Főoldal
  Magyar Română Deutsch English   FŐOLDAL  |  INFORMÁCIÓK  |  KINCSKERESŐ   WAP  |  PDA

Régiók, települések

Visszalépés az előző oldalra Vissza

 Erdély 

>

 Történelmi Erdély 

>

 Székelyföld 

>

 Csík 

>

 Tusnádfürdő 

Tusnádfürdő - Băile Tuşnad - Bad Tuschnad

Tusnádfürdő - Tusnádfürdő

Legszebb fekvésű fürdőhelyeink egyike, gyönyörű fenyvesek között 656 méter tengerszint feletti magasságban található. Számtalan borvize és mofettája van, ezek tették "Erdély Gyöngyévé".

A fürdőhely alapítása 1842-ben történt, állítólag egy pásztorfiú csodálatos gyógyulásának esete terelete rá a figyelmet. Fejlődése 1845-től kezdődött, első kiépítője tusnádi Élthes Lajos volt. 1852-től - Ferenc József császár parancsára - egy mágnásokból álló részvénytársaság (elnöke gróf Mikes Benedek) kezébe került a fürdőtelep. Ezzel lendületes fejlesztés vette kezdetét.
A XIX-XX. század fordulójára elkészült a fedett sétánnyal is rendelkező "svájci" villanegyed, a Stefánia Gyógyintézet (1975-ig működött) és a Rudi-fürdő (mai nevén Univers Mezotermál Strand). Vegyelemezték és kiépítették a nyolc legjobb forrást: Apor-, Mikes-, Rudi-, Szent Anna I- és II-, Szent Ilona-, Fő vagy Ős-forrás I és II. Az Olt mocsaras holtágában kialakították a Csukás-tavat (ma már csak a meder látható, víz egyáltalán nincs benne), felköltözették az országutat az Olt mellől a mai helyére, és gyógysétányt létesítettek a Ludmilla-kilátóhoz.
Kezelőközpontja - fedett, melegített vizű uszodával - 1975-ben készült el.

Gyógyjavallatok
Vize ivókúraként emésztési bántalmak, gyomorsav hiány, krónikus bélbántalmak, máj- és epe-megbetegedések esetén használ. A fürdőkezelést érrendszeri bántalmak, perifériás érbántalmak, neurohormonális zavarok, húgyhólyag- és idegrendszeri megbetegedések gyógyítására alkalmazzák.

A település kis kápolnájának helyén 1985-1990 között egy modern katolikus templomot emeltek, melynek belső berendezése a modern és népi díszítőelemek sajátos keveredését mutatja.
A városból öt jól jelzett turistaösvény indul a környék nevezetességeihez: a Ludmilla-kilátóhoz (725m), a Vártetőhöz (1079m), a Sólyom-kőre (824m), a Szent Anna-tóhoz és a Nagy-Piliskére.

Ludmilla-kilátó
A Csomád-Büdös régióban két történelmi emlékhely található, mely helyeken az 1848-49-es szabadságharc eseményei zajlottak. Ezek egyike a Ludmilla-kilátó, régi nevén Alvégi-szikla. 1849. július 5-től augusztus 2-ig Gál Sándor honvédezredes néhány száz fős csapatával és három ágyúval innen védte sikeresen a Tusnádi-szorost a Háromszék felől támadó orosz-osztrák seregek ellen. Az egyenlőtlen küzdelmet csak a Nyergestetőt védő Tuzson János kis csapatának lemészárlása után adta fel. Tusnádfürdő eme történelmi nevezetességét nem jelöli emlékoszlop, de a piros ponttal jelzett turistaösvény ide vezet.

Vártető
A tusnádi vártető a székelyföldi várak sorában a legnagyobb vármaradvány. A fürdőtelep központjától alig két kilométerre, az Olt bal partján magasodik egy különös csonkakúp alakú hegy, ez a Vártető. Fennsíkján egy több mint 2 ha-os, ellipszis alakú erőd található, amit az erdő már nagyon benőtt. Majdnem 1000 méteres kerületét födsánc, helyenként falmaradvány övezi. Bástyájának és megfigyelő tornyának romjai ma is láthatók. Hadászati jelentősége kitűnő földrajzi fekvésében rejlett. Nevezik Csíki-Bálványosvárnak is, mert titokban itt is sokáig füstölögtek a pogány oltárok.
A Tusnádfürdőről induló kék csíkkal jelzett turistaösvény érinti a Vártetőt is.

Sólyom-kő
A település fölé emelkedő magas sziklabércre, mely a környék leghíresebb kilátóhelye, a piros háromszöggel jelzett turistaösvény vezet fel. A 824 m magas andezit sziklára körülbelül 45 perc alatt lehet felkapaszkodni.
1852-ben innen szemlélte a tájat az ifjú Ferenc József is, akit annyira hatalmába kerített az elé táruló panoráma, hogy parancsára újjáépítették az 1849-ben felégetett Tusnádfürdőt.
A szikla repedéseiben él az apró, törékeny sárga virágú Teleki hölgymál, mely Hargita megyében egyedül itt található meg.

Képek
Összes kép:
• Galéria
Kilátás a Sólyom-kőről
Kilátás a Sólyom-kőről
Sólyom-kő
Összes kép:
• Galéria

Fejezetek:
 • Leírás
 • Szakmai gyógyjavallatok

 • Hasznos honlapok:
  http://medveles.hu

  Szállások Tusnádfürdő környékén

  15 km-en belül: 1 szálláshely
  20 km-en belül: 2 szálláshely  ( + 1 szálláshely  )
  50 km-en belül: 7 szálláshely  ( + 5 szálláshely  )
  Események · Élménybeszámolók(2)
  Bedobom a batyuba
   
  Szállások Erdélyben | Erdélyi körutazások busszal, vonattal és hajóval | Régiók, települések | Húsvét Erdélyben | Csíksomlyói búcsú | Szilveszter Erdélyben
  Szállás Székelyföld · Hargita-hegység · Sóvidék · Gyergyó · Udvarhelyszék · Csík · Marosszék · Háromszék · Gyimesek
  Szállás Kalotaszeg · Bihar-hegység · Észak-Erdély, Máramaros · Dél-Erdély · Szászok földje
  Szállás Kolozsvár · Torockó · Szováta · Kalotaszentkirály · Koltó · Csernakeresztúr · Körösfeketetó
  Magunkról | Hirdetés feladása | Kapcsolatfelvétel | Partnereink
  Felhasználási feltételek | Adatkezelés | Szerzői jogok
  © Minden jog fenntartva! A közölt fényképek, grafikák és szövegek felhasználása csak a kiadó írásos jóváhagyásával lehetséges. www.erdelyiturizmus.hu - 1999-2021