kezdtek el az asszonyok pénzért varrni.

Az egy katlanban fekvő két falu (Torockó és Torockószentgyörgy), életformájának megfelelően, nemcsak településében és viseletében, de hímzéseiben és ízlésében is különbözött egymástól. A szentgyörgyi dolgosabb, de nehézkesebb. A torockói viszont élelmesebb, az újra mindig fogékony. Köves-hegyes határuknak megfelelően ők voltak a "lenesek", a szentgyörgyiek pedig a "kenderesek".
Torockót mindvégig jellemzi a finomabb alapanyag, a lenvászon vagy a zabolai gyolcs. Szentgyörgyön tovább él a kender- vagy kenderes vászon, rozsdabarna vagy fekete szőrfonal és darabosabb hímzésmód. Torockón ma is szívesebben dolgozzák bolti vászonra a szálánvarrott szemes varrást. Szentgyörgyön, aki teheti, házi kendervásznat, munkavásznat sző vagy szőttet, többen értik és szeretik a rámánvarrást
Úrihímzésekre emlékeztető szabadrajzú, írásos vagy írás után való varrottasokat, szálán varrott inast, folyó vagy fonott keresztszemest, páras-akasztalost Székelyföldön, a Kis-Küküllő mentén, a Felső-Maros vidékén, Kalotaszegen, a Mezőségen vagy a Szilágyságban egyaránt készítettek. Valamennyi közül vonalvezetésben és díszítményeiben Torockó vidéke őrizte meg leghívebben a XVI-XVII. század reneszánsz és török hatású virágdíszítményeit.

Bár a leírások nagy része inkább a viselettel foglalkozik, Orbán Balázs az 1860-as években, Jankó János a XIX. század utolsó évtizedében és Malonyay a XX. század elején néhány bekezdést a torockói szobabelső leírásában a feltűnően szép magasra vetett ágyaknak és a gazdagon hímzett rúdravalóknak is szentelnek.
"A ház, ahol nem laknak - számol be Jankó a látottakról -, parádés ház, mert csak vendégeknek való, a belső sarkát elfoglalja a magas ágy, melyben hat párna (három sorban két darabjával) s az ágytakaróval leborítva...a párna csúpja ki van varrva asztallábas és liljomos kék, fekete és pirosba. A párnahaj mindkét oldalát varrás fogja össze. ... A falat fent, ahol fogas nincs, rúdravalók díszítik tányéros és liljomos formákkal."
Malonyay szerint: "A torockói ház belseje - a századforduló után - napról napra veszít érdekességéből ..., a varrottasok mind lekerültek az ágyról, rúdravaló is csak elvétve akad; varrottas párnacsúpok és lepedők, ahol még megvannak, a láda fenekét nyomják..."

"Mikor iskolába jártam - emlékezett vissza 1970-ben a 78 éves Czupor Anna Torockón -, úgy 1902-3-ban, az iskolában kiállítást rendeztek az előkelőségek tiszteletére. Nagyanyám és a többi öregek varrottasait állították ki. Nagyanyám, Bosla Sára (1825-1915) idejében, úgy az 1840-50-es években  - folytatta Anna néni -, még metászos, rozsdabarna kecskeszőrrel hímzett meltéltes, folyóliliomos és asztallábas párnacsúpok járták. Akkor még egyformán varrták az inas és az írásos munkákat. Nagyanyám varrottasait mind eladtam a harmincas években huszonötezer lejért. A csűrt kellett javítani. Volt rúdravaló, párnahaj és lepedőhajtás, egy nagyágyra való."

"Édesanyámnak, Mihácsa Boricának, aki 90 éves korában halt meg 1941-ben, már csak inas és szemes párnái voltak. Az ő idejében az írásos nem járta. Volt neki piros is, kék is. Pesti fejtővel varrva. A kéket akkor tették, amikor valaki meghalt. Abban az időben az írásost már csak az akkori öregek ismerték. Akkor Izabella főhercegnő elrendelte, hogy az iskolában újra tanítsák a rámánvarrottakat, a régi írásost."
Felső utasításra meg is szervezték aztán a tanfolyamot a század elején. Elővéve a régi és újabb írás után való mintákat, a tanfolyam végeztével minden növendék ingyen rámát és vászonpapírt kapott, amelyre a régi párnacsúp- és XVII-XVIII. századi úrihímzésmintákat átmásolták.

