Főoldal
  Magyar Română Deutsch English   FŐOLDAL  |  INFORMÁCIÓK  |  KINCSKERESŐ   WAP  |  PDA

100 féle Erdély - fotópályázat és kiállítás

100 féle Erdély - fotópályázat és kiállítás

SAJTÓKÖZLEMÉNY

2008. február 11.

 

A Magyar Televízió és a Budapesti Tavaszi Fesztivál bemutatja

“100 féle Erdély”

Szabadtéri óriás fotókiállítás

 

2008. március 16.  és március 30. között, 100 db Erdélyről szóló, kinagyított, speciális felületen bemutatott nagyméretű képből álló exkluzív attrakcióként, szabadtéri óriás fotókiállítás lesz Budapesten az V. kerületben, a Szabadság téren a Magyar Televízió épülete előtti zöld területen, és a parkot körülvevő, illetve átszelő sétautakon.

Az óriás kiállítás védnökei és együttműködő partnerei a Romániai Fotóművészek Szövetsége és a Magyar Fotóművészek Szövetsége.

A kiállítás üzenete
A “100 féle Erdély” óriás fotókiállítás célja a hagyományosan soknemzetiségű Erdély megjelenítése, a kulturális különbözőségeken keresztül, melyek jól érzékelhetők a különböző karakterekben, az építészetben, a tárgykultúrában, a természeti és a lakóhelyi környezetben és a szokásokban egyaránt. Az alkotásokon keresztül szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a 21. századi Erdélyben a sokféle kultúrával, és hagyományokkal rendelkező közösségek, és egyének jó példát mutatnak mindenki számára, hogyan lehet a különbözőségek ellenére békességben egymás mellett élni. “Nem volt kérdés, hogy a kezdeményezés mellé állunk, hiszen az MTV mindig is fontos közösségformáló feladatának tartotta, hogy bemutassa a Magyarországon, illetve a határon túl kisebbségben élők életét” - mondta Rudi Zoltán, a Magyar Televízió elnöke.

A pályázat
A pályázat nemzetközi, Magyarországon és Romániában élő professzionális fotográfusokat szólít meg. Olyan 2000 után készült fotókat várnak a szervezők, amelyek besorolhatók a portré fotó, az építészeti fotó, a természet és környezet fotó, a társadalomábrázolás valamint az absztrakt, konceptuális, digitálisan módosított fotó kategóriájába. A pályázat művészeti koncepciója “A multikultúrális Erdély, kulturális különbözőségek, a sokszínű Erdély a XXI. századi Európában” gondolatot fogalmazza meg.

A beküldött képeket neves szakmai zsűri bírálja el, melynek elnöke és a pályázatért felelős vezető szakértője Korniss Péter, Kossuth díjas fotográfus. Bízom abban, hogy értékes kiállítás születik, amely Erdély gazdagságát a fotográfia változatos eszközeivel tárja fel. Annyi bizonyos, hogy ilyen különleges lehetősége az Erdélyt fényképezőknek eddig még nem volt.”- mondta Korniss Péter. A zsűri tagjai továbbá, Petrányi Zsolt, a Műcsarnok főigazgatója, Tóth István, a Romániai Fotóművészek Szövetségének elnöke, Szamody Zsolt, a Magyar Fotográfusok Szövetségének elnöke, Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, valamint Dr. Cristian Lascu, a National Geographic Romania főszerkesztője. A kiállítás művészeti vezetője Gőbölyös Luca képzőművész, Balogh Rudolf díjas fotográfus. Összesen 5 fődíj kerül kiosztásra, melynek összege kategóriánként 2000 Euro. Közönségszavazásra is sor kerül a pályázat honlapján 2008. március 7. és 12. között, amelynek során a legjobbnak ítélt pályamű közönségdíjban részesül, ennek összege 1000 Euro. Gőbölyös Luca elmondta: “Alig pár napja jelent meg a pályázati kiírás, és már 9 pályázó beküldte a munkáját, összesen 70 fotográfiát. Ha ez így folytatódik a zsűrinek több ezer műből kell majd a kiállításra kerülő legjobb százat és a díjazottakat kiválasztania. A kiírás sikerét az is jelzi, hogy Romániából és Magyarországról vegyesen érkeztek munkák, ráadásul az első pályázatot Bécsből, egy ott élő erdélyi fotóstól kaptuk.”

