Főoldal
  Magyar Română Deutsch English   FŐOLDAL  |  INFORMÁCIÓK  |  KINCSKERESŐ   WAP  |  PDA

Régiók, települések

Visszalépés az előző oldalra Vissza

 Erdély 

>

 Történelmi Erdély 

>

 Székelyföld 

>

 Csík 

>

 Csomád-Büdös hegycsoport 

Csomád-Büdös hegycsoport - Masivul Ciomat - Ciomat Gebirge

Csomád-Büdös hegycsoport - Tusnádfürdő

A hegység Hargita megye délkeleti, és Kovászna megye északi határán fekszik. A hegységet földtani és hegyszerkezeti szempontból a Hargita részeként tartják számon, bár az Olt völgye a Tusnádi-szorosban elválasztja attól.
A Csomád nyugati határát, Újtusnád és Sepsibükszád települések között, az Olt folyó szűk szorosa képezi. Délen a Sepsibükszádi-medence és a Zsombor-patak, míg északon az Alcsíki-medence és a Tusnád-patak jelenti a hegytömb természetes határait.

A hegység nyugati oldalán található patakok záporpatakok, időszakos jellegűek. Egyenesen az Oltba ömlenek, nagyon rövidek és igen meredek lejtésűek. Ilyen a Komlósárok-, Ördögárok-, Várvápa-patak.
Az északi oldal vízfolyásai hosszabbak és az Alcsíki-medencébe leérve mély, tekervényes, kanyonszerű völgyeket ásnak. Ezek közé a patakok közé tartoznak a Közép-patak, Tusnád-, Nádas-, Ravasz- vagy a Hí-patak. A felsorolt patakok medrében vagy ezek közelében számtalan borvízforrás tör a felszínre. Nemcsak a Tusnád-patak mentén bukkanunk lépten-nyomon borvízre, hanem maga a patak is borvizes. A lázárfalvi Hí-patak mentén több mint 40 borvízforrás található, a Nádas- és Közép-patak borvízforrásai pedig összefüggő borvizes lápot alkotnak az Olt folyóba való beömlésük közelében.
A Csomád déli oldalán, a Döngőn szintén sok forrásra bukkanunk. Közülük néhány, mint a bükszádi Bugyogó-forrás, kitűnő borvíz.
A keleti részen, a Büdös- és Bálványos-hegy aljában a mindössze 1,5 négyzetkilométer területű Bálványosi-medence alakult ki, a két hegycsúccsal azonos nevű patakok találkozásánál, amelyek egyesülésük után Torja-patak néven futnak tovább.

A Csomád-Büdös hegycsoport a mérsékelt övi középmagas hegyvonulatok éghajlattípusával jellemezhető. Ezen belül viszont a Csomád éghajlata eltér a Büdös-Bálványos csoport időjárásától. Mivel a Csomád időjárását elsősorban az Olt-szoros közelsége határozza meg, ezért a Büdös térségében ettől eltérő, helyi mikroklíma alakult ki. Az Olt keskeny folyosójában megrekednek a csapadékos légtömegek, és a meredek, sokszor függőleges sziklafalak (Solyómkő) pedig még a nyári napsütést is csak kis mértékben engedik érvényesülni. A téli és a nyári középhőmérséklet közötti különbség sokkal kisebb, mint a környező vidéken. Tusnádfürdőn az év egyharmada tekinthető derűs, napos időnek, a többi borús, ködös, esős nap.
A Büdös-Bálványos csoport esetében melegebb, de szintén párás éghajlatról beszélhetünk. Míg a Csomádban a derűs napok száma 120, addig a Bálványosi-medencében 180 napot tesz ki évente. Mindkét helyen a január a leghidegebb hónap, ilyenkor nem ritka a -26, -30 fokos hideg sem.

