Főoldal
  Magyar Română Deutsch English   FŐOLDAL  |  INFORMÁCIÓK  |  KINCSKERESŐ   WAP  |  PDA

Régiók, települések

Visszalépés az előző oldalra Vissza

 Erdély 

>

 Történelmi Erdély 

>

 Kalotaszeg 

>

 Kalotaszegi hegyvidék 

Kalotaszegi hegyvidék

Kalotaszegi hegyvidék

Ha már Kalotaszeg valamennyi látnivalóját végigjártuk, érdemes ellátogatni a régiót övező hegyvidék településeire is (Vlegyásza, Gyalui-havasok).
Kalotaszeg magyar népe a völgyekbe települt, a hegyvidéki részeket főleg románok lakják. A végtelen kiterjedésű hegyi legelők vonzották az állattartásból, főleg juhtenyésztésből élő románságot, akik emellett fakitermeléssel is foglalkoznak.
Ezeken a kirándulásokon is nagyszerű élményekben lehet részünk, hiszen a havason kanyargó utak gyönyörű tájakon vezetnek keresztül. Az utak minősége változó, nagyobbik részük átlagos személyautóval végigjárható.
A román falvakban a magyar és nyugati nyelvtudással nem sokra megyünk, egyezményes jelekkel és néhány román kulcsszóval lehet kommunikálni. A helyiek nagyon segítőkészek, kizárólag jó tapasztalataink voltak.

Ajánlott útvonalaink:

  • 1. Bánffyhunyad - Bélesi-tó - Gyalu: átlagos nehézségű (köves, részletes leírás: Gyalui-havasok)
  • 2. Magyargyerőmonostor - Oláhgyerőmonostor - Roska (Râşca) - Bélesi-tó - Bánffyhunyad: átlagos. Nem minden Erdély-térképen látszik a tó felé vivő út.
  • 3. Magyargyerőmonostor - Oláhgyerőmonostor - Roska (Râşca) - Dealu Mare - Felsőszamos (Lăpuşteşti) - Melegszamos - Gyalu: jó vezetőknek ajánlott (részben nagyon keskeny hegyi szerpentin, köves), persze ez a legszebb útvonal
  • 4. Székelyjó - Havasrogoz (Rogojel) - út a Vlegyásza menedékházhoz: részben járható, addig is figyelmesen (elég köves), utána csak terepjáróval