A kiállítás műszaki szerkezete
A kiállításra kerülő képeket különleges fóliára nyomtatjuk és kétoldalú, speciálisan erre az alkalomra készítetett úgynevezett, backlight display-en mutatjuk be. A különleges szerkezet lehetővé teszi, hogy a kiállítás ne csak nappal, hanem este, különleges, belső megvilágítással is látható legyen. A kiállítást hanginstalláció egészíti ki, melyet Kamondi Ágnes zeneszerző állít össze Erdéllyel kapcsolatos zeneművekből és egyéb akusztikai elemekből.

Erdély nemzetiségei
Földrajzi helyzete és a közép-európai történelem viharai folytán Erdély különböző kultúrák találkozásának területe. Jelenleg a többségi román mellett 18 etnikum élt itt, többek között magyarok, szászok, zsidók, cigányok. Lélekszámuk körülbelül két és fél millió, ami Románia lakosságának 10,5 százalékát teszi ki. Az évszázados együttlét kialakította az egymás etnikai, műveltségi, nyelvi, vallási identitása iránti kölcsönös érdeklődést. A multikulturalitás elsősorban az anyanyelv ápolását jelenti, és ezt gazdagítja a többi nyelv és műveltség megismerése. A különböző etnikumok igyekeznek fenntartani a kapcsolatot az anyaországgal, megtartják saját tradíciójukat, de lojálisak a többségi román nemzethez is. Erdély magyar lakossága elsősorban a Székelyföldön és az észak-erdélyi városokban él. Emellett jelentős számban laknak magyarok a Partiumban, Bánságban, Kalotaszegen, a Barcaságon, a Maros, a Szamos és a Kis-Küküllő völgyében, valamint a Mezőségen.

Fotóművészet Magyarországon
A magyar fotográfia dicsőséges múltja világszerte ismert, az egész világ előtt van mire és kire büszkének lennünk. A budapesti kereskedő családban született André Kertész Franciaországban és Amerikában lett világhírű alkotó, míg a Brassaiként ismertté vált, Halász Gyula néven született művész, a párizsi éjszakából merített ihletet. A háborús riportfotóival kitűnt Robert Capa, született Friedmann Endre, a spanyol polgárháborúban, a második világháború harcterein és az indokínai háborúban készítette haditudósításait. Moholy-Nagy László Németországban a Bauhaus egyik legmeghatározóbb alakjává vált. Martin Munkácsi, szintén Németországban, sportriporterként dolgozott, illetve az Egyesült Államokban teremtette meg a modern divatfotózás alapjait. A Magyar Fotóművészek Szövetsége tavaly ünnepelte fennállasanak 50. évfordulóját. Részben a szövetseg aktív munkájanak köszönhetően, egyre több jelentős nemzetközi fotós eseménysorozatban Magyarország is részt vesz, mint például a Word Press fotópályázaton és kiállításon. Hazánk saját rendezvényekkel is igyekszik kielégíteni a nemzetközi művészeti szintéren is megfigyelhető, növekvő érdeklődést a fotográfia iránt.

Szabadtéri kiállítások a világban és Magyarországon
Az elmúlt évek során a szabadtéri kiállítások iránti érdeklődés sokszorosára növekedett. A változatos témákat feldolgozó kiállítások nézők ezreit vonzzák világszerte. Prágában lélegzetelállító kiállítást rendeztek 120 helikopterről készült fotóból, melyek földünk változó arcának szépségét mutatták be. Párizs leghíresebb sugárútján, a Champs Elysees-n nyílt meg a világ legnagyobb szabadtéri szoborkiállítása, amely többek között kubai, nigériai és dél-koreai alkotásokat is felvonultatott.

Magyarországon az elmúlt évek során kezdtek szervezni ilyenfajta rendezvényeket. "A kultúra Európája - az urbanitás kultúrája" című Európa Kulturális Fővárosait bemutató szabadtéri fotókiállítás az egész országot bejárta. A kiállított óriásfotók például Párizs, Graz, Lisszabon, Nagyszeben és Pécs tereit, épületeit, mindennapjait mutatták be. Budapesten a Millenáris parkban a főváros egy napjáról készült olyan pillanatképeket láthattunk, melyeknek célja a nagyvárosi élet dokumentációja volt.

Jelenleg több Erdéllyel kapcsolatos kiállítás is látható. A “Mutassa meg a nagyvilágnak Erdélyt!” című fotópályázat, melyet a figyelo.ro erdélyi portál írt ki, kiállítást nyitott Nagyváradon a nagyvilágban élő román és magyar fotóművészek képeiből. Erdély és Moldva különleges, egyedi világát mutatja be az Egy eltűnő világ képei - O. Csegezi Mónika fotókiállítása is Hódmezővásárhelyen.

