Főoldal
  Magyar Română Deutsch English   FŐOLDAL  |  INFORMÁCIÓK  |  KINCSKERESŐ   WAP  |  PDA

Erdélyi körutazás

Visszalépés az előző oldalra Vissza

Csíksomlyó 2021 - zarándokvonattal a Csíksomlyói Búcsúba


 4 nap / 84990 Ft     
Élje át az élményt! Utazzon zarándokvonattal a Csíksomlyói Búcsúba! Csíksomlyó Expressz és Székely Gyors az ezeréves határhoz.Útvonal: Szombathely - Bp. Keleti pu - Nyírábrány - Nagyvárad - Kalotaszeg - Kolozsvár - Szamosújvár - Dés - Déda - Gyergyószentmiklós - Felcsík - Alcsík - Csíksomlyó - Madéfalva - Gyimesbükk - Csík - Zsibó - Zilah - Nagykároly - Nyírábrány - Bp. Keleti pu. - Szombathely

Utazás: Vonattal     Elhelyezés: Falusi turizmusban


Indulási időpontok - Árak
2021.05.21. 84990 Ft  Foglalható 


  A foglalás menetéről bővebben itt olvashat...

Csíksomlyó 2021 - zarándokvonattal a Csíksomlyói Búcsúba - Erdélyi körutazás - A zarándokvonat megérkezik a Karakó-hídra

Csíksomlyó 2021 - utazás a Székely Gyors - Csíksomlyó Expresszel a csíksomlyói búcsúba


Élje át az élményt! Zarándokvonattal a Csíksomlyói Búcsúba!
Magyarország leghosszabb vonatszerelvénye 2021-ben is útnak indul Csíksomlyóra.
4 napnyi csoda Csíksomlyótól a Gyimesekig.
Elhelyezés: faluturizmus keretein belül magyar székely családoknál magánházaknál, különbejáratú kétágyas szobákban, fürdőszoba használattal, illetve felárért korlátozott számban panzióban, szállodában. Az erdélyi magyar házigazdák hagyományos vendégszeretetére számíthat minden kedves idelátogató, aki a falusi életformát kívánja megismerni.

Az elszállásolás Székelyföldön az alábbi településeken történik:
A Csíksomlyó Expressz utasai számára Felcsíkban: Csíkkarcfalva, Csíkdánfalva, Csíkmadaras, Csíkrákos, Madéfalva
A Székely Gyors utasai számára Alcsíkban: Csíkszentkirály, Csíkszentimre, Csíkszentsimon, Csatószeg, Újtusnád, Tusnádfürdő, Sepsibükszád

Ellátás: félpanzió. Bőséges reggeli a magánházaknál, házias estebédek. A tájra jellemző ízek.
Utazás: vonattal - Csíksomlyó Expressz (Szombathelyről) és Székely Gyors (Budapestről).
A vonatba sorolva étkező-bisztrókocsi közlekedik, amelyen lehetőség van könnyű ételek, illetve üdítők elfogyasztására.
Idegenvezetés: az utazás teljes tartama alatt
Csatlakozás a csoporthoz: indulás Szombathelyről és Budapestről, csatlakozási lehetőség a zarándokvonat útvonalán. Foglaláskor kérjük adja meg a felszállás helyét!
A részvételi díj tartalmazza: a különvonat útiköltségét másodosztályon, három éjszakai szállást magánházaknál, két-, három- és négyágyas, pótágyazható szobákban, félpanziós ellátással.
A részvételi díj nem tartalmazza: személyes kiadások, biztosításokAki magyar, velünk tart! - 2021 Erdély
Utazás a Csíksomlyói Búcsúba a Székely Gyors - Csíksomlyó Expresszel.


2021-ben tizenharmadik éve zakatolnak a ma már jól ismert zarándokvonatok. Egy kis statisztika. Több mint 20.000 km-t tettek meg ez alatt az idő alatt Erdély csodálatos tájain a majdnem fél km hosszú szerelvények. Több, mint tízezer zarándok, határon inneni és határon túli magyar ismerte meg a székely embereket, életüket, mindennapjaikat, örömeiket, bánataikat.

A négynapos nemzeti program csúcspontja Pünkösd szombatján a félmilliónyi zarándokot vonzó Csíksomlyói pünkösdi búcsú, a csíksomlyói Mária ünnep. Illetve a zarándoklat, a Történelmi Magyarország Ezeréves határára, Gyimesbükkre.

A Csíksomlyó Expressz Szombathelyről, míg a Székely Gyors Budapestről indul Csíksomlyóra. A két vonat a Keleti pályaudvaron összekapcsolva Magyarország leghosszabb személyszállító szerelvényeként (kb. fél km) indul útnak Erdély felé.

