Főoldal
  Magyar Română Deutsch English   FŐOLDAL  |  INFORMÁCIÓK  |  KINCSKERESŐ   WAP  |  PDA

Régiók, települések

Visszalépés az előző oldalra Vissza

 Erdély 

>

 Történelmi Erdély 

>

 Székelyföld 

>

 Háromszék 

>

 Zabola 

Zabola - Zăbala

Zabola

Csángó Néprajzi Múzeum


A csángó-magyarok az európai és a moldvai kultúra számos régies elemét megőrizték napjainkig. A nyelvi, etnikai és a kulturális asszimiláció jelentős mértékben elmélyült településeikben az utóbbi évtizedekben, de elsősorban a nemzetközi munkamigráció hatására felgyorsultak azok a modernizációs folyamatok is, melyek végül is a hagyományos csángó életforma, kultúra átrendeződéséhez és eltűnéséhez vezethetnek.

A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Magyar Néprajz és Antropológia Tanszéke már 1991-től kezdődően alapkutatást szervezett a moldvai csángók által lakott településekben. Annak háttérintézménye, a Kriza János Néprajzi Társaság pedig 2001-ben kezdeményezte egy olyan múzeum alapítását, mely szisztematikusan gyűjti, rendszerezi, hosszú távon megőrzi és bemutatja a moldvai csángók tárgyi és szellemi kultúráját.

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának támogatásával, a háromszéki Zabolán, Moldva szomszédságában, 2003. szeptember 14-én megnyitották A moldvai csángók hagyományos népművészete című állandó kiállítást Pozsony Ferenc magángyűjteményéből. Annak folyamatos működtetésére 2004-ben hivatalosan is bejegyezték a Pro Museum Egyesületet, mely a zabolai gyűjtemény tulajdonosa. Ez együttműködési szerződést kötött 2004-ben a Székely Nemzeti Múzeummal, mely 2005-től már fiatal néprajzkutatót nevezett ki külső részlegének élére.
A múzeum hosszú távú fenntartását elsősorban Kovászna Megye Tanácsa, mely a SZNM finanszírozója, valamint Zabola község tanácsa biztosítja. A gyűjtemény gyarapítását, szakmai feldolgozását, művelődési és tudományos programjainak szervezését különböző romániai, magyarországi alapítványok, múzeumok és művelődési intézetek, valamint magánszemélyek is támogatják. A román kulturális tárca szakbizottsága 2007 decemberében bocsátotta ki az új intézmény ideiglenes működési engedélyét.

A Csángó Néprajzi Múzeum alapkiállítása bemutatja a moldvai csángók születéstől a halálig tartó, szakrális életútját. Külön tárlókban állították ki a csángók magyar nyelvű vallásosságával kapcsolatos tárgyi dokumentumokat. Ugyanott archaikus gorzafalvi, lészpedi és pusztinai lakásbelsőket, színes ünnepi viseleteket, textíliákat, valamint hagyományos fazekasműhelyt és annak termékeit is meg lehet tekinteni.

A látogatók a csángó kiállítás mellett ugyanott megtekinthetik a zabolai székely tájházat is, melyben elsősorban a helyi lakáskultúrával, hagyományos ünnepi viseletekkel, a zabolai épített örökséggel, a gróf Mikes család emlékeivel, helyben megőrzött történelmi ábrázolásokkal, valamint XV-XIX. századi kandallócsempékkel lehet megismerkedni.

A zabolai intézmény ugyanakkor jelentős erdélyi szász és háromszéki cigány kollekcióval is rendelkezik. Az érdeklődők dokumentumfilmek segítségével ismerhetik meg a hagyományos csángó életformát és folklórt. A kutatók és az egyetemisták tájékozódását elsősorban az itt elhelyezett Csángó Archívum, valamint az egyre bővülő szakmai könyvtár segíti elő. A néprajz szakos egyetemi hallgatók a zabolai intézmény keretében múzeumi gyakorlaton vehetnek részt, ugyanott szervezik meg a fiatal néprajzkutatók szakmai szemináriumát is.

A múzeum elérhetőségei:
527195 Zabola/Zăbala Vasút utca 789. Kovászna/Covasna megye, Románia
Telefon és fax: (+40) 267/375-566
E-mail: csangomuzeum@gmail.com
Honlap: www.csangomuzeum.ro

Képek
Összes kép:
• Galéria
Összes kép:
• Galéria

Fejezetek:
 • Leírás
 • A Mikes-kastély
 • Csángó Néprajzi Múzeum

 • A település adatbankja:
  http://zabola.adatbank.transindex.ro/

  Hasznos honlapok:
  http://www.haromszek.ro/falvak/zabola/leiras.html
  http://zabola.click.hu/
  http://www.archimedia.hu/content.php?content=201;set_lang=hu
  http://www.zabola.com/
  http://www.csangomuzeum.ro

  Szállások Zabola környékén

  50 km-en belül: 4 szálláshely
  Események · Élménybeszámolók(0)
  Bedobom a batyuba
   
  Szállások Erdélyben | Erdélyi körutazások busszal, vonattal és hajóval | Régiók, települések | Húsvét Erdélyben | Csíksomlyói búcsú | Szilveszter Erdélyben
  Szállás Székelyföld · Hargita-hegység · Sóvidék · Gyergyó · Udvarhelyszék · Csík · Marosszék · Háromszék · Gyimesek
  Szállás Kalotaszeg · Bihar-hegység · Észak-Erdély, Máramaros · Dél-Erdély · Szászok földje
  Szállás Kolozsvár · Torockó · Szováta · Kalotaszentkirály · Koltó · Csernakeresztúr · Körösfeketetó
  Magunkról | Hirdetés feladása | Kapcsolatfelvétel | Partnereink
  Felhasználási feltételek | Adatkezelés | Szerzői jogok
  © Minden jog fenntartva! A közölt fényképek, grafikák és szövegek felhasználása csak a kiadó írásos jóváhagyásával lehetséges. www.erdelyiturizmus.hu - 1999-2021