Főoldal
  Magyar Română Deutsch English   FŐOLDAL  |  INFORMÁCIÓK  |  KINCSKERESŐ   WAP  |  PDA

Régiók, települések

Visszalépés az előző oldalra Vissza

 Erdély 

>

 Történelmi Erdély 

>

 Aranyosszék 

>

 Várfalva 

Várfalva - Moldoveneşti

Várfalva - A település madártávlatból

Várfalva Aranyosszék egyik legszebb fekvésű faluja, az Erdélyi Szigethegység lábainál, Tordától 12 km-re, dél-nyugatra található. Torda-Sinfalva irányából a faluba aszfaltúton lehet behajtani. A falu nyugati határa az Aranyos-völgyébe nyúlik le, dél-nyugat felé pedig turistaösvényen, vagy köves úton lehet eljutni Torockóra, illetve a Székelykőhöz.

Neve a falu fölötti magaslaton, a Várhegyen fekvő erődítményből, Torda egykori várából származik. A falu fölötti vár a XI-XIII. századi Erdély egyik fontosabb erődítménye volt, hiszen a só és az arany útján állt, amely Erdély északi és déli részét kötötte össze. Fénykorának az 1241-1242-es tatárjárás vetett véget, amikor a mongolok bevették, és feldúlták a várat. Ezt követően a vármegye székhelye a közeli sóbányákhoz költözött, amelyek átvették a Torda elnevezést.
A faluban található Jósika-kastély kertjében avar és honfoglalás kori temetőket tártak fel.
Várfalva unitárius temploma az 1300-as évek elején épült. Dávid Ferenc idején az unitárius vallásra áttérő várfalviak kisebb csoportja visszatért a katolikus hitre, és az 1700-as években kápolnát építettek maguknak.

A Jósika-kastélyt a Nyugat-Európában élő örökösök az elmúlt években újították fel, visszaadva a kastély és a kastélykert két világháború közötti szépségét, egyedi varázsát.

A zömében magyar lakosságú községközponthoz tartozik Kercsed, Bágyon, Kövend, Aranyosrákos, Csegez, és a román lakosságú Székelyhidas.

Várfalva a túrázni, kirándulni vágyók igazi turistaparadicsoma: közel van az Aranyos festői szikla szorosa, a Berkesi-hasadék, a Berkes-patak vízesése, a Leánykő, az Örvénykő, a Székelykő, és az Aranyoson átkelve, könnyen megközelíthető a Tordai-hasadék.

Várfalvi tánctábor
A várfalvi Csűrben 2007 óta évi rendszerességgel megszervezik a felnőtteknek szóló Aranyosszéki Néptánctábort és az Aranyosszéki Gyerek Néptánctábort. A 13. felnőtt tánctáborba 2015-ben július 12-19., a gyerekeknek szóló tánctáborba pedig augusztus 2-9. között várják az érdeklődőket.

A várfali táborokban nem csak a népzenére és a néptáncra figyelnek, hanem a már-már feledésbe merült népi gyerekjátékok fontosságára és kézműves tevékenységekre is. A szervezők szerint a népi gyermekjátékok –látszólagos egyszerűségük ellenére – rendkívül fontosak. Megadják a közös játék örömét, közösséggé kovácsolják a csoportokat és fejlesztik a gyermekek ritmus- és mozgáskoordinációs képességeit, amelyek az iskolai írás, olvasás és a tiszta beszéd kialakulásának folyamatában elengedhetetlenek. A kézműves tevékenységek közül a rongyszőnyegszövés, a kosárfonás, a gyöngyfűzés, a bútorfestés és az agyagozás iránt a legnagyobb az érdeklődés. A hangsúly azonban az aranyosszéki élő zenén és táncon van, amely egyedülálló lehetőséget ad a gyermekek számára a népművészettel való testközeli kapcsolatra. Az egyhetes táborok minden szerdai napját lazításképpen kirándulással töltik.

Képek
Összes kép:
• Galéria
Az unitárius templom
Utcarészlet
Hagyományos várfalvi porta
A felújított Jósika-kastély
A felújított Jósika-kastély
A felújított Jósika-kastély
Tánctáborban
Összes kép:
• Galéria

Szállások Várfalva környékén

5 km-en belül: 2 szálláshely
10 km-en belül: 5 szálláshely  ( + 3 szálláshely  )
20 km-en belül: 17 szálláshely  ( + 12 szálláshely  )
50 km-en belül: 24 szálláshely  ( + 7 szálláshely  )
Események · Élménybeszámolók(0)
Bedobom a batyuba
 
Szállások Erdélyben | Erdélyi körutazások busszal, vonattal és hajóval | Régiók, települések | Húsvét Erdélyben | Csíksomlyói búcsú | Szilveszter Erdélyben
Szállás Székelyföld · Hargita-hegység · Sóvidék · Gyergyó · Udvarhelyszék · Csík · Marosszék · Háromszék · Gyimesek
Szállás Kalotaszeg · Bihar-hegység · Észak-Erdély, Máramaros · Dél-Erdély · Szászok földje
Szállás Kolozsvár · Torockó · Szováta · Kalotaszentkirály · Koltó · Csernakeresztúr · Körösfeketetó
Magunkról | Hirdetés feladása | Kapcsolatfelvétel | Partnereink
Felhasználási feltételek | Adatkezelés | Szerzői jogok
© Minden jog fenntartva! A közölt fényképek, grafikák és szövegek felhasználása csak a kiadó írásos jóváhagyásával lehetséges. www.erdelyiturizmus.hu - 1999-2021