Néhány szó a számok nagyságrendjéről:
A szerelvényen 18 idegenvezető, ugyanennyi utaskísérő vasutas, 3 fős zenekar, 8-10 felszolgáló, 2 szakács, a MÁV-Start 2 munkatársa, 2-3 mozdonyvezető és 3 utazási irodai vezető gondoskodik az utasokról és az utazás zavartalan lebonyolításáról.
Székelyföldön a falvakban 8-10 szállásszervező és kb. 200 falusi házigazda várja a vendégeket.

A zarándokvonaton egy-egy római katolikus és református lelkivezető várja a híveket.


Program

Első nap (2021. május 21., péntek)
A Csíksomlyó Expressz indulása Szombathelyről (várhatóan pénteken 00.10-kor).
A Székely Gyors indulása a Csíksomlyó Expresszel összekapcsolva a budapesti Keleti Pályaudvarról (kb. 04.45).
(Kérjük figyelje a pályaudvar központi utastájékoztató tábláját, amely jelzi, hogy a vonat hányadik vágányról fog indulni). Jelentkezés a vonat végén található utasfogadó pultoknál.

Érkezés a határra (Biharkeresztes/Biharpüspöki) a délelőtti órákban, majd indulás tovább a Nagyvárad() (Sebes-Körös völgye) – Kalotaszeg Kolozsvár() – Szamosújvár – Dés – Déda – Gyergyószentmiklós() – Felcsík – Alcsík útvonalon. Útközben áthaladunk és lehetőség szerint megismerkedünk a települések kulturális és történelmi nevezetességeivel: - a néprajzáról messzeföldön híres Kalotaszeggel, - Kolozsvárral, Mátyás király szülővárosával, az örmények által is lakott várossal, a Mezőség nyugati peremén épült Szamosújvárral, Rózsa Sándor nyughelyével, - a Kis- és a Nagy-Szamos összefolyásánál fekvõ Déssel, - Dédával, ahol Wass Albert közismert regénye, A funtineli boszorkány cselekménye kezdődik, - Gyergyószentmiklóssal, valamint a Maros és az Olt forrásvidékével.

Megérkezés a Székelyföldre, ahol Felcsíkban és Alcsíkban több településen foglaljuk el szálláshelyünket.
Az egyes vasútállomásokon a szállásadók várják a vendégeket.

Második nap (2021. május 22., szombat)
Reggeli után indulás a Csíksomlyói Búcsúba a szálláshelyek vasútállomásairól az utaskísérők irányításával. Érkezés Csíkszereda vasútállomására, majd a keresztaljakkal gyalog megyünk Csíksomlyóra. Itt felkapaszkodunk a Kis- és Nagy-Somlyó közötti nyeregbe, ahol több százezer zarándok társaságában részt veszünk a 12.30-kor kezdődő szentmisén. Ezt követően érdemes egyénileg meglátogatni a Csodatévő Szűz Mária szobrot a Csíksomlyói kegytemplomban. A délutáni szabadidőben fakultatív séta Csíkszereda központjában, majd indulás vonattal vissza a szálláshelyekre. Estebéd a vendéglátóknál vagy falusi vendéglőben.

Figyelem! Aki elszakadt a csoportjától menjen a csíkszeredai vasútállomásra az idegenvezetője által megadott időpontra!

Harmadik nap (2021. május 23., vasárnap)
Reggeli a vendéglátóknál, majd indulás Madéfalva érintésével a Gyimesekbe, az Ezeréves határhoz. Alcsíkból és Felcsíkból két szerelvényként érkezik Madéfalvára a Csíksomlyó Expressz és a Székely Gyors. Innen összekapcsolva őket, egy szerelvényként mennek tovább a Gyimesekbe.
Útvonal: Karakó-völgyhíd–Lóvész–GyimesközéplokGyimesbükk, a történelmi Magyarország vasúti határállomása.

Gyimesbükkön megtekintjük a Rákóczi vár romjait, ahol vonatunk is megáll, és dudaszóval köszönti a több tízezernyi magyar-székely hazafit.Kis ünnepséget tartunk a vár tövében, az Ezeréves határon álló, felújított, 30. számú MÁV őrháznál (a MÁV egykoron legkeletibb őrháza), illetve részt veszünk a kontumáci kápolnánál celebrált szentmisén.

A délutáni órákban Trianoni megemlékezés az Ezer éves határnál. 100 éve írták alá a Trianoni békediktátumot, erről műsorral és koszorúzással emlékezünk meg Gyimesközéplokon, ahol egyben részt veszünk a program búcsúdélutánján: gyimesvölgye hagyományőrzőivel, a Gyimesvölgye Férfikórussal, népi mesterségek bemutatkozása, kirakodás helyi kézműves termékekből, nagy választék falnivalókból és frissítőkből. Este vacsora a szállásadóknál.