Magyar Televízió
A Magyar Televízió a “100 féle Erdély” című fotópályázattal ismét szerepet vállal egy nagyszabású és látványos közösséget formáló akcióban. A kulturális sokszínűség, a Magyarországon élő nemzeti kisebbségek és a határon túli magyarság életének bemutatását mindig fontos közszolgálati feladatként kezelte az MTV. A nemzeti főadó elkötelezett a társadalmi integráció erősítésében. Ezzel a kiállítással rendkívüli lehetőséget teremt arra, hogy a fotók közel hozzák az erdélyi kultúrát a főváros közönségéhez. A köztévé a Szabadság téren látható tárlathoz kapcsolódva “Erdélyi üzenetek” címmel mini műsorokat indít, amelyben az erdélyi életképek felvillantása mellett a fotópályázatra is felhívja a nézők figyelmét. A Kultúrház c. műsor az esemény házigazdájaként folyamatosan hírt ad a bemutatóról.

A kiállítás helyszíne: A Szabadság tér
A mai Szabadság tér 1759-ben vált a város részévé, előtte a XVIII. század elején még Pest város falain kívül helyezkedett el. A Parlament építésével egyidőben, 1884-ben megkezdődött környékének rendezése is. 1897-ben lebontották a katonaság céljaira használt rossz emlékű Újépületet, s területén és az előtte fekvő Széchenyi sétatér helyén Palóczi Antal tervei szerint hozták létre a Szabadság teret, ahol a kapitalista Magyarország pénzügyi központja alakult ki: nyugati oldalán a Tőzsdepalota, délkeleti részén az Osztrák-Magyar Bank épülete Alpár Ignác tervezésében. A tőzsde összeomlása után 1973-ban a teljes Tőzsdepalotát a Magyar Televízió kapta meg. A Szabadság tér szépítésének érdekében 1905-ben egy barokk stílusú díszkertet építettek, majd napjainkig folyamatosan díszítették a teret játszótérrel, kávézóval, valamint egy mélygarázs is épült.

A kiállítás szervezője: a SuperGroup
A SuperGroup Magyarország egyetlen kreatív figyelemfelkeltő public art projektek kitalálásával és szervezésével foglalkozó csapata, munkáikat eddig minden esetben tömeges helyszíni érdeklődés és médiazaj kísérte. 2003-ban pontonhidat építettek a Dunán, 2004-ben becsomagolták a Parlamentet, 2005-ben 13 ezer fiatal részvételével felállították a Csókolózás Guinness Világrekordját. 2006-ban SzabadságSzalag és 2007-ben JövőKép’56 néven óriás képzőművészeti installációt épített a budai alsórakpartra, melyet közel 300 ezer látogató nézett meg, és melyről a média rekordmennyiségben tudósított.

www.100erdely.com

Bővebb információ:
Ocsovai Rita - SuperGroup, 0630/366-4002, rita@supergroup.hu
Suba János - SuperGroup, 0620/933-3996, suba.janos@supergroup.hu

Képek
Összes kép:
• Galéria
Összes kép:
• Galéria

Fejezetek:
 • Erdély Budapesten
 • Pályázat és kiállítás
 • Supergroup sajtóközlemény
 • Határidők, fontos dátumok
 • Bedobom a batyuba
   
  Szállások Erdélyben | Erdélyi körutazások busszal, vonattal és hajóval | Régiók, települések | Húsvét Erdélyben | Csíksomlyói búcsú | Szilveszter Erdélyben
  Szállás Székelyföld · Hargita-hegység · Sóvidék · Gyergyó · Udvarhelyszék · Csík · Marosszék · Háromszék · Gyimesek
  Szállás Kalotaszeg · Bihar-hegység · Észak-Erdély, Máramaros · Dél-Erdély · Szászok földje
  Szállás Kolozsvár · Torockó · Szováta · Kalotaszentkirály · Koltó · Csernakeresztúr · Körösfeketetó
  Magunkról | Hirdetés feladása | Kapcsolatfelvétel | Partnereink
  Felhasználási feltételek | Adatkezelés | Szerzői jogok
  © Minden jog fenntartva! A közölt fényképek, grafikák és szövegek felhasználása csak a kiadó írásos jóváhagyásával lehetséges. www.erdelyiturizmus.hu - 1999-2021