Főoldal
  Magyar Română Deutsch English   FŐOLDAL  |  INFORMÁCIÓK  |  KINCSKERESŐ   WAP  |  PDA

Információk

Visszalépés az előző oldalra Vissza
Egy turista mindennapjai

Élelmiszer
Az élelmiszer árak forintra átszámolva valamivel a magyarországi szint alatt vannak köszönhetően a 2015 évi áfa-csökkentésnek (9%), bár nem egyszer az olcsóbb termékek rosszabb minőségűek is. Az import cikkek (pl. magyarországi élelmiszer) többnyire drágábbak az itthon megszokottnál. Az áruválaszték bőséges, az üzletek megjelenési színvonala a városokban hasonló a magyarországiakéhoz, nyoma sincs az 1990 előtti állapotoknak. Minden kapható, nem érdemes felpakolva útnak indulnunk.

Igazi kuriózum a tejtermékek íze, ezért javasoljuk ezek megkóstolását. Nem csak nagyüzemi állattartás létezik, a feldolgozandó nyers tejet sok cég falvakban, legeltetett állatok tejéből gyűjti össze, ezért már a tej íze is egészen más, mint az intenzíven nevelt állatoké. A kiváló íz oka még az, hogy Erdély háztáji gazdaságaiban még szinte mutatóban sincs (2014) nagyüzemi jellegű vizes, de sok tejet adó tehén (pl. Holsten Fríz), az állomány nagy része magyar tarka, vagy erdélyi szóhasználattal: piros tehén. Ez kettős hasznú, ezért kiváló tejet (de kevesebbet) és viszonylag jelentős arányú húsmennyiséget is termel.
Erdélyben a tehén mellett, gyakori a fekete bivaly (vízi bivaly) -mint tejtermelő és igavonó állat- tartása, tejének zsírtartalma eléri, néha meghaladja a 9%-ot! Egyes tejgyárak (pl. Napolact/Kolozsvári tejgyár) ugyanazokat a termékeket elkészítik tehén- és bivalytejből is, ezek külön megvásárolhatók.
A magyarországi kínálattól eltérően óriási a választék juhtejből készített termékekből. Többféle juhsajt is kapható: szárazabb gomolya - ezt magyar vidékeken is előállítják, vagy a sóslében érlelt telemea (a fetához hasonlít) - ezt inkább a románság készíti, a Balkánról elterjedt típus. Mindkettő kiváló - paradicsommal, hagymával, egyéb zöldséggel.
További tejtermékként ajánlható az orda - soványabb savósajt, íze édeskés. Főleg Székelyföldön remek kapros-ordás palacsintákat kaphatunk.
Tejtermékekhez hozzájuthatunk falvakban, esztenákon (legeltetett állatok nyári szállása), és természetesen üzletekben. Az üzletekben kapható tejtermékek jó része is kiváló ízű.

Vásárlási javaslatunk: Torockói vagy Lactate Colţeşti márkanév alatt többféle ízű és típusú sajt kapható, ezeket Torockószentgyörgyön készíti egy helyi tulajdonú tejfeldolgozó, a termékek megvásárolhatók Bánffyhunyadtól Tordáig számtalan üzletben (az eladások területe folyamatosan szélesedik).


Ivóvíz

A helyi ivóvíz flórája jelentősen eltérhet a magyarországitól, ezért egyes helyeken forralás nélkül meginni nem tanácsos - elsősorban városokban. A falvak jelentős részében -főként a hegyekhez közeliekben- hegyi forrásokból gyűjtött ivóvíz biztosítja a vízhálózat ellátását, ezekből nyugodtan ihatunk, de a biztonság kedvéért a szálláshelyen érdemes érdeklődni ez ügyben.


Palackos ásványvizek

Nagy választékban kaphatók, legtöbbjük sokkal jobb a magyarországi vizeknél.