Negyedik nap (2021. május 24., hétfõ)
A Csíksomlyó Expressz - Székely Gyors közös szerelvénye a kora reggeli órákban indul útnak Alcsíkból Felcsíkon át, Erdély északi útvonalán keresztül Magyarországra. Székelyföldről Désen, Zsibón, Zilahon, Nagykárolyon és Érmihályfalván át éri el a magyar határt. Kelet-Magyarországon a szerelvény megáll Nyírábrányban, Debrecenben, Püspökladányban és Szolnokon. Érkezés Budapest-Keleti pályaudvarra.

Innen a Csíksomlyó Expressz a jól megszokott Dunántúli útvonalán továbbszállítja utasait Budapesttől Szombathelyig. Leszállási lehetőségek a hazaútnál ugyanazokon az állomásokon, mint az indulásnál.


Jelentkezéskor kérjük adja meg, hogy mely városban kíván a vonatra felszállni!

Csíksomlyón az első búcsújárást 1567-ben tartották. Ennek előzménye volt, hogy János Zsigmond erdélyi fejedelem fegyverrel akarta a katolikus székelyeket az unitárius vallás felvételére kényszeríteni. Csík, Gyergyó és Kászon népe pünkösd szombatján Csíksomlyón gyülekezett Szűz Mária segítségét kérve, majd legyőzte a fejedelem seregét a Tolvajos-tetőn. A diadal után újból Csíksomlyón adtak hálát, és egyben fogadalmat tettek, hogy minden pünkösd szombatján elzarándokolnak oda.


Árak - kötelező költségek
Részvételi díj:

84.990 Ft/fő

Kötelező útlemondási biztosítás:

1.530 Ft/fő

Árak - nem kötelező költségek

Panziós felár:
(Elszállásolás panzióban. Korlátozott számban vehető igénybe)

34.990 Ft/fő

Szállodai felár (csak a Székely-Gyors utasai kérhetik Alcsíkban):
(Elszállásolás szállodában. Korlátozott számban vehető igénybe)

54.990 Ft/fő

Csak vonatjegy:
(Kérhető csak vonatjegy is, ha van hol megszállnia)

40.000 Ft/fő

Belépődíjak:

-

Baleset-, betegség-, poggyászbiztosítás:

1.800 Ft/főTovábbi információk:
Választható szolgáltatások:
Amennyiben az utazáshoz tartozik választható szolgáltatás mint pl.: fakultatív program, egyágyas felár, felárért félpanzió, transzfer, hajós utaknál audio guide stb.. vagy vonatos útnál felszállási hely, ezek igénylését kérjük, hogy a foglalási űrlap Megjegyzés mezőjében jelezze részünkre.

A foglalás ügyintézése:
Sikeres foglalás után rendszerünk 1-2 percen belül visszaigazoló e-mailt küld Önnek a foglalás adataival. Az utazást szervező kollégáink lehetőleg aznap, de legkésőbb 1 munkanapon belül e-mailben elküldik Önnek a részletes visszaigazolást.

Találkozó
Csíksomlyó Expressz: csütörtök éjjel a szombathelyi pályaudvaron.
Székely Gyors: az indulás napján kb. reggel 04:55 órakor a budapesti Keleti pályaudvaron.
Jelentkezés a vonat végén található utasfogadó pultoknál.
Kérjük, hogy a vonatokhoz időben érkezzenek, összesen 1.200 utast kell viszonylag rövid idő alatt a helyére igazgatni, ami nem kis feladat a szervezők részéről.

A vonat tervezett indulása (a MÁV tavalyi menetrendje szerint):
Szombathelyről várhatóan péntek hajnalban 00:10, a teljes szerelvény a Keleti-pályaudvarról 04:55, a visszaérkezés várható időpontja Budapestre este 22-23 óra, Szombathelyre másnap hajnali 2-3 óra között.
A végleges 2021-es MÁV menetrend indulás előtt 1-2 hónappal lesz elérhető.

