Főoldal
  Magyar Română Deutsch English   FŐOLDAL  |  INFORMÁCIÓK  |  KINCSKERESŐ   WAP  |  PDA

Régiók, települések

Visszalépés az előző oldalra Vissza

 Erdély 

>

 Történelmi Erdély 

>

 Kalotaszeg 

>

 Kispetri 

Kispetri - Petrinzel

Kispetri

A település Nagypetritől kb. 3 kilométerre fekszik. A dombok között megbújó kis falucskába vezető földút elég gyenge minőségű, de a falu fekvése, a gyönyörű parasztházak, a csend és nyugalom igazán megér egy kis zötykölődést.

Köszönet Kispetrinek

"Május közepén a kalotaszegi Kispetri temetője befogadta első hétvégi lakóját, Daróczi tanár urat. Ide tért örökre is haza, ahol hajdan csak hétvégi nyugalomra választotta magának és családjának ezt a falut. Ide, ahol a csendet és békét, emberi közösség melegét kereste. Itt volt boldog életében, és itt akart örökre is megpihenni.
Hogy a hajdan népes, mára kétszázra fogyó Kispetri hogyan lett hétvégi falu, azt ma már kevesen tudják. Valamikor valaki elindult nyugalmat keresni, házat vett itt, majd jöttek a többiek, meglelni az ősi otthon élményt, a várostól távoli csendet. Nagyvárosok panelskatulyáinak lakói hétvégi otthonokat keresnek, házakat vesznek, és oda járnak pihenni. Mert van a lakás és van az otthon. A "tanár úr", "a mérnök úr", a "doktor úr", "a szerkesztő, az író úr" városról érkezik, rendbe rak egy omladozó házikót, tesz-vesz a kertben, pihen, közösségre vágyik. Beépül a falu életébe, barátságokat alakít, kapcsolatokat teremt, egyházfenntartó lesz, vasárnaponként el-eljár a templomba is. Hány pusztuló erdélyi falut menthettünk volna meg, ha Marosvásárhelyről, Kolozsvárról, Nagyváradról vagy Székelyudvarhelyről örökbe fogadjuk őket, ha odafigyelünk a kiöregedő falvakra és az elmagányosodó emberekre.

Tanár úr is házat vett Kispetriben, a leszebbet és a legrégebbit. Mert közöttük falusivá is lett, mert a falu igazi barátjává vált és nem csak éjjeli vagy alkalmi lakóvá. Elfogyó, kiöregedő falvainknak nagyon kell a városi barát: az odafigyelő, falusfelet, beteget szállító, a falut és várost összekötő szeretet. A figyelmes, a szóba álló és ráérősen beszélgető, friss híreket hozó, tanácsot és tiszteletet adó városi ember. Szántott, vetett, kapált és kaszált, barátkozott és otthon volt a kevesek között. Ha nagybeteget kellett éjjel beszállítani, vagy elakadt valaki az úton, azonnal indult. Autója Kolozsvár és Kispetri között soha nem járt üresen, mindig hozott és vitt valakit az úttalan utakon. Zsebéből soha nem hiányzott a jegyzék: kinek mit kell a városból hozni, elintézni.
De Daróczi tanár úr nem csak a hétvégi, de az örök pihenés helyéül is választotta magának ezt a falut. Nem csak nyugalomra, de örök megnyugvásra is. Régen elhagyott szülőfaluba végső pihenésre ma már sokan hazavágynak, de "hétvégi faluba" még aligha. 

Kispetri pedig tisztességgel eltemette első városi vendégét, ide honosodott lakóját, a "tanár urat", aki hétvégiből örökre itt maradó lett. A családi háztól a templomig és a temetőig úgy kísérte el, ahogyan itt illik, miként ez évszázadok óta kijár annak, aki itt él: méltóságos gyásszal, szeretetteljes összefogással. Mert Kispetri hálás volt azért, hogy a "tanár úr" belőle nemcsak csendet, a falusi romantikát, a kalotaszegi dombságot, a sorsában való osztozást, hanem a végső nyugalmat is igényelte. Mert ez a legszebb megtisztelés egy falunak. Számára is oda mérték ki a pihenés helyét maguk közé az új temetőbe, a legszebb domboldal csendjébe. Mögötte az almási várral, szemközt a sztánai, nagypetri, zsoboki láthatárral, körülötte az övéivel. Szinte saját kertje végében nyugszik a falu barátja, fejfát is faragtak neki, melyen neve után ott áll az is, hogy a "tanár úr". Becsülettel meggyászolták, elbúcsúztatták, utána asztalt terítettek a távolról érkezőknek és elmenőknek.
A gyászolók, a vendégek hazamentek, de a falu népe és a tanár úr maradt immáron örökre."
Vetési László - RMSZ

Képek
Összes kép:
• Ezt láttuk mi 2007-ben
• Ezt látta egy néprajzkutató az 1900-as években
Az új templom Kis-Petriben
Kis-Petri faluból
Kis-Petribe tévedt székely kapu
Vízpad
Összes kép:
• Ezt láttuk mi 2007-ben
• Ezt látta egy néprajzkutató az 1900-as években

Szállások Kispetri környékén

50 km-en belül: 21 szálláshely
Események · Élménybeszámolók(0)
Bedobom a batyuba
 
Szállások Erdélyben | Erdélyi körutazások busszal, vonattal és hajóval | Régiók, települések | Húsvét Erdélyben | Csíksomlyói búcsú | Szilveszter Erdélyben
Szállás Székelyföld · Hargita-hegység · Sóvidék · Gyergyó · Udvarhelyszék · Csík · Marosszék · Háromszék · Gyimesek
Szállás Kalotaszeg · Bihar-hegység · Észak-Erdély, Máramaros · Dél-Erdély · Szászok földje
Szállás Kolozsvár · Torockó · Szováta · Kalotaszentkirály · Koltó · Csernakeresztúr · Körösfeketetó
Magunkról | Hirdetés feladása | Kapcsolatfelvétel | Partnereink
Felhasználási feltételek | Adatkezelés | Szerzői jogok
© Minden jog fenntartva! A közölt fényképek, grafikák és szövegek felhasználása csak a kiadó írásos jóváhagyásával lehetséges. www.erdelyiturizmus.hu - 1999-2021