A hegycsoport növényzete a felszín és az éghajlati tényező függvényében alakult ki.
A Tusnádi-szorosban a fenyőerdők uralkodnak annak ellenére, hogy Tusnádfürdő 625-700 méter magasságban fekszik, ami a lombhullató erdők szintjének felel meg. A szoros fagyzug voltát példázza ez a jelenség, mivel fenn a Sólyomkőn és a naposabb sziklaperemeken nyírrel kevert bükkösöket találunk.
A bálványosi részen az uralkodó fafajta a bükk. Tölgyes és gyertyános csak a 800 méternél alacsonyabb területeken és a déli oldalakon alakult ki. A Torja-patak völgyében az aljnövényzet mohás, madársóskás, szagosmügés gyepet alkot, amely tavasszal színpompás virágszőnyeggé változik - egyszerre virít rajta a hóvirág, az odvas és fürtös keltike, a berki szellőrózsa, a kék csillagvirág és sok egyéb faj.

A hegycsoport állatvilágának összetétele megegyezik a középmagas kárpáti övezetek állatvilágával. Tusnádfürdő, a Mohos és a Szent Anna-tó környékénekgyakori vendégei a barna, ritkábban az örvös medvék, amelyek elszaporodtak és megszokták az ember közelségét, de azért a velük való találkozást tanácsosabb elkerülni.
Az erdőkben szarvasok, őzek tanyáznak, és ahol a bükkmakk is megterem (Uzonka és Málnás környékén), ott vaddisznókondák dagonyáznak. A térségben találkozhatunk továbbá nyestekkel, mókusokkal, rókákkal, nyulakkal, ritkábban vadmacskával, hiúzzal, borzzal és siketfajddal. A számtalan erdei madárfaj közül leggyakrabban a szajkót, a fenyőrigót, a gerlét és a harkályt láthatjuk. A hegycsoport védett állatfajai közé tartozik a foltos szalamandra és a törékeny gyík. A kígyók közül gyakori az erdei sikló, és a sziklás területeken viperával is találkozhatunk. A terület egyik régen kihalt állatfaja a bölény, melynek emlékét a bálványosi Begyenkő neve őrzi, abból az időből, amikor a bölényt még begyennek nevezték.

Forrás: Zsigmond Enikő: Erdély hegyei 3 - Csomád hegycsoport, Szent Anna-tó és környéke

(A képek 2007-ben készültek, azóta több forrást és fürdőt felújítottak a környéken.)

Képek
Összes kép:
• Galéria
Kilátás a Sólyomkőről
Szent Anna-tó
Szent Anna-tó
Bálványos vidéke
Bálványos
Források, fürdők és mofetták Bálványos környékén
Források, fürdők és mofetták Bálványos környékén
Források, fürdők és mofetták Bálványos környékén
Források, fürdők és mofetták Bálványos környékén
Források, fürdők és mofetták Bálványos környékén
Források, fürdők és mofetták Bálványos környékén
Bálványos-vára
Bálványos vidéke
Bálványos vidéke
Összes kép:
• Galéria

Szállások a Csomád-Büdös hegycsoportban

Szomszéd régióban: Csík · Háromszék
Események · Élménybeszámolók(0)
Bedobom a batyuba
 
Szállások Erdélyben | Erdélyi körutazások busszal, vonattal és hajóval | Régiók, települések | Húsvét Erdélyben | Csíksomlyói búcsú | Szilveszter Erdélyben
Szállás Székelyföld · Hargita-hegység · Sóvidék · Gyergyó · Udvarhelyszék · Csík · Marosszék · Háromszék · Gyimesek
Szállás Kalotaszeg · Bihar-hegység · Észak-Erdély, Máramaros · Dél-Erdély · Szászok földje
Szállás Kolozsvár · Torockó · Szováta · Kalotaszentkirály · Koltó · Csernakeresztúr · Körösfeketetó
Magunkról | Hirdetés feladása | Kapcsolatfelvétel | Partnereink
Felhasználási feltételek | Adatkezelés | Szerzői jogok
© Minden jog fenntartva! A közölt fényképek, grafikák és szövegek felhasználása csak a kiadó írásos jóváhagyásával lehetséges. www.erdelyiturizmus.hu - 1999-2021