Főoldal
  Magyar Română Deutsch English   FŐOLDAL  |  INFORMÁCIÓK  |  KINCSKERESŐ   WAP  |  PDA

Régiók, települések

Visszalépés az előző oldalra Vissza

 Erdély 

>

 Történelmi Erdély 

>

 Székelyföld 

>

 Csík 

>

 Tusnádfürdő 

Tusnádfürdő - Băile Tuşnad - Bad Tuschnad

Szakmai gyógyjavallatok


Javallatok
A komplex balneo-fizikoterápiás, klimaterikus lehetőségek felhasználásával a fürdőhely el tudja látni mind a megelőző és kuratív, mind a rehabilitációs tevékenységet. Ugyanakkor a kezelések jó hatással vannak az endokrin betegségekben szenvedőkre is, valamint jól érezték magukat a tusnádi kezelések után a cukorbetegek, a hipertireotikusok és a klimaxban szenvedő betegek is.
A kezelések javasoltak az időnkénti vérnyomásemelkedésben szenvedőknek, melyet a mindennapok stresszhatása tart fenn, és a neurogén stádiumban levő vérnyomásosoknak.
A hipertóniás betegek nagy csoportja alkalmas mofetta (gázfürdő) és szénsavas fürdőkezelésre.
A fürdőkúra alatti vérnyomáscsökkenés nem egyedül a szénsav hatásának eredménye, hanem sok tényező eredője, úgy mint: a környezetváltozás, diéta, a klíma nyugtató hatása (negatív ionok gazdagsága) és nem utolsó sorban a testi és szellemi lazítás.
A diétás és fizikoterápiás gyógymódok kiegészítő eszközök, amelyek középpontjában a szénsavas víz és szénsavas gázömlések (mofetták) hatásmechanizmusa áll. Mindezek mellett a végtagok funkcionális és organikus keringészavarainak is kiváló gyógyterülete Tusnádfürdő.
Mofettás kezelésre javallt az oriteralo arterosclerozis és a diabetiszes érkárosodás . Ugyanígy ide tartozik a vénás elégtelenség , kezdeti stádiumban levő viszértágulat azoknál, akik álló vagy ülő munkát végeznek, valamint az elhízottaknál, az angioneurózisnál Raynard szindróma, livedo reticularis, acrocianézis, eritromelalgia, az I-II fokú fagyás okozta keringészavar.
Az indikációhoz tartozik még a vegetatív diszreguláció számos formája (vegetatív distoniás tünetcsoport különböző megnyilvánulásairól van szó). A kezelés célja és eredménye a vegetatív egyensúly helyreállítása.
Kuratív fürdőkezelés alatt értendő az olyan betegek kezelése, akik egy megelőző gyógyszeres kezelés után, vagy gyógyszeres kezelés mellett kiegyensúlyozó szénsavas, mofettás, elektro és hidroterápiás, klimatikus és dozírozott terepkúrát igényelnek. Az ilyen állapotok - a szívinfarktus III fázisa (amikor a fürdőkúra célja az újabb infarktus megelőzése), a magas vérnyomás II stádiuma, a menopauza során jelentkező magas vérnyomás, az érelmeszesedés során másodlagosan megjelenő magas vérnyomás, a visszérgyulladások utókövetkezményei - kezelése legalább 6 hónappal a akut fázis lezajlása után történik.

Ellenjavallatok
Az orvosi szakvéleményre alapozva, Tusnádfürdő a következő betegségekre ellenjavallt:
Szívinfarktus esetében amikor az komoly komplikációkkal társul, vagy ha akut fázisban van, továbbá koronária elégtelenségek esetében, amikor túl gyakori a fájdalmas krízisek jelentkezése és az ritmuszavarokkal társul.
A magas vérnyomás III stádiuma vagy magas vérnyomás komplikációkkal társulva.
Szívelégtelenség , függetlenül az előidéző októl.
Olyan érbetegségek, melyek kimutatható trofikus zavarokkal járnak, hasonlóan pszichikai zavarokkal járó vagy társuló agyi érelmeszesedés.
Tromboflebitisz, flebitisz esetekben.


Fejezetek:
 • Leírás
 • Szakmai gyógyjavallatok

 • Hasznos honlapok:
  http://medveles.hu

  Szállások Tusnádfürdő környékén

  15 km-en belül: 1 szálláshely
  20 km-en belül: 2 szálláshely  ( + 1 szálláshely  )
  50 km-en belül: 7 szálláshely  ( + 5 szálláshely  )
  Események · Élménybeszámolók(2)
  Bedobom a batyuba
   
  Szállások Erdélyben | Erdélyi körutazások busszal, vonattal és hajóval | Régiók, települések | Húsvét Erdélyben | Csíksomlyói búcsú | Szilveszter Erdélyben
  Szállás Székelyföld · Hargita-hegység · Sóvidék · Gyergyó · Udvarhelyszék · Csík · Marosszék · Háromszék · Gyimesek
  Szállás Kalotaszeg · Bihar-hegység · Észak-Erdély, Máramaros · Dél-Erdély · Szászok földje
  Szállás Kolozsvár · Torockó · Szováta · Kalotaszentkirály · Koltó · Csernakeresztúr · Körösfeketetó
  Magunkról | Hirdetés feladása | Kapcsolatfelvétel | Partnereink
  Felhasználási feltételek | Adatkezelés | Szerzői jogok
  © Minden jog fenntartva! A közölt fényképek, grafikák és szövegek felhasználása csak a kiadó írásos jóváhagyásával lehetséges. www.erdelyiturizmus.hu - 1999-2021