Főoldal
  Magyar Română Deutsch English   FŐOLDAL  |  INFORMÁCIÓK  |  KINCSKERESŐ   WAP  |  PDA

Régiók, települések

Visszalépés az előző oldalra Vissza

 Erdély 

>

 Történelmi Erdély 

>

 Székelyföld 

>

 Udvarhelyszék 

>

 Bögöz 

Bögöz - Mugeni

Bögöz A település Udvarhelyszék egyik legrégebbi települése.
Földrajzi megközelítésben a Nagy-Küküllő középső völgyszakaszának árterületén, a Bögözi-medencében fekszik. Tengerszint feletti magassága 450-475 m. Természetes határai: északon a Sükői-Rez (932m) és a Lesőhegy (725m), délen az Erős-tető (777m) és a Hólyagos (781m). A medencét keletről a Bonta-szoros, nyugatról pedig a Décsfalvi-szoros zárja le.

A főút menti halmaztelepülés egykori központja a templom környéke volt, ma is itt találhatóak a legrégebbi házak. A község belterületének általános neve a Vízköze, nagysága 89 ha, míg a határé 1614 ha.

Az 1950-es évek közepétől a Rajoni Múzeum kezdeményezésére régészeti ásatásokat indítottak el Bögöz területén is. Addig a falu régmúltja feltáratlan volt. Az ásatások során olyan edénytöredékeket találtak egy feltárt kunyhó tűzhelyén, melyek három, eddig egymástól függetlennek tekintett régészeti műveltséghez tartoznak: erösdi, tiszai, tordosi. Ezeken kívül számos pattintott és csiszolt kőszerszám, vörösréz csákánybalta, agyagszobrocskák, őstulok csontjai, dák edénymaradványok, római érmék kerültek napvilágra.
A régészeti leletek azt bizonyítják, hogy már a csiszolt kőkorszak végén, mintegy 6500 éve megtelepedtek itt különböző embercsoportok. Éltek itt dákok is, rómaiak is, akik Kr. u. III. sz. végén hagyják el a területet. Az ezt követő, majdnem nyolc évszázadon keresztül lakatlan volt a terület, majd a XI. század végén egy új népcsoport jelent meg, a besenyők. Tőlük származik a helység neve, mely először írásos formában az 1333-as pápai tizedjegyzékben tűnik fel Bugus alakban. A kun nyelvből ismeretes bögüz szó értelme "torok", ami nagyon találó név a falura, hiszen az majdnem a Bonta-szoros torkában fekszik.

A falu református temploma a környék egyik legszebb középkori emléke. A falu valamikori központjában található, a Nagy-Küküllő bal partán. Nagyon szépek a késő gótikus gyámkövek, amelyek mind különböznek egymástól, a késő gótikus szentély és a csúcsíves ablakok. A hajót festett kazettás deszkamennyezet fedi, amely 1724-ben készült el. A szószék 1748-ban, a déli bejárat festett, faragott ajtaja pedig 1761-ben készült. A templom falfestményei a XIV. században készültek, egy 1865-ös templomjavítás alkalmával fedezték fel őket a mészréteg alatt. Feltárásuk és megmentésük Huszka Józsefnek és Csehély Adolfnak köszönhető.

A falu lakóinak ősidők óta a mezőgazdaság és az állattenyésztés jelentette a fő megélhetési forrást. A kollektivizálás után sokan elhagyták a falut és a két szomszédos város: Székelyudvarhely és Székelykeresztúr felé húzódtak, az ott található gyárakban keresve munkát.
Az állattenyésztés sikereit az önálló tejszövetkezet létrehozása bizonyítja, amely 1928-ban alakult. Nagy mennyiségben dolgozták fel a tejet és vajat, sajtot, tejszínt készítettek belőle. A vajat fából készült tulipán és gyöngyvirág mintás formába préselték. Ezek jelentették a bögözi vaj védjegyét.

A településen tájház is található.
Képek
Összes kép:
• Galéria
• A tájház
A tájház
Szoba a tájházban
Összes kép:
• Galéria
• A tájház

A település adatbankja:
http://bogoz.adatbank.transindex.ro/

Hasznos honlapok:
http://www.archimedia.hu/gallery.php?param=39

Szállások Bögöz környékén

10 km-en belül: 1 szálláshely
20 km-en belül: 3 szálláshely  ( + 2 szálláshely  )
30 km-en belül: 4 szálláshely  ( + 1 szálláshely  )
50 km-en belül: 8 szálláshely  ( + 4 szálláshely  )
Események · Élménybeszámolók(0)
Bedobom a batyuba
 
Szállások Erdélyben | Erdélyi körutazások busszal, vonattal és hajóval | Régiók, települések | Húsvét Erdélyben | Csíksomlyói búcsú | Szilveszter Erdélyben
Szállás Székelyföld · Hargita-hegység · Sóvidék · Gyergyó · Udvarhelyszék · Csík · Marosszék · Háromszék · Gyimesek
Szállás Kalotaszeg · Bihar-hegység · Észak-Erdély, Máramaros · Dél-Erdély · Szászok földje
Szállás Kolozsvár · Torockó · Szováta · Kalotaszentkirály · Koltó · Csernakeresztúr · Körösfeketetó
Magunkról | Hirdetés feladása | Kapcsolatfelvétel | Partnereink
Felhasználási feltételek | Adatkezelés | Szerzői jogok
© Minden jog fenntartva! A közölt fényképek, grafikák és szövegek felhasználása csak a kiadó írásos jóváhagyásával lehetséges. www.erdelyiturizmus.hu - 1999-2021