A torockószentgyörgyi Móricz Istvánné Téglás Nelli (1899-1982) évtizedekig írta, másolta a falu számára a rámán varrott mintát. 1909-10-ben már jött a sok megrendelés, adták az anyagot, vásznat, fejtőt, ők pedig küldték a kész munkát mindenfelé, még külföldre is.
Az 1930-as években Rudnyánszkyné Kemény Erzsébet, Ugrayné Kelemen Anna és Kelemen Irma, majd Gál Gyuláné Péterffi Anna szintén sokat tettek a torockói hímzés népszerűsítéséért.
Mikó Lőrincné Zsakó Aranka és nővére, Zsakó Lenke is nagy lendületet adott a varrottasok és a híres torockói csipke készítésének.
"Botókával vert batyikos csipkét is sokat készítettünk nekik Piroska nénémmel. Még Amerikába is Ausztráliába is vannak munkáink" - emlegette büszkén Téglás Nelli néni.
A torocói hímzés és csipke fokozatosan háziiparrá alakult, nem egy szegényebb rendű családnak biztosítva a szűkös kenyérkeresetet.

Az idegenforgalom megélénkülése, a néprajzosok támogatása mindjobban felkeltette az érdeklődést a népi hagyományok iránt. Így 1972-től a termelőszövetkezet melléküzemeként varrottas részleget is állítottak be. Szép számmal készültek párnák, falvédők, de még táskák, mellények, kabátok is. Üzlethelyiséget is kaptak, ahol kapros lepényt és varrottasokat árultak a Torockó vidékének szépségeit és népművészetét mind nagyobb számban megtekintő turistáknak.
A nagy reményekre jogosító, de rövid életű vállalkozás pár év alatt megrendelés hiányában megszűnt.
Míg a torockói varrottasok túl drágák voltak, a topánfalvi szőttesek 1982-ben is több asszonynak biztosítottak mérsékelt jövedelmet.

Képek
Összes kép:
• Galéria
Kivarrt terítő részlete
Bazsarózsás kék díszpárna
Jobbágyláncos falvédő
Fakult kék jobbágyláncos, tiszta csillagos lepedőhajtás
Fakult kék folyómakkos párnacsúp volt, most díványpárna
Piros kicsi csillagos párnacsúp
Sötétkék kistányéros díványpárna, eredetileg párnacsúp volt
Hagyult piros lámpásos-makkos vagy liliomos-rózsás párnacsúp
Metászos szőlőgerezdes vagy makkos szalmacsúp vagy lepedőhajtás
Metászos üsthorgas lepedőhajtás vagy párnacsúp
Metéltes párnacsúp
Sötétkék nagycsillagos párnacsúp volt, most díványpárna
Piros álló- vagy nagyliliomos rúdravaló (részlet)
Hagyult kék nagytányéros rúdravaló
Hagyult kék rabláncos lepedőhajtás vagy surgyécsúp (részlet)
Piros régi asztallábas vagy makkos ágyterítő
Kék Kakukk- vagy törökliliomos rúdravaló (részlet)
Összes kép:
• Galéria

Fejezetek:
 • Leírás
 • Torockói varrottasok
 • A varrottasok szerepe

 • Hasznos honlapok:
  http://www.torockoegyesulet.hu

  Szállások Torockón és környékén

  Helyben: 12 szálláshely
  20 km-en belül: 2 szálláshely
  30 km-en belül: 5 szálláshely  ( + 3 szálláshely  )
  50 km-en belül: 11 szálláshely  ( + 6 szálláshely  )
  Események · Élménybeszámolók(5)
  Bedobom a batyuba
   
  Szállások Erdélyben | Erdélyi körutazások busszal, vonattal és hajóval | Régiók, települések | Húsvét Erdélyben | Csíksomlyói búcsú | Szilveszter Erdélyben
  Szállás Székelyföld · Hargita-hegység · Sóvidék · Gyergyó · Udvarhelyszék · Csík · Marosszék · Háromszék · Gyimesek
  Szállás Kalotaszeg · Bihar-hegység · Észak-Erdély, Máramaros · Dél-Erdély · Szászok földje
  Szállás Kolozsvár · Torockó · Szováta · Kalotaszentkirály · Koltó · Csernakeresztúr · Körösfeketetó
  Magunkról | Hirdetés feladása | Kapcsolatfelvétel | Partnereink
  Felhasználási feltételek | Adatkezelés | Szerzői jogok
  © Minden jog fenntartva! A közölt fényképek, grafikák és szövegek felhasználása csak a kiadó írásos jóváhagyásával lehetséges. www.erdelyiturizmus.hu - 1999-2020