Főoldal
  Magyar Română Deutsch English   FŐOLDAL  |  INFORMÁCIÓK  |  KINCSKERESŐ   WAP  |  PDA

Régiók, települések

Visszalépés az előző oldalra Vissza

 Erdély 

>

 Történelmi Erdély 

>

 Székelyföld 

>

 Udvarhelyszék 

>

 Homoródkarácsonyfalva 

Homoródkarácsonyfalva - Crăciunel

A Kis-Homoród völgyében 530 méter magasan fekvő település a házak fölé emelkedő két templomtornyával meglepően szép látványt nyújt. 
A falu Homoródalmás és Oklánd között fekszik, keleten a Rika-hegység, nyugaton a két Homoród vízválasztója határolja.
Szelídgesztenye ligete egyedülálló a Székelyföldön. A századfordulón Ürmösi Sándor festőművész kezdeményezésére, a falutól Oklánd felé 800 m-re épült meg a Dungó-fürdő nevű fürdőtelep, melyet 2007-ben újraépítettek. Emésztési zavarok és mozgásszervi betegségek gyógyításának kiegészítő kezelésére kiválóan alkalmas enyhén kénes, vasas, konyhasós vize.
A mára körülbelül 500 lelket számláló falu lakosai többnyire mezőgazdasággal, állattenyésztéssel foglalkoznak. Az elmúlt idők híres mészégető mesterségét ma már senki sem gyakorolja.
1904-ben az unitárius egyházközség a meggyilkolt Erzsébet királynő emlékére egy 2,5 m magas emlékoszlopot emeltetett. A mai napig olvashatjuk rajta az üzenetet: “Erzsébet nagy királyasszonyunk áldott emléke mindaddig él, míg egy magyar szív dobog."

További látnivalók a faluban:

Az unitárius műemlék templom
A hosszában települt falu közepén, az országúttól keletre, egy dombon áll Homoródkarácsonyfalva XIII. század végén épült, románkori stílusjegyeket magán viselő, gótikus műemlék temploma. A kőfallal kerített templomnak megmaradt a félköríves záródású, negyedgömb kupolával fedett szentélye és a nyugati kapuja, melyek  az első építési periódusból származnak. Déli kapujának kialakítására és ablakainak bővítésére a XIV. században kerülhetett sor.
Robosztus tornyának építése idején készült az Agnus Dei domborművel díszített nyugati kapu a rajta olvasható évszám alapján 1496-ban.
A torony északi falának egyik lőrésablakába egy korábban épületdíszítő kőként használt rovásírásos követ falaztak be. Még megfejtetlen rovásfelirata a XIV-XV. században kerülhetett rá.
A reformáció után, az 1560-as években a katolikus falu unitárius vallásra tért, a templom is unitárius templom lett.
1752-ben épült a zsindelyfedésű déli portikusz, és ekkor készítették a virágosan festett kazettás famennyezetet is.
Az unitáriusok 1804-1806 között megmagasították a tornyot, ekkor kapta egyszerű, késő barokk vakolatarchitektúráját.

A freskókról (Szent László-freskó, Jézus születése, a Három királyok hódolata, Szent Ilona császárnő):
Az erdélyi falképek és festett faberendezéseket felmérő program keretén belül szondát nyitottak a templom északi falán, és egy királyszent arca került felszínre. A freskók feltárására 2006. áprilisának első hetében került sor a Homoródkarácsonyfalváért Alapítvány anyagi támogatásával. 
A legkorábbi freskót a diadalív mellett, a padlószinttől cca. 140 cm-re festették meg. Ez részben a mai szószék feletti felület, ahol egy nagyon szabálytalan keretezésen belül Jézus születése jelenetének lehetünk tanúi.
Újabb kifestésre a XIV-XV. század fordulóján kerülhetett sor. Az utolsó középkori kifestése feltételezésünk szerint az 1496-ban történt toronyépítés idején lehetett. Ekkor nemcsak a belső teret, hanem a tornyon fennmaradt nyomok alapján úgy véljük, hogy az egész homlokzatot díszíthették.
A kifestett szentély feltárására még nem került sor.

A katolikus templom
1768-ban a katolikusok ősi jogon vissza akarták szerezni a templomot, de a katonaság nem engedte annak visszafoglalását. A kormányszéki döntés értelmében 1783-ban építették meg az unitáriusok az új katolikus templomot.
Az épület szentélyén és hajóján 1785-ben készült gazdag rokokó stukkó díszítés van. Az épület főoltára a templom építése előtt készült a XVII. században. Az 1646-ban készült jobboldali mellékoltár az erdélyi oltárépítészet egyik legkvalitásosabb és legkorábbi darabja.
A Szent Miklós és Szent Ágoston püspököket ábrázoló nagyon szép faszobrok a helyreállítást követően kerülnek vissza a templomba.


Hasznos honlapok:
http://www.homorodkaracsonyfalva.eu

Szállások Homoródkarácsonyfalva környékén

30 km-en belül: 1 szálláshely
50 km-en belül: 9 szálláshely  ( + 8 szálláshely  )
Események · Élménybeszámolók(0)
Bedobom a batyuba
 
Szállások Erdélyben | Erdélyi körutazások busszal, vonattal és hajóval | Régiók, települések | Húsvét Erdélyben | Csíksomlyói búcsú | Szilveszter Erdélyben
Szállás Székelyföld · Hargita-hegység · Sóvidék · Gyergyó · Udvarhelyszék · Csík · Marosszék · Háromszék · Gyimesek
Szállás Kalotaszeg · Bihar-hegység · Észak-Erdély, Máramaros · Dél-Erdély · Szászok földje
Szállás Kolozsvár · Torockó · Szováta · Kalotaszentkirály · Koltó · Csernakeresztúr · Körösfeketetó
Magunkról | Hirdetés feladása | Kapcsolatfelvétel | Partnereink
Felhasználási feltételek | Adatkezelés | Szerzői jogok
© Minden jog fenntartva! A közölt fényképek, grafikák és szövegek felhasználása csak a kiadó írásos jóváhagyásával lehetséges. www.erdelyiturizmus.hu - 1999-2020