Főoldal
  Magyar Română Deutsch English   FŐOLDAL  |  INFORMÁCIÓK  |  KINCSKERESŐ   WAP  |  PDA

Régiók, települések

Visszalépés az előző oldalra Vissza

 Erdély 

>

 Történelmi Erdély 

>

 Aranyos-völgye 

>

 Szentmihály 

Szentmihály - Mihai Viteazu

Szentmihály - A Tordai-hasadék a faluból nézve (esőben)

Alsó- és Felsőszentmihály a XX. század első feléig két különálló falu volt Torda szomszédságában, mígnem 1922-ben egyesültek. Szentmihály (térképeken Tordaszentmihály) első írásos említése 1310-ből származik Villa Beati Michaelis név alatt. Feltételezhetően korábbi települések voltak, de az egykori aranyosszéki adománylevelekben nincs nyomuk: történészek ebből arra következtetnek, hogy a mongolok feldúlták, elpusztították, és csak később sikerül újjáépíteni.

A két összenőtt település az Aranyos jobb partján fekszik. Orbán Balázs szerint a középkorban ez másként volt: áradások idején az Aranyos-völgyi hegyek szorításából kiszabaduló folyó többször is elmosta a két falut. Ezt korabeli folyószabályozzással orvosolták, azaz új mederbe terelték az Aranyost, távolabb a lakott területtől. Szintén Orbán Balázs történeti írásaiból tudjuk, hogy a korai mongol dúlásokat követően Csíkból érkezett székelyek építették újjá a két aranyosszéki falut.

Alsószentmihályt az évszázadok során több megpróbáltatás érte, mint a szomszédos ikerfalut: 1703-ban Rabutin császári hadvezér felégette, a földdel tette egyenlővé a települést. Ez megtorlás volt a Rákoczi-féle szabadságharcban való részvételért. 1848. novemberében a Mócvidékről beözönlő románok megismétlik a másfél évszázaddal korábbi pusztítást: nagyon sok magyar család esik áldozatul Avram Iancu feltüzelt népének. A székely székek autonómiájának megvonásával, 1876-ban, az aranyosszéki falvakat, így Alsó- és Felsőszentmihályt is Torda vármegyéhez csatolják.

Legrégebbi fennmaradt épülete az 1685-ben befejezett, gótikus maradványokat tartalmazó református tepmloma, amelyet az évszázadok viharai miatt többször átépítettek.

A falu határában végzett ásatások során a legtöbb történelmi korból találtak leleteket, többek között római kori utat és temetőt is feltártak.

Az aranyosszéki falvak közül Alsó- és Felsőszentmihálynak változott meg leginkább a lakossági összetétele. Az 1910-es népszámlálás adatai szerint 80 százalék volt a magyarság, és 20 százalék a románság részaránya. Ez az arány egy évszázad alatt teljesen megfordult: ma a magyarság részaránya 20 százalék körül van Kolozs megye egyik legnagyobb falujában, ahova az elmúlt évtizedekben a Mócvidékről költözött be több száz román család.

A Tordától 5 km-re fekvő falu az utóbbi évtizedekben városias jelleget öltött. A megye legjobb minőségű termőföldjével rendelkezik, így továbbra is igen jelentős a mezőgazdasági tevékenysége, főleg a zöldségtermesztés.

Az Aranyos-völgyének első települése jó turisztikai lehetőségeket biztosít a falu számára. A falun áthaladó Torda-Topánfalva műúton bejárható a teljes Aranyos-völgye, néhány kilométerre található a Tordai-hasadék, illetve a faluból könnyen megközelíthető a felújított tordai sóbánya is.

Egyre több magyar család próbálkozik faluturizmussal: többen is igyekeznek beruházni ebbe a jövőt ígérő lehetőségbe.

Képek
Összes kép:
• Galéria
Utcarészlet
Utcarészlet
Az egyik legrégebbi szentmihályi sírkő 1751-ből
A református templom
Az unitárius templom
Összes kép:
• Galéria

Szállások Szentmihályon és környékén

Helyben: 2 szálláshely
5 km-en belül: 2 szálláshely
10 km-en belül: 3 szálláshely  ( + 1 szálláshely  )
30 km-en belül: 15 szálláshely  ( + 12 szálláshely  )
50 km-en belül: 22 szálláshely  ( + 7 szálláshely  )
Események · Élménybeszámolók(0)
Bedobom a batyuba
 
Szállások Erdélyben | Erdélyi körutazások busszal, vonattal és hajóval | Régiók, települések | Húsvét Erdélyben | Csíksomlyói búcsú | Szilveszter Erdélyben
Szállás Székelyföld · Hargita-hegység · Sóvidék · Gyergyó · Udvarhelyszék · Csík · Marosszék · Háromszék · Gyimesek
Szállás Kalotaszeg · Bihar-hegység · Észak-Erdély, Máramaros · Dél-Erdély · Szászok földje
Szállás Kolozsvár · Torockó · Szováta · Kalotaszentkirály · Koltó · Csernakeresztúr · Körösfeketetó
Magunkról | Hirdetés feladása | Kapcsolatfelvétel | Partnereink
Felhasználási feltételek | Adatkezelés | Szerzői jogok
© Minden jog fenntartva! A közölt fényképek, grafikák és szövegek felhasználása csak a kiadó írásos jóváhagyásával lehetséges. www.erdelyiturizmus.hu - 1999-2021