Főoldal
  Magyar Română Deutsch English   FŐOLDAL  |  INFORMÁCIÓK  |  KINCSKERESŐ   WAP  |  PDA

Régiók, települések

Visszalépés az előző oldalra Vissza

 Erdély 

>

 Történelmi Erdély 

>

 Aranyosszék 

>

 Kövend 

Kövend - Plăieşti

Kövend - A falu, háttérben a Tordai-hasadék

Aranyosszéki falu, Várfalva községhez tartozik. Tordától két úton lehet megközelíteni, mindkettő gondozott köves út. Az E 60-as országúton, a Torda–Nagyenyed közötti, bágyoni letérő felől érkezve 15 km-re fekszik Tordától, az Alsó- és Felsőszentmihály-Sinfalva-Várfalva műút felől közelítve 18 km-re található a várostól. Mindkét irányból 4-4 km-es a faluba vezető köves út.

A falu első írásos említése 1291-ből származik Kuend név alatt. Unitárius temploma a 13. században épült, később gótikus stílusban átépítették. A templomot kettős várfal vette körül, amelynek mára csak az alapjai maradtak fenn. 1661-ben a falut a törökök felégették, ekkor templomát is súlyos károk érték.

A történelmi Aranyosszék fontos települése, zömében magyarok lakta, közel hatszáz lelket számláló unitárius falu. Mind egyházi, mind közigazgatási szempontból vezető települése volt az elmúlt évszázadok Aranyosszékének. Kövend a XVII. században az unitárius egyház több zsinatának a helyszíne. Bágyon mellett huzamosabb ideig a szék adminisztratív központja volt. Fontos szerepet játszott a korabeli hadászatban is, hiszen a szék hadszemléit, az egykoron híres lustrákat, lovasfelvonulásokat több alkalommal a falu melletti mezőn tartották.

A két világháború között a falu életében fontos szerepet játszott dr. Abrudbányai Fikker János unitárius lelkész, aki beindította Aranyosszék egyetlen helyi lapját, a Kövendi életet, új lelkészi lakást épített, és fellendítette a gazdaköri tevékenységet. Róla nevezték el a falu művelődési házát. A szakemberek magyar néprajzi központként tartják számon Kövendet.

A falu az aranyosszéki gazdálkodás egyik fontos települése maradt napjainkban is. Az elmúlt évszázadban mind az állattenyésztés, mind a növénytermesztés sok gazdát foglalkoztatott. Az utóbbi évtizedekben a zöldségtermesztés jelentette a helybéliek fő megélhetési lehetőségét: a környező falvakhoz hasonlóan, a kövendiek is szerte Romániában hagymával, gyökérzöldséggel piacoltak.

Kövend jó eligazodási hely a faluturizmust kedvelők számára: a faluból könnyen megközelíthető a Tordai-hasadék, Torda városa, Torockó, a Székelykő, az Aranyos-völgye. Erdőségeiben gazdag gombalelőhelyek vannak, a faluból több turistaösvényen lehet elindulni az Erdélyi Szigethegység felé. A környéken több horgásztó is található.

Képek
Összes kép:
• Galéria
Utcarészlet
Az unitárius templom
Az unitárius templom belülről
Az unitárius templom szószéke
Az unitárius templom festett mennyezete
Zöldségeskert
Összes kép:
• Galéria

Szállások Kövend környékén

5 km-en belül: 2 szálláshely
10 km-en belül: 4 szálláshely  ( + 2 szálláshely  )
15 km-en belül: 5 szálláshely  ( + 1 szálláshely  )
30 km-en belül: 17 szálláshely  ( + 12 szálláshely  )
50 km-en belül: 24 szálláshely  ( + 7 szálláshely  )
Események · Élménybeszámolók(0)
Bedobom a batyuba
 
Szállások Erdélyben | Erdélyi körutazások busszal, vonattal és hajóval | Régiók, települések | Húsvét Erdélyben | Csíksomlyói búcsú | Szilveszter Erdélyben
Szállás Székelyföld · Hargita-hegység · Sóvidék · Gyergyó · Udvarhelyszék · Csík · Marosszék · Háromszék · Gyimesek
Szállás Kalotaszeg · Bihar-hegység · Észak-Erdély, Máramaros · Dél-Erdély · Szászok földje
Szállás Kolozsvár · Torockó · Szováta · Kalotaszentkirály · Koltó · Csernakeresztúr · Körösfeketetó
Magunkról | Hirdetés feladása | Kapcsolatfelvétel | Partnereink
Felhasználási feltételek | Adatkezelés | Szerzői jogok
© Minden jog fenntartva! A közölt fényképek, grafikák és szövegek felhasználása csak a kiadó írásos jóváhagyásával lehetséges. www.erdelyiturizmus.hu - 1999-2021