A Hargita-hegység vulkáni utótevékenysége miatt Székelyföld bővelkedik leginkább jó minőségű ásványvizekben. A legjobb és legismertebb székelyföldi ásványvizek: Hargita Gyöngye (Perla Harghitei), Borszék (Borsec), Tusnád (Tuşnad), Bibarcfalvi (Biborţeni), Kovászna Gyöngye (Perla Covasnei) - utóbbi ritkább.
Szénsavas ásványvízként árusítják a Csodák Forrása (Izvorul Minunilor) vizet, de ez alföldi, kevés ásványi sót tartalmazó víz, széndioxiddal dúsítva.
Kaphatók továbbá moldvai ásványvizek is: Dorna, Poiana Negrii.

A legtöbb ásványvíz megvásárolható szénsavas, gyengén szénsavas vagy szénsavmentes formában. A szénsavas fajták inkább kék színű cimkével rendelkeznek, a zöld cimkések többnyire gyengébbek, de a színek nem minden márkánál fedik ugyanazt a széndioxid-tartalmat.


Borvizek (ásványvizek a természet lágy ölén)
Akik kiváncsiak arra, milyen is az az ásványvíz, amelyik a föld mélyéből feltör, Székelyföldön mindig hordjanak magukkal 1-2 üres flakont, ugyanis nagyon sok településen ezek a vizek forrásból, szabadon tölthetők. Ezeket a savanyú vizeket hívja a népnyelv borvíznek. Használatuk a legtöbb esetben nem okoz gondot, sőt nagy részük gyógyvíznek tekinthető. Többféle vizet egyidőben összeinni nem tanácsos, emésztőrendszerünk tiltakozhat ellene.

A legismertebb szabadon tölthető borvizek a következő településeken találhatók (a teljesség igénye nélkül):
Borszék (Kossuth vagy 10-es forrás), Kovászna (a központban), Homoródfürdő (Lobogó - erősen vasas), Szelykefürdő (petróleum ízű - kénes, emiatt kiváló gyomorkarbantartó), Gyergyócsomafalva (sok udvaron kerekes kútból húzzák), Málnásfürdő (itt is láttunk kerekes kutat), Csatószeg (Alcsík legjobb ízű forrásaként emlegetik).

Nehéz erdélyi ételekhez mindeképpen javasoljuk a borvizek kipróbálását, fogyasztását!


Pálinka
Akinek még nem adatott meg, hogy igyon a híres erdélyi pálinkákból, az először csak mértékkel tegye. Ezek a házi főzésű pálinkák 50 foknál erősebbek (átlag 52), de talákoztunk kirívóan erős nedűkkel is.
Éhes gyomornak és a fáradt testnek a esik a legjobban, épp ilyenkor kell vigyázni a mértékre, mindenképpen valami kísérő étel társaságában fogyasszuk (sós sütemények, pogácsa, stb)


Ruházat, hőmérséklet
Ennek sajnos külön fejezetet kell szentelnünk. A legtöbb érdeklődőnk - főleg az új Erdély-járók - el sem tudja képzelni, hogy mennyire hideg tud lenni még nyáron is Erdély hegyvidéki részein. Minden egyes alkalommal elmondjuk, hogy téli pulóvert vigyen magával mindenki! Nyáron is.
Sokszor még a télikabát is jólesik. Csíkszeredában vagy Gyergyóban még augusztusban is fel lehet úgy ébredni, hogy a hőmérő hajnalban 0 fok alatt áll!
Átlag nyári estéken is nagyon hideg van a hegyekben vagy a közelükben, a meleg ruha mindig legyen kéznél!
Egy nyaralást nagyon el tud rontani a nem megfelelő ruházat, érdemes erre jól odafigyelni.

Csak tájékoztatásul: Székelyföldön, Kalotaszegen és Torockón -ezeken a helyeken fordul meg a magyarországi turisták nagy része- a magas hegyek miatt nyári estéken 10 fok kölüli hőmérséklet is lehetséges. A Bihar-hegység (Pádis, Boga-völgy,...) ennél sokkal rosszabb is lehet.

