Főoldal
  Magyar Română Deutsch English   FŐOLDAL  |  INFORMÁCIÓK  |  KINCSKERESŐ   WAP  |  PDA

Régiók, települések

Visszalépés az előző oldalra Vissza

 Erdély 

>

 Történelmi Erdély 

>

 Csángóföld 

>

 Moldvai csángók 

>

 Lészped 

Lészped - Lespezi

Lészped

Már ötödik éve tanítok Lészpeden és már negyedik éve, hogy nyaranta vendégeket fogadunk. Várjuk, hogy jöjjenek, "járjanak meg" és maradjanak egy-két éjszakára. Ki is dolgoztunk egy "csángó körut"-at, ami kétnapos és csak egy éjszaka kell mostoha körülmények között hálni. Mert valljuk be, komfort nélküli vendégszobáink tiszták és gazdáik kedvesek, mégsem tudjuk felvenni a versenyt az Erdélyben kiépített faluturizmussal (dolgozunk rajta). De annak idején aki a dzsungelt akarta látni, bizony amilyen költséges volt, pont annyira le kellett mondani a kényelemről. No nem kell elkeseredni, nem ennyire vészes a helyzet, ha a vendégben is van jóérzés. Itt van a megyeszékhely 18 kilométerre, és bármikor 15 perc alatt kapcsolatba lehet lépni a civilizáció nyújtotta élvezetekkel, van födött uszoda és Mc Donald"s is. Természetesen Lészpeden is van ház, melyik rendelkezik benti fürdővel, viszont ide kívánkozik azon megjegyzésem, hogy a magyar nyelv állapota fordítottan arányos a jómóddal. Vagyis minél szegényebb egy falu, és akár ezen belül egy család, annál bizonyosabb, hogy magyar érzelműek és jól beszélik a magyar nyelv csángó dialektusát. A falunak pár éve új papja van, és néhány éve új temploma. Nem vagyok architektus, de azt hiszem, posztmodern stílusban épült. A temetőben még van egy pár magyar feliratú kereszt, de talán a Fazakas Jóska (Kolónel Józsi) bácsi feleségéé a legszembetűnőbb. A temetõ kapuja feletti magyar felirat: “Hogy vagytok tü, voltunk mü és, ahogy vagyunk mü, lesztek tü es: por és hamu“ már nagyon régen eltűnt, mindjárt 1957 után, én már csak könyvekbõl olvastam róla. Ugyancsak Lészpeden zárták be az utolsó moldvai magyar tannyelvű iskolát 1960-ban. Ebben az évben még Gyergyina páter is magyarul prédikált a lészpedieknek…

Ha kérdésük vagy javaslatuk volna, elérhetnek a (+)40 740/016-123 telefonszámon, vagy a mattilat@yahoo.com e-mail címen. Szeretettel várjuk Lészpeden! 

Azok a csoportok, akik szeretnének belekóstolni a moldvai csángók életébe, de egyedül nem mernek elindulni, szervezett keretek között, helyi idegenvezetõvel is megnézhetik a vidéket a két napos "Csángó körút" keretén belül.

Indulás Szentegyházáról vagy Csíkszeredából.
1. nap: 
Reggeli után indulunk, első megállónk a csíksomlyói kegytemplom, ahol nem időzünk sokat. Két óra múlva már az ezeréves határnál vagyunk, ahol kicsit több időt töltünk, mászkálunk, nézelődünk, mesélünk. Innen nincs megállás egészen Lészpedig, de az út csak másfél órát tart. Idejében megérkezünk Lészpedre, ahol a magyar oktatásban résztvevő gyerekek népviseletben várnak édesanyjukkal, anyókáikkal együtt. A vendégeket kávéval, a hagyományos "taligakerék" kaláccsal és énekes-táncos műsorral várjuk. A gyerekek csángó népdalokat, balladát énekelnek, majd tipikusan csángó táncokat mutatnak be. Közben a csángó történelem és a magyar órák beindításának rövid ismertetését hallhatják. A korai érkezőknek közös ebéddel szoktunk kedveskedni, kinnt a szabadban, természetesen jó idő esetén. Miután kifogytunk az énekekből és a szóból, mindenki kézenfogja kis házigazdáját és elvonul szálláshelyére. A poggyászcipelésben mindenki segít. Otthon mindenkit estebéddel várnak, ahol a hagyományos ízek mellett hidegtál is terítékre kerül, arra gondolva, hogy nem mindenki szereti a csángó konyhát. Tovább már mindenki szabad programmal rendelkezik, vannak, akik sétálnak a faluban, megnézik az új stílusban épült templomot, vagy csak egyszerűen beszélgetnek a házigazdákkal, elmerülve a régies kifejezések özönében.

2 nap: 
Reggeli után az autóbusz felszedi a vendégeket egyetlen úttal, mely végigmegy a falun, és elindulunk a hazafele. Utunkba esik egy jellegzetes moldvai kolostor a Pangarat-i, melyet frissen restauráltak, így freskói teljes pompában megtekinthetők. Második megállónk a Békás-szoros, itt az aljban leszállunk, aki bírja a gyaloglást, a többiek a busszal mennek föl. Továbbmegyünk és megállunk a Gyilkos-tónál, utoljára.
A csángó körútról tudni kell, hogy azért körút, mert a körülmények nem olyanok, hogy egy hétig ott lehessen ülni. Lészpeden sem és a többi csángó faluban sem divat a benti wc például, hogy tusolóról ne is beszéljünk. Egy-két éjszakát azonban mindenki kibír, ha bele szeretne kóstolni a szinte középkorias nyelvjárásba, kicsit nosztalgiázik a régmúlt idõk egyszerűségén. Persze a helyzet nem ennyire veszélyes, mert egy-két hely kerül, ahol van benti fürdő, és ez már megoldja egy tucat embernek a tisztálkodását.

A csángó körút hozzávetõlegesen 420 kilométer, ami rugalmasan változtatható 520 kilométerig, mert időben belefér. Körülbelül ilyen a tíz órás út két napra lebontva, napi három megállással. 
További információ: Márton Attila (+40) 740/016-123, vagy mattilat@yahoo.com

Képek
Összes kép:
• Galéria
Anna néni sző
Összes kép:
• Galéria

Szállások Lészpeden

Nincs szálláshely 50 km-en belül
Események · Élménybeszámolók(1)
Bedobom a batyuba
 
Szállások Erdélyben | Erdélyi körutazások busszal, vonattal és hajóval | Régiók, települések | Húsvét Erdélyben | Csíksomlyói búcsú | Szilveszter Erdélyben
Szállás Székelyföld · Hargita-hegység · Sóvidék · Gyergyó · Udvarhelyszék · Csík · Marosszék · Háromszék · Gyimesek
Szállás Kalotaszeg · Bihar-hegység · Észak-Erdély, Máramaros · Dél-Erdély · Szászok földje
Szállás Kolozsvár · Torockó · Szováta · Kalotaszentkirály · Koltó · Csernakeresztúr · Körösfeketetó
Magunkról | Hirdetés feladása | Kapcsolatfelvétel | Partnereink
Felhasználási feltételek | Adatkezelés | Szerzői jogok
© Minden jog fenntartva! A közölt fényképek, grafikák és szövegek felhasználása csak a kiadó írásos jóváhagyásával lehetséges. www.erdelyiturizmus.hu - 1999-2021