Csatlakozás a csoporthoz:
Felszállás Nyugat-Magyarországon a Csíksomnlyó Expresszre:
Ha Ön Nyugat-Magyarországon lakik, a csoporthoz csatlakozhat a következő dunántúli városokban: Szombathely (kb. 00:10), Sopron (kb. 00:48), Kapuvár (kb. 01:39), Csorna (kb. 01:50), Győr (kb. 02:12), Komárom (kb. 02:35), Tatabánya (kb. 02:54), Bp.-Keleti pu. (kb. 03:30)
Felszállás Budapesten és Kelet-Magyarországon a Székely Gyorsra:
Ha Ön Kelet-Magyarországon lakik, nem szükséges Budapestre felutaznia, a csoporthoz csatlakozhat útközben is, amire az alábbi lehetőségei vannak a belföldi szakaszon:
Bp.-Keleti pu. (kb. 04:00), Szolnok (kb. 06:22), Püspökladány (kb. 07:15), Biharkeresztes (kb. 09:08)

A visszaúton a kelet-magyarországi útvonal eltér a kiutazásétól, megállóhelyek hazafelé: Nyírábrány, Debrecen, Püspökladány, Szolnok, Bp.-Keleti pu. (az esti órákban)
Nyugat-Magyarországon a visszaút megegyezik a kiutazás útvonalával:
Budapest-Kelenföld, Tatabánya, Komárom, Győr, Csorna, Kapuvár, Sopron, Szombathely.

Foglaláskor kérjük adja meg a felszállás helyét a foglalási űrlap Megjegyzés mezőjében!

Elhelyezés a vonaton
A vonaton minden utasnak foglalt helye van. A helyek beosztását leginkább az határozza meg, hogy egy kocsiba az egy faluban megszálló zarándokok kerüljenek, a könnyebb leszállás érdekében (a falvak állomásai rövidek). Ha Önnek vannak az ülőhellyel kapcsolatos igényei (ablakhoz, stb), foglaláskor kérjük jelezze a Megjegyzés rovatban.

Elhelyezés a szálláshelyeken
Az elszállásolás faluturizmus keretein belül magyar székely családoknál, magánházaknál történik, különbejáratú kétágyas szobákban, fürdőszoba használattal.
Felárért kérhető elhelyezés falusi vendégházban, ami ezen utazás esetében azt jelenti, hogy ugyanúgy falusi magánszállásokon történik az elszállásolás, de a 2 ágyas szobához önálló fürdőszoba tartozik és van TV a szobában, tehát komfortosabb a szoba.
A Székely-Gyors utasai számára, tehát aki Budapesten száll fel, van lehetőség szállodai elhelyezésre is, korlátozott számban.
Ha Ön falusi panziós vagy szállodai elhelyezést kér, foglaláskor kérjük jelezze a Megjegyzés rovatban.

Költőpénz
A költőpénz kalkulációjánál figyelembe kell venni, hogy a romániai árszínvonal megközelíti a magyarországit. Lejt érdemes magunkkal vinni.

Útlemondási feltételek
Az utas az utazási szerződéstől az utazás megkezdése előtt bármikor elállhat.
Ha Ön az utazási szerződést még nem írta alá és a részvételi díjat vagy az előleget még nem fizette ki, a lemondásnak nincs anyagi következménye.

Ha az előleget vagy a részévételi díjat kifizette, a bánatpénz mértéke a teljes részvételi díj:

10%-a a 30. napig,
80%-a a 29-10. nap között,
100%-a 9 napon belül, illetve az utazás meg nem kezdése esetén.

Képek
Összes kép:
• Galéria
A zarándokvonat megérkezik a Karakó-hídra
A mozdony Rákóczi fejedelem arcképével és jelszavával:<br>Istennel a hazáért és a szabadságért
A búcsún
A búcsún
A búcsún
A búcsún
A búcsún
A búcsún
A búcsún
Megérkezés a Gyimesekbe
Gyimesközéplokon
Szentmise Gyimesbükkön
A MÁV egykori 30. számú, legkeletibb őrháza Gyimesbükkön
Megemlékezés Madéfalván
Összes kép:
• Galéria

  A foglalás menetéről bővebben itt olvashat...

További szervezett utazások...
 
Szállások Erdélyben | Erdélyi körutazások busszal, vonattal és hajóval | Régiók, települések | Húsvét Erdélyben | Csíksomlyói búcsú | Szilveszter Erdélyben
Szállás Székelyföld · Hargita-hegység · Sóvidék · Gyergyó · Udvarhelyszék · Csík · Marosszék · Háromszék · Gyimesek
Szállás Kalotaszeg · Bihar-hegység · Észak-Erdély, Máramaros · Dél-Erdély · Szászok földje
Szállás Kolozsvár · Torockó · Szováta · Kalotaszentkirály · Koltó · Csernakeresztúr · Körösfeketetó
Magunkról | Hirdetés feladása | Kapcsolatfelvétel | Partnereink
Felhasználási feltételek | Adatkezelés | Szerzői jogok
© Minden jog fenntartva! A közölt fényképek, grafikák és szövegek felhasználása csak a kiadó írásos jóváhagyásával lehetséges. www.erdelyiturizmus.hu - 1999-2020