Mivel az útvonalak egy része átlag alatti minőségű, célszerű egy helyi telefonszámot (pl. a szálláshelyét) felírnunk indulás előtt, hogy elakadás esetén legyen értesíthető ismerősünk."Az a köves hegy, velünk szemben éppen: az a Talharu; ez itt a Piatra Calului. Ott messze pedig a völgyhajlásból szürkén, fátyolosan ide látszik a vénséges kopasz Vlegyásza.
A Talharu teteje kőszikla, oldala kecskének való meredek mart, tele kőomlással, mély lyukakkal, de az alja menedékes, és nyáron bársonyos, fűszeres fű, és mintha írva volna reá a sok-sok tarka virág.
A Piatra Calului csupa erdő: fekete fenyő lábtól oromig és azon túl is, ki tudja meddig. És ez a víz itt az aljában az Apa Calului. Régen, amikor még több volt errefelé a magyar, Székelyvíz volt a neve, most Apa Calului csak.
Itt ebben a völgyben az Úristenen kívül három régi nemzetség tusakodik századok óta már erdővel, földdel, éggel és vízzel, farkassal és emberrel, a nagy, nehéz örök élettel: fenn a Talharu oldalán a Gálok, a patak menti faluban az Ijjasok és Ballák ...
Ez a Pojána ...
...De most tél van, és hull a hó. Nincsen patak, és nincsen omlás, és nincsen bársonyos gyep, nincsen barna ugar, és nincsen út, sem ösvény sehol-sehol. De hull-hull a hó, és nincsen ég, és nincsen levegő, és nincsen föld. Hull-hull a hó, és nincsen falu, és nincsen erdő, nincsen felleg, és nincsen élet, és semmi-semmi sincsen, csak hangtalanul, halottan, dermesztően egyformán hullongó hó ...
...Ez a völgy itt a Pojána. A mi völgyünk ez, sok száz esztendők óta a miénk: Gáloké, Ijjasoké, Balláké. Öreg udvarházakban élünk itt, akik régen itt élünk; terebélyes, nagy zsendelyfedelek alatt, faragott tölgyfaoszlopos tornácú házakban, és a fekete zsendelyfedeleket furcsán írta teli a zöld moha és a fakó zuzmó.
Vén hajlékok között legöregebb, komoly házak közt legkomolyabb a Gálok portája, aki ott fenn a Talharu lábánál olyan egyedülvaló magában áll, mint ahogy a Gálok is mindig egy cseppet különvaló, magános fajta...
...És ott a porta mögött, az ösvény mellett áll ma is a kereszt, a fekete, rovátkolt fájú Gál-kereszt.
Ez a kereszt csakolyan, mint a többi a havason, pedig itt szerte sok a kereszt. A legtöbbje -mint ez is- utak, ösvények mellett áll, és többnyire fekete a vénségtől. Némelyiken írás is van cifra cirillbetűvel, avagy rendes betűvel is, de olvasni nemigen lehet egyet is, úgy megvásott, megkopott. Némelyikről az emberek tudják, mikor, miért állították. Így a rákosi keresztet, aki a falu felső végén áll, azért, mert ott ütötte le az istennyila most harminc esztendeje, éppen Ilia-napkor a pópát, abban a szent helyben. A kelemenfalvi kereszt a szakadék mellett arról mesél, hogy egyszer télvíz idején arra hajtott csengős szánkán Gálfy András a két kisasszonyával. A lovak megijedtek, és lerántották a szánkát a szakadékba: holtan húzták ki a mélységből a farsangos, vidám uraságokat. Aztán ott a kereszt a Járavize és Jára között; annak a meséjét csak titkosan mondogatják odavaló emberek, és így kezdik: 1849. január 14-én ... De erről nem jó hallani, mert ez a mese fáj ma is még sok embernek.
Sok keresztnek van még históriája, hiszen ott van a funtinelei nagy kereszt, aminek a tövire ma is hordják arra járó csebres mócok a követ a völgyből ...
De vannak keresztek, amiknek nem tudja ma már a históriáját senki. Csak állnak feketén, rovátkosan, egyenesen vagy félredűlve, mohosan. Amíg egyszer aztán ki nem fordulnak. És akkor egy-egy hideg, hóharmatos őszi éjszakán itt tanyázó vándorok feltüzelik a kidőlt kereszt korhadó fáját.
De most a Gálokról akarok mesélni: sárga orcájú Gál Jankóról és a két fiáról, Ferusról és Gáspárról, aki egyszer Temesvárnál maradt el. Meg a Gál-keresztről, aki kétszer dőlt ki már, de most is áll egyenesen, feketén a havasba kanyarodó ösvény mellett."

Kós Károly: A Gálok (részlet)

Képek
Összes kép:
• Galéria
Tanyai településszerkezet
Tanyai településszerkezet
Egykor jobb időket látott román ház
Hegyvidéki román parasztház
A gerincen tanyavilág
A Gyimesekben kalibakutyának neveznék, itt egyszerűen erdélyi pásztor-lesoványodott kiadásban. Nyáj nélkül veszélytelen.
Összes kép:
• Galéria

Szállások Kalotaszegi hegyvidék régióban

Helyben: 1 szálláshely
Szomszéd régióban: Kalotaszeg
Események · Élménybeszámolók(0)
Bedobom a batyuba
 
Szállások Erdélyben | Erdélyi körutazások busszal, vonattal és hajóval | Régiók, települések | Húsvét Erdélyben | Csíksomlyói búcsú | Szilveszter Erdélyben
Szállás Székelyföld · Hargita-hegység · Sóvidék · Gyergyó · Udvarhelyszék · Csík · Marosszék · Háromszék · Gyimesek
Szállás Kalotaszeg · Bihar-hegység · Észak-Erdély, Máramaros · Dél-Erdély · Szászok földje
Szállás Kolozsvár · Torockó · Szováta · Kalotaszentkirály · Koltó · Csernakeresztúr · Körösfeketetó
Magunkról | Hirdetés feladása | Kapcsolatfelvétel | Partnereink
Felhasználási feltételek | Adatkezelés | Szerzői jogok
© Minden jog fenntartva! A közölt fényképek, grafikák és szövegek felhasználása csak a kiadó írásos jóváhagyásával lehetséges. www.erdelyiturizmus.hu - 1999-2021