Magashegyi viszonyok között akár havazásra is számítani kell. Aki 2000 m magasságba autózik (Fogaras - Bâlea-tó) vagy "telekabinnal" felmegy valamelyik magasabb csúcs közelébe (2000 m fölé), télikabátra, sapkára és kesztyűre is szüksége lehet. Érdemes már otthon az úticélokhoz igazítanunk ruhatárunkat.

A másik nagyon fontos dolog az esőkabát. Erdély nem esősebb, mint Magyarország, vagy legalábbis nem sokkal, viszont nagyon sokszor ott nem akkor esik az eső, mint Magyarországon. Ez az elválasztó magas hegyek miatt van. Komoly csalódások forrása lehet, ha nem vagyunk erre is felkészülve.


Közbiztonság
A közbiztonság a falvakban jó, gyakorlatilag nincs bűnözés, a városok bűnözési statisztikája megfelel egy átlagos magyarországi vidéki városénak.
Nagyvárosokban persze érdemes vigyáznunk a zsebeinkre és az autóban se hagyjunk látható helyen értéket, vagy inkább semmit.


Kirándulóhelyek, vadkempingezés, medvék
Erdély-szerte a kirándulóhelyeket az teszi különlegessé, hogy a természet mind a mai napig megmaradt természetes vadságában. Ez persze azt is jelenti, hogy ha hegyekbe indulunk, jó ha kellő mennyiségű élelmiszert csomagolunk, mert kiépített vendégfogadókkal csak a legnevesebb helyeken találkozunk.

Az 1500 méternél magasabb hegyekben kétesélyes vadkempingezni, mert mire visszaérünk a sátrunkhoz lehet, hogy a medvék megszabadítanak a konzerveinktől (egyébként kerülik az embert). Sűrűn előfordulnak az Erdélyi-Szigethegységben (Bihar- és Vlegyásza-hegységek), Tusnád, Parajd, Szováta környékén, de Székelyföldön mindenütt érdemes erről előzetesen tájékozódni.


Posta

A postai szolgáltatások árszintje magyarországi szemmel elfogadhatónak minősül.


Internet
Egyre több szálláshelyen használható internet, a netkapcsolatok jórésze szélessávú.


A honlap használata, felhasználási feltételek
                Adatkezelés
                Ajánlatkérés, foglalás szálláshelyre
                Jelentkezés szervezett autóbuszos utazásra
                Felszállás és transzfer autóbuszos utak esetén
                Webáruházunk működése
                Kosárkezelés - technikai részletek
                Jogi nyilatkozat, szerzői jogok
Úton
                Egy turista mindennapjai
                Fizetés, valutaváltás, bankkártya használat
                Közlekedés
                        Elindulás
                        Határátkelés, vámolás
                        Tankolás
 
Szállások Erdélyben | Erdélyi körutazások busszal, vonattal és hajóval | Régiók, települések | Húsvét Erdélyben | Csíksomlyói búcsú | Szilveszter Erdélyben
Szállás Székelyföld · Hargita-hegység · Sóvidék · Gyergyó · Udvarhelyszék · Csík · Marosszék · Háromszék · Gyimesek
Szállás Kalotaszeg · Bihar-hegység · Észak-Erdély, Máramaros · Dél-Erdély · Szászok földje
Szállás Kolozsvár · Torockó · Szováta · Kalotaszentkirály · Koltó · Csernakeresztúr · Körösfeketetó
Magunkról | Hirdetés feladása | Kapcsolatfelvétel | Partnereink
Felhasználási feltételek | Adatkezelés | Szerzői jogok
© Minden jog fenntartva! A közölt fényképek, grafikák és szövegek felhasználása csak a kiadó írásos jóváhagyásával lehetséges. www.erdelyiturizmus.hu - 1999-2021