Főoldal
  Magyar Română Deutsch English   FŐOLDAL  |  INFORMÁCIÓK  |  KINCSKERESŐ   WAP  |  PDA

Régiók, települések

Visszalépés az előző oldalra Vissza

 Erdély 

>

 Történelmi Erdély 

>

 Székelyföld 

>

 Háromszék 

>

 Erdővidék 

>

 Vargyas 

Vargyas - Vîrghiş

Elek apó mesél


Tatár hídja

Híres, nevezetes erdő volt réges-régen a Rika erdeje. Szeretett itt lakni Attila is, volt is neki vára a Hegyes-tetőn s amint egyszer elmondottam néktek, ebben az erdőben temették el Attila feleségét: Rékát egy nagy kő alá. Hanem később megváltozott a világ s hun vitézek helyett tatárok tanyáztak Rika erdejében. Abban az időben, mikor a tatárok pusztítottak Magyarországon, sűrü rengeteg erdő volt Rika erdeje. Bátran meghúzódhattak ott a tatárok. Ki-kicsaptak onnét a vidékre, raboltak, gyilkoltak s mikor aztán jól felrakodtak mindenféle zsákmánnyal visszahúzódtak ismét a rengeteg erdőbe, oda senki sem ment utánuk.
Legtöbbet szenvedett a Rikában tanyázó tatároktól ebben az időben Vargyas, mert ezt a falut találták a legközelebb. A szegény vargyasiaknak mindegyre futni kellett a faluból s rendesen a Csudálókő nevű barlangban húzódtak meg (almási barlang). Volt Vargyason egy Márczel Gergely nevű vitéz ember, ez megsokallotta az örökös tatárjárást, az örökös barlangban való tanyázást, összegyűjtötte a vargyasiakat, mondotta nekik:
- Halljátok-e, atyafiak! Én többet ki nem mozdulok a faluból, egy életem, egy halálom, szembeszállok a tatárokkal, ha száz ördög lakozik is bennük.
Felbátorodtak ezen a beszéden a vargyasi székelyek s mondták egy szívvel-lélekkel:
- Szembeszállunk mi is!
Éppen híre jött, hogy közelednek ismét a tatárok. Nosza: férfiak, asszonyok összegyűltek a falu közepén. Felfegyverkeztek: kaszával, vasvillával, ásóval, kinek amije volt, azzal.
Hát csakugyan jönnek a tatárok rettentő ordítozással. Elől jött a vezérük: Rabsán, fekete paripán. De a székelyek nem szaladtak meg. Elől volt mindenütt Márczel Gergely, mellette a felesége.
Ketten bátorították a népeket. S ahogy összementek éppen a falu hídján, hullott a tatár le a vízbe, hogy egyszeribe megakadt a víznek a folyása. Csak eggyel nem birtak, a tatárok vezérével: Rabsánnal. Két kezében két kard volt, úgy vágott jobbra-balra, nem is tudtak hozzá közeledni.
Kard volt Márczel Gergely kezében is, de nem ült lóháton, mint Rabsán s mégis nekivágott. De abban a pillanatban egy tatár keresztül döfte a lándzsájával.
Márczel Gergely hátra esett, de a felesége felfogta s a nagy, erős asszony ölbe kapta az urát s úgy vitte a házába. Még volt egy szikra élet benne, de nem tudott már szólni, csak a szemével nézett a feleségére s az asszony ebből a nézésből megértette, hogy mit szeretne mondani az ura, ha tudna beszélni. Azt olvasta ki a szeméből:
- Hagyj itt engem, mert én úgyis meghalok. Eredj vissza, bátorítsd a népet.
Az asszony sírva csókolta meg az urát s szaladott a hídhoz. Messziről kiabált:
- Ne féljetek! ne féljetek! - s megvillantotta ura kardját.
Éppen abban a pillanatban ért a hídhoz, amikor Rabsán át akart ugratni  a híd túlsó végire, de meghőkölt a ló az asszony villogó kardjától, lebukott a hídról, bele a megáradott vízbe.
Vargyason azt a hidat, amelyen ez a nagy csata folyt, ma is tatárhídjának nevezik s az utcát, melyen a tatárok bejöttek a faluba: Rabsán utcájának.


Fejezetek:
 • Leírás
 • A református templom
 • Elek apó mesél

 • Hasznos honlapok:
  http://festettbutor.com/

  Szállások Vargyas környékén

  20 km-en belül: 1 szálláshely
  50 km-en belül: 3 szálláshely  ( + 2 szálláshely  )
  Események · Élménybeszámolók(1)
  Bedobom a batyuba
   
  Szállások Erdélyben | Erdélyi körutazások busszal, vonattal és hajóval | Régiók, települések | Húsvét Erdélyben | Csíksomlyói búcsú | Szilveszter Erdélyben
  Szállás Székelyföld · Hargita-hegység · Sóvidék · Gyergyó · Udvarhelyszék · Csík · Marosszék · Háromszék · Gyimesek
  Szállás Kalotaszeg · Bihar-hegység · Észak-Erdély, Máramaros · Dél-Erdély · Szászok földje
  Szállás Kolozsvár · Torockó · Szováta · Kalotaszentkirály · Koltó · Csernakeresztúr · Körösfeketetó
  Magunkról | Hirdetés feladása | Kapcsolatfelvétel | Partnereink
  Felhasználási feltételek | Adatkezelés | Szerzői jogok
  © Minden jog fenntartva! A közölt fényképek, grafikák és szövegek felhasználása csak a kiadó írásos jóváhagyásával lehetséges. www.erdelyiturizmus.hu